przygotowanie jest mnóstwo, ja jednak dziś zdecydowałam się przygotować z niego zupę - krem, ale z pewnością pojawi się wkrótce ponownie w innej odsłonie. Do tej pory przygotowałam nieco inny krem selerowy oraz krem z selera z kokosem i chili - rewelacja, gorąco polecam! Składniki : 1 cebula 1 ząbek czosnku duży korzeń selera (400-500g) 2-3 ziemniaki(...)kilka minut. Zalać wodą, tak, aby zakryć warzywa, dodać sok z cytryny i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 30 minut lub do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę przestudzić, zmiksować, dolać mleko po czym ponownie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać i podawać. Smacznego
Codzienne GotowanieNadeszły chłody… W związku z tym pora na dania bardziej sycące. Tak jak w lecie preferuje jakieś lekkie dania, tak na jesieni idealnym posiłkiem jest dla mnie krem. W sklepach jest jeszcze duży wybór świeżych warzyw, które wprost idealnie nadają się na kremy. Na pierwszy rzut idą jednak pieczarki. Krem pieczarkowy jest bardzo gęsty przez co nadaje się(...)idealnie na chłodniejsze dni. Chrupiący dodatek stanowią czosnkowe grzanki, ale możecie podać go z groszkiem ptysiowym, makaronem lub z czymkolwiek zapragniecie. Dlaczego akurat krem pieczarkowy? Po pierwsze, bardzo lubię pieczarki w każdej postaci ;D Po drugie, kilka tygodni temu kupiłam kostkę do domowej uprawy pieczarek. Kostka jest tak plenna, że brakuje mi już pomysłów co zrobić z grzybami. Z części
PatiGotujeZupa pełna witamin którą powinniśmy częściej spożywać, ale cóż widocznie nie wszyscy za nią przepadają Jest szybką w przygotowaniu i bardzo smacznąZupa krem z jarmużu SKŁADNIKI
Kuchnia Danusiciąg dalszy ;) Ostatnio dzieliłam się przepisem na pyszny orzeźwiający chłodnik z botwinki i zsiadłego mleka. Teraz zatem pora na coś na ciepło. Lekki krem warzywny z botwinką i kalafiorem o cudownym purpurowym kolorze. Tego typu zupy krem są doskonałą opcją na tak zwane czyszczenie lodówki. Jeśli macie resztki warzyw (marchewki, pietruszki, kalarepy, kalafiora, brokuła czy cukinii
HealthyCreationsprzeważa, a tylko wydobywa smak i nadaje bardzo ciekawego charakteru. Fantastycznie komponuje się z wędzonym łososiem czy krewetkami- wtedy krem jest bardziej treściwy, choć samym również można się nasycić. Zupa warta wypróbowania! * bulion warzywny/mięsny- 800 ml * por- 3 duże sztuki * ziemniaki- 3 duże sztuki * cebula- 1 szt. * masło klarowane- 50 g * czosnek- 1 ząbek * ziele angielskie- 5 szt. * listek(...)smaku W garnku, na klarowanym maśle poddusić pokrojoną cebulę i pory (wykorzystać tylko białą część) z poszatkowanym czosnkiem, aż będą miękkie Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, listek laurowy, ziele, zalać bulionem i g otować do miękkości ziemniaków. Wyłowić listek oraz ziele i zmiksować na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny oraz szczyptą chili. Smacznego
Kraina Miodem Płynącakremy, w związku z tym, robiąc standardową zupę ogórkową, stwierdziłam - a może by ją zmiksować? Poniekąd bałam się, że to nie będzie smakować, lecz po zmiksowaniu, wiedziałam, że był to dobry pomysł. Spróbujcie sami! Składniki: - 1l wody (opcjonalnie: + 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 10 ogórków kiszonych - 5 średnich ziemniaków - 2 marchewki - 2 pietruszki - 1 cebula - pół pora - pieprz(...)pietruszki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w talarki. Cebulkę szklimy na patelni. Do wody (z koncentratem lub bez) wrzucamy warzywa (bez ogórków!) i zagotowujemy do miękkości warzyw ok. 15 minut. Następnie dodajemy starte ogórki i gotujemy kolejne 10 minut. Wszystko razem miksujemy na gładki krem. Ewentualnie doprawiamy. Smacznego
Be Fit Be Strongbrokuły aż do miękkości. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, por w piórka i podsmażamy na oliwie. Następnie por i cebulę dodajemy do zupy. doprawiamy sola i pieprzem. Zupę miksujemy w blenderze na jednolity krem. Zupę rozlewamy na talerze, robimy kleksy ze śmietany, doprawiamy ziołami oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem.Ziarna kaszy umieszczamy na sitku
