Przepis na krem z cukinii jest bardzo prosty. Ta smaczna, aromatyczna zupa przypadnie do gustu nie tylko weganom. SKŁADNIKI: 2-3 cukinie 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm kawałek pora (jasna część) 1 cebula 1 ząbek czosnku 600 ml bulionu warzywnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Cebulę(...)odrobinie oliwy. Następnie dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w plasterki. Dusimy je do miękkości. Następnie dodajemy przyprawy i podlewamy bulionem. Dusimy tak przez kolejne 15 min. Na koniec blendujemy zupę na gładki krem. Podajemy posypaną świeżym koperkiem
Anioły w kuchniKrem z groszku i sera to pożywna i smaczna zupa, smakuje zawsze i wszędzie. Podałam ja z grzankami, jest super pyszna, polecam. Krem przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik. SKŁADNIKI : 500 g mrożonego groszku 1 l wody 1 łyżka masła 1 łyżka naturalnej jarzynki 1 mała marchew, kawałek selera 3 ząbki czosnku kawałek pora(...)Thermomixu przekładamy masło, por, seler, marchew i czosnek. Miksujemy 10 s/ o 7. Zgarniamy kopystką warzywa na dno dzbana i podpiekamy 5 minut/temp. 100 % C. Dodajemy teraz groszek, wlewamy wodę i doprawiamy solą, pieprzem i jarzynką naturalną. Gotujemy 20 minut temp 90 - 100 % C. Następnie do zupy dodajemy serek topiony i miksujemy na gładki krem około 2 min/o
Kulinarne Fantazje Mariolikrok. Uf, na szczęście mojej Oli i naszemu Gościowi smakowała... nawet mi przypadła do gustu. Krem ze szpinaku z parmezanem i jogurtem Na 3 porcje zupy potrzebujemy opakowania 450 g świeżego szpinaku, 3 średnich ziemniaków, dwóch garści grubo posiekanego pora, olej rzepakowy, 1-2 łyżeczek gałki muszkatołowej, garści ziół (koperek i natka pietruszki(...)łyżkach oleju pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i por (nie solimy). Po kilku minutach dodajemy połowę szpinaku i dusimy całość ok. 10 minut. Podstawę naszej zupy przekładamy do wariata-miksera i ogień! Dolewamy rosołu aby stopniowo uzyskiwać rzadszą zupę. Dopiero teraz dodajemy zachowaną resztę szpinaku, koperek i pietruszkę - dzięki temu zupa będzie miała bardzo bogaty i głęboki odcień zieleni oraz
Right Behind The Kitchenuwielbiam wszelakie kremy, nawet bardziej niż zwykłe zupy, moja propozycja to krem jarzynowy, na obiad zarówno ten codzienny jak i dla gości czy małych niejadków.Polecam. Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1/2 małego kalafiora 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora 3 łyżki masła 10 dag serka topionego śmietankowego liść laurowy jarzynka lub sól do smaku(...)zalewamy wodą około 1,5 litra, dodajemy listek laurowy i gotujemy 25 minut. Pozostałe warzywa obieramy por kroimy w pół krążki a pietruszkę i marchewkę trzemy na tarce jarzynowej.Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa i dusimy do miękkości. Do gotującej się zupy dodajemy w trakcie różyczki kalafiora , oraz warzywa uduszone na patelni oraz serek topiony,doprawiamy do smaku jarzynką
Wanilia i Kardamonoczywiście pyszna. Ale zapewniam, że moja dzisiejsza zupa krem ze świeżych grzybów jest wyśmienita. Można ją podawać samą, z grzankami, łazankami lub jak ja polecam z kluseczkami kładzionymi. Spróbujcie. Składniki: około 0,5 kg leśnych grzybów 1 szt.cebuli włoszczyzna (marchew,pietruszka,seler,kawałek pora) 3 szt.liści laurowych 5 ziarenek ziela angielskiego łyżka(...)świeżo zmielony czarny pieprz śmietana do zupy (opcjonalnie) Świeżo zebrane leśne grzyby (zdjęcie z jesiennego grzybobrania) obrałam i oczyściłam. Pokroiłam je na mniejsze kawałki. Na maśle podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę. Dodałam grzyby i dusiłam na małym ogniu. To jeśli mamy świeże grzyby. Ja jak wspomniałam zamroziłam je i teraz wykorzystałam do dzisiejszej zupy. Obrałam włoszczyznę. Pokroiłam ją na mniejsze
