Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zupy Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas(...)oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa
Kulinarne przygody GatityTa zupa groszkowa to aktualnie ulubiona zupa Emilki, zdetronizowała chwilowo pomidorówkę i krupnik (zwany zupą surówkową). Jedwabiście gładka, lekko słodkawa, prosta i szybka w przygotowaniu. Z
Cooking for EmilyKupiłam piękne szparagi w dobrej cenie więc zrobiłam swoją pierwszą zupkę szparagową. Do tej pory jeszcze takiej nie robiłam. Zupę wzbogaciłam niewielkim dodatkiem młodej pokrzywy. składniki: 1 pęczek zielonych szparagów (500 g) 1 łyżka masła 100 g listków lub czubków z młodej pokrzywy ok 750 ml bulionu drobiowego sól do smaku Szparagi dokładnie umyć, odkroić zdrewniałe końcówki(...)Następnie całość zalać bulionem i gotować aż szparagi całkowicie zmiękną. Do smaku jeśli potrzeba doprawić odrobina soli. Gdy szparagi się już ugotują garnek zestawić z ognia. Całość zmiksować na krem, jeśli jest za gęsty dolać jeszcze bulionu. Gotową zupkę nałożyć na talerze. Podawać z kleksem jogurtu lub śmietany oraz posiekanymi orzechami nerkowca
Monia miesza i gotujeZupa krem z białych warzyw. Polecana szczególnie w okresie jesienno-zimowym (duża ilość warzyw korzeniowych), ale nie tylko. Jak dla mnie trochę zbyt gęsta, ale po dolaniu wody, idealna. Z dodatkiem chrupkich kawałków szynki- wręcz bajeczna. Polecam bardzo gorąco. Choć co niektórzy, mogą kręcić nosem na warzywa, za którymi nie przepadają lub mleko (mnie również nie podobał się(...)pomysł), to od razu uspakajam, w zupie są one niewyczuwalne. Przeraziła mnie m.in.ilość selera, którego nie lubię jak i wspomniane wyżej mleko. Wszystko razem stworzyło idealną całość. Zupa bardzo zaskakująca swym smakiem, oczywiście w sensie pozytywnym. Przepis znaleziony tutaj . Porcja dla 4-6 osób. Składniki: - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 por (biała część) - 1/2 korzenia selera - 2 pietruszki
Smaczne ZdroweWitajcie :) Mamy sezon dyniowy więc koniecznie musi być krem z dyni z grzankami. Ostatnio mam przyjemność testowania wyśmienitych produktów firmy Mamut które od dawna goszczą na moim stole. Mamut to nie tylko chrupiące sucharki, puszyste biszkopty i oryginalna Bułka Tarta Wrocławska. To ponad 70 lat doświadczenia i historia niezwykłych ludzi, dla których tworzenie wypieków jest pasją. Kochają(...)wiele innych produktów. Tych którzy nie znają firmy Mamut zapraszam na stronę internetową http://www.mamutsa.pl/ . SKŁADNIKI : około 1 kg obranej i umytej dyni 3, 4 ziemniaki pęczek włoszczyzny ( por,kilka gałązek pietruszki, selera, lubczyku ) 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku szczypta chili dla ostrości 2 łyżki masła parmezan lub żółty ser Grzanki z czosnkiem Mamut WYKONANIE
Sama słodycz i szczypta chilizrumienienia, dodajemy pokrojony w krążki por i na koniec drobno pokrojony czosnek. Całość lekko rumienimy i przekładamy do gotujących się ziemniaków. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju arachidowego i sypiemy 2 łyżki mąki, robimy zasmażkę (wzbogaci smak zupy). Smażymy na średnim ogniu na jasnozłoty kolor. Rozprowadzamy zimną wodą i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem syczuańskim, papryką słodką oraz wędzoną(...)wrzątku i miksujemy przy użyciu blendera. Masę przekładamy do zupy, mieszamy. Dodajemy pokrojoną marchewkę z bulionu, świeżo startą gałkę muszkatołową, majeranek, posiekany koperek oraz zrumieniony boczek. Całość zagotowujemy. Taka zupa improwizowana, mimo swojej prostoty, należy do najlepszych. Jej smak jest zawsze niespodzianką, za każdym razem inny. Nie przepadam za zupami krem, dlatego ta wersja kartoflanki, jedynie wzbogacona zmiksowanymi ziemniakami bardzo