Bon Appetit MałgorzatyZupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola - rozgrzewająca zupa na jesień Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola, to doskonała na nadchodzące chłody, aromatyczna i sycąca zupa, będąca kolejnym przykładem wykorzystywania resztek, tego co pozostało w lodówce. Pomimo długiej listy składników jest to posiłek, który nie zrujnuje domowego budżetu. Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola(...)Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer 2017), które podkreśla smak zupy i dodaje jej charakteru. Uwaga: Do kremu z białych warzyw możemy wykorzystać (oprócz podanych niżej produktów) także białą rzodkiew, białą rzepę, topinambur, białe szparagi czy pasternak. Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola - składniki 1 duża biała cebula 1 duży por (tylko biała część) 2 łyżki masła pół małego selera
Cztery Fajerytutaj inna zupa dyniowa ) . Herbata wystyga o wiele za szybko, a książka samoistnie zsuwa się z kolan. Pory dnia mieszają się i już nieważne czy jest piąta rano czy szesnasta. Każda pora jest dobra na zakopanie się pod kocem z ulubionym kodeksem ulubioną książką i kubkiem niesamowicie rozgrzewającego i aromatycznego kremu z dyni. Składniki(...)rozgrzany tłuszcz wsyp szalotki, papryczkę i obrany i zgnieciony czosnek(bądź przeciśnięty przez praskę) 6. Zalej gorącym bulionem i dodaj upieczoną dynię. 7. Gotuj do miękkości dyni. 8. Zblenderuj zupę i dopraw do smaku solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj z podprażonymi pestkami dyni i pieczywem/grzankami. We mgle i lodowatej mżawce moje psy lubią jednak spacerować
U Fiolkispada i roztapia się gdy próbuję odnaleźć przepis na idealny krem z dyni ( tutaj inna zupa dyniowa ) . Herbata wystyga o wiele za szybko, a książka samoistnie zsuwa się z kolan. Pory dnia mieszają się i już nieważne czy jest piąta rano czy szesnasta. Każda pora jest dobra na zakopanie się pod kocem z ulubionym(...)rozgrzany tłuszcz wsyp szalotki, papryczkę i obrany i zgnieciony czosnek(bądź przeciśnięty przez praskę) 6. Zalej gorącym bulionem i dodaj upieczoną dynię. 7. Gotuj do miękkości dyni. 8. Zblenderuj zupę i dopraw do smaku solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj z podprażonymi pestkami dyni i pieczywem/grzankami. We mgle i lodowatej mżawce moje psy lubią jednak spacerować
Fiolka w kuchniDelikatna, kremowa i aksamitna zupa. Jak każdą zupę krem, tak i tą uwielbiam. Szybka do zrobienia i smaczna. Dobra na każdą porę roku, a szczególnie w sezonie kalafiorowym ;) SKLADNIKI: (ok. 4-5 porcji) 1 średni kalafior 1,5 L bulionu warzywnego 3-4 duże ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 gałązki świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego pół łyżeczki(...)bulion, doprawić solą oraz pieprzem, dodać tymianek i gałkę i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 15 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Zdjąć z ognia, przestudzić i zupę zmiksować. Przed podaniem zupę dobrze podgrzać, ale nie zagotowywać. Zupę można podawać z grzankami, prażonym słonecznikiem lub innymi dodatkami
Calzonella.comMiał być krem z porów, ale mi porów zabrakło;) Trochę zmodyfikowałam mój kulinarny plan. Wyszło pysznie:) Zupa bardzo aromatyczna, słodkawa i ostra. Ze względu na swoje rozgrzewające właściwości świetnie nadaje się na obiad czy kolację w chłodne dni. Składniki: Bulion warzywny 1,5 l 4 spore cebule 1 por łyżka kurkumy łyżeczka pieprzu cayenne Składniki na bulion: 4 marchewki
pyszne zdrowościBardzo lubię wszelkie potrawy z dodatkiem pora, dziś postanowiłam zrobić krem. SKŁADNIKI: 3 białe części pora 4 średnie ziemniaki 1 mała marchewka
Kuchnia BeatyRozgrzewająca , kremowa zupa selerowa idealna na te porę roku. Można ja podawać zaraz po ugotowaniu lub posypać ulubionym serem i zapiec w piekarniku
Zakamarki mojej kuchniwędzona (szwarcwaldzka, prosciutto, etc) krem chrzanowy dymka Przygotowanie Najpierw zróbcie chipsy z szynki wędzonej. Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. Plastry szynki połóżcie pojedynczo na papierze do pieczenia, pieczcie około 5 minut. Po tym czasie przewróćcie je na drugą stronę, dopieczcie przez kolejne 5 minut. Wyciągnijcie z piekarnika, wystudźcie, pokruszcie. Dymkę umyjcie i posiekajcie. Teraz zupa: Pory umyjcie, pokrójcie(...)Seler umyjcie, obierzcie, pokrójcie w kostkę, dołóżcie do podsmażonego pora. Wrzućcie gałązki tymianku, 2-3 liście laurowe i zalejcie całość wodą. Przykryjcie rondel i gotujcie na niewielkim płomieniu do momentu, aż warzywa zmiękną. Wyciągnijcie z zupy liście laurowe, a warzywa dokładnie zmiksujcie na gładki krem. Spróbujcie, doprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gorącą zupę nalewajcie do miseczek
OliveandThyme