potrawyregionalneWitamy obiadową porą! Na zimny, nieprzyjemny wiatr i niską temperaturę za oknem jest jedna podstawowa recepta – musimy się stale rozgrzewać. By co roku przetrwać zimną jesień wiadome jest, że nie zapominamy o ciepłym ubiorze, dużej ilości ciepłych płynów i … o pożywnym, rozgrzewającym jedzeniu! Dziś zajmiemy się najważniejszym posiłkiem dnia jakim jest ciepły obiad. Zupa krem, którą dziś proponujemy ma piękny
Symfonia Smakówdżemem z cukinii. Najczęściej przygotowywałam krem z cukinii, możecie go zobaczyć w ubiegłorocznym wpisie klik. Kremy dość często przygotowuję, dają spore pole do popisu jeśli chodzi o finalny smak czy dodatki. A lato i początek jesieni to idealna pora na takie zupy, nie uważacie? Składniki: 1 mały kalafior 2 średnie cebule 2-3 łyżki masła 200 ml słodkiej
Codzienna kuchnia niecodziennagospodynią, ale końcówek ze szparagów nie wyrzuciłam. Wykorzystałam do zrobienia zupy krem. Wyszła naprawdę smaczna. Oczywiście taką zupę możemy robić z całych szparagów. U mnie, jak to się mówi: wykorzystanie resztek. Zupa podana z grzankami. Zapraszam. SKŁADNIKI: końcówki z pęczka szparagów zielonych 1 marchewka pół pora kawałek selera 2 ząbki czosnku sol, pieprz do smaku 1 łyżka(...)Ponieważ łodygi szparagów są nieco włókniste, więc u mnie do końca się nie zmiażdżyły. Zalałam wywarem i przetarłam wszystko dokładnie przez sito. Do kremu dodajemy sól, pieprz. Śmietanę rozbijamy z żółtkiem. Rozprowadzamy wywarem i wlewamy do zupy. Mieszamy i zagotowujemy. Bułeczki kroimy w kostkę podpiekamy na patelni. Podajemy z zupą. Posypujemy koperkiem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady
W kuchennym oknie EwyDziś przedstawiam lekką i przepyszną zupę, która zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Kremowa zupa kokosowa z cukinią i szpinakiem jest bardzo łatwa w przygotowaniu, po prostu nie może się nie udać. Dodatek chilli i aromatycznych przypraw dodaje jej charakteru, dzięki czemu nie jest mdła jak typowe zupy krem z cukinii. Podałam z grzankami i buła ekstra. Polecam na lekki obiad(...)minutę. Dodaj pora, ziemniaki, cukinię i chili, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, przykryj garnek i smaż warzywa na małym ogniu przez pięć minut. Dodaj bulion i mleko kokosowe i gotuj przez kolejne 15 minut lub aż ziemniaki zmiękną, po czym dodaj szpinak, zamieszaj i gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw solą
karmelowyKremowa zupa z brokuła Szybka, bardzo smaczna i dietetyczna zupa – krem z brokuła. Można ją podać z grzankami, groszkiem ptysiowym, a także z ryżem lub z makaronem. Polecam! Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 brokuł (można też użyć brokuła mrożonego) 1 niewielka marchewka 1 mały korzeń pietruszki kawałek selera pół niedużego pora 1 litr wody(...)czasie do garnka wkładamy marchew, pietruszkę, seler, por i korzeń brokuła oraz przeciśnięty czosnek. Całość gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu, a następnie dodajemy resztę brokuła czyli różyczki i gotujemy jeszcze około 10 minut *** *** Gdy warzywa zmiękną, wyjmujemy z garnka mięso oraz kulki pieprzu i ziela angielskiego. Zupę miksujemy na gładki krem *** *** Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.Mi
