Rozgrzewające i sycące zupy, zimową porą stają się jednym z moich ulubionych posiłków. Proste w przygotowaniu, za każdym razem inne, pełne zdrowych warzyw i aromatycznych przypraw. Zupy krem, bo takie lubię najbardziej, przygotować można na wiele różnych sposobów. Ja często dodaję do takich zup aromatyczną pastę curry - po prostu uwielbiam ten smak. Czasem jednak wolę zjeść zupę bardziej "neutralną",niezmąconą
kolorowotorcikowoZnowu moja ulubiona cukinia. Pyszna i neutralna w smaku jest idealną bazą do kremowych zup. Bardzo dobrze przyjmuje smaki innych składników dlatego też połączyłam ją z wyrazistym porem i serem pleśniowym. składniki: 500 g obranej cukinii 200 g obranych ziemniaków 1 cebula 250 g pora, biała i jasnozielona część 1 l bulionu 1 łyżka masła(...)patelnie i rozpuścić masło, zeszklić cebulę. Następnie dodać pora i smażyć aż nieco zmięknie. Bulion zagotować i wrzucić pokrojone ziemniaki i cukinię. Dodać także podsmażonego pora. Gotować aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać pokruszony ser pleśniowy aby się rozpuścił w zupie. Całość zmiksować na gładki krem. Jeśli potrzeba dosolić do smaku. Jeśli krem byłby
Monia miesza i gotujeDziś czwartek, więc pora na wpis z serii "Płynnych Czwartków" - w związku z czym zapraszam Was na kolejną, piękną, letnią zupę. Tym razem to cudowna zupa krem z zielonego groszku z dodatkiem rukwi wodnej, delikatna, słodka i lekko pikantna dzięki dodatkowi rukwi. Składniki : łyżka masła 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 300g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego
Codzienne GotowanieChef Paweł Wałęsa , któremu kibicowaliśmy do samego końca. Kolacja była prawdziwą ucztą dla podniebienia. Do tej pory wspominam najlepszą jagnięcinę jaką kiedykolwiek jadłam. Smak, zapach, sposób podania to mistrzostwo świata. Na przystawkę zamówiliśmy małże Św. Jakuba i zupę krem z pieczonych buraków. Zupa stała się inspiracją do stworzenia swojego przepisu. Wszystkie dania podane na najwyższym poziomie
Pan i Pani Smith w kuchniSkładniki: 3-4 sztuki cukinii 3 marchewki pietruszka seler por 1 litr bulionu z kurczaka koperek sól, pieprz oregano tymianek Wykonanie:Bulion doprowadzamy do wrzenia
Czerwona PorzeczkaKrem z batata to coś co ostatnio zagościło na stałe w moim codziennym menu. Zupę bardzo pokochałam za jej oryginalność dzięki dodatku w postaci masła orzechowego. Ten krem jest świetny zwłaszcza w chłodne dni ponieważ super rozgrzewa i dodaje energii. Natomiast aksamitny lekko słodkawy smak batata idealnie komponuje się z delikatnym masłem orzechowym – aż ciężko jest się oprzeć dlatego(...)por siekamy i podsmażamy chwilę w dużym garnku na rozgrzanej oliwie , aż por zmięknie. Dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę batata i marchew. Smażymy aż warzywa lekko się zeszklą. Dolewamy bulion warzywny i czekamy aż nasza zupa się zagotuje i warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy masło orzechowe i świeży imbir. Ściągamy z ognia i miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy
I LOVE LIFERewelacyjna zupa krem którą szybko przygotujemy w sezonie świeżej fasolki i cukinii, swój smak zawdzięcza świeżym listkom mięty i szynki parmeńskiej. Niebanalnie i bardzo smacznie! Składniki: 1 cukinia 25 dag fasolki szparagowej zielonej 3 ziemniaki 1/2 pora 1 cebula 1 ząbek czosnku 6 listków świeżej mięty 10 dag szynki parmeńskiej 10 dag serka topionego śmietankowego 2 łyżki masła(...)gotujemy do miękkości około 25 minut. Gdy zupa się gotuje, szynkę parmeńską pokrojoną w cieniutkie plasterki zawijamy w rulony, obsmazamy na suchej patelni aż stanie się chrupiąca i przypieczona Pod koniec gotowania dodajemy do zupy serki topione, doprawiamy do smaku solą ziołową, gałką oraz pieprzem , miksujemy zupę blenderem na krem. Rozlewamy do bulionówek podajemy z chrupiacą szynką. Smacznego
