zupa krem z pory - 1000 przepisów (strona:30/67)

Krem ze szparagów z mascarpone, białkami oraz pestkami dyni 143

pokroić. Cebulę i por pokroić i zeszklić na maśle lub oliwie. Zalać wodą i zagotować. Następnie dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę. Gotować przez 15 i i po tym czasie dodać pokrojone szparagi. Gotować aż wszystko będzie miękkie. Później zdjąć z ognia. Dodać mascarpone albo serek topiony następnie żółtka utrzeć w kąpieli wodnej i dodać do zupy. Później wywar z warzywami(...)zmiksować i w razie potrzeby utrzeć przez sito ponieważ szparagów nie da się dokładnie zmiksować na gładki krem. Odpady ze szparagów (łyka) wyrzucić. Doprawić sosem sojowym, białym pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą imbiru. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i dodać do zupy. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i udekorować nimi zupę. Talerz zupy można udekorować świeżymi ziołami

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa krem z kalafiora i topinambura / Sunchoke and cauliflower soup 142

było nieziemskie. Od tamtej pory kilkukrotnie zbierałam się żeby je zrobić ale wbrew pozorom o topinambura w moich okolicach nie było łatwo, więc jak już go znalazłam to kupiłam od razu spory zapas. Miałam jednak ochotę na zupę, a że zalegał mi w lodówce piękny kalafior, zrobiłam szybki i lekki krem. Wyszedł przepyszny, a topinambur na pewno

karmelowy
Krem botwinkowy z pomidorami 127

Lekkostrawna i niskokaloryczna zupa na bazie botwinki o smaku pomidorowym. Zmiksowana na gładki krem może być podawana z ryżem, makaronem lub grzankami. Mnie najbardziej smakowała z płatkami migdałowymi. Składniki: • 2 pęczki botwinki • 1 marchewka • 1 pietruszka • 1 mały seler • 1 por • 2 ząbki czosnku • kilka gałązek koperku i pietruszki • 3-4 liście szałwii(...)łodyżki botwinki i pokroić w paski. • Pora pokroić w paski i podsmażyć na maśle razem z pokrojoną marchewką, pietruszką i selerem. • Wlać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać czosnek, sól, pieprz, zioła. • Gotować ok. 10 minut, po czym dodać do zupy pokrojoną botwinkę i gotować jeszcze 20 minut

To co kocham
Zupa krem z marchewki II 115

można je zrobić z różnych warzyw w wielu wariantach. Krem z marchewki robiłam już dwukrotnie w wersji ze słodką papryką i z czerwoną soczewicą . Tym razem do zrobienia zupy użyłam większej ilości warzyw i doprawiłam ją aromatyczną kurkumą i curry.  Składniki: 1 duża cebula 1 mały por 1 duży ząbek czosnku 600 g marchewki 300 g ziemniaków 1 pietruszka(...)garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, następnie dodać por oraz czosnek i jeszcze chwilkę podsmażyć. Do garnka wrzucić marchewkę, ziemniaki i pietruszkę, wymieszać i smażyć przez kilka minut. Całość zalać bulionem i gotować ok. 20-25 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić kurkumą oraz curry i zblendować na krem. Podawać na ciepło z dodatkiem kwaśnej śmietany i np. pestek winogron

Simply Food
Zupa krem z brokułów z jogurtem naturalnym 208

modyfikowanie starych przepisów. Dawno, dawno temu wrzucałam Wam pomysł na zupę krem z brokułów z serkiem topionym , dziś odchudzona wersja :) Składniki: - 500 g brokułów - dwie cebule - opakowanie jogurtu naturalnego - 1,5 litra bulionu - 1 marchewka - kawałek czerwonej papryki - łyżka oleju kokosowego - mielona słodka papryka - sól, pieprz Opcjonalnie: - por - chilli - jogurt naturalny do dekoracji Jak zawsze będzie szybko i łatwo - cebulę(...)czym zalewamy bulionem. Ja swój przyrządzałam tak jak tutaj . Wrzuciłam również machewkę, pora i paprykę z rosołu, ale można użyć surowych. Gdy bulion się zagotuje dodajemy brokuły. Jak długo gotować? Aż brokuły będą miękkie :) Powinno to zająć ok. 20-30 minut. Po tym czasie zdejmujemy zupę z palnika, czekamy aż przestygnie, po czym blendujemy na gładką masę (kilka brokułów

Kulinarne zapędy Kokosa
Zupa prowansalska - selerowa 127

cebulę pokroić w kostkę, a pora w plasterki.   Warzywa poddusić (w garnku) na odrobinie oleju - tak około 10 minut.   Następnie całość zalać wywarem, dodać listek laurowy i gotować przez mniej więcej 20 minut. Po tym czasie do zupy wlać mleko i śmietankę. Wszystko razem zmiksować (za pomocą blendera) na gładki krem. (Gdy zupa jest za gęsta - należy

Di gotuje
Zupa migdałowa 207

Jak ten czas leci! Najwyższa pora myśleć o tym co podam na wigilijny i świąteczny stół. Wiele składników do potraw i prezentów można kupić już