Blog z Apetytemcebulę obieramy, ziemniaki skrobiemy.Kroimy dowolnie np w półplasterki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony por oraz sałatę i ziemniaki, dusimy 5 minut, solimy do smaku, po czym wlewamy rosół i gotujemy 15-20 minut, następnie wrzucamy serki, mieszamy aż się roztopią , zupę miksujemy blenderem na krem, doprawiamy gałką oraz białym pieprzem, zaciągamy śmietaną. Podajemy posypaną np natką pietruszki. Smacznego;-) Ps.Zapraszam
Wanilia i Kardamonkońcówek przygotowuję zupę krem. Wy także spróbujcie, taka zupa to świetny wstęp do prawdziwej szparagowej uczty. Szkoda wyrzucać taki smak. DELIKATNA ZUPA KREM ze ZDREWNIAŁYCH KOŃCÓWEK SZPARAGÓW Składniki na 2 porcje : końcówki z pęczka szparagów woda z gotowania szparagów na danie główne (wody nie wylewamy, tylko wyławiamy szparagi) 200g ziemniaków 1 duża cebula lub por (biała i zielona część) łyżka
Dietologklasyczny żurek. Zupa chrzanowa to jasne warzywa zamienione w aksamitny i ostry krem. Do jego przygotowania świetnie nada się chrzan luksusowy SPOŁEM który idealnie podkreśla smak. U mnie został podany z jajkiem i polędwicą łososiową ale świetnie skomponuje się również z biała kiełbasa lub boczkiem. Krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą SKŁADNIKI : 1 por (jasna część) 1 mała(...)roztopionym maśle szklimy cebulę z porem. Następnie dodajemy ziemniaki, pietruszkę i seler i podsmażamy 3-5 minut. Całość zalewamy bulionem i gotujemy 25 minut. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i całość blendujemy. W śmietanę rozrabiamy chrzan, dodajemy sok z cytryny kilka łyżek zblendowanej zupy. Chrzan ze śmietaną wlewamy całość do kremu i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipożałujecie świeżo mielonego czarnego pieprzu). Idealna na chłodne dni. Jest to zupa – krem, gdyż wszystko na końcu miksujemy blenderem. Zupę pieczarkową można podawać samą, ale również świetnie smakuje z makaronem (np. łazankami). Składniki: (ok. 6 porcji) 2 średnie cebule 1 nieduży obrany ziemniak 2 pory (tylko białe części) 800 g pieczarek oczyszczonych szczoteczką 1.5 l bulionu warzywnego (najlepiej
Moja Delicjaużyć świeżych – podsmażając je wówczas na oliwie i dusząc podobnie jak np. w prezentowanej w innym przepisie zupie krem z pomidorów z migdałami . I polecam takie rozwiązanie w każdym wypadku, gdy dysponujecie nieco większą ilością czasu, a pora roku jest taka, że możliwe jest kupno dobrej jakości dojrzałych pomidorów. Realnie będziecie potrzebowali ich ok. 800g. Teoretycznie możliwa
Kulinarna Pokusawidziałam dla nich innego zastosowania. Później przyszło ciasto z ich dodatkiem, które bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło, i od tamtej pory staram się dla nich, choćby od czasu do czasu, znaleźć miejsce w mojej kuchni. Wypróbowałam już kilka wersji zup kremów z ich udziałem, i muszę powiedzieć, że coraz bardziej mi się ta koncepcja podoba. Mają piękny, intensywny kolor
Pożeraczka, czyli raz adobrzeIdą chłody - mam coraz większą ochotę na zupy, kremy, ciepłe gulasze i różne potrawki. Chce wykorzystywać jesienne owoce i warzywa. Gotować coś, co będzie miało kolory trzeciej pory roku - mojej ulubionej. Ta potrawka świetnie się w to wpisuje. Inspiracja: Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 11.Składniki: 1 filet z kurczaka żółta i czerwona papryka pół kapusty
Pasja Smaku