zupa krem z pora - 1402 przepisów (strona:28/94)

Zupa szpinakowa 247

zupy można zrobić krem, całość po prostu blendując. Jest gęsta sama w sobie, więc po zblendowaniu wyjdzie super zupa-krem. Składniki: 8 kostek mrożonego szpinaku 2 ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera kawałek pora 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego świeżego lubczyku 1 łyżka posiekanej  świeżej  kolendry 1 łyżka posiekanej  świeżej

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa ziemniaczana z kiełbasą 168

Pyszna, aromatyczna, prosta zupa krem, która zachwyci Wasze podniebienia. Niewiele składników, szybkie wykonanie. Czego trzeba chcieć więcej? Chyba tylko tego, aby poczuć jej smak. Dodatek smażonej kiełbasy podwawelskiej wspaniale podkręca jej smak. Potrzebujemy: 50 g cebuli 20 g oleju kokosowego 450 g obranych ziemniaków 150 g pora 100 g korzenia pietruszki 600 ml wody 2 łyżeczki pasty bulionowej(...)jeśli takiej dodajecie i blendujemy zupę na krem. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy resztę wody, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na suchej patelni z obu stron. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: 50 g cebuli 20 g oleju kokosowego 450 g obranych ziemniaków 150 g pora 100 g korzenia pietruszki

MamaOskarka
Zupa krem z białych warzyw z orzechami 142

orzechy włoskie, to aż zgubimy się w  krainie zmysłów!  Zupa krem z białych warzyw z orzechami Przepis na 4-6 porcji Potrzebujemy: 2 średniej wielkości pietruszki 3-4 różyczki kalafiora 1/4 selera 2 cebulę 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki  1 białą część pora  1-1,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżeczka gałki muszkatałowej(...)się zarumieni, ale nie przypali. Później dorzucamy plastry pora. Wszystko mieszamy ze sobą.  Po tym czasie dodajemy resztę warzyw i zalewamy całość bulionem, gotujemy do czasu, aż warzywa zmiękną.  Gdy warzywa będą miękkie, wyłączamy ogień i dajemy zupę trochę wystygnąć, a następnie wszystko blendujemy na jednolity kremZupę zagotowujemy i przyprawiamy gałką muszkatołową, kardamonem, imbirem

Bananowe Pole
“Naturalnie. Prosto, zdrowo, smacznie”- recenzja 161

dynię z dziurkami nadziewanymi anchois,   Co bym ugotowała z tej książki? Przepisy podzielone są na pory roku. Zaczynamy jesienią z kremem selerowym z gorgonzolą, polentą z pamezanem i szałwią, surówką z rzepy i jabłek, oraz pieczonym ananasem. Zima to zupa z kluseczkami z ricotty, tatar z krewetek, ciasto selerowe, dietetyczna wersja lemon curd i lasania ze szpinakiem

Ugotowane pozamiatane
Upichcimy... w lipcu? 216

mój totalny MUST HAVE do wykonania. zupa-norweska W prostocie siła. I smak. Z wykonaniem poczekam jak wrócimy do Norge, bo tam łosoś bardziej norweski ;) muszę tylko pomyśleć nad zastąpieniem pora. placki z kaszy gryczanej z fetą i wędzonym łososiem I znów Pan łosoś. A co?! krem z pieczonych buraków Buraczanej diety ciąg dalszy. Tym razem w zupie.Ci

bastalena
Zupa krem ze świeżych ogórków, z dodatkiem oliwy i grzanek 130

musiałam je kupić. Tym razem nie było mizerii, była zupa krem. Pyszna, aksamitna i o niepowtarzalnym smaku. Jeśli ktoś myśli, ze zupa ze świeżego ogórka jest mdła, to musi sam jej spróbować. Składniki: 1 kg świeżych ogórków (najlepiej gruntowych) 2 średnie cebule 12-15 cm jasnej części pora 3-4 duże ząbki czosnku zielona papryczka chili mały pęczek(...)usunąć nasionka i posiekać drobno.  2-3 łyżki oliwy rozgrzać w garnku. Dodać pora, cebulę, czosnek i papryczkę chili. Zeszklić. Dodać pokrojone ogórki i wszystko razem udusić do miękkości. Wlać wodę lub bulion, ale niezbyt dużo, gdyż finalnie zupa ma mieć konsystencję kremu. Przyprawić solą. Na końcu dodać opłukany i posiekany koperek. Wszystko razem gotować jeszcze minutę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa krem z kukurydzy 189

