zupa krem z pora - 1402 przepisów (strona:30/94)

WEGAŃSKI KREM Z CUKINII 238

Przepis na krem  z cukinii  jest bardzo prosty. Ta smaczna, aromatyczna  zupa  przypadnie do gustu nie tylko weganom. SKŁADNIKI: 2-3 cukinie 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm kawałek pora (jasna część) 1 cebula 1 ząbek czosnku 600 ml bulionu warzywnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Cebulę(...)odrobinie oliwy. Następnie dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w plasterki. Dusimy je do miękkości. Następnie dodajemy przyprawy i podlewamy bulionem. Dusimy tak przez kolejne 15 min. Na koniec blendujemy zupę na gładki krem. Podajemy posypaną świeżym koperkiem

Anioły w kuchni
KREM Z GROSZKU I SERA + FILMIK 137

Krem z groszku i sera to pożywna i smaczna zupa, smakuje zawsze i wszędzie. Podałam ja z grzankami, jest super pyszna, polecam. Krem przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik.  SKŁADNIKI :  500 g mrożonego groszku 1 l wody  1 łyżka masła 1 łyżka naturalnej jarzynki 1 mała marchew, kawałek selera 3 ząbki czosnku kawałek pora(...)Thermomixu przekładamy masło, por, seler, marchew i czosnek.  Miksujemy 10 s/ o 7. Zgarniamy kopystką warzywa na dno dzbana i podpiekamy 5 minut/temp. 100 % C. Dodajemy teraz groszek, wlewamy wodę i doprawiamy solą, pieprzem i jarzynką naturalną.  Gotujemy 20 minut temp 90 - 100 % C. Następnie do zupy dodajemy serek topiony i miksujemy na gładki krem około 2 min/o

Kulinarne Fantazje Marioli
Krem ze szpinaku z parmezanem i jogurtem 152

krok. Uf, na szczęście mojej Oli i naszemu Gościowi smakowała... nawet mi przypadła do gustu. Krem ze szpinaku z parmezanem i jogurtem Na 3 porcje zupy potrzebujemy opakowania 450 g świeżego szpinaku, 3 średnich ziemniaków, dwóch garści grubo posiekanego pora, olej rzepakowy, 1-2 łyżeczek gałki muszkatołowej, garści ziół (koperek i natka pietruszki(...)łyżkach oleju pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i por (nie solimy). Po kilku minutach dodajemy połowę szpinaku i dusimy całość ok. 10 minut. Podstawę naszej zupy przekładamy do wariata-miksera i ogień! Dolewamy rosołu aby stopniowo uzyskiwać rzadszą zupę. Dopiero teraz dodajemy zachowaną resztę szpinaku, koperek i pietruszkę - dzięki temu zupa będzie miała bardzo bogaty i głęboki odcień zieleni oraz

Right Behind The Kitchen
Jarzynowy krem 223

uwielbiam wszelakie kremy, nawet bardziej niż zwykłe zupy, moja propozycja to krem jarzynowy,  na obiad zarówno ten codzienny jak i dla gości czy małych niejadków.Polecam. Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1/2 małego kalafiora 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora 3 łyżki masła 10 dag serka topionego śmietankowego liść laurowy jarzynka lub sól do smaku(...)zalewamy wodą około 1,5 litra, dodajemy listek laurowy i gotujemy 25 minut.  Pozostałe warzywa obieramy por kroimy w pół krążki a pietruszkę i marchewkę trzemy na tarce jarzynowej.Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa i dusimy do miękkości. Do gotującej się zupy dodajemy w trakcie różyczki kalafiora , oraz warzywa uduszone na patelni oraz serek topiony,doprawiamy do smaku jarzynką

Wanilia i Kardamon
ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW LEŚNYCH Z KŁADZIONYMI KLUSKAMI 177

oczywiście pyszna. Ale zapewniam, że moja dzisiejsza    zupa krem ze świeżych grzybów    jest wyśmienita. Można ją podawać samą, z grzankami, łazankami lub jak ja polecam   z kluseczkami kładzionymi. Spróbujcie. Składniki: około 0,5 kg leśnych grzybów 1 szt.cebuli włoszczyzna (marchew,pietruszka,seler,kawałek pora) 3 szt.liści laurowych 5 ziarenek ziela angielskiego łyżka(...)świeżo zmielony czarny pieprz śmietana do zupy (opcjonalnie) Świeżo zebrane leśne grzyby (zdjęcie z jesiennego grzybobrania) obrałam i oczyściłam. Pokroiłam je na mniejsze kawałki. Na maśle podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę. Dodałam grzyby i dusiłam na małym ogniu. To jeśli mamy świeże grzyby. Ja jak wspomniałam zamroziłam je i teraz wykorzystałam do dzisiejszej zupy. Obrałam włoszczyznę. Pokroiłam ją na mniejsze

potrawyregionalne
16.Ciepło, pożywnie i smacznie - czyli kukurydziana zupa krem nieco inaczej! 290

