zupa jabłkowa Tradycyjna zupa jabłczanka ze śmietaną i cynamonem. Amerykańska zupa jabłkowa w rzeczywistości pochodzi z Holandii. Przepis na zupę jabłkową z cynamonem holenderscy osadnicy przywieźli w XVIII wieku na tereny obecnej Pensylwanii. Tam zyskała podobną popularność jak angielski chowder kukurydziany . Zupa jabłczanka doczekała się setek różnych wariantów, ale nam najbardziej odpowiada wersja z poniższego przepisu czyli kremowa zupa(...)tradycyjnej, rozgrzewającej amerykańskiej zupy jabłkowej. Jest tania, szybka do przygotowania i jednocześnie bardzo smaczna. Możesz ją traktować jako pierwsze danie albo wyśmienity deser. Zupa krem z jabłek świetnie smakuje z grzankami z chałki lub pszennego chleba, ale możesz podać ją z kluseczkami albo makaronem. Zupa z jabłek z cynamonem i migdałami smakuje każdemu niezależnie od pory roku. Amerykańska
Cztery FajeryScroll down for recipe in English. Dzisiaj przychodzę z przepisem na zupę-krem z... pokrzywy :) Polecam ją naprawdę każdemu, nawet tym, którzy nie mogą się przekonać do smaku pokrzywy. Zupa ma swój niepowtarzalny, delikatny smak i naprawdę nie powiedzieli byście, że jest z pokrzywy. Wypróbujcie koniecznie! Życzę Wam wszystkiego smacznego! :) Składniki: (6 porcji) 2 garści liści młodej pokrzywy 1 garść(...)pora posiekaj. W garnku rozpuść masło, wrzuć cebulę i czosnek, podsmażaj przez 2 minuty. Dodaj ziemniaki, pietruszkę i por. Smaż 2 minuty. Wlej wodę i wsyp łyżeczkę soli. Gotuj pod przykryciem 20 minut. Do zupy wrzuć pokrzywę, szpinak i tymianek. Gotuj 5 minut. Wlej śmietankę i doprowadź do zagotowania. Dopraw zupę pieprzem i ewentualnie solą. Zmiksuj na krem
Delicious Placeporze roku mrożonki są niezastąpione. Ich zaletą jest możliwość szybkiego przyrządzenia, co nie jedna gospodyni domowa sobie ceni. Dziś proponuję mrożoną brukselkę w postaci zupy krem 😊 Składniki: -500 g mrożonej brukselki -1 duża cebula -1 łyżka oleju -1 łyżeczka masła -1 łyżka przyprawy warzywnej do potraw VEGETA NATUR -1 l bulionu -1 jogurt naturalny -garść koperku
Kulinarne przemysleniadomów tyle oryginalnych przepisów na rosół i ulubionych wersji tej zupy. Ja tradycyjnie dodaję odrobinę wołowiny oraz drobiu w postaci kurczaka. Taki rosół lubię najbardziej, ale często zmieniam, modyfikuję i robię inne wersje. Tak jak tym razem, do przygotowania rosołu użyłam kaczki, tym razem całej kaczki która po ugotowaniu zamieniła się w pyszny farsz do pierogów. Dzięki temu jednak kaczka(...)także inne przepisy na tradycyjne zupy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na zupy kremy – zupa kurkowa – kalafiorowa – przepis na kwaśnicę – zupa pieczarkowa – zupa jarzynowa – najlepsza ogórkowa rosół z kaczki PRZYGOTOWANIE: 2 h SKŁADNIKI: – kaczka ok 2 kg – 3 marchewki – 1 por – 2 pietruszki – kawałek selera
nietylkopasta.plcebule i ziemniaki. Dodajemy lyzeczke curry.W osobnym garnku gotujemy w bulione marchewke i por. Po 15 minutach dodajemy podsmazone ziemniaki z cebula i gotujemy kolejne 15 minut. Po tym czasie warzywa powinny byc miekkie. Za pomoca blendera miksujemy je na krem. Doprawiamy sola i pieprzem.Gdyby nasza zupa byla zbyt gesta mozemy ja rozrzedzic odrobina wody lub bardziej kalorycznie smietana.Na patelni
Przysmaki KarolkiZapraszam na szczawiowa-krem Przygotowanie.Ugotowalam rosol na udkach z kurczaka. Dodalam warzywa- ziemniaki, marchew, pietruszke, por.Na koniec dodalam przecier ze szczawiu, dodalam troche smietany, doprawilam I
Smaki Edytychęć skosztowania czegoś zupełnie innego, a zdrowego i optymistycznie zielonego. I jak najbardziej się to udało. ZUPA KREM Z SAŁATY I CUKINII. / całkowicie autorski;/ 1 mała zielona cukinia ok. 300 g sałaty (lodowa, masłowa lub jakiś mix sałat) 1/2 białej części pora 2 - 3 szklanki bulionu warzywnego 150g serka ziołowego pęczek posiekanego koperku 2 łyżki oleju
W kuchni Karmel-itkibataty 1 papryka czerwona 1/2 pora (zielona część) 1/4 selera 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 1/2 szkl. czerwonej soczewicy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła Do smaku: sól pieprz pieprz ziołowy papryka słodka mielona papryka wędzona oregano majeranek bazylia suszona Sposób przygotowania: Do garnka z wrzątkiem wrzucamy seler, por, pokrojoną w kostkę marchewkę, licie(...)bataty. Gdy warzywa zaczną się robić miękkie wyjmujemy liście laurowe, ziele angielskie i por, a wrzucamy pokrojoną paprykę czerwoną bez skórki (można upiec, by łatwo zdjąć skórkę, ale ja obrałam nożykiem do warzyw) oraz soczewicę. Zupę doprawiamy, dodajemy masło i po chwili miksujemy na gładki krem (razem z selerem, bo nadaje aromatu, a nie zmienia zbytnio koloru!). RADA: Liście laurowe
