zupa krem z pora - 1402 przepisów (strona:41/94)

Zupa z dyni - krem 194

bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszna a zarazem zdrowa jesienna zupa-krem z dyni Składniki: 700g dyni (waga po obraniu) u mnie hokkaido 700ml gorącej wody lub bulionu (jeśli używamy bulionu pomijamy masło) 2 niewielkie marchewki kawałek białej część pora kawałeczek selera oraz korzeń pietruszki puszka mleczka kokosowego(400ml) spora szczypta mielonego czosnku

W garach u Gosi
ZUPA KREM Z PORA I SERKÓW TOPIONYCH 131

serek topiony kremowy do przygotowania zupy. Zupa jest kremowa delikatnie porowa z dodatkiem grzanek i koperku. Składniki: 4 pory 100 g s era topionego kremowego Mońki 1 cebula 4 łyżki masła klarowanego 0,7 l wywaru drobiowego 2 kajzerki sól pieprz biały Por obieramy z zewnętrznych liści i myjemy go z piasku. Kroimy pora w plastry. Cebulę(...)obieramy i kroimy w półksiężyce. Na 2 łyżkach masła klarowanego dusimy pora z cebulą przez 10 minut na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas. Zalewamy warzywnym bulionem, zagotowujemy i gotujemy 15 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zupę miksujemy na aksamitny krem. Dodajemy s er topiony kremowy Mońki. Miksujemy ponownie i przyprawiamy pieprzem do smaku.  Kajzerki kroimy

Kuchnia w oparach
AKSAMITNY KREM CHRZANOWY 185

milion pomysłów na zastosowanie tego kremu. Dziś świetnie sprawdził się w zupie i na kanapkach, wczoraj w tortilli z łososiem. Od "pierwszego razu" na stałe zagościł w naszej lodówce. A ponieważ chrzan o tej porze roku jest niezbędny w naszej diecie, podejrzewam, że jeszcze nieraz przekieruję Was na te stronę :) Póki co jednak, zapraszam: Składniki 200 g śmietany kremówki

OliveandThyme
Krem z marchewki i soczewicy 144

nadzieję, że Was nie znudzę dzisiejszą propozycją bo jest to znów krem i znów z soczewicą i marchewką. Ale tym razem ugotowany na wywarze mięsno - warzywnym, nie na samych warzywach. Zupa w jesiennych kolorach więc w sam raz na tę porę roku. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pikantna zupa dyniowa z zielonym groszkiem 243

sprawia, że po jej zjedzeniu jesteśmy syci i szczęśliwi :)  Moja pikantna zupa krem z dyni jest idealna na długie, deszczowe jesienne wieczory. Smacznego!  Pikantna zupa dyniowa z zielonym groszkiem     Składniki Włoszczyzna (1 mały seler, 3 marchewki, 1 korzeń pietruszki z natką, por, cebula) Dynia hokkaido (ok. 1,5 kg ze skórką) Zielony groszek z puszki Pół

VegUlka
Rozgrzewająca zupa krem z dyni 263

polach dojrzewają więc dynie. Żal nie skorzystać! Dzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz! Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego puszka mleczka kokosowego

PastelFood
Rozgrzewająca zupa krem z dyni 286

polach dojrzewają więc dynie. Żal nie skorzystać! Dzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz!   Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego puszka mleczka kokosowego

PastelFood
KREM ZE SZPARAGÓW. 254

znalazłam i postanowiłam znów przyrządzić zupę krem. Ostatnio mogłabym jeść tylko zupy warzywne bądź kremy. KREM SZPARAGOWY WG KARMEL-ITKI. /spontaniczny;/ na 4-6 porcji 2 pęczki szparagów 1 pietruszka 1/4 selera ok. 800 ml bulionu warzywnego  1 biała część pora ew. sos sojowy do smaku Por kroję w plasterki. W garnku rozgrzewam odrobinę oleju,  wrzucam

W kuchni Karmel-itki
Zupa krem z pora 166

Lubicie zupy kremy? Bo my tak. Są szybkie do wykonania, bardzo smaczne i można je zrobić z tak wielu różnych warzyw, zwłaszcza teraz gdy są one dostępne praktycznie na wyciągnięcie ręki w każdym przydomowym ogródku lub osiedlowym warzywniaku. Zupę z pora robiłam pierwszy raz, ale bardzo nam zasmakowała, nie jest ostra, ale ma dość intensywny smak, co zdecydowanie(...)pokroić w kostkę i wrzucić do gotującego się bulionu. Por pokroić na drobne kawałki. W rondelku rozgrzać tłuszcz (np. olej, masło) i wrzucić na niego pokrojony por, dusić, aż zrobi się miękki uważając żeby nie przypalił się na dnie. Gdy warzywa w bulionie zaczną mięknąć dodać do nich uduszony por oraz pokrojony drobno ząbek czosnku. Gotować, aż wszystkie warzywa będą

Simply Food
Krem z dyni i pomidorów 204

wszystkiego dużo więcej.   O tej porze też podobną ekscytacje przezywa moje dziecko, które niemal cały rok czeka na swoje ulubione dynie. Nie mogłam więc wrócić do domu bez rzeczonej dyni, która ostatecznie stała się podstawą pysznej zupy, ku radości całej rodziny. Miło gdy dzieci cieszą się na widok dyniowych pyszności. Krem z pieczonej dyni i pomidorów składniki

