Lubicie zupy kremy? Bo my tak. Są szybkie do wykonania, bardzo smaczne i można je zrobić z tak wielu różnych warzyw, zwłaszcza teraz gdy są one dostępne praktycznie na wyciągnięcie ręki w każdym przydomowym ogródku lub osiedlowym warzywniaku. Zupę z pora robiłam pierwszy raz, ale bardzo nam zasmakowała, nie jest ostra, ale ma dość intensywny smak, co zdecydowanie(...)pokroić w kostkę i wrzucić do gotującego się bulionu. Por pokroić na drobne kawałki. W rondelku rozgrzać tłuszcz (np. olej, masło) i wrzucić na niego pokrojony por, dusić, aż zrobi się miękki uważając żeby nie przypalił się na dnie. Gdy warzywa w bulionie zaczną mięknąć dodać do nich uduszony por oraz pokrojony drobno ząbek czosnku. Gotować, aż wszystkie warzywa będą
Simply Foodwszystkiego dużo więcej. O tej porze też podobną ekscytacje przezywa moje dziecko, które niemal cały rok czeka na swoje ulubione dynie. Nie mogłam więc wrócić do domu bez rzeczonej dyni, która ostatecznie stała się podstawą pysznej zupy, ku radości całej rodziny. Miło gdy dzieci cieszą się na widok dyniowych pyszności. Krem z pieczonej dyni i pomidorów składniki
Przysmaki Karolkiczego się tylko da ;) Jedna porcja zupy krem z kalafiora (ok 300 ml) podanej z jogurtem naturalnym oraz płatkami jaglanymi dostarcza około 146 kcal, 10 g białka, 2 g tłuszczu, 31 g węglowodanów oraz 9,5 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla 4 osób. 1 średniej wielkości kalafior 1 pęczek włoszczyzny (marchew, korzeń pietruszki, por, seler, natka pietruszki) 2 cebule(...)czasie odcedzamy wywar od warzyw. Do wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz kalafiora podzielonego na różyczki. Gotujemy do miękkości warzyw. Zdejmujemy zupę z ognia i za pomocą blendera miksujemy na gładki krem. Pod koniec miksowania dodajemy posiekany koperek, suszony tymianek oraz chili. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego oraz obficie posypana płatkami jaglanymi
W kuchni Katienajwiększym opróżnieniu lodówki, a ponadto dyni w tym roku kupiłam zdecydowanie za dużo, bo aż 11 kg ! :) Pomrożona, zapasteryzowana czeka na swoją kolej ;) No i oczywiście musiała powstać zupa krem ! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)włókien dyni 1 marchew 1 pietruszka łyżeczka tartego imbiru por (garść) śmietana 1.5 szklanki bulionu sól, pieprz, opcjonalnie sos sojowy Wykonanie: Pora pokroić w plasterki – potrzebujemy około garści, dynię kroimy w małą kostkę, marchew i pietruszkę też w plasterki. Imbir ścieramy na tarce na małym oczku. Pora podsmażamy na oleju, jak zmięknie dodajemy dynię. Smażymy, aż dynia
Justa próbuje gotowaćpogodę odbiję sobie pysznym kremem z botwinki. Muszę korzystać póki jeszcze na moim ulubionym straganie Pani ją sprzedaje. Składniki: pęczek botwinki z dużymi buraczkami 2 marchewki 1 młody seler ząbek czosnku 1 korzeń pietruszki 1 młody por pół cebulki sól pieprz sok z połowy limonki litr wody łyżka oliwy z oliwek dodatkowo: śmietana, koperek, jaja Por, cebulkę i czosnek myjemy(...)dodajemy do ugotowanych warzyw. Ponownie gotujemy kilkanaście minut aby buraczki zmiękły. Po tym czasie dodajemy pokrojone łodygi botwinki i kilka liści (5-6). Gotujemy zupę jeszcze kilka minut. Blenderujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z limonki. Doprowadzamy do wrzenia. Zupa jest gotowa. Podajemy z kleksem śmietany, jajkiem i koperkiem. Gotowe
Mango Papajaprzedszkolak pewnie nazwałby ją zupą Szreka;) Zupę krem z zielonych warzyw można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym, płatkami migdałowymi. Zupa ugotowana na bulionie warzywnym nie zawiera tłuszczu, dlatego warto dodać do niej przed jedzeniem trochę oliwy, aby witaminy rozpuszczające się w tłuszczach były lepiej przyswajane przez organizm. Ta zupa jest niskokaloryczna, osoby odchudzające się mogą ją zajadać w dużej(...)liście kapusty, kalarepę, jarmuż, brokuła, pora, ziemniaka, selera naciowego i dodać bulion warzywny. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać mrożony groszek, cukier i posolić tyle, aby zupa była lekko słona, gotować jeszcze 5 minut. Po zakończeniu gotowania dodać do zupy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Zmiksować zupę na gładki krem i dodać jogurt, dokładnie wymieszać