Kolorowy Przepisownikjest idealny na zupę;) Zrobiłam więc zupę-krem z dodatkiem niezwykle aromatycznej mięty. Szybko się ją robi, a ma mnóstwo witamin, ponieważ groszek zawiera m.in. witaminę B i K oraz kwas foliowy i białko. Ponadto jest lekkostrawny i niskokaloryczny. I nawet mąż poprosił o dokładkę;) Składniki:1 por, łyżka masła, 1/2 szklanki posiekanej cebuli,2 szklanki domowego(...)wsypać wyłuskany groszek. Zagotować i dusić ok. 8 minut na małym ogniu. Dodać umytą i posiekaną miętę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przelać do blendera i zmiksować na krem. Zupę rozlać do talerzy, udekorować kleksem z kwaśnej śmietany
Z miłości do słodkościpostacią. Zupa zasmakuje tym, którzy uwielbiają kukurydzę :) Składniki: 1 litr bulionu warzywnego puszka kukurydzy jarzynka do smaku szczypta curry szczypta cynamonu pół łyżeczki startego imbiru 2 łyżki mleczka kokosowego Przygotowanie: Gotujemy wywar warzywny ( litr wody, 2-3 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera i pora(...)kukurydza będzie miękka. Zanim kukurydza się ugotuję to wywaru zrobi się około pół litra. Gdy nasza kukurydza zmięknie całą zupkę trzeba zmiksować na konsystencję kremu. Dolewamy mleczko kokosowe (pomalutku aby zupa się nie zważyła), dosypujemy jarzynki, startego imbiru. curry i cynamonu. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Ja zupę kukurydziana podałam z grzaneczkami
Amatorka kuchennaotrzymaniu planu lekcji, postanowiłam sobie, że moje wtorkowe obiady, będą w postaci kremów, zup czy chłodników. Składa się na to kilka powodów- jeden najważniejszy: zostaję w szkole dłużej niż zwykle, co skutkuje późniejszą godziną jedzenia obiadu. Dlatego też zależy mi, aby był on lekki. Krem dyniowy- dlaczego mnie to nie dziwi? Sezon na słynne jesienne warzywo, już od dłuższego czasu(...)posiłku pojawia się dynia. Skutki jej częstego spożywania uwidaczniają się w moim wyglądzie zewnętrznym, przez co wyglądam jakbym używała tony fluidu (a nie stosuję go wcale) . Dodatkiem specjalnym kremu, jest olej Arganowy Virgin, który dostałam od firmy BIO PLANET, zwany inaczej płynnym złotem. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na swoje szerokie zastosowanie. Skutecznie obniża poziom "złego" cholesterolu we krwi
healthy dreamsjedno do każdej porcji zupy). Przygotowanie: Pora obieram, myję i kroję w plasterki, natomiast ziemniaki i cebulę w kostkę. Czosnek rozgniatam nożem. Warzywa podsmażam około 3 minuty na maśle z dodatkiem curry, pieprzu cayenne, lubczyku i soli. Zalewam bulionem, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję około 20-25 minut. Warzywa miksuję na krem. Serek topiony łączę
JejKuchniaPokrój pora w półplasterki, cebulę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj dość drobno. Rozgrzej odrobinę oliwy w garnku o grubszym dnie. Wrzuć cebulę i pora i podsmaż warzywa przez około 4 minuty. Dodaj czosnek i smaż przez dosłownie minutkę, ciągle mieszając. Dodaj ziemniaki i smaż je z pozostałymi warzywami przez 2-3 minuty(...)Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj jeszcze przez około 15-20 minut, aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Zupę zdejmij z ognia. Wlej do zupy jogurt lub śmietankę. Zmiksuj zupę przy pomocy blendera na gładki krem. Gdyby wyszedł bardzo gęsty krem możesz dodać odrobinę wywaru lub mleka. Spróbuj i dopraw solą i odrobiną białego, mielonego pieprzu. Zupę
Eat me! Fit me!Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe
ClauditteMissCookingduet na naszych talerzach :) Poznajmy nowe odsłony letnich smaków w niebanalnych formach. Zupa krem nie musi być nudna, a wręcz przeciwnie. Może zaskakiwać nas z każdą łyżką coraz bardziej. Spróbujcie :) Składniki: duży seler duża pietruszka lub 2 małe (korzeń) 3 młode ziemniaki biała część dużego pora średnia cebula 2 ząbki czosnku dojrzała gruszka 100g sera pleśniowego camembert 100ml(...)kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (tak, aby przykryła warzywa). Pora, cebulę i czosnek również obieramy i siekamy, delikatnie soląc. Wszystkie warzywa Mieszamy w garnku i gotujemy do momentu kiedy seler oraz ziemniaki będą na wpół miękkie. W tym momencie do zupy dokładamy pokrojoną gruszkę, bazylię oraz ser camembert. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie
ChilliJemy