problemy z jej zmiksowaniem, a robot w którym najczęściej wyrabiam ciasta drożdżowe i ubijam kremy też ma już swoje latka, więc pewnie też niedługo zakończy swój żywot. I stało się, od początku września w mojej kuchni stoi robot wielofunkcyjny Kohersen MyCook, który od tej pory bardzo pomaga mi w kuchni zastępując wszystkie dotychczasowe sprzęty AGD: mikser, szatkownicę, blender(...)maksymalnie to 120 stopni C) i bez mieszania i pilnowania cieszyłam się gotowym sosem pomidorowym, którym zalałam pomidory w słoikach, następnie je za pasteryzowałam. A jakie gładkie i pyszne zupy kremy mi w nim wychodziły, np. zupa krem z kukurydzy i chili, wystarczyło wykorzystać funkcję smażenia, gotowania i turbo do zmiksowania zupy. Kolejnym krokiem było przygotowanie kompletnego obiadu na parze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięselera i pietruszkę. Śmiało możecie dodać też inne warzywa, takie jak pasternak, topinambur, ziemniaki, a także - bataty czy skorzonerę. Dlaczego warto sięgać po warzywa korzeniowe ? Zima to idealna pora, by jak najczęściej sięgać po warzywa korzeniowe. Odstawmy w ten czas na bok wszelkie nowalijki, pomidory, ogórki i inne warzywa importowane. Nie musimy z nich rezygnować całkowicie, ale ograniczmy(...)dobrze się upieką i lekko zarumienią. Upieczone warzywa przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą i gotować przez 20 minut. Następnie z zupy wyłowić przyprawy i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypaną natką pietruszki lub kolendry. Smacznego
kolorowotorcikowoniezapomniany smak i świetnie rozgrzewa. Jest też tania - za kilogram cebuli cukrowej trzeba zapłacić jedynie 2 zł. Dodanie do zupy imbiru i pasty curry zapobiega wzdęciom i innym sensacjom żołądkowym, które zwykle towarzyszą jedzeniu smażonej czy duszonej cebuli. Krem z cebuli można podać z grzankami lub z natką pietruszki. Składniki (na średni garnek): ok. 600 g cebuli cukrowej(...)gotować jeszcze 20 minut, doprawić solą i pieprzem, po czym zdjąć z palnika i nieco przestudzić. Zmiksować razem z ugotowaną wcześniej włoszczyzną (bez marchewki - jedynie białe warzywa: pietruszka, seler, por). Dodać śmietanę i zmiksować ponownie na gładki krem
W SMAKOstatni tydzień był dla mnie pełen wyzwań i zleciał tak szybko, że zapomniałem, w trakcie przygotowywania dzisiejszego obiadu, że to przecież czas na kolejny przepis z
BaRepassama ze sobą w smaki sezonowe. Zrobiłam sobie tabelkę z roślinami typowymi dla danej pory roku i staram się w ciągu tych kilku miesięcy zjeść wszystkie sezonowe pyszności. Wiosenna tabela zawiera oczywiście szczaw i zupę szczawiową, bo to prawdziwy smak wiosny. Taką zupę robiła moja babcia ze szczawiu uzbieranego na działce. Zbieranie samemu jest jednak dość uciążliwe(...)pieprz śmietana do dekoracji (opcjonalnie) jajko na twardo na każdą osobę Przepis na zupę szczawiową Na patelni podgrzej masło, cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj szczaw, podsmaż i zalej rosołem. Gotuj 10 min. Odcedź połowę szczawiu, a resztę zmiksuj na zupę krem, dodając dużo pieprzu. Na każdy talerz wlej zupę, dodaj trochę nie zmiksowanych liści szczawiu, śmietanę
