zupie nikt się nie oprze, a dodatek szynki doskonale podkreśli jej smak. Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym należy do moich ulubionych. Przygotowuję ją równie często, jak gulasz kolożwarski i żurek na szynce z nogą i kiełbasie chłopskiej Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym ma też tę zaletę, że można ją ugotować o dowolnej porze roku(...)jest ze świeżych, jak i mrożonych kalafiorów. Domowy krem z kalafiora z serem pleśniowym to także bardzo eleganckie danie, powiedziałabym nawet że wykwintne. Ser z nitkami szlachetnej niebieskiej pleśni, chipsy z szynki parmeńskiej - jedząc krem z kalafiora z serem pleśniowym poczujecie się jak w najlepszej restauracji. Jedynie cena będzie niższa :) Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym Zupa krem
Cztery Fajeryzupie nikt się nie oprze, a dodatek szynki doskonale podkreśli jej smak. Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym należy moich ulubionych. Przygotowuję ją równie często, jak gulasz kolożwarski i żurek na szynce z nogą i kiełbasie chłopskiej Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym ma też tę zaletę, że można ją ugotować o dowolnej porze roku, równie(...)jest ze świeżych, jak i mrożonych kalafiorów. Domowy krem z kalafiora z serem pleśniowym to także bardzo eleganckie danie, powiedziałabym nawet że wykwintne. Ser z nitkami szlachetnej niebieskiej pleśni, chipsy z szynki parmeńskiej - jedząc krem z kalafiora z serem pleśniowym poczujecie się jak w najlepszej restauracji. Jedynie cena będzie niższa :) Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym Składniki 1 mały
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBardzo gęsta zupa o intensywnym smaku selera może przekonać nawet przeciwników tego warzywa. Zupa bardzo w stylu "opróżniamy lodówkę" :) Z podanych ilości można otrzymać 2-3 porcje bardzo gęstego kremu. 300 gram selera 1 por 4 małe marchewki 1 pietruszka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 litr wywaru, może być z kostki 1/4 szklanki(...)mieszając. Gdy zaczną lekko brązowieć ściągnąć z ognia i przesypać do miseczki. Lekko wystudzone otrzeć w rękach, aby pozbawić ich skórek. Pora umyć, przeciąć wzdłuż i pokroić w pół-plasterki. Na patelni rozgrzać olej i włożyć pora po chwili podlewając odrobiną wywaru. Selera, marchewki i pietruszkę obrać i pokroić na plasterki. Dodać na patelnię i całość
Czerwony Gupikseler myjemy, obieramy i kroimy w paski. Jeśli zamierzamy całość zblendować, przygotowując w ten sposób warzywną zupę krem, można zetrzeć je na tarce warzywnej o dużych oczkach. 2. Cebule obieramy i kroimy w kawałki 3. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. 4. Pora myjemy i kroimy w krążki. 5. Tak przygotowane warzywa, wrzucamy do wody, dodajemy liście laurowe(...)górnym poziomie piekarnika, przez około 20-30 minut. I to wszystko. Nasz wywar jest już gotowy! Teraz wystarczy ugotować w nim warzywa, które będą głównym składnikiem naszej zupy lub zupy krem, np. kalafiora, brokuła, czy kapustę. Taka zupa idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację, ponieważ jest nie tylko pożywna i rozgrzewająca, ale również bardzo
Okiem Blondynki by McBlondipodniebienie! Apetina po raz kolejny spisała się na medal! A jak przygotować taką zupę? Zobaczcie! SKŁADNIKI: ZUPA / KREM: * kurki – 250 g * cebula – 1 szt * bulion warzywny – 250 ml ( ugotowany wcześniej z marchwi, pietruszki, selera, pora ) * serek kremowy naturalny Apetina – 125 g * natka pietruszki i tymianek – 1 pęczek * masło -1 łyżka * kurkuma * sól KOPERKOWE(...)żółtko oraz mąkę – dokładnie mieszamy i wkładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy ozdobne ptysie na blachę wyłożoną papierem i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 10 minut. ZUPA / KREM: Kurki płuczemy, oczyszczamy z piasku. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz kurki – przesmażamy kilka minut, a następnie zalewamy bulionem ( kilka możemy odłożyć do dekoracji ). Dusimy