Codziennik KuchennyZupa - krem z groszku, którą Wam proponuję, zawdzięcza swój smak podsmażanym warzywom. Groszek jest nutą smakową i nadaje zupie fajnego koloru. Składniki na bulion warzywny: 1 pietruszka kawałek selera 1 mały por 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 1/2 płaskiej łyżeczki soli kilka gałązek natki pietruszki 2 gałązki lubczyku 700 ml wody Pozostałe składniki zupy
Smak mojego domuZupa krem idealnie sprawdzi się na obiad, kiedy chcemy zjeść pyszną, pożywną zupę. Robi się ją szybko. Ale i szybko znika :) ! Składniki: 750 ml bulionu (przepis TUTAJ ) 1 marchewka 1 kawałek pora 1 mała cebula 1 niewielka pietruszka 1,5 łyżki masła 100 g sera żółtego 100 g sera topionego śmietankowego 150 ml śmietany 30% sól pieprz gałka
Gotuj z Mąkąpodsmażyć i dodać czosnek. Smażyć, aż cebula nabierze złotego koloru. Następnie dodać dynię oraz pora i całość krótko podsmażyć. Dolać bulion i dołożyć gruszkę. Całość gotować aż wszystkie składniki zmiękną i zaczną się powoli rozpadać. Wówczas zupę zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pierzem oraz gałką muszkatołową. Zupę rozlać do miseczek i posypać
My simple kitchenczęściej na stole. Jako pierwsza w tym sezonie potrawa powstała zupa krem z dodatkiem jarmużu. Szybka i dietetyczna zupa, można pominąć śmietanę i masło a będzie jeszcze bardziej fit. Składniki : 6 listków jarmużu 2 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora 3 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli śmietana 18 % 1 litr bulionu lub wywaru warzywnego
W kuchennej krainieSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe
ClauditteMissCookingczasie śniegu już nie było ani grama. Także za oknem brzydka i ponura jesień. Dzisiaj mam trochę więcej czasu,to zrobię zgodnie z pogodą zupę - krem z warzyw, które zimują w piwnicy. Będę potrzebowała po 2 dwie sztuki: Składniki:marchewka pietruszka ziemniakpor selerPoza tym: łyżka sosu sojowego łyżka gęstej śmietany(...)litra bulionu Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa oprócz pora obrać i ugotować w bulionie do momentu zmiękczenia, ok. 30 min. Pory pokroić w plasterki dusić na maśle. Dołożyć do gotujących warzyw. Sos sojowy, śmietanę i sok pomarańczowy dokładnie wymieszać. Dolać trochę gorącej zupy. Wymieszać, żeby śmietana się nie zważyła. Mieszankę wlać do gotujących się warzyw. Kiedy
pieprzny smaczekZupa inspirowane przepisem Anny Starmach. Przepyszne połączenie wyrazistego i ciągnącego sera, słodkawego pora i chrupiących grzanek. Szybka zupa last minute. Składniki 2 duże pory
Pyry na Gazrosół- 6 podudzi z kurczakana zupę:3 por6 ziemniaków2 gałązki celera400 ml śmietany sól, pieprz2-3 łyżki oliwy1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie:W garnku gotujemy z podudzi rosół. Doprawiając solą I pieprzem.W międzyczasie kroimy por, ziemniaki w kosteczkę.Do drugiego garnka wlewamy olej, na rozgrzany olej wrzucamy por I ziemniaki. "Podsmażamy " ok 5-10 min. Dolewamy(...)Udka odkładamy na bok. Dodajemy seler. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 20 min lub do miękkości warzyw. Gdy warzywa są juz miękkie- miksujemy - blendujemy na krem. Dolewamy śmietane. Kładziemy na gaz, pozwalamy by się zupa zagotowała- doprawiamy do smaku solą I pieprzem. I gotowe :) Krem podajemy z dużą ilością pietruszki I ja podałam
Smaki Edytybardzo mi zasmakowała, że nie mogłam sobie odmówić, aby zrobić ją w domu. Nie oczekiwałam, że uda mi się uzyskać dokładnie ten sam smak, a jednak prawie się udało. Zupa smakowała niemalże identycznie, a więc wyśmienicie. W restauracji podana była z gruszkami pokrojonymi w kostkę (chyba troszkę podgotowane), ja w domowej wersji podałam bez tego owocu, wkroiłam boczek(...)selera. Całość zalać 1 litrem wody, dodać kostki bulionowe, licie laurowe, ziele angielskie, gotować do momentu rozgotowania się ziemniaków. Wyjąć liście laurowe, ziele angielskie i zmiksować blenderem na gładki krem. Zupa będzie dość gęsta i taka właśnie powinna być. Imbir obrać ze skórki, zetrzeć na tarce i dodać do zupy, popieprzyć i ewentualnie posolić. Na samym końcu dodać śmietanę
Jadło i czytadło