Ugotowane pozamiatanetakże szczyptę soli oraz łyżeczkę cukru. Podsmażamy pora ok. 5 minut na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu, kiedy zmięknie i lekko się skarmelizuje. Kiedy jest gotowy, przekładamy go do garnka, w którym będziemy gotować zupę. 2. KAPUSTA (15 min)Z kapustą postępujemy podobnie jak z porem – obieramy z wierzchnich liści, myjemy i pozbywamy się(...)jakiś czas mieszając, do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.5. WYKOŃCZENIE (3 min) Z garnka wyławiamy liście laurowe oraz ziele angielskie. My lubimy kiedy zupa ma konsystencję kremu z kawałkami warzyw, dlatego przez chwilę „ugniatamy” zupę widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, aby warzywa jeszcze bardziej się rozpadły. Na koniec dodajemy posiekanego koperku i sprawdzamy czy jest wystarczająco doprawiona solą
Nerds KitchenBułgarii. Udało mi się nie tylko zwiedzić i nieco odpocząć, ale także posmakować tego kraju. Wrzesień wyznacza też dla mnie koniec "wakacji" i początek jesieni. Nie jestem fanką tej pory roku, mimo, że właśnie wtedy obchodzę urodziny. Na zewnątrz jest szaro, ponuro i mokro. Na szczęście w kuchni jesień prezentuje zupełnie inne oblicze - jest pyszna! I tak się(...)mogą :) We wrześniu udało mi się opublikować 6 przepisów (ach, ten urlop!): Dania obiadowe/zupy: Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska Krem z pieczarek Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro Zupa pieczarkowa z makaronem Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym Inne: Dżem brzoskwiniowy z cynamonem, imbirem i goździkami Top 5 najpopularniejszych wpisów września
Cooking MonsterBułgarii. Udało mi się nie tylko zwiedzić i nieco odpocząć, ale także posmakować tego kraju. Wrzesień wyznacza też dla mnie koniec "wakacji" i początek jesieni. Nie jestem fanką tej pory roku, mimo, że właśnie wtedy obchodzę urodziny. Na zewnątrz jest szaro, ponuro i mokro. Na szczęście w kuchni jesień prezentuje zupełnie inne oblicze - jest pyszna! I tak się(...)mogą :) We wrześniu udało mi się opublikować 6 przepisów (ach, ten urlop!): Dania obiadowe/zupy: Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska Krem z pieczarek Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro Zupa pieczarkowa z makaronem Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym Inne: Dżem brzoskwiniowy z cynamonem, imbirem i goździkami Top 5 najpopularniejszych wpisów września
Cooking Monsternowych przepisów na śniadania, obiady, przekąski czy nawet słodkości! Znajdziecie przepisy na croissanty z kremem migdałowym i rabarbarem, na kokosową owsiankę z konfiturą z rabarbaru i czereśni, śniadaniowy krem z burakiem i owocami leśnymi czy przepis na wegetariańską kanapkę BLT z upieczonym burakiem! Wszystko wygląda tak cudownie apetycznie, kusi pięknymi kolorami, że ciężko się powstrzymać i nie zacząć od razu(...)ziemniakami, wegetariańska zapiekanka pasterska z puree dyniowym, pyszne burgery z fasoli z pieczarkami czy marchewkowe lasagne bolognese! Poza tym jest sporo wspaniałych propozycji na zupy - chłodnik marchewkowy z pomarańczą i melonem, kremowa zupa z białej fasoli z wędzoną oliwą czy miso z chrupiącą marchewką, szparagami i omletem japońskim! Sami powiedzcie - aż chce się wszystko zjeść! My na pierwszy rzut musimy
