zupa krem z pora - 1402 przepisów (strona:24/94)

Zupa kremowa z selera 115

 Rozgrzewająca , kremowa  zupa selerowa  idealna na te porę roku. Można ja podawać zaraz po ugotowaniu lub posypać ulubionym serem i zapiec w piekarniku

Zakamarki mojej kuchni
ZUPA SELEROWA Z POREM 123

wędzona (szwarcwaldzka, prosciutto, etc) krem chrzanowy dymka Przygotowanie Najpierw zróbcie chipsy z szynki wędzonej. Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. Plastry szynki połóżcie pojedynczo na papierze do pieczenia, pieczcie około 5 minut. Po tym czasie przewróćcie je na drugą stronę, dopieczcie przez kolejne 5 minut. Wyciągnijcie z piekarnika, wystudźcie, pokruszcie. Dymkę umyjcie i posiekajcie. Teraz zupa: Pory umyjcie, pokrójcie(...)Seler umyjcie, obierzcie, pokrójcie w kostkę, dołóżcie do podsmażonego pora. Wrzućcie gałązki tymianku, 2-3 liście laurowe i zalejcie całość wodą. Przykryjcie rondel i gotujcie na niewielkim płomieniu do momentu, aż warzywa zmiękną. Wyciągnijcie z zupy liście laurowe, a  warzywa dokładnie zmiksujcie na gładki krem. Spróbujcie, doprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gorącą zupę nalewajcie do miseczek

OliveandThyme
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym 107

zupie nikt się nie oprze, a dodatek szynki doskonale podkreśli jej smak. Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym należy do moich ulubionych. Przygotowuję ją równie często, jak gulasz kolożwarski i żurek na szynce z nogą i kiełbasie chłopskiej  Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym ma też tę zaletę, że można ją ugotować o dowolnej porze roku(...)jest ze świeżych, jak i mrożonych kalafiorów. Domowy krem z kalafiora z serem pleśniowym to także bardzo eleganckie danie, powiedziałabym nawet że wykwintne. Ser z nitkami szlachetnej niebieskiej pleśni, chipsy z szynki parmeńskiej - jedząc krem z kalafiora z serem pleśniowym poczujecie się jak w najlepszej restauracji. Jedynie cena będzie niższa :) Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym Zupa krem

Cztery Fajery
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym 156

zupie nikt się nie oprze, a dodatek szynki doskonale podkreśli jej smak. Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym należy moich ulubionych. Przygotowuję ją równie często, jak gulasz kolożwarski i żurek na szynce z nogą i kiełbasie chłopskiej  Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym ma też tę zaletę, że można ją ugotować o dowolnej porze roku, równie(...)jest ze świeżych, jak i mrożonych kalafiorów. Domowy krem z kalafiora z serem pleśniowym to także bardzo eleganckie danie, powiedziałabym nawet że wykwintne. Ser z nitkami szlachetnej niebieskiej pleśni, chipsy z szynki parmeńskiej - jedząc krem z kalafiora z serem pleśniowym poczujecie się jak w najlepszej restauracji. Jedynie cena będzie niższa :) Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym Składniki 1 mały

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa selerowa 142

Bardzo gęsta zupa o intensywnym smaku selera może przekonać nawet przeciwników tego warzywa. Zupa bardzo w stylu "opróżniamy lodówkę" :) Z podanych ilości można otrzymać 2-3 porcje bardzo gęstego kremu. 300 gram selera 1 por 4 małe marchewki 1 pietruszka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 litr wywaru, może być z kostki 1/4 szklanki(...)mieszając. Gdy zaczną lekko brązowieć ściągnąć z ognia i przesypać do miseczki. Lekko wystudzone otrzeć w rękach, aby pozbawić ich skórek. Pora umyć, przeciąć wzdłuż i pokroić w pół-plasterki. Na patelni rozgrzać olej i włożyć pora po chwili podlewając odrobiną wywaru. Selera, marchewki i pietruszkę obrać i pokroić na plasterki. Dodać na patelnię i całość

