Składniki (na 1 porcję) - cebula (ok. 70 g), - pół pora (ok. 60 g), - ząbek czosnku, - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - marchew (ok. 105 g
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachjesieni, a jedynym dniem w roku gdy ją kupowałam było Halloween. To były czasy wczesnej młodości, gdy blendera używałam dosłownie od święta, a dynia kojarzyła mi się z mdłą zupą-krem, którą czasem sobie fundowałam na uczelnianej stołówce. Bardzo się cieszę, że ten niesmaczny czas mam już za sobą, bo dynia to prawdziwe cudo natury! W dalszym ciągu nie jestem(...)bezglutenowe. Polecam użyć do nich patelni teflonowej bo pankejki te są bardzo wybredne – z byle jaką patelnią się nie polubią! Przyznam, że to najlepsze placuszki jakie do tej pory robiłam. Obiecuję, że się w nich zakochacie! Są mięciutkie, ale lekko chrupiące zarazem. Słodkie, ale nie mdłe za sprawą imbiru. Oh, są po prostu boskie i ręczę
Fill The BowlPod taką nazwą znajduje się przepis w zeszycie mojej Mamy. Zupa doskonale sprawdza się podczas rodzinnych przyjęć, ponieważ przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż ugotowanie flaków
Kolorowy Przepisownikulubionych zup wielu rodaków :) która musi być idealna i tu właśnie znajdziecie przepis na nią!. Najlepsza konsystencja zupy to coś pomiędzy wodnistym kapuśniakiem a zupą krem z brokułów. Taka będzie też ta zupa, zagęszczona naturalnie na solidnym wywarze drobiowym z szczyptą pietruszki, majeranku i prozdrowotnej czarnuszki. Małe i przypominające trochę kminek ziarno czarnuszki to moim zdaniem bardzo zaszufladkowana przyprawa która(...)angielskie Liść laurowy 3 pokrojone w talarki marchewki 2 małe korzenie pietruszki pokrojone w kostkę 1/4 selera pokrojonego w kostkę 1 mocno przypalona obrana cebula 10 cm kawałek umytego pora Pieprz czarny Sól himalajska Majeranek Czarnuszka 4 pomidory 400-450 ml koncentratu pomidorowego Mały pęczek natki pietruszki 150ml śmietany 18%tł Przygotowanie: 1/Zagotowujemy w garnku ok. 6L wody
Kuchnia PROzdrowotnaZiarenkowa, i odrobina oliwy z oliwek WYKONANIE: Gotujemy wywar mięsno-warzywny - u nas udziec z indyka ( 1-1,5 kg ) i tacka warzyw ( 2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy ). Umyte pomidory i paprykę osuszamy i rozkrajamy. Na dno naczynia żaroodpornego dajemy oliwę, przyprawy(...)grzankami. Jaka wychodzi zupa? Kremowa, aksamitna, przepyszna, bardzo aromatyczna i - jak to już uzgodniliśmy szybciej - słodko-ostra. Z jednej strony delikatna, z drugiej wyrazista. Jedno jest pewne - obojętnie przejść koło niej nie można. To propozycja mocno rozgrzewająca, więc będzie idealna na chłodne jesienne i zimowe wieczory. To wręcz antidotum na pogodowe niedogodności, Plusy zupy krem z pieczonych pomidorów: Łatwa
Wypisz Wymalujmogłam się do niej wtedy przekonać. Od tej pory wiele się zmieniło. Stałam się bardziej otwarta na różne nowości w kuchni i z wielką chęcią eksperymentuje. Gotuję i próbuję takie potrawy, o których dawniej nawet nie śniłam :-) Cały czas idę do przodu i staram się rozwijać... Ostra zupa bananowa z kurczakiem na mleczku kokosowym w moim wydaniu(...)sojowego słodka papryka mielona sól, pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: Zagotowujemy bulion i wrzucamy do niego banany pokrojone w plasterki. Chwilkę gotujemy, a następnie blendujemy na gładki krem. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę obieramy, papryczki chili myjemy i osuszamy. Cebulę i papryczki chili drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych
Kuchnia MagdaLenyPrzecieram zaspane wciąż oczy, czuję w nich piasek, a budzik drze się wniebogłosy "wstaaawaj! wstaaaaaaawaaaaj!". Psiakostka, ile bym dała za godzinę dłużej snu. Doba jest za
W kuchni Karmel-itkiSezon studiująco-pracujący w pełni, a co za tym idzie - pora na zupy i dania jednogarnkowe. Dziś mała zielona terapia na jesienną chandrę z lekko wyczuwalną nutą chrzanu. jak dla mnie - połączenie idealne. Składniki -2 cebule -2 marchewki -1 łyżka oleju -30 dag zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) -2 l bulionu warzywnego -4 łyżki chrzanu -25 dag gotowanej(...)Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw. Pod koniec dodać całą marchew. Gdy zmięknie, wyjąć ją, pokroić w kostkę i odłożyć. Do zupy dodać chrzan. Całość zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem. Podawać z kleksem śmietany, garścią pokrojonej marchewki i małymi kawałkami piersi kurczaka. Posypać posiekaną pietruszką. Smacznego