Jest moim zupowym faworytem, szybka i naprawdę kukurydziana. Ważnym elementem jest dobry mikser, kiedyś używałam blendera, i zupa była kremem, ale zdarzały się niedokładnie zmiksowane skórki

Pora na pora
Niedzielny obiad w stylu świątecznym z niemieckim winem 127

więc co może być lepsze niż polskie dania i niemieckie wina. Na dzisiejszy obiad będzie zupa krem z grzybów i karp z pęczakiem. W sumie mogę tak jeść całą zimę, bo uwielbiam wigilijne smaki. Fot.: www.czteryfajery.pl Zupa krem z grzybów Składniki na 4 porcje zupy grzybowej: włoszczyzna 40 g suszonych grzybów pół kilo oczyszczonych pieczarek – zostawiamy kilka kilka kapeluszy(...)minut. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Miksujemy na gładki krem. Białą część pora kroimy w cieniutkie paseczki o grubości 1 mm. Smażymy partiami na złoto w głębokim tłuszczu i przekładamy na papier do odsączenia z tłuszczu. Gorącego pora posypujemy startym piernikiem i lekko solimy. ] Zupę podajemy z paskami pora i kapeluszem pieczarki oraz

Ugotowane pozamiatane
Zupa krem z selera naciowego i sera pleśniowego 116

Bardzo fajny smak, wszystko ze sobą fajnie się zgrało. Polecam Masło rozpuścić i obsmażyć cebulkę na złoty kolor. Dodać pokrojony seler naciowy razem z marchewką pokrojoną

Kuchnia Pokoleń
Zupa porowa z mięsem 172

Niezwykle aromatyczna zupa przygotowana na bazie słodko - ostrego pora, sycącego mielonego mięsa, podana z chrupiącymi złocistymi grzankami to doskonały pomysł szybki, mocno rozgrzewający obiad

Szalona Kuchnia Eweliny
Kremowa Zupa z czarnej rzepy 149

Składniki: - 3 czarne rzepy  - 1 korzeń pietruszki  - 1 cebula  - por - biała część - 2 ziemniaki - 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego - 2 litry wody - 4

Szkrab Je Sam
Mrożone owoce – dlaczego warto je mieć w lodówce? 140

Polacy spożywają mniej mrożonek niż mieszkańcy innych państw Unii Europejskiej? Według ekspertów to przyczyna niewiedzy na temat produktów mrożonych. Pora to zmienić i docenić mrożone warzywa oraz owoce! Zachęcam do wypróbowania przepisu z użyciem mrożonek – zupy krem z mrożonego groszku . *wpis powstał we współpracy z marką Poltino Artykuł Mrożone owoce – dlaczego warto je mieć w lodówce

Kuchnia Bazylii
Zupa pieczarkowa 135

Mamy czwartek, w związku z czym pora na przepis na zupę. Ponieważ Pieczarkowy Tydzień nadal trwa (jeszcze tylko 1 dzień), postanowiłam przygotować zupę-krem właśnie z pieczarek, ponieważ jeszcze nigdy takiej nie robiłam. Krem pieczarkowy, podobnie jak większość zup, jest banalnie prosty w przygotowaniu, szybki i oczywiście bardzo smaczny ;) Polecam. Składniki : 1 cebula 2 ząbki czosnku 500g pieczarek

Codzienne Gotowanie
Rozgrzewający krem z kalafiora z chili 200

chili, żeby się porządnie rozgrzać po powrocie do domu.  No cóż, nadeszła jesień, pora przeprosić się z gorącymi zupami ! A  w najliższej przyszłości na blogu pojawi się zupa dyniowa ze słodkim  mleczkiem kokosowym i ostrym curry... Rozgrzewający krem z kalafiora z chili Składniki:1 kalafior1 marchewka1 cebula1 podłużny serek topiony1 litr bulionu

Kulinarne przygody Gatity
rozgrzewająca zupa krem z dyni 159

składniki: 700 g miąższu z dyni 1 duża marchewka 500 ml bulionu 2 ząbki czosnku ok. 1 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej

Domowy Smak Jedzenia