Witamy obiadową porą! Na zimny, nieprzyjemny wiatr i niską temperaturę za oknem jest jedna podstawowa recepta – musimy się stale rozgrzewać. By co roku przetrwać zimną jesień wiadome jest, że nie zapominamy o ciepłym ubiorze, dużej ilości ciepłych płynów i … o pożywnym, rozgrzewającym jedzeniu! Dziś zajmiemy się najważniejszym posiłkiem dnia jakim jest ciepły obiad. Zupa krem, którą dziś proponujemy ma piękny

Symfonia Smaków
Zupa krem z kalafiora z prażonymi orzechami 208

dżemem z cukinii. Najczęściej przygotowywałam krem z cukinii, możecie go zobaczyć w ubiegłorocznym wpisie klik. Kremy dość często przygotowuję, dają spore pole do popisu jeśli chodzi o finalny smak czy dodatki. A lato i początek jesieni to idealna pora na takie zupy, nie uważacie? Składniki: 1 mały kalafior 2 średnie cebule 2-3 łyżki masła 200 ml słodkiej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa krem ze szparagów 160

gospodynią, ale końcówek ze szparagów nie wyrzuciłam. Wykorzystałam do zrobienia zupy krem. Wyszła naprawdę smaczna. Oczywiście taką zupę możemy robić z całych szparagów. U mnie, jak to się mówi: wykorzystanie resztek. Zupa podana z grzankami. Zapraszam. SKŁADNIKI: końcówki z pęczka szparagów zielonych  1 marchewka pół pora kawałek selera 2 ząbki czosnku sol, pieprz do smaku 1 łyżka(...)Ponieważ łodygi szparagów są nieco włókniste, więc u mnie do końca się nie zmiażdżyły. Zalałam wywarem i przetarłam wszystko dokładnie przez sito. Do kremu dodajemy sól, pieprz. Śmietanę rozbijamy z żółtkiem. Rozprowadzamy wywarem i wlewamy do zupy. Mieszamy i zagotowujemy. Bułeczki kroimy w kostkę podpiekamy na patelni. Podajemy z zupą. Posypujemy koperkiem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady

W kuchennym oknie Ewy
Kremowa zupa kokosowa z cukinią i szpinakiem / Zucchini and spinach coconut soup 259

Dziś przedstawiam lekką i przepyszną zupę, która zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Kremowa zupa kokosowa z cukinią i szpinakiem jest bardzo łatwa w przygotowaniu, po prostu nie może się nie udać. Dodatek chilli i aromatycznych przypraw dodaje jej charakteru, dzięki czemu nie jest mdła jak typowe zupy krem z cukinii. Podałam z grzankami i buła ekstra. Polecam na lekki obiad(...)minutę. Dodaj pora, ziemniaki, cukinię i chili, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, przykryj garnek i smaż warzywa na małym ogniu przez pięć minut. Dodaj bulion i mleko kokosowe i gotuj przez kolejne 15 minut lub aż ziemniaki zmiękną, po czym dodaj szpinak, zamieszaj i gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw solą

karmelowy
Fit zupa krem brokułowa 176

Kremowa zupa z brokuła Szybka, bardzo smaczna i dietetyczna zupakrem z brokuła. Można ją podać z grzankami, groszkiem ptysiowym, a także z ryżem lub z makaronem. Polecam!   Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 brokuł (można też użyć brokuła mrożonego) 1 niewielka marchewka 1 mały korzeń pietruszki kawałek selera pół niedużego pora 1 litr wody(...)czasie do garnka wkładamy marchew, pietruszkę, seler, por i korzeń brokuła oraz przeciśnięty czosnek. Całość gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu, a następnie dodajemy resztę brokuła czyli różyczki i gotujemy jeszcze około 10 minut *** *** Gdy warzywa zmiękną, wyjmujemy z garnka mięso oraz kulki pieprzu i ziela angielskiego. Zupę miksujemy na gładki krem *** *** Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.Mi