Zielona Kuchniajakich potraw i dlaczego opowiadał nam Piotr Chylarecki, który od wielu lat jest twórcą przepisów na wszelkiej maści słodkości. Gotowaliśmy również pod czujnym okiem Pawła Kibarta, którego do tej pory znałam jedynie z II edycji Top Chefa. Po krótkim wstępie i smakowaniu czekolady podzieliliśmy się na 4 grupy i ruszyliśmy do boju. Ja miałam przyjemność przygotowywać Piersi(...)wspólne gotowanie i smakowanie. I mam nadzieję DO ZOBACZENIA! Zapraszam na małą fotorelację z tego smakowitego spotkania. Przystawka - Wędzona pierś gęsi z sorbetem z buraka, gorzkiej czekolady i pomarańczy Zupa - Krem z kalafiora, z serem gorgonzola z chipsami z gorzkiej czekolady Danie główne - Piersi z kaczki, z sosem z gorzkiej czekolady, imbiru, chili i marakui a podaliśmy
Dzieje kuchennej WiewióryNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Qlinarnie i Qlinarnieręką bazę do pysznej zupy. Dzisiaj Na bazie takiego rosołu polecam Wam pikantną zupę pomidorową. Można oczywiście pominąć cebulę, czosnek , chili i wówczas otrzymamy tradycyjną , łagodną pomidorówkę ( też niekiedy taką robię- dla odmiany)Składniki:- 0,5l rosołu- 1 puszka pomidorów- 1 cebula- 1 ząbek czosnku- 0,5 kg warzyw w paski ( lub ok.2-3 marchewki,pietruszka,kawałek pora)- 2 łodygi selera(...)pietruszki- gdy postoi trochę zmięknie. ( można również posypać na talerzu koperkiem, my wolimy natkę, którą posypujemy jeszcze zupę w bulionówce). A tutaj wersja dla małych niejadków, czyli dzieci, które twierdzą, że nie lubią warzyw w zupie. Zapewniam Was, że taką zupę krem zjedzą z apetytem.Wtedy po prostu odlewam zupę przed doprawieniem chili i miksuję w małym garneczku. Smacznego
Smaczne Zdroweówdzie. Sezon na zupy trwa, szczególnie na zupy zdrowe. Przyjemnie jest się rozgrzać talerzem pełnym gęstego kremu, szczególnie jeśli ten posiłek ma właściwości lecznicze i poprawiające nastrój. O tych dobrych właściwościach płynących z talerza dowiemy się z wielu dostępnych poradników. Zupa dość łatwa w przygotowaniu .Pyszna na kolację! Przepis zaczerpnięty z książki Zielenina bez glutenu Autorka(...)Autorka postanowiła pokazać, że wegetariańskie gotowanie bez glutenu może być łatwe i przyjemne, a przy tym nie musi rujnować budżetu domowego. Książka została podzielona na części zgodne z porami roku, by w przystępny sposób doradzić, jak korzystać z sezonowych, lokalnych produktów. Kolorowe i pyszne dania oparte na polskich kaszach, warzywach oraz owocach tworzą zgraną całość z aromatycznymi ziołami
Z Kuchni Do KuchniUwielbiam pomidory, bardzo żałuję, że obecnie nie smakują tak jak latem. Dla mnie pomidorowa pora powinna trwać wiecznie :D Dlatego u mnie pomidorówka, ale taka w mojej wersji, na wywarze z warzyw, które później blenduję, dzięki czemu zupa jest gęsta i kremowa, tak jak lubię. Potrzebujemy: udko z kurczaka, bądź porcję rosołową dwie duże marchewki 1 pietruszka 1/4 selera(...)godzinę, tak aby warzywa były miękkie, a mięso ugotowane. Wyjmujemy mięso, ziele angielskie i liście laurowe na talerz. Do zupy dolewamy przecier, dodajemy czosnek niedźwiedzi i bazylię i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i blendujemy zupę z warzywami, aby powstał nam krem, w zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać, możemy dolać nieco więcej wody, wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych
MamaOskarkaSmak Lata: CZWARTEK Grillowane brzoskwinie z kozim serem, szynką parmeńską z focaccią (ziołową oraz z mirabelkami, miętą i solą morską), sałata Zupa krem z pieczonych buraków i malin Galette (na dwóch spodach – oliwkowym i maślankowym) z pieczonymi warzywami, kremem z fety i sałatą Lawendowa panna cotta z pieczonymi morelami z tymiankiem SOBOTA Carpaccio z żółtej cukinii z kozim serem(...)klik) i tu (klik) . Fotorelacja z warsztatów zamieszczona jest w tym miejscu - klik . A już teraz z radością mogę zaprosić na kolejne warsztaty, które pod nazwą PIĄTA PORA ROKU będę prowadzić w Siedlisku w dniach 26-29 września . Miejsc niewiele, z założenia gotujemy i spotykamy się w kameralnym gronie. Rezerwacje miejsc oraz informacje : warsztaty@siedliskoblanki.com
KUCHARNIA