Przysmaki Karolki
Delikatna zupa krem z dyni 222

przedstawiam Wam kolejny przepis. Tym razem jest to delikatna zupa kremowa z dyni -pomimo dodatku imbiru. Zależało mi na jak największym opróżnieniu lodówki, a ponadto dyni w tym roku kupiłam zdecydowanie za dużo, bo aż 11 kg ! :) Pomrożona, zapasteryzowana czeka na swoją kolej ;) No i oczywiście musiała powstać zupa krem ! Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)włókien dyni 1 marchew 1 pietruszka łyżeczka tartego imbiru por (garść) śmietana 1.5 szklanki bulionu sól, pieprz, opcjonalnie sos sojowy Wykonanie: Pora pokroić w plasterki – potrzebujemy około garści, dynię kroimy w małą kostkę, marchew i pietruszkę też w plasterki. Imbir ścieramy na tarce na małym oczku. Pora podsmażamy na oleju, jak zmięknie dodajemy dynię.   Smażymy

Justa próbuje gotować
Zupa krem z kalafiora z chili, tymiankiem i koperkiem 240

czego się tylko da ;) Jedna porcja zupy krem z kalafiora (ok 300 ml) podanej z jogurtem naturalnym oraz płatkami jaglanymi dostarcza około 146 kcal, 10 g białka, 2 g tłuszczu, 31 g węglowodanów oraz 9,5 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla 4 osób. 1 średniej wielkości kalafior 1 pęczek włoszczyzny (marchew, korzeń pietruszki, por, seler, natka pietruszki) 2 cebule(...)czasie odcedzamy wywar od warzyw. Do wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz kalafiora podzielonego na różyczki. Gotujemy do miękkości warzyw. Zdejmujemy zupę z ognia i za pomocą blendera miksujemy na gładki krem. Pod koniec miksowania dodajemy posiekany koperek, suszony tymianek oraz chili. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego oraz obficie posypana płatkami jaglanymi

W kuchni Katie
ZUPA KREM Z BROKUŁÓW Z GROSZKIEM PTYSIOWYM 151

Krem z brokułów to świetna propozycja na szybki, pożywny obiad. Zupa gotowa jest dosłownie w pół godziny. Smaczna, aromatyczna, lekka i potrzebne jest tylko kilka składników. Taka zupka to dla mnie prawdziwy raj dla podniebienia, wyrazisty smak brokuła z delikatnie wyczuwalną nutą czosnku. Polecam wszystkim, szczególnie wtedy, kiedy macie bardzo mało czasu na przygotowanie ciepłego posiłku :) Składniki: * 1 średni brokuł(...)dodać pora. Całość zalać wodą, dodać sól do smaku, wstawić do gotowania. Kiedy warzywa będą na pół ugotowane dodać brokuła podzielonego na mniejsze różyczki i całe ząbki czosnku. Wszystko ugotować, aż warzywa będą  miękkie. Do kubka odlać część wody (należy ją zostawić, bo może się przydać do dolania po zmiksowaniu blenderem zupy na krem). Warzywa

Zrób to smacznie
Dietetyczny krem z zielonych warzyw 131

przedszkolak pewnie nazwałby ją zupą Szreka;)  Zupę krem z zielonych warzyw można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym, płatkami migdałowymi. Zupa ugotowana na bulionie warzywnym nie zawiera tłuszczu, dlatego warto dodać do niej przed jedzeniem trochę oliwy, aby witaminy rozpuszczające się w tłuszczach były lepiej przyswajane przez organizm. Ta zupa jest niskokaloryczna, osoby odchudzające się mogą ją zajadać w dużej(...)kapusty, kalarepę, jarmuż, brokuła, pora, ziemniaka, selera naciowego i dodać bulion warzywny. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać mrożony groszek, cukier i posolić tyle, aby zupa była lekko słona, gotować jeszcze 5 minut. Po zakończeniu gotowania dodać do zupy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.  Zmiksować zupę na gładki krem i dodać jogurt, dokładnie wymieszać

Codziennik Kuchenny
Krem z botwinki ze śmietaną i jajem 238

pogodę odbiję sobie pysznym kremem z botwinki. Muszę korzystać póki jeszcze na moim ulubionym straganie Pani ją sprzedaje. Składniki: pęczek botwinki z dużymi buraczkami 2 marchewki 1 młody seler ząbek czosnku 1 korzeń pietruszki 1 młody por pół cebulki sól pieprz sok z połowy limonki litr wody łyżka oliwy z oliwek dodatkowo: śmietana, koperek, jaja Por, cebulkę i czosnek myjemy(...)dodajemy do ugotowanych warzyw. Ponownie gotujemy kilkanaście minut aby buraczki zmiękły. Po tym czasie dodajemy pokrojone łodygi botwinki i kilka liści (5-6). Gotujemy zupę jeszcze kilka minut. Blenderujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z limonki. Doprowadzamy do wrzenia. Zupa jest gotowa. Podajemy z kleksem śmietany, jajkiem i koperkiem. Gotowe

Mango Papaja