Ostra na SłodkoZupa krem z brokułów Dzisiejsza moja propozycja to zupa krem z brokułów. Zupa krem z brokułów Składniki: 1 mała pietruszka 1 średnia marchewka ¼ małej główki białej kapusty plasterek selera (ok 1 cm) por biała część (ok 5 cm) 350 g brokułów ( może być mrożony) 2 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku ok 1 litr wody grzanki z chleba tostowego razowego(...)opłukać. Por i kapustę opłukać. Zagotować wodę i wrzucić do niej włoszczyznę. Gotować ok 30 minut. Brokuły opłukać, podzielić, na różyczki. Następnie wyjąć włoszczyznę, a do wywaru dodać brokuły, gotować ok 5 minut. Po lekkim ostudzeniu wszystko zmiksować. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać oliwy. Marchew zetrzeć na tarce o dużych i dodać do zupy, wymieszać. Gotową zupę krem
Pomysłowa kuchniaszaleństwach weekendowych czas na normalny obiad.Będzie zupa, pyszna, gorąca i pożywna. Można ją zmiksować na krem lub zostawić w tradycyjnej postaci. Ja wolę krem a jaką Wy zrobicie to już Wasz wybór :-) Składniki: 1 por 2 ziemniaki 1 marchewka 50 g serka topionego sól, pieprz ok. 2 litry rosołu przepis tu łyżeczka majeranku
pieprzny smaczekstraganach trwa wysyp pomarańczowych kul. O tej porze roku należy wyjątkowo dbać o siebie i wspomagać się rozgrzewającymi posiłkami. Jednym z najlepszych na to sposobów jest właśnie krem z dyni, który radośnie chlupocze w garnku podczas gotowania, by móc później rozpieścić nasze ciało od środka. Najlepsza zupa to oczywiście taka ugotowana na domowym wywrze z warzyw. Dlatego polecam schować(...)mój sposób na rozgrzewający krem z dyni Wam posmakuje. ;) * SKŁADNIKI na 6-8 porcji Bulion: 1,5 l wody 1 korzeń pietruszki 1 natka pietruszki 1 por (biała część) 1 mały seler 1 marchewka 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka jałowca 3 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli morskiej Zupa: 1 kg ulubionej dyni
Food SquarePrzepyszna, rozgrzewająca zupa krem z marchewki i czerwonej soczewicy. Zrobiłam ją jakiś czas temu i tak mi zasmakowała, że od tamtej pory regularnie powtarzam ten przepis. Nie potrzebujecie robić do niej bulionu, wystarczą same warzywa, odrobinka oleju do podsmażenia cebuli i dwie szczypty cierpliwości (nie więcej). Czerwona soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka i stanowi doskonałą alternatywę dla mięsa(...)smakowych). Wsypujemy soczewicę, dodajemy koncentrat i pomidory z puszki, chwilę mieszamy i gotujemy przez ok. 20-25 minut do miękkości warzyw. Odstawiamy z ognia do przestygnięcia. Blendujemy zupę na gładki krem. Podajemy ze świeżą rukolą. Smacznego! 🐱 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia EllieZupa - krem z cukinii i zielonej soczewicy. Gęsta i aromatyczna. Składniki: 2 średnie cebule biała część małego pora (około 10 cm) 2 marchewki oliwa do podsmażania warzyw 2 małe cukinie (około 400 g) 3 ząbki czosnku 100 g zielonej soczewicy sól pieprz około 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) ziarna słonecznika (polecam Skworcu ) pestki(...)całość podsmażamy jeszcze 2 minuty. Cukinię z czosnkiem przekładamy do garnka. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy soczewicę i całość gotujemy 40 minut. W międzyczasie zupę doprawiamy pieprzem i jeśli zachodzi potrzeba, solą. Zupę miksujemy na gładki krem. Nasiona słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni. Zupę nalewamy do miseczek i posypujemy ziarnami. Smacznego