Smaczna Pyza
KOPER WŁOSKI ZUPA KREM 116

wiele zastosowań, pochodzi z południa Europy, a zupa krem … z mojej kuchni, opowiem więc jak ją przygotowałem. Muszę nadmienić że, zupa jest pyszna, co potwierdza apetyt z jakim zjada ją moja córka (nie łatwo zyskać Jej uznanie). Do przygotowania tej zupy będzie Ci potrzebne : Fenkuł 2 bulwy 1 duża marchew Por białe części 2 ząbki czosnku Pietruszka korzeń Kawałek selera(...)ostrza blendera tępią się w ten sposób. Po przestygnięciu rozdrabniamy całość i doprawiamy w razie konieczności wg uznania. Ja podałem z groszkiem ptysiowym ozdobiłem koprem. Smacznego ! Artykuł KOPER WŁOSKI ZUPA KREM pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM

Markowy smak
Zupa krem ze szpinaku 155

Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe

ClauditteMissCooking
Zupa krem z ogórków kiszonych i warzyw 139

każdej proponowanie kompozycji , i tak sobie pomyślałam że zaproponuję zupę krem , właśnie z tym pysznym warzywem , smak jest bardzo zaskakujący , i uzależnia od siebie , zapraszam serdecznie do wypróbowania . Składniki  3 średnie ziemniaki  4 średnie ogórki kiszone  3 marchewki  2 pietruszki  1 mały seler   por ( tylko biała część ) 1 średnia cebula  natka pietruszki(...)łyżka oleju kokosowego 1 kostka rosołowa   szczypta gałki muszkatołowej  Wykonanie  Wszystkie warzywa obieramy i dokładnie myjemy , ogórki kiszone ścieram na tarce o średnich oczkach , a porę kroję w talarki i także myję .     Kiedy mamy już warzywa przygotowane , rozgrzewany garnek z olejem kokosowym i wkładamy wszystkie nasze warzywa, posiekaną natkę pietruszki , oraz ogórki kiszone , wszystko

Mój Smak
Rosół drobiowy (z szybkowaru) 181

ugotowania rosołu. Zupę wraz z obraniem warzyw przygotujecie w niecałą godzinę! Pomimo tego, że rosół gotuje się pod wysokim ciśnieniem – wyjdzie klarowny, intensywny i niesamowicie smaczny. Rosół z poniższego przepisu świetnie pasuje jako baza do przygotowania  kremu kukurydzianego .  Składniki: 1 kg mięsa z indyka lub kurczaka  (np. skrzydełka + szyjka) włoszczyzna  (marchew, por, seler, pietruszka

Ugotować
Krem brokułowo-szpinakowy z gorgonzola i pestkami dyni 132

Pyszna zupa krem z brokuła i szpinaku. Opcja idealna dla wielbicieli gorgonzoli. Wyrazisty smak i śliczny kolor.  Do tego chrupiące, prażone pestki dyni

Pora na pora i pomidora
Puszysta kartoflanka z curry 123

Zupa- krem, to moje ulubione danie. Jest kremowa, sycąca i bardzo smaczna i aromatyczna.  Kolejna moja  propozycja na pyszną zupę ziemniaczaną. Składniki: 500 gram ziemniaków 3 marchewki 1 duży por 2-3 cebule 2 łyżki masła 1 łyżeczka curry 1 litr wywaru (może być z kostki) 200 ml. śmietany 4 kromki chleba tostowego olej czosnek sól pieprz Wykonanie(...)myję i kroję w kostkę. Ziemniaki i cebulę smażę na łyżce oleju i połowie rozgrzanego masła. Posypuję curry i zalewam rosołem. Gotuję około 15-20 minut, dodaję marchew i pora i gotuję kolejne 15 minut. Zupę miksuję, przecieram przez sito, dodaję śmietanę i doprawiam solą i pieprzem.  Z chleba odcinam skórkę, miąższ kroję w kostkę. Kostki chleba smaruję

Bea(u)ty kitchen
Zdrowa zupa ziemniaczana 301

Niestety tylko to mi pozostało. Podpatrzyłam za to inny pomysł, który mogłam wykorzytać od razu. Dodatek oliwy truflowej jako wisienka na torcie.Składniki:1 duży por lub 2 mniejsze (nie ma za dużego pora do tej zupy)2 średnie białe cebule1 główka czosnku 0,5kg ziemniaków1,2l buliony warzywnego lub drobiowego150g śmietany 18%1 listek laurowy1 płaska łyżeczka gałki(...)przykryciem pora i cebulę przez 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodajemy ziemniaki, czosnek, listek laurowy i zalewamy bulionem. Gotujemy 30 min. Ziemniaki powinny być ugotowane.Po 30 minutach zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy listek laurowy i miksujemy blenderem na krem. Stawiamy ponownie na ogniu, dodajemy gałkę, sok z cytryny i śmietaną. Gotujemy jeszcze 3 minuty mieszając.Zupę podajemy polaną

W kuchni wieczorem
Zupa krem z kurek 146

żeby zrobić szybko i smacznie zupę krem ze świeżych kurek, to nie czekajcie, tylko zabierzcie się do pracy. Przepis jest dla 4 osób, ale jeśli macie w domu kilku łasuchów, proponuję zrobić podwójną porcję     Składniki: 400 g kurek świeżych warzywa na wywar (2 marchewki, pietruszka, seler, por) 2 cebule 2 łyżki oliwy ziele angielskie listek laurowy(...)małym gazie na 10 minut.     Zmiksowałam. Przyprawiłam solą i pieprzem, wsypałam posiekaną natkę pietruszki.   Krem rozlałam do miseczek, dodałam po łyżce śmietany i posiekany koperek. Do każdej miseczki włożyłam małe kurki.   Jest to łatwa i szybka do zrobienia zupa krem ze świeżych kurek. Dodam, że bardzo smaczna. Wobec tego, jeśli się na nią skusicie, życzę SMACZNEGO

Kuchnia u Krysi