Plate of Joyburaków i deser kalu dodol. W tej książce sporo jest dań egzotycznych, bo autorzy wierzą, że dobrze jest wyjść poza swoją sferę kulinarnego komfortu. Potrawy są wege, dostosowane do pór roku i do nowej piramidy żywieniowej. Szaciłłowie starają się unikać białej mąki i cukru. Każdy zestaw jest też tematyczny – inspirowany kuchnią jakiegoś kraju. Będziemy mogli skosztować włoskiej cucina povera(...)cukinii. Dobrze wyglądają: polenta z młodymi marchewkami, puree z bobu, francuska sałatka z zielonej soczewicy, prowansalski tian, tagine ze szpinakiem, grecka zupa cytrynowa, sałatka z kalafiora i dynia po prowansalsku. Na deser zapakuję sobie mus malinowy z kremem z mango i krem sezamowy, pieczone gruszki z custardem, clafouti z owocami zdrowsza wersja snikersa, Jaki lunch zabrałabym do pracy po lekturze
Ugotowane pozamiatanedeser kalu dodol. W tej książce sporo jest dań egzotycznych, bo autorzy wierzą, że dobrze jest wyjść poza swoją sferę kulinarnego komfortu. Potrawy są wege, dostosowane do pór roku i do nowej piramidy żywieniowej. Szaciłłowie starają się unikać białej mąki i cukru. Każdy zestaw jest też tematyczny – inspirowany kuchnią jakiegoś kraju. Będziemy mogli skosztować włoskiej cucina povera, smaków(...)cukinii. Dobrze wyglądają: polenta z młodymi marchewkami, puree z bobu, francuska sałatka z zielonej soczewicy, prowansalski tian, tagine ze szpinakiem, grecka zupa cytrynowa, sałatka z kalafiora i dynia po prowansalsku. Na deser zapakuję sobie mus malinowy z kremem z mango i krem sezamowy, pieczone gruszki z custardem, clafouti z owocami zdrowsza wersja snikersa, Jaki lunch zabrałabym do pracy
Ugotowane pozamiataneIle kucharek w domach, tyle przepisów na rosół. Różnią się dodanymi przyprawami, użytego mięsa, sposobem gotowania. Widziałam dużo przepisów, gdzie dodaje się przysmażoną cebulę oraz kawałek
Wołowina od rekinakaszę gryczaną lub brązowy ryż. Przy najbliższej okazji sprawdzimy możliwość robienia wszystkiego razem, czyli kurczak (czy coś innego) się paruje, a poniżej w wodzie gotuje się ryż/kasza/ziemniaki. Zupa krem z kukurydzy i kurczaka Składniki: 1 pierś kurczaka (ok. 250 g) 200 g kukurydzy z puszki 2 ziemniaki (ok. 120 g) 1 pomidor (ok. 80 g) 1 marchewka(...)czasie gotową zupę przelewamy do osobnego pojemnika i blendujemy na jednolita masę. Robimy sos do zupy: pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobną koskę. Bazylię siekamy również drobno i mieszamy z pomidorami, solą, pieprzem i oliwą. Zupę nalewamy do talerza, a sos dajemy na wierzch zupy. Zupa jest aromatyczna, rozgrzewająca i pyszna
Marder&Marder Manufacturebrać pod uwagę miejsce ich zakupu. Zimą wybierajmy przede wszystkim warzywa i owoce sezonowe: marchewki, buraki, selera, korzeń i natkę pietruszki, ziemniaki, kapustę, brukselkę, jarmuż, szpinak, dynię, cykorię, fenkuł, pora, grzyby, z owoców jabłka i gruszki. Nie zapominajmy o warzywach strączkowych, które dostarczą nam także wartościowego białka. Owoce jedzmy po posiłku jako deser. Możemy również sięgać po owoce(...)jesteśmy zmęczeni. Oto nasze rady: zamiast sałatek przygotujcie z warzyw dania na ciepło połączcie je z produktami zbożowymi i roślinami strączkowymi, dzięki czemu będą bardziej sycące świetnie sprawdzą się zupy-kremy, warzywa pieczone, gulasze warzywne w sosie pomidorowym, pilawy, risotto, warzywa faszerowane nie zapomnijcie dodać do potraw rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie
Chilli Czosnek i Oliwa