Smak mojego domuJesień przyszła a z nią katar oczywiście, zawsze o tej porze ratujemy się dyniową zupą z imbirem i curry (przepis TU KLIK! ). Tym razem miałam jeszcze batata i postanowiłam go wkręcić do zupy - stała się jeszcze bardziej kremowa i fajnie podkręcił się smak - spróbujcie koniecznie - mocno rozgrzewa! SKŁADNIKI (na 4 porcje) 1 mała dynia hokkaido -około(...)Dodajemy obraną dynię i batata - pokrojone w kostkę. Dusimy na małym ogniu prze 7-10 minut. dodajemy bulion i przyprawy, gotujemy pod przykryciem przez kwadrans. Miksujemy na gładki krem - podajemy posypane nasionami lub grzankami. Smacznego! Zapraszam na fanpage na Facebooku oraz Instagram
Moje Kuchenne Rewelacjesłodka papryka w proszku, ostra papryka w proszki, mielona kolendra, oregano Kalafiora dzielimy na różyczki. Twarde łodygi zostawiamy np. na zupę krem. Różyczki umieszczamy w malakserze lub rozdrabniaczu i mielimy na drobne kawałeczki wielkości ziarenek ryżu. Marchewkę oraz pora myjemy i trzemy na tarce na średnich oczkach. Cebule obieramy i siekamy na małe kawałeczki. Na dużej patelni podgrzewamy
Kolizje Smakówobiedzie, który na mnie czekał jak z pracy wróciłem. Carpaccio z buraków ( przepis tutaj ), pikantna zupa krem z brukwi i spaghetti aglio olio. Jakiś czas temu pisałem też, że postanowiliśmy z Madzia wykorzystać do maksimum wszelkie znane i nieznane nam do tej pory polskie warzywa. I Madzia wyszykuje na bazarach rzeczy typu topinambur, czarna rzepa, czy chociażby wspomniana brukiew(...)rzeczy, bo właściwie teraz gdy to pisze to noc jest i spać zaraz iść muszę, jutro o 5 pobudka niestety. Więc carpaccio opisałem kilka dni temu, teraz pikantna zupa krem z brukwi. A za kolejnych kilka dni spaghetti aglio olio. 650 g obranej brukwi 4 młode ziemniaki 1 litr wody/rosołu 4 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 cebula
Marder&Marder Manufacturejasna. W takie dni mam ochotę na rozgrzewające i sycące posiłki oraz ciepłe napoje. Świetnie wtedy sprawdzają się zupy - krem, a tym razem padło na selerową. Wyszła idealnie :) Składniki: 150 g selera korzeniowego 2 średnie białe cebule 1 mały por 400 g ziemniaków 1 marchewka 4 bulionu 2 łyżki sosu sojowego szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła(...)selera i pora, a następnie garnek przykrywamy i dusić kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając. Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w dużą kostkę i dorzucamy do garna, a całość zalewamy bulionem. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy temperaturę i gotujemy 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy na krem i dodajemy
Symfonia smakowaniego korzystacie. Ale jeśli nie znacie owego warzywa, wprowadzę Was w świat jarmużowych przysmaków. Na początek proponuję zupę krem z jarmużu i pieczonych białych warzyw. Składniki: Na bulion: 1 udko z kurczaka 1 cebula 2 marchewki zielona część z 1 pora nieduży kawałek selera 3 liście laurowe 5 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego około(...)miękkości. Z ugotowanego bulionu wyjąć marchewkę i przyprawy, resztę warzyw pozostawić. Dodać pieczone warzywa i jarmuż - gotować kilka minut. Ziarna kolendry i kminu utłuc w moździerzu. Gotową zupę zmiksować blenderem na krem, doprawićdo smaku solą, sokiem z cytryny i przyprawami. Przed podaniem posypać świeżą kolendrą i prażonymi ziarnami słonecznika lub dyni. Smacznego
kolorowotorcikowo