Zupa- krem, to moje ulubione danie. Jest kremowa, sycąca i bardzo smaczna i aromatyczna. Kolejna moja propozycja na pyszną zupę ziemniaczaną. Składniki: 500 gram ziemniaków 3 marchewki 1 duży por 2-3 cebule 2 łyżki masła 1 łyżeczka curry 1 litr wywaru (może być z kostki) 200 ml. śmietany 4 kromki chleba tostowego olej czosnek sól pieprz Wykonanie(...)myję i kroję w kostkę. Ziemniaki i cebulę smażę na łyżce oleju i połowie rozgrzanego masła. Posypuję curry i zalewam rosołem. Gotuję około 15-20 minut, dodaję marchew i pora i gotuję kolejne 15 minut. Zupę miksuję, przecieram przez sito, dodaję śmietanę i doprawiam solą i pieprzem. Z chleba odcinam skórkę, miąższ kroję w kostkę. Kostki chleba smaruję
Bea(u)ty kitchenNiestety tylko to mi pozostało. Podpatrzyłam za to inny pomysł, który mogłam wykorzytać od razu. Dodatek oliwy truflowej jako wisienka na torcie.Składniki:1 duży por lub 2 mniejsze (nie ma za dużego pora do tej zupy)2 średnie białe cebule1 główka czosnku 0,5kg ziemniaków1,2l buliony warzywnego lub drobiowego150g śmietany 18%1 listek laurowy1 płaska łyżeczka gałki(...)przykryciem pora i cebulę przez 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodajemy ziemniaki, czosnek, listek laurowy i zalewamy bulionem. Gotujemy 30 min. Ziemniaki powinny być ugotowane.Po 30 minutach zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy listek laurowy i miksujemy blenderem na krem. Stawiamy ponownie na ogniu, dodajemy gałkę, sok z cytryny i śmietaną. Gotujemy jeszcze 3 minuty mieszając.Zupę podajemy polaną
W kuchni wieczoremżeby zrobić szybko i smacznie zupę krem ze świeżych kurek, to nie czekajcie, tylko zabierzcie się do pracy. Przepis jest dla 4 osób, ale jeśli macie w domu kilku łasuchów, proponuję zrobić podwójną porcję Składniki: 400 g kurek świeżych warzywa na wywar (2 marchewki, pietruszka, seler, por) 2 cebule 2 łyżki oliwy ziele angielskie listek laurowy(...)małym gazie na 10 minut. Zmiksowałam. Przyprawiłam solą i pieprzem, wsypałam posiekaną natkę pietruszki. Krem rozlałam do miseczek, dodałam po łyżce śmietany i posiekany koperek. Do każdej miseczki włożyłam małe kurki. Jest to łatwa i szybka do zrobienia zupa krem ze świeżych kurek. Dodam, że bardzo smaczna. Wobec tego, jeśli się na nią skusicie, życzę SMACZNEGO
Kuchnia u Krysipietruszka 1/4 brokuła niewielki kawałek pora 1 pęczek natki pietruszki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczki majeranku sól i pieprz do smaku 8-9 łyżek kaszy kuskus 1 łyżka oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Do garnka z wrzątkiem wrzucamy obrany seler, pietruszkę i por oraz trochę pieprzu, liść laurowy i ziele(...)Gotujemy aż będą miękkie. Gdy tak się stanie wyjmujemy seler, pietruszkę, por, liście i ziele angielskie. Do garnka wrzucamy podzielony na różyczki, opłukany brokuł. Liście jarmużu płuczemy pod bieżącą wodą, wycinamy łodygi i kroimy drobniej. Dorzucamy do gotującej się zupy, po około 5 minutach całość blendujemy na krem. Zupę przyprawiamy do smaku, wlewamy olej, wyłączamy gaz, dodajemy posiekaną natkę pietruszki
Kolorowy PrzepisownikPyszna i delikatna w smaku zupa krem z kurek, jest bardzo sycąca. Możemy ją podać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym, idealnie się sprawdza na przyjęciach rodzinnych. Składniki: 2 litry rosołu drobiowego 600 gram kurek 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki Kawałek pora 100 ml. śmietany 30% 100 gram serka topionego Sól, pieprz 3 łyżki masła Sposób(...)Warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę, pora kroimy w pół plastry, cebulę kroimy w kostkę. Kurki oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W większym rondlu roztapiamy masło dodajemy wszystkie pokrojone warzywa oraz kurki, smażymy na małym ogniu do odparowania wody. Wlewamy rosół, gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw, zupę miksujemy blenderem. Zupę ponownie podgrzewamy, dodajemy serek
Bajeczna Kuchniazupę z kapusty - Malwina, Mopsik i Mikimama. Zupa z białej kapusty jest niezwykle prosta do przygotowania, choć nieco czasu zajmuje jej gotowanie kapusty, aby była miękka. Krem z białej kapusty jest nadzwyczaj smaczny, lekko słodki, nieco kwaskowy - jednym słowem niezwykle ciekawy, zdecydowanie warto jej spróbować! Składniki: 1 por 1 cebula 2 ząbki czosnku pół niedużej białej(...)kapusty ~500ml bulionu warzywnego ~100ml śmietany sól, pieprz oliwa i masło do smażenia Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na nim pora pokrojonego w cienkie plasterki, drobno posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać poszatkowaną kapustę, chwilę smażyć po czym zalać bulionem, tak aby zakrył kapustę. Zagotować, a następnie dusić
