zupa krem z pory - 1000 przepisów (strona:48/67)

Koktajl marchwiowo-bananowy z cynamonem i płatkami owsianymi 115

dawno za nami. Nadchodzi jesień. Od wielu lat, przez cały rok, staram się regularnie pić domowe koktajle. Na blogu przedstawiam pomysły, które zyskują nowych fanów każdego dnia. Do tej pory owocowe miksy przygotowywałam w starym blenderze kielichowym, plastikowym, który nie ukrywam nadawał się do wymiany. Od lat marzyłam o takim prawdziwym, stojącym blenderze kielichowym, szklanym, którego pojemność pozwoli(...)przygotowałam dzisiaj pierwszy, bardzo smaczny koktajl owocowo-warzywny. Blender stojący Amica BTK 5011 IN o mocy silnika 800 W pozwala na przygotowanie nie tylko koktajli. Świetnie poradzi sobie z zupami, kremami, napojami i kruszeniem lodu. Pojemność szklanego kielicha to 1500 ml. Pokrywa blendera wyposażona jest w miarkę do odmierzania składników. To bardzo stylowy niezbędnik kuchenny każdej Pani domu. Elegancki

Moja smaczna kuchnia
Mocno kremowa zupa z zielonego groszku i pora. 167

Składniki: 1 por 400 g zielonego groszku 3 ząbki czosnku 500 ml bulionu (przepis tutaj) 200 ml śmietanki 18% sól, pieprz, natka pietruszki Pora kroimy

Moje-pitraszenie
Jesienny jadłospis 1700 kcal 140

łóż do miseczki, posyp pokrojoną figą i kilkoma jagodami. Jeśli nie lubisz lodów, możesz zrobić zwykły koktajl owocowy. KOLACJA K:204.3 / B:5.9 / T:7.5 / W:26.0 / Bł:10.8 ZUPA KREM Z MARCHEWKI LUB DYNI (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Cebula – 100 g (1 x Sztuka) Pieprz czarny mielony – 3 g (3 x Szczypta(...)Sztuka) – można użyć także dyni Mielona słodka papryka – 5 g (5 x Szczypta) Por – 70 g (0.5 x Sztuka) Czas przygotowania: 30 minut 1. Warzywa obierz i umyj. Marchewkę pokrój w talarki a ziemniaki i cebulę-w kostkę, pora i czosnek pokrój w cienkie plasterki. 2. Przełóż warzywa do garnka, dodaj oliwę i duś

Powiedz dietom nie
Aksamitny krem z dyni z żółtym serem pleśniowym oraz duszoną na maśle czerwoną kapustą 167

Mówi się tu i tam aby wykorzystywać produkty sezonowe , by spożywać określone produkty w odpowiednich porach roku. I dobrze! Restauratorzy akcentują swoją większą lub mniejszą świadomość kulinarną, dorzucając do swoich kart menu potrawy oparte właśnie na produktach sezonowych. I dobrze! Ale aby jeść sezonowo nie musimy udawać się do restauracji - wystarczy zahaczyć o lokalny(...)kupić coś, co teraz ma wzięcie - dynię! Ba! Weź dwie... też będzie dobrze i ugotuj pyszną zupę z dyni! Tym bardziej, że dynia jest niskokaloryczna, zapobiega nowotworom oraz wpływa pozytywnie na układ krążenia (wspomnieliśmy o tym tu ). Ale do rzeczy! Aksamitny krem z dyni z żółtym serem pleśniowym oraz duszoną na maśle czerwoną kapustą Zacznij od bulionu warzywnego Zalej

Right Behind The Kitchen
KREM Z ZIELONEJ SOCZEWICY NA ROSOLE Z WŁOSKIM SERKIEM 158

Dwa razy robiłam podejście do zupy z soczewicy. Pierwszy oczywiście nie udany. Drugi tak zmajstrowałam, że grzech było odchodzić od talerza. Zupę można zrobić na wodzie

pieprzny smaczek
Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki 169

Kupiłam dynię przeznaczoną na zupę dyniową. Tak było napasane na opakowaniu. Ale ponieważ jadam często zupę dyniową to tym razem postanowiłam dynię połączyć z cukinią i

