Sezon szparagowy czas zacząć! Pyszny i aromatyczny krem poleca się na jeszcze mroźne dni. Składniki 400 g zielonych szparag 2 marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera kawałek pora natka pietruszki 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 ziela angielskie 2 l wody sól pieprz 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1. Na początek przygotowujemy aromatyczny wywar. Cebulę pokrojoną(...)minut. Pod koniec dodajemy pora. Zalewamy wszystko wodą. 3. Wywar doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy ziele. Gotujemy przez około 30- 40 minut. Gotowy odcedzamy. 4. Ze szparag usuwamy zdrewniałe części, odcinamy główki. Resztę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do wywaru. 5. Główki smażymy na maśle. Zostawiamy kilka do dekoracji. Pozostałe dodajemy do zupy. Kiedy szparagi będą miękkie
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyDelikatna, kremowa, a zarazem sycąca zupa z białych warzyw z dodatkiem niebieskiego sera. Pyszna kombinacja smaków, obok której ciężko przejść obojętnie. Koniecznie spróbujcie. Składniki (ok. 1,5 l gotowej zupy): 1 (110 g) cebula kawałek (50 g) pora 1,5 (130 g) pietruszki 1/4 (80 g) selera 1 (100 g) ziemniak 0,5 (300 g) kalafiora 3 szklanki(...)koniec dodać śmietankę kremówkę oraz ser i dokładnie wymieszać, aby ser się rozpuścił. 5) Całość zmiksować w blenderze kielichowym na gładki krem (można również użyć blendera ręcznego). 6) Podawać z boczkiem podsmażonym na suchej patelni i szczypiorkiem. Artykuł Zupa-krem z białych warzyw z Gorgonzolą pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe
ClauditteMissCookingZupa inspirowane przepisem Anny Starmach. Przepyszne połączenie wyrazistego i ciągnącego sera, słodkawego pora i chrupiących grzanek. Szybka zupa last minute. Składniki 2 duże pory
Pyry na GazLekka, letnia zupa ze świeżych pomidorów. Bez dodatku bulionu i wody. Bez skomplikowanych zabiegów kulinarnych. Najlepsza o tej porze roku, kiedy nietrudno o pełne smaku, dojrzałe w słońcu pomidory. Przygotowując tę zupę najlepiej kupować gruntowe, miejscami miękkie pomidory, których dodatkową zaletą jest zazwyczaj nieco niższa cena. SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI 2 kg świeżych pomidorów (miękkich, bardzo dojrzałych; np. malinowych(...)dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chili i suszonym oregano. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do małego. Gotujemy 15 minut. Odstawiamy z ognia, studzimy. Blendujemy na gładki krem, przelewamy z powrotem do garnka. Przed podaniem podgrzewamy. Podajemy z pokrojoną na małe kawałki mozzarellą, świeżymi pomidorami i posiekaną bazylią
cool and mintyminutach wyjąć główki a resztę gotować jeszcze 5 minut. Kilka główek polecam zostawić do dekoracji a resztę dodać do zupy i całość zmiksować. Opcjonalnie w wersji bez laktozy można przed miksowaniem dodać do gotującej się zupy śmietankę kokosową. Całość przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Osoby nie unikające nabiału mogą dodać śmietany i startego parmezanu podczas miksowania lub po podaniu(...)wspomnianym parmezanem i śmietaną. Osoby na redukcji mogą zastąpić rosół bulionem warzywnym (marchew, pietruszka, seler, por, przyprawy – po ugotowaniu warzywa wyrzucić) i dodać porcję chudego gotowanego mięsa jak pierś kurczaka czy indyka aby podbić białko a zmniejszyć tłuszcz. Smacznego! — BTW całości: czystego kremu na rosole bez jakichkolwiek dodatków: 1505 g, 1117 kcal
Ola la LCHFskładniki niezbędne dla zdrowia. Dziś w swojej kuchni postawiłam na zielony, a ponieważ uwielbiam zupy w postaci kremu, zaserwowałam porcję zielonych warzyw w takim właśnie wydaniu. Niezwykle prosta i błyskawiczna w przygotowaniu. Smacznego zielonego! Składniki: cukinia średniej wielkości brokuł ok. 250-300 g mrożonego szpinaku por 2-3 ząbki czosnku cebula bulion ok 1,5 l sól, pieprz jogurt naturalny
Nie do chrzanu!potrawę wyraz . Moja rodzinka kocha krokiety z każdym farszem , a szczególnie podane do zupy pomidorowej lub z kremu z zielonego groszku . Ta wersja , jest prosta i chyba najsmaczniejsza , bynajmniej dla mnie -no jeszcze szpinakowy mógłby ewentualnie po konkurować z pieczarkami . Polecam , dobre na każda porę roku i okazję Składniki : 6 bardzo ,cieniutkich naleśników , smażonych bez ,lub ze znikomą ilością tłuszczu
Ogrodnik w podróżyNie spodziewałam się , że aż tak pokocham soczewicę! Były już krokiety … było kotlety …. zapiekanki , a teraz przyszła pora na zupę! Robi się