Wanilia i Kardamonm.in. kakao, czekolada, rabarbar, szczaw, agrest, mocna herbata. Jedna porcja zupy krem ze szpinaku z serkiem ricotta dostarcza około 172 kcal, 7 g białka, 11 g tłuszczów, 15 g węglowodanów oraz 4,5 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia kawałek pora 1 cebula 2 ziemniaki 3 - 4 ząbki czosnku(...)Gotujemy na małym ogniu do miękkości ziemniaków. 4. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy szpinak (jeśli używacie mrożonego to nie trzeba go rozmrażać) i gotujemy zupę jeszcze około 10 minut. 5. Blendujemy zupę na gładki krem. Pod koniec blendownia dodajemy połowę serka ricotta. 6. Na koniec doprawiamy zupę gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zupę krem ze szpinaku podajemy
W kuchni Katiem.in. kakao, czekolada, rabarbar, szczaw, agrest, mocna herbata. Jedna porcja zupy krem ze szpinaku z serkiem ricotta dostarcza około 172 kcal, 7 g białka, 11 g tłuszczów, 15 g węglowodanów oraz 4,5 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia kawałek pora 1 cebula 2 ziemniaki 3 - 4 ząbki czosnku(...)Gotujemy na małym ogniu do miękkości ziemniaków. 4. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy szpinak (jeśli używacie mrożonego to nie trzeba go rozmrażać) i gotujemy zupę jeszcze około 10 minut. 5. Blendujemy zupę na gładki krem. Pod koniec blendownia dodajemy połowę serka ricotta. 6. Na koniec doprawiamy zupę gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zupę krem ze szpinaku podajemy
W kuchni Katiezupy pomidorowej, która swym smakiem, w wyrafinowany sposób pobudziła moje kubki smakowe.Do tej pory zupa pomidorowa, nie kojarzyła mi się z jakimiś ekscytacjami kulinarnymi. Zawsze była to po prostu zwykła pomidorówka wzbogacona co najwyżej o makaron lub ryż. Ta jednak zupa, a właściwie gęsty krem, krył w sobie coś wiecej niż tylko smak pomidorów, a mianowicie wzbogacony był
W mojej holenderskiej kuchniZima powoli się kończy, a ja mam dziś dla was z upę curry z pietruszki i jabłka . Jesienno - zimowe warzywa o tej porze roku idealnie
Codzienne GotowanieKrem w porów Składniki: 5 porów (biała, długa część) 5 ziemniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki seler (niewielki kawałek) pęczek natki pietruszki oliwa z
nietadietabyć zimą lepszego niż zupa? Gęsta, gorąca i aromatyczna. Bardzo lubię zupy, a o tej porze roku raz na jakiś czas po prostu muszę jakąś zjeść. Dziś rano przejrzałam lodówkę i szafki i już wiedziałam, co ugotuję. Padło na paprykowo-pomidorową zupę krem. Jak każdą tego typu zupę można ją pododawać z różnymi dodatkami i przyprawiać na rozmaite sposoby
Ratunku obiadletnia zupa krem z cukinii, serka topionego podana z grzankami i prażonymi migdałami. Dodatek białego wina doskonale podkreśla jej smak i radzę z niego nie rezygnować. Zawsze ją robię gdy mam nadmiar cukinii w ogródku, nigdy się nie znudzi. Pożywna i aromatyczna-obiad w 25 minut. Składniki: 1 młoda dość spora cukinia 1 młoda marchewka ½ pora ½ cebuli(...)minuty po tym czasie dodaje cebulę, por oraz cukinię, przesmażam kolejne 4 minuty, wlewam białe wino mieszam, czekam aż odparuje. Wtedy zalewam bulionem lub rosołem-tyle aby warzywa były zakryte, gotuję do miękkości. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaję serek topiony gotuję chwilę –do rozpuszczenia. Zupę miksuję blenderem na krem. Płatki migdałowe, prażę na suchej patelni