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Just Nicole: La Veganista. Superfood. RECENZJA + KONKURS 179

możesz sobie pozwolić Pierwszy rozdział to know-how dla wegańskich fanów superżywności. Dowiecie się z niego czym jest superfood. Poznacie kilka podstawowych przepisów na śmietanę z orzechów, krem daktylowy czy też słodki sok jabłkowy. Rozdział drugi zawiera garść pysznych inspiracji śniadaniowych. Dobry początek dnia to połowa sukcesu Znajdziecie tu pyszne smoothies, obłędne musli czy też naleśniki ze słodkich ziemniaków, które(...)które możesz zabrać ze sobą na wynos – od sałatki ze szparagów i zielonego groszku poprzez zupę fasolową aż do pełnoziarnistej tortilli. Jedzenie dające szczęście – już sama nazwa czwartego rozdziału, wywołuje wielki uśmiech na buzi. To podróż przez wszystkie pory roku. Moją uwagę zwróciły placki z kalarepy i marchewki z sałatką z rzodkiewek, pieczone bataty z orzechami

Moja pasja smaku
ZUPA - KREM Z ZIELONYCH WARZYW "ZIELONY MIX" 251

Pyszna, delikatna i bardzo zdrowa zupa- krem z zielonych warzyw. Ja przygotowałam swoją na bazie własnego bulionu ale można użyć również kostki bulionowej. Idealna na wiosenne dni. Można ją podawać samą, z dodatkiem prażonych płatków migdałów lub bardziej wykwintnie z dodatkiem kilku zgrillowanych krewetek. Wszystkie wersje są super. Ja niekiedy dodaję także łyżeczkę zapachowgo oleju kokosowego- nadaje orientalny posmak. Polecam(...)porcji: - 2 większe cebule- 2 duże ząbki czosnku- 3 małe cukinie (po ok.300-350g)- 2 garście szpinaku baby- 1-2 garście ruccoli - polecam nadaje super smak (ale można pominąć)- por, kawałek ok.10cm- pęczek natki pietruszki- 0,5l bulionu (może być warzywny lub z kostki)- sól i świeżo mielony pieprz- 1-2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek (daję pół

Smaczne Zdrowe
Skandynawska zupa z porów 189

zupy. Mąż również podziela mój optymizm :) Przepis znalazłam tutaj . Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 4 białe części pora 2 małe cebule gęsta śmietana (użyłam słodkiej 18%) masło (ok. 2 łyżki) 1 "baton" serka topionego śmietankowego sól pieprz grzanki lub groszek ptysiowy Obieramy cebule, siekamy i szklimy w większym garnku na rozgrzanym maśle, dorzucamy pociętego w plastry pora. Całość zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Doprawiamy solą i szczodrą szczyptą pieprzu do smaku. Gotujemy do miękkości pora ok. 15 minut. Dodajemy serek topiony, gdy całkowicie się rozpuści wlewamy 3/4 szklanki śmietany. Miksujemy na gładki krem i posypujemy grzankami lub groszkiem ptysiowym

Czerwień i błękit
Wegetariańska grochówka 143

możesz na nią liczyć, bezgranicznie. Bo ma dobre serce. Wegetariańska grochówka. Zupa inna niż zwykle. Kremowa, lekko słodka, pełna warzyw i bez mięsa. Polecam! Zmiany są pyszne! Składniki na 5 porcji: 400g grochu łuskanego 2 średnie marchewki 1 mały seler 1 duża cebula 1 średni por suszony majeranek sól świeżo mielony czarny pieprz oliwa z oliwek Sposób wykonania: Groch gotujemy(...)Następnie odlewamy nadmiar wody i miksujemy blenderem na gładką masę. Marchewkę i seler dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w krążki, cebulę na drobno. Warzywa podsmażamy na oliwie z oliwek i dodajemy do kremu z grochu. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą i majerankiem. Smacznego! To uczucie, które towarzyszy Ci, kiedy dasz z siebie trochę więcej