Blog z Apetytem
Krem z pora i sałaty 208

cebulę obieramy, ziemniaki skrobiemy.Kroimy dowolnie np w półplasterki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony por oraz sałatę i ziemniaki, dusimy 5 minut, solimy do smaku, po czym wlewamy rosół i gotujemy 15-20 minut, następnie wrzucamy serki, mieszamy aż się roztopią , zupę miksujemy blenderem na krem, doprawiamy gałką oraz białym pieprzem, zaciągamy śmietaną. Podajemy posypaną np natką pietruszki. Smacznego;-) Ps.Zapraszam

Wanilia i Kardamon
DELIKATNA ZUPA KREM ze ZDREWNIAŁYCH KOŃCÓW SZPARAGÓW 317

końcówek przygotowuję zupę krem. Wy także spróbujcie, taka zupa to świetny wstęp do prawdziwej szparagowej uczty. Szkoda wyrzucać taki smak. DELIKATNA ZUPA KREM ze ZDREWNIAŁYCH KOŃCÓWEK SZPARAGÓW Składniki na 2 porcje : końcówki z pęczka szparagów woda z gotowania szparagów na danie główne (wody nie wylewamy, tylko wyławiamy szparagi) 200g ziemniaków 1 duża cebula lub por (biała i zielona część) łyżka

Dietolog
Zupa - krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą 185

klasyczny żurek.  Zupa chrzanowa to jasne warzywa zamienione w aksamitny i ostry krem. Do jego przygotowania świetnie nada się chrzan luksusowy SPOŁEM który idealnie podkreśla smak. U mnie został podany z jajkiem i polędwicą łososiową ale świetnie skomponuje się również z biała kiełbasa lub boczkiem.  Krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą SKŁADNIKI : 1 por (jasna część) 1 mała(...)roztopionym maśle szklimy cebulę z porem. Następnie dodajemy ziemniaki, pietruszkę i  seler i podsmażamy 3-5 minut.  Całość zalewamy bulionem i gotujemy 25 minut.  Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i całość blendujemy. W śmietanę rozrabiamy chrzan, dodajemy sok z cytryny kilka łyżek zblendowanej zupy. Chrzan  ze śmietaną wlewamy całość do kremu i zagotowujemy.  Doprawiamy do smaku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa pieczarkowa 177

pożałujecie świeżo mielonego czarnego pieprzu). Idealna na chłodne dni. Jest to zupakrem, gdyż wszystko na końcu miksujemy blenderem. Zupę pieczarkową można podawać samą, ale również świetnie smakuje z makaronem (np. łazankami). Składniki: (ok. 6 porcji) 2 średnie cebule 1 nieduży obrany ziemniak 2 pory (tylko białe części) 800 g pieczarek oczyszczonych szczoteczką 1.5 l bulionu warzywnego (najlepiej

Moja Delicja
Spaghetti z sosem pomidorowo-ziołowym i mielonym mięsem 218

użyć świeżych – podsmażając je wówczas na oliwie i dusząc podobnie jak np. w prezentowanej w innym przepisie zupie krem z pomidorów z migdałami . I polecam takie rozwiązanie w każdym wypadku, gdy dysponujecie nieco większą ilością czasu, a pora roku jest taka, że możliwe jest kupno dobrej jakości dojrzałych pomidorów. Realnie będziecie potrzebowali ich ok. 800g. Teoretycznie możliwa

Kulinarna Pokusa
Zamiast barszczu 215

widziałam dla nich innego zastosowania. Później przyszło ciasto z ich dodatkiem, które bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło, i od tamtej pory staram się dla nich, choćby od czasu do czasu, znaleźć miejsce w mojej kuchni. Wypróbowałam już kilka wersji zup kremów z ich udziałem, i muszę powiedzieć, że coraz bardziej mi się ta koncepcja podoba. Mają piękny, intensywny kolor

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienna potrawka z kurczaka 204

Idą chłody - mam coraz większą ochotę na zupy, kremy, ciepłe gulasze i różne potrawki. Chce wykorzystywać jesienne owoce i warzywa. Gotować coś, co będzie miało kolory trzeciej pory roku - mojej ulubionej. Ta potrawka świetnie się w to wpisuje. Inspiracja: Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 11.Składniki: 1 filet z kurczaka żółta i czerwona papryka pół kapusty

Pasja Smaku