Ostra na Słodkocreate', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ZUPA KREM Z CUKINII Z KIEŁKAMI ORAZ SOSEM CHILLI Z LIMONKĄ I KOLENDRĄ Składniki: - 500 gram indyczej szyi (ja dodałam jeszcze pancerze krewetek, bo akurat też je robiłam) - 2-3 litry wody - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - kawałek pora - 1 cukinia sporych rozmiarów - 3 ząbki czosnku - 150 mililitrów śmietanki(...)garść kiełków rzodkiewki - 1 mały jogurt naturalny - 2 liście laurowe - 3 ziarnka ziela angielskiego - 3 ziarnka pieprzu czarnego - sól Przygotowanie: Szyję, obrane i umyte: marchewki, pietruszkę, cebulę i por, zalewamy wodą. Solimy lekko, doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Gotujemy wywar do czasu aż mięso i warzywa będą miękkie. Potem odcedzamy płyn. Obieramy mięso. Cukinię obieramy, wydrążamy
Życie zamknięte w smakurosół- 6 podudzi z kurczakana zupę:3 por6 ziemniaków2 gałązki celera400 ml śmietany sól, pieprz2-3 łyżki oliwy1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie:W garnku gotujemy z podudzi rosół. Doprawiając solą I pieprzem.W międzyczasie kroimy por, ziemniaki w kosteczkę.Do drugiego garnka wlewamy olej, na rozgrzany olej wrzucamy por I ziemniaki. "Podsmażamy " ok 5-10 min. Dolewamy(...)Udka odkładamy na bok. Dodajemy seler. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 20 min lub do miękkości warzyw. Gdy warzywa są juz miękkie- miksujemy - blendujemy na krem. Dolewamy śmietane. Kładziemy na gaz, pozwalamy by się zupa zagotowała- doprawiamy do smaku solą I pieprzem. I gotowe :) Krem podajemy z dużą ilością pietruszki I ja podałam
Smaki Edytyobrać, wyciąć nasionka i błonki i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do garnka wlać wodę wrzucić obraną i pokrojoną marchew i korzeń pietruszki, oczyszczony por, łodygę selera naciowego. Doprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu 20 minut. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę, ząbki czosnku pokrojone drobno, aż lekko zmiękną. Następnie dodać pokrojoną(...)dynia lekko zmięknie, co jakiś czas mieszając. Dodać dynię i cebulkę do wywaru,jeśli lubicie na ostro można dodać chilli czerwoną, gotować jeszcze 15 minut. Dokładnie zmiksować zupę na krem. Smacznego. Kluseczki serowe Można je zrobić i podawać razem z zupą, ale nie jest to konieczne. To już zależy od Was. Kostkę twarogową pokruszyć i mocno wycisnąć nadmiar wody. Twaróg
Kuchnia PokoleńUwielbiam zupy kremy, naprawdę wystarczy obojętnie jaką zupę warzywną zblendować, podbajerować przyprawami i mamy super zupę, czasami kolor może bycz szary ale smak rekompensuje. Wykopywałam ostatnie warzywa w ogródku i tym sposobem mam hurtowe ilości pietruszki, a że uwielbiam ja pieczoną to zrobiłam zupę, jak rzadko to się zdarza jeśli chodzi o zupy których nie zna Miśka była zachwycona. Składniki(...)między czasie oczyszczony por pokroić drobno i podsmażyć 3 minuty na łyżce oleju wraz z przyprawami (sól dodać na samym końcu gotowania zupy) dodać upieczoną pietruszkę i zalać 1 litrem wody (używam wrzątku co znacznie przyśpiesza gotowanie), gotować około 10 minut. Dolać mleko i sól. Zagotować ponownie i zupa jest gotowa. Blendowanie nie jest konieczne bo zupa sama w sobie
greenscarfdzięki której podkręcamy żółty kolor kukurydzy. Zupa – krem ze świeżej kukurydzy pięknie się prezentuje na talerzu oraz świetnie smakuje. Gorąco polecam w sezonie na świeże i słodziutkie kolby kukurydzy! Składniki: (4-6 porcji) 5-6 skrzydełek z kurczaka 2 l wody 1 duża pietruszka 2 duże marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 por (biała część) 1/2 łyżeczki soli(...)często mieszając. Przyprawić delikatnie świeżo mieloną solą. Z ugotowanej zupy wyjąć skrzydełka oraz seler naciowy. Dodać przesmażoną kukurydzę, zostawiając trochę do dekoracji. Do kubka ze śmietaną wlać chochelkę gorącej zupy (aby ją zahartować i uniknąć zważenia). Dobrze wymieszać. Następnie całość przelać do garnka z zupą. Zmiksować wszystko na gładki krem. Spróbować. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem oraz solą (jeśli potrzeba). Zagotować
Moja Delicjaantyoksydacyjnie i wspomaga przemiany metaboliczne. Jest idealna dla osób dbających o linię. Jednak jej główną zaletą jest uniwersalność! Z cukinii można robić zupy, leczo, ciasta, ketchupy i wiele, wiele więcej... Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 por 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 3 średniej wielkości ziemniaki 3 średniej wielkości cukinie 2 łyżki oliwy/oleju sok z cytryny do smaku(...)podsmaż, aż do zeszklenia cebuli. Następnie dodaj pokrojony w kostkę por, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i cukinię. Podsmaż przez 15 minut. Dodaj wodę, tak aby przykryć warzywa (jeśli chcesz, aby zupa była mniej gęsta dolej więcej wody). Dopraw przyprawami, ziołami, bulionetką i wymieszaj. Gotuj, aż zmiękną warzywa. Zblenduj na gładki krem. Do smaku dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Zupę możesz
Ekocozy | Naturalnie na co dzień