Wanilia i KardamonMoja ulubiona grochówka z grochu łuskanego połówek, przepis na pyszną i pożywną zupę na wędzonce. Jak zrobić najlepszą grochówkę na wędzonce? Klasyczna, prosta zupa krem z boczkiem, kiełbasą i chrupiącymi grzankami czosnkowymi. Najlepszy przepis na grochówkę, każdy zapewne ma swój. Najpopularniejsze to grochówka wojskowa, grochówka na wędzonce i grochówka przepis Babci. Wiele razy słyszałam... eh najlepsza była grochówka Babci. Babcia(...)ziemniakami lub grochówka krem z grzankami. Do gotowania zupy grochowej ( często też tak się nazywa grochówką) można także użyć żeberek. Mogą to być żeberka białe surowe lub żeberka wędzone. I obowiązkowo warzywa, marchewka, pietruszka, seler, cebula oraz czosnek. Jak ugotować grochówkę z grochu łuskanego? Jak doprawić grochówkę? Jak zagęścić grochówkę? Jak ugotować zupę krem z grochu łupanego? Zapraszam
Dieta moja pasjaKrem curry z dyni z mleczkiem kokosowym Składniki: - ½ kg dyni (waga ze skórką) - 1 łyżeczka kurkumy - 1 ziemniak - 2 łyżeczki curry - kawałek pora(...)rozgrzać oliwę - Dodać kostki ziemniaka, smażyć przez 3 minuty - Dodać cebulę i pora, smażyć przez 3 minuty - Dodać dynię oraz marchewkę, wlać 3 szklanki wody, zagotować - Do zupy wsypać wszystkie przyprawy, gotować przez 15 minut - Zupę należy lekko schłodzić, a następnie zmiksować na gładki krem - Dodać mleczko kokosowe, ponownie zagotować - Krem przelać do talerza, posypać pestkami dyni
Wegańska kuchnia orientalnabiałego wina. Prezydent nawet sam sobie wziął dolewkę, chociaż fascynatem zup to on nie jest. :) Zupa zielony krem Składniki: 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) spory kawałek brokuła (ja miałam samą łodygę, ale można wziąć też różyczki) 15 cm kawałek pora z części jasnozielonej 2 zielone długie liście pora 2 małe ziemniaki kawałek kalarepki(...)ziół. Bulion zagotowałam, wrzuciłam pokrojone w kostkę ziemniaki, kalarepkę, łodygę brokuła, pora, cebulkę, łodygi ziół, dodałam łyżkę masła. Gotowałam z częściowym przykryciem do miękkości ziemniaków. Po tym czasie dodałam ogórka, cukinię, groszek, pozostały por, połowę posiekanych ziół, gotowałam kolejne 5 minut. Wlałam wino, gorącą zupę zmiksowałam, doprawiłam solą i pieprzem, ponownie zagotowałam, zdjęłam z ognia
Kuchnia Prezydentowejserwowanym obiedzie, gdy mamy gości, ale oczywiście można się także rozkoszować nimi na co dzień. Zupa krem z brokuła należy do moich ulubionych :) Polecam serdecznie :) Składniki: 1 duży brokuł, 3 l wody, 4 średnie ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera,kawałek pora, 1 skrzydło z indyka, 3 ziela angielskiego, 1 łyżka majeranku, 2 liście laurowe, sól, pieprz(...)czasie wrzucamy obrane i umyte warzywa, oprócz brokuła i gotujemy kolejne 30 minut. Następnie wszystko wyjmujemy, wrzucamy brokuła podzielonego na części i gotujemy ok. 7-10 minut. Zupę zdejmujemy z palnika i miksujemy. Dodajemy ziemniaki i znów miksujemy, żeby była bardziej gęsta. Ponownie wstawiamy zupę na średnią moc planika, dodajemy majeranek, doprawiamy wg uznania sola i pieprzem i gotujemy
Delicious TitbitsKorzystajmy ze smakowitych darów jesieni, jednym z moich ulubionych smaków tej pięknej pory roku są kasztany, które można przyrządzać zarówno na słono i na słodko. Pieczone kasztany to już klasyk, są naprawdę smaczne, zupa-krem z kasztanów też jest przepyszna, świetnie smakuje również w połączeniu z dynią. Słodki krem z kasztanów jest wykorzystywany do przygotowania różnych wypieków i deserów
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawykorzystać na wiele sposobów. Wybierajmy jak najbardziej czerwone wtedy kolor zupy będzie bardziej intensywny Składniki 1 kg pomidorów marchew,pietruszka,kawałek selera,pora skrzydełko z indyka lub inny rodzaj mięsa 1/2 szklanki ryżu sól,pieprz,vegeta Mięso zalewamy 2l wody i gotujemy … Czytaj dalej Zupa krem ze świeżych pomidorów z ryżem
gotuj ze mnąMożna dodać inny ser, ale musi być wyrazisty w smaku. Pomysł na tą zupkę podsunęła mi moja siostrzyczka. Do garnka wlać wodę, dodać obrane i pokrojone
Kuchnia Pokoleń