mojewypiekiinietylkoGotowane jajka są doskonałe o każdej porze roku i przyznam, że najchętniej spożywam je w zupie szczawiowej lub w sałatkach. Te z majonezem do mnie nie przemawiają... Za to faszerowane... lubię! Tu przedstawiam Wam prostą i szybką propozycję, która jest naprawdę zaskakująco smaczna. I moja rada: użyjcie musztardy o wyrazistym smaku. 4 jajka 2 łyżki majonezu 1 łyżka(...)następnie delikatnie wyjąć żółtka. Żółtka utrzeć z majonezem oraz musztardą i wymieszać ze szczypiorkiem. Masę doprawić do smaku i wypełnić nią puste białka. (Można użyć łyżeczki lub dekoratora do kremu.) Całość ozdobić według uznania
Di gotujemiędzyczasie zdejmować szumowiny. Kiełbasę i wędzonkę wyjąć; białą kiełbasę i wędzonkę pokroić w plasterki, kiełbasę razem z pokrojonym boczkiem zrumienić szybko na maśle. Por drobno pokroić i zrumienić na tłuszczu po boczku i kiełbasie. Por, kiełbasę, wędzonkę i boczek wrzucić z powrotem do żurku. Marchewkę i seler pokroić i dodać z powrotem. Dodać suszony majeranek (ile lubicie(...)zupę). Doprawić solą i pieprzem. Zabielić śmietaną (pamiętajcie, żeby zahartować – do miseczki ze śmietaną dodać kilka łyżek gorącego żurku, wymieszać i porcjami dodawać do garnka). W razie potrzeby można zagęścić mąką ziemniaczaną – u mnie nie było potrzeby. Podawać najlepiej w chlebku (ściąć czubek i wydrążyć), żurek udekorować jajkiem na twardo i gałązką świeżego majeranku. Podobne przepisy Krem
Pociąg Do KuchniMoja ulubiona zupka z ogórków kiszonych mojej mamy :) SKŁADNIKI: kiszone górki mojej mamy włoszczyzna kilka ziemniaków żeberka wieprzowe koperek sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy śmietana
MarciochaKucharzyLubicie dynię? U mnie jak było jej pod dostatkiem, to nawet się nie korzystało... No jakoś tak :) Teraz z ciekawości jak smakuje musiałam kupić :D Na
Kuchnia w czekoladzieKapryśna ta wiosna... zimno, pada... no, przynajmniej tutaj, bo pewnie są miejsca gdzie jest cieplej... ale było nie było ostrowiecka aura skłoniła mnie do ugotowania zupy
Czary - gary w kuchnimielonym pieprzem. Zupa ta zrobiła na nas ogromne wrażenie - jej smak i aromat podbił nasze serca. Połączenie grzybów z kasztanami w zupie - jak dla Nas coś wspaniałego. Polecamy tę zupę każdemu smakoszowi bo jest wyśmienita. Następnie wybrałyśmy danie główne. U Konczi padło na długo marynowaną pieczeń z karkówki z kluskami śląskimi i modrą kapustą . Całość doprawiono szczyptą świeżo zmielonego pieprzu(...)kapustą. Kluseczki były przeciętne, kapusta lekko przesolona, mięsko bardzo smaczne, delikatne w smaku i kruche. Po sytym obiedzie przyszła pora na deser. A co na deser? Do wyboru miałyśmy: szarlotkę na ciepło z kremem waniliowym za 16 zł, czekoladowo-pralinkowy krem z malinowym granita w cenie 22 zł, paschę z lodami czekoladowymi
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinią mojego lubego. Owszem pomidorówka zawsze będzie ulubioną, jednak nie jest już jedyną. Szukacie inspiracji na więcej takich zup krem? Musicie w takim razie odwiedzić blog Ani – nietylkopasta . Spora kolekcja przepisów, która w kilka sekund zainspiruje Was do działania. Zupę rybną znam od dziecka. Na święta Bożego Narodzenia Dziadek wkładał całe serce, kiedy przyrządzał swoją wersję. Mama zaś umie(...)pierwotni nad ogniem. Kiedy przychodziło do degustacji ja zawsze pytałam się czy jest dużo makaronu i pilnowałam mojej Mamy by dała mi tylko pół chochelki rosołu. Do tej pory tak mam. Makaron jest najważniejszy. Dlatego kiedy zobaczyłam zupę prosto z tajwańskiej kuchni Niu rou mian z blogu Na pałeczkach (autorki samymi zdjęciami mnie oczarowały) od razu zdecydowałam się
Pink Envelopepory roku ;) Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 4 Składniki: 400 g pietruszki 2 gruszki 1 l bulionu warzywnego 250 ml mleka migdałowego 100 g białego ryżu gałązki rozmarynu 4 łyżki migdałów w płatkach 2 łyżki masła sól i biały pieprz do smaku Przygotowanie: Ze środka gruszek wytnij cienkie plastry z ogonkami do przybrania zupy, resztę obierz(...)rondlu na zupę roztop masło, dodaj pietruszki, gruszki i 2 gałązki rozmarynu, smaż 5 minut do zrumienienia. Dodaj 800 ml bulionu, zagotuj, dodaj ryż, gotuj 15 minut. Na suchej patelni upraż płatki migdałów i zrumień plastry gruszki. Z zupy usuń rozmaryn, dodaj mleko migdałowe, dopraw do smaku solą i białym pieprzem, zmiksuj na gładki krem, dolej odpowiednią ilość
SzczyptaSmaQ