Czerwony Gupik
Wywar warzywny – baza do zup i sosów (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku 234

seler myjemy, obieramy i kroimy w paski. Jeśli zamierzamy całość zblendować, przygotowując w ten sposób warzywną zupę krem, można zetrzeć je na tarce warzywnej o dużych oczkach. 2. Cebule obieramy i kroimy w kawałki 3. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. 4. Pora myjemy i kroimy w krążki. 5. Tak przygotowane warzywa, wrzucamy do wody, dodajemy liście laurowe(...)górnym poziomie piekarnika, przez około 20-30 minut.   I to wszystko. Nasz wywar jest już gotowy! Teraz wystarczy ugotować w nim warzywa, które będą głównym składnikiem naszej zupy lub zupy krem, np. kalafiora, brokuła, czy kapustę. Taka zupa idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację, ponieważ jest nie tylko pożywna i rozgrzewająca, ale również bardzo

Okiem Blondynki by McBlondi
ZUPA – KREM Z KUREK Z KOPERKOWYMI PTYSIAMI 163

podniebienie! Apetina po raz kolejny spisała się na medal! A jak przygotować taką zupę? Zobaczcie! SKŁADNIKI: ZUPA / KREM: * kurki – 250 g * cebula – 1 szt * bulion warzywny – 250 ml ( ugotowany wcześniej z marchwi, pietruszki, selera, pora ) * serek kremowy naturalny Apetina – 125 g * natka pietruszki i tymianek – 1 pęczek * masło -1 łyżka * kurkuma * sól KOPERKOWE(...)żółtko oraz mąkę – dokładnie mieszamy i wkładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy ozdobne ptysie na blachę wyłożoną papierem i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 10 minut. ZUPA / KREM: Kurki płuczemy, oczyszczamy z piasku. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz kurki – przesmażamy kilka minut, a następnie zalewamy bulionem ( kilka możemy odłożyć do dekoracji ). Dusimy

Ostra na Słodko
Zupa krem z brokułów 130

Zupa krem z brokułów Dzisiejsza moja propozycja to zupa krem z brokułów. Zupa krem z brokułów Składniki: 1 mała pietruszka 1 średnia marchewka ¼ małej główki białej kapusty plasterek selera (ok 1 cm) por biała część (ok 5 cm) 350 g brokułów ( może być mrożony) 2 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku ok 1 litr wody grzanki z chleba tostowego razowego(...)opłukać. Por i kapustę opłukać. Zagotować wodę i wrzucić do niej włoszczyznę. Gotować ok 30 minut. Brokuły opłukać, podzielić, na różyczki. Następnie wyjąć włoszczyznę, a do wywaru dodać brokuły, gotować ok 5 minut. Po lekkim ostudzeniu wszystko zmiksować. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać oliwy. Marchew zetrzeć na tarce o dużych i dodać do zupy, wymieszać. Gotową zupę krem

Pomysłowa kuchnia
ZUPA POROWA Z ŻÓŁTYM SEREM 106

szaleństwach weekendowych czas na normalny obiad.Będzie zupa, pyszna, gorąca i pożywna. Można ją zmiksować na krem lub zostawić w tradycyjnej postaci. Ja wolę krem a jaką Wy zrobicie to już Wasz wybór :-)  Składniki: 1 por 2 ziemniaki  1 marchewka  50 g serka topionego  sól, pieprz ok. 2 litry rosołu  przepis tu łyżeczka majeranku

pieprzny smaczek
Rozgrzewająca zupa krem z pieczonej dyni 133

straganach trwa wysyp pomarańczowych kul. O tej porze roku należy wyjątkowo dbać o siebie i wspomagać się rozgrzewającymi posiłkami. Jednym z najlepszych na to sposobów jest właśnie krem z dyni, który radośnie chlupocze w garnku podczas gotowania, by móc później rozpieścić nasze ciało od środka. Najlepsza zupa to oczywiście taka ugotowana na domowym wywrze z warzyw. Dlatego polecam schować(...)mój sposób na rozgrzewający krem z dyni Wam posmakuje. ;) * SKŁADNIKI na 6-8 porcji Bulion: 1,5 l wody 1 korzeń pietruszki 1 natka pietruszki 1 por (biała część) 1 mały seler 1 marchewka 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka jałowca 3 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli morskiej Zupa: 1 kg ulubionej dyni