Codzienne GotowanieZupa krem na obiad to trochę za mało , by uzupełnić naszą dietę, dlatego proponuje przygotować do tego grillowanego filecika, którego pokroić na cienkie plastry i umieścić w zupce. No... teraz to zupka na pewno jest pełnowartościowa i najsmaczniejsza! SKŁADNIKI: bulion warzywny 1 l. cukinia 200 gram kalafior 200 gram cebula czerwona 1 szt. por biała część(...)śmietana 12 % do zup i sosów ok. 100 ml. koper suszony 1 łyżka sól, pieprz do smaku masło 1 łyżka chleb razowy 2 kromki czosnek 3 ząbki oliwa z oliwek 2 łyżki filet drobiowy 2 szt. sól 1/2 łyżeczki czosnek granulowany 1/2 łyżeczki pieprz 1 szczypta zioła prowansalskie 1 łyżka olej 2 łyżki METODA: Cukinię obrać
Kuchnia Pauletteszupa będzie wygląda bardzo apetycznie i świeżo. Możemy też na powierzchni zupy zrobić kleks ze śmietany lub jogurtu. Przepis na Dietetyczny krem z buraków pieczonych Składniki : 2-3 duże buraki (ok. 800 g) 2-3 łyżki suszonych warzyw i ziół, tzw. domowa jarzynka (marchew, seler, pietruszka, por, cebula, lubczyk, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy) 3 szklanki wody(...)minut, następnie dodajemy buraki i czosnek. Jeśli wykorzystujemy gotowy bulion to buraki przekładamy do rondelka i zalewamy bulionem warzywnym. Zawartość rondelka dokładnie miksujemy blenderem i doprowadzamy do wrzenia. Zupę doprawiamy do smaku. Zupę krem podajemy w miseczkach posypaną prażonymi pestkami i udekorowaną świeżą bazylią. Smacznego. The post Dietetyczny krem z buraków appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSyta i rozgrzewająca zupa, w sam raz na jesienną i zimową porę. Podana z grzankami i zrumienionym boczkiem zasmakuje nawet wybrednym. Polecam :) Składniki - cebula 6 dużych sztuk - serki topione kremowe 150 gram - bulion drobiowy 2 litry ( może być także bulion warzywny ) - majeranek, papryka czerwona mielona, domowa wegeta, czosnek granulowany Dodatki - kilka kromek białego pieczywa - kilka plasterków wędzonego boczku - natka pietruszki(...)uduszona cebulę, gotuję na wolnym ogniu około pół godziny. Po tym czasie odlewam do małego garnuszka trochę gorącej zupy i rozpuszczam w niej pokrojone serki topione. Kiedy się rozpuszczą zawartość garnuszka wlewam do zupy. Całość miksuję blenderem aż do uzyskania jednolitego kremu cebulowo-serowego. Zupę gotuję jeszcze ok.3 minuty. Grzanki i bekon: Na małej patelni bez dodatku tłuszczu wytapiam
Kuchnia z widokiem na ogródmilion pomysłów na zastosowanie tego kremu. Dziś świetnie sprawdził się w zupie i na kanapkach, wczoraj w tortilli z łososiem. Od "pierwszego razu" na stałe zagościł w naszej lodówce. A ponieważ chrzan o tej porze roku jest niezbędny w naszej diecie, podejrzewam, że jeszcze nieraz przekieruję Was na te stronę :) Póki co jednak, zapraszam: Składniki 200 g śmietany kremówki
OliveandThymenadzieję, że Was nie znudzę dzisiejszą propozycją bo jest to znów krem i znów z soczewicą i marchewką. Ale tym razem ugotowany na wywarze mięsno - warzywnym, nie na samych warzywach. Zupa w jesiennych kolorach więc w sam raz na tę porę roku. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnisprawia, że po jej zjedzeniu jesteśmy syci i szczęśliwi :) Moja pikantna zupa krem z dyni jest idealna na długie, deszczowe jesienne wieczory. Smacznego! Pikantna zupa dyniowa z zielonym groszkiem Składniki Włoszczyzna (1 mały seler, 3 marchewki, 1 korzeń pietruszki z natką, por, cebula) Dynia hokkaido (ok. 1,5 kg ze skórką) Zielony groszek z puszki Pół
VegUlkapolach dojrzewają więc dynie. Żal nie skorzystać! Dzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz! Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego puszka mleczka kokosowego
PastelFoodpolach dojrzewają więc dynie. Żal nie skorzystać! Dzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz! Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego puszka mleczka kokosowego
PastelFoodZakupiłam to, co znalazłam i postanowiłam znów przyrządzić zupę krem. Ostatnio mogłabym jeść tylko zupy warzywne bądź kremy. KREM SZPARAGOWY WG KARMEL-ITKI. /spontaniczny;/ na 4-6 porcji 2 pęczki szparagów 1 pietruszka 1/4 selera ok. 800 ml bulionu warzywnego 1 biała część pora ew. sos sojowy do smaku Por kroję w plasterki. W garnku rozgrzewam odrobinę oleju
W kuchni Karmel-itki