Kuchnia Pani Wiosny
Krem z pieczonej marchewki 165

jest najlepszym nośnikiem smaku, a dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z użytych do zupy warzyw. W bulionie obowiązkowo muszą znaleźć się warzywa takie jak: korzeń marchwi, pietruszki selera, por, seler naciowy i opalona, a nawet lekko zwęglona cebula i oczywiście przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu. Wszystkie składniki zalewam zimną wodą i gotuję na bardzo małym ogniu(...)pierwszych 20-30 minutach. Odławiamy je i wyrzucamy, dzięki czemu rosół będzie przejrzysty i klarowny. Wywar można wykorzystać do przygotowania dowolnej zupy, z ugotowanych warzyw można zrobić sałatkę jarzynową, a z mięsa farsz do pierogów lub pasztecików. Krem z pieczonej marchwi, wzbogacony aromatycznymi przyprawami: kuminem, imbirem, czosnkiem, kolendrą, kurkumą, tymiankiem, posypany płatkami chili, czarnuszką, natką pietruszki jest charakterny i wyrazisty

Smakowity Blog Kulinarny
Przepis na kremową zupę pomidorową ze świeżych pomidorów. 151

zajmie nam zdecydowanie mniej czasu.  Przepis na kremową zupę pomidorową ze świeżych pomidorów.  6 porcji. Na zupę: 10 szklanek wody włoszczyzna: 1 marchew, plaster selera, 1 mały por, 1 pietruszka 2 białe cebule 4 pomidory malinowe ząbek czosnku 1 czerwona papryka sól, pieprz, chili liść laurowy łyżka suszonej bazylii lub garść świeżej Dodatkowo: 3 woreczki ryżu parabolicznego(...)garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, liścia laurowego, bazylii i pieprzu, dodać warzywa i gotować około 20 minut (do miękkości) na średniej mocy palnika.  Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na krem i znów wstawić na palnik, by składniki się przez chwilę przegryzły. Doprawić do smaku, uzupełniając przyprawy, jeżeli jest jeszcze taka konieczność. Podawać z gotowanym ryżem oraz natką

Poezja Smaków - blog kulinarny
Krem ze szparagów 144

Sezon na szparagi jeszcze trwa. Kolejną moją propozycją na danie ze szparagów jest kremowa zupa. Prosta i szybka w przygotowaniu. Gorąco polecam!Składniki:pęczek szparagówbulion

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa dyniowa z kiełbasą lub mielonką 137

litry zupy: 500 g obranej dyni 1 duży ziemniak 1/2 pora - wykorzystałam zieloną część 1 średnia cebulka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, biały pieprz, 1/2 płaskiej łyżeczki cukru mielonka ze słoika lub kiełbasa - najlepiej krucha i rozpadająca się  Do garnka wrzucić ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę oraz dynię, również pokrojoną w kostkę. Dodać pora pokrojonego(...)przykryć wszystkie warzywa. Zagotować i gotować do miękkości ziemniaków i dyni - najlepiej, żeby się rozpadały. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Pogotować chwilę.  Zblendować całość na jednolity krem. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru dla podbicia smaku. W tej wersji można podawać np. z kleksem kwaśnej śmietany i groszkiem ptysiowym. Idąc dalej - do garnka wrzucamy mielonkę, porwaną

Ze smakiem bez glutenu
Krem z pomidorów 85

Mając w ustach pyszny krem z pomidorów jedną nogą jestem w Toskanii :) Uwielbiam ten smak o każdej porze roku. Mam nadzieję, że też to poczujecie. Zatem zapraszam po przepis :) Składniki:  bulion  5 pomidorów  cebula  ząbek czosnku  bazylia przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryczka chilli, cukier  grzanki  Przygotowanie:  Rozgrzewamy oliwę na patelni(...)dodajemy bulion  przyprawiamy 1 łyżeczka cukru, sól ,pieprz ,oregano, papryczka chili wszystkie przyprawy według uznania. Ja dodałam dużo oregano. Gotować bez przykrycia. Można również dodać śmietanę kremówkę.  Zupę rozlać na talerze udekorować świeżą bazylią posypać oregano. Podawać z grzankami :)  Bon Appetit

Kukuleczki