Food Square
Zupa krem z marchewki i czerwonej soczewicy 181

Przepyszna, rozgrzewająca zupa krem z marchewki i czerwonej soczewicy. Zrobiłam ją jakiś czas temu i tak mi zasmakowała, że od tamtej pory regularnie powtarzam ten przepis. Nie potrzebujecie robić do niej bulionu, wystarczą same warzywa, odrobinka oleju do podsmażenia cebuli i dwie szczypty cierpliwości (nie więcej). Czerwona soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka i stanowi doskonałą alternatywę dla mięsa(...)smakowych).  Wsypujemy soczewicę, dodajemy koncentrat i pomidory z puszki, chwilę mieszamy i gotujemy przez ok. 20-25 minut do miękkości warzyw. Odstawiamy z ognia do przestygnięcia. Blendujemy zupę na gładki krem.  Podajemy ze świeżą rukolą.    Smacznego! 🐱 ✩✩✩    Instagram  |  Facebook  |  YouTube

Kuchnia Ellie
Zupa - krem z cukinii i zielonej soczewicy 163

Zupa - krem z cukinii i zielonej soczewicy. Gęsta i aromatyczna.  Składniki: 2 średnie cebule biała część małego pora (około 10 cm) 2 marchewki oliwa do podsmażania warzyw 2 małe cukinie (około 400 g) 3 ząbki czosnku 100 g zielonej soczewicy sól pieprz około 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) ziarna słonecznika  (polecam Skworcu ) pestki(...)całość podsmażamy jeszcze 2 minuty. Cukinię z czosnkiem przekładamy do garnka. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy soczewicę i całość gotujemy 40 minut. W międzyczasie zupę doprawiamy pieprzem i jeśli zachodzi potrzeba, solą. Zupę miksujemy na gładki krem. Nasiona słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni. Zupę nalewamy do miseczek i posypujemy ziarnami.  Smacznego

Smak mojego domu
Zupa krem z dyni i batata 156

Jesień przyszła a z nią katar oczywiście, zawsze o tej porze ratujemy się dyniową zupą z imbirem i curry (przepis  TU KLIK! ). Tym razem miałam jeszcze batata i postanowiłam go wkręcić do zupy - stała się jeszcze bardziej kremowa i fajnie podkręcił się smak - spróbujcie koniecznie - mocno rozgrzewa! SKŁADNIKI (na 4 porcje) 1 mała dynia hokkaido -około(...)Dodajemy obraną dynię i batata - pokrojone w kostkę. Dusimy na małym ogniu prze 7-10 minut. dodajemy bulion i przyprawy, gotujemy pod przykryciem przez kwadrans. Miksujemy na gładki krem - podajemy posypane nasionami lub grzankami. Smacznego!   Zapraszam na  fanpage na Facebooku  oraz  Instagram

Moje Kuchenne Rewelacje
„Ryż” z kalafiora z mięsem mielonym i warzywami 191

słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszki, mielona kolendra, oregano Kalafiora dzielimy na różyczki. Twarde łodygi zostawiamy np. na zupę krem. Różyczki umieszczamy w malakserze lub rozdrabniaczu i mielimy na drobne kawałeczki wielkości ziarenek ryżu. Marchewkę oraz pora myjemy i trzemy na tarce na średnich oczkach. Cebule obieramy i siekamy na małe kawałeczki. Na dużej patelni podgrzewamy

Kolizje Smaków
Pikantna zupa krem z brukwi 119

obiedzie, który na mnie czekał jak z pracy wróciłem. Carpaccio z buraków ( przepis tutaj ), pikantna zupa krem z brukwi i spaghetti aglio olio. Jakiś czas temu pisałem też, że postanowiliśmy z Madzia wykorzystać do maksimum wszelkie znane i nieznane nam do tej pory polskie warzywa. I Madzia wyszykuje na bazarach rzeczy typu topinambur, czarna rzepa, czy chociażby wspomniana brukiew(...)rzeczy, bo właściwie teraz gdy to pisze to noc jest i spać zaraz iść muszę, jutro o 5 pobudka niestety. Więc carpaccio opisałem kilka dni temu, teraz pikantna zupa krem z brukwi. A za kolejnych kilka dni spaghetti aglio olio. 650 g obranej brukwi 4 młode ziemniaki 1 litr wody/rosołu 4 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 cebula

Marder&Marder Manufacture