dzięki której podkręcamy żółty kolor kukurydzy. Zupa – krem ze świeżej kukurydzy pięknie się prezentuje na talerzu oraz świetnie smakuje. Gorąco polecam w sezonie na świeże i słodziutkie kolby kukurydzy! Składniki: (4-6 porcji) 5-6 skrzydełek z kurczaka 2 l wody 1 duża pietruszka 2 duże marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 por (biała część) 1/2 łyżeczki soli(...)często mieszając. Przyprawić delikatnie świeżo mieloną solą. Z ugotowanej zupy wyjąć skrzydełka oraz seler naciowy. Dodać przesmażoną kukurydzę, zostawiając trochę do dekoracji. Do kubka ze śmietaną wlać chochelkę gorącej zupy (aby ją zahartować i uniknąć zważenia). Dobrze wymieszać. Następnie całość przelać do garnka z zupą. Zmiksować wszystko na gładki krem. Spróbować. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem oraz solą (jeśli potrzeba). Zagotować
Moja Delicjaantyoksydacyjnie i wspomaga przemiany metaboliczne. Jest idealna dla osób dbających o linię. Jednak jej główną zaletą jest uniwersalność! Z cukinii można robić zupy, leczo, ciasta, ketchupy i wiele, wiele więcej... Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 por 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 3 średniej wielkości ziemniaki 3 średniej wielkości cukinie 2 łyżki oliwy/oleju sok z cytryny do smaku(...)podsmaż, aż do zeszklenia cebuli. Następnie dodaj pokrojony w kostkę por, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i cukinię. Podsmaż przez 15 minut. Dodaj wodę, tak aby przykryć warzywa (jeśli chcesz, aby zupa była mniej gęsta dolej więcej wody). Dopraw przyprawami, ziołami, bulionetką i wymieszaj. Gotuj, aż zmiękną warzywa. Zblenduj na gładki krem. Do smaku dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Zupę możesz
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńzrobić krem z cukinii. Bardzo delikatny i niezwykle smaczny. Polecam! Krem z cukinii Składniki: 2 cukinie, 4 marchewki, pietruszka, por, kawałek selera, 2 ziemniaki, cebula, 2 łyżki masła, łyżeczka tymianku, łyżeczka majeranku, liść laurowy, 5 ziela angielskie, sól, pierz. Wykonanie: Z umytych i obranych warzyw: marchewki, selera, pietruszki i pora gotujemy wywar. Dodajemy do wywaru liść laurowy(...)maśle. Następnie dodajemy umyte, obrane i pokrojone w kostkę cukinie, ziemniaki i gotujemy je do miękkości. Dodajemy cebulę, tymianek, majeranek i gotujemy jeszcze 10 minut na małym ogniu. Gotową zupę blenerujemy (ja wcześniej wyławiam pora i liść laurowy) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Proponuję podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego
paapilotkaafoliowego, magnezu, żelaza, cynku i fosforu. Jedna porcja zupy krem z czerwonej soczewicy z kurczakiem curry i jogurtem naturalnym dostarcza około 325 kcal, 27 g białka, 8,2 g tłuszczu, 39 g węglowodanów oraz 8,7 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. Zupa: pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, korzeń selera, cebula) 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego(...)pietruszkę), dodajemy do niego przesmażona cebulę i czosnek oraz opłukaną pod bieżącą wodą soczewicę. Gotujemy przez około 10 minut, do czasu, aż soczewica zrobi się miękka. Miksujemy zupę na krem za pomocą blendera. Na koniec doprawiamy curry, solą i pieprzem. Kurczak curry: Pierś z kurczaka kroimy na cienkie plasterki. Przekładamy do miseczki, dodajemy olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną
W kuchni Katiecebula 1 mały por ( biała część ) 3 ząbki czosnku 100ml śmietanki 30% 2 litry bulionu 2 łyżeczki soli, gałki muszkatołowej, pieprz do smaku Przygotowanie zupy: Dynię, ziemniaki, marchew, pietruszkę i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Por kroimy w półplasterki, a czosnek przeciskamy przez praskę, lub ścieramy na drobnych oczkach. Na odrobinie oliwy, podsmażamy wszystkie warzywa przez około 5 minut(...)minutach zalewamy przesmażoną zawartość garnka bulionem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, gotujemy do miękkości. Kiedy warzywa będą już miękkie, rozdrabniamy całość blenderem na gładki krem. Gotujemy jeszcze chwilkę, dolewamy śmietankę i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Gęstość zupy możemy modyfikować bulionem, dodając go więcej więcej, lub mniej, w zależności od tego jak gęstą zupę chcemy uzyskać Artykuł Zupa
NiePieprz.plwiedziałam jaki tak naprawdę ma smak po ugotowaniu. W zupie jarzynowej warzywa są tak wymieszane, że ciężko to ocenić. To też postanowiłam ugotować zupę gdzie kalarepa będzie numerem jeden. Dla towarzystwa dobrałam jej por i pietruszkę, a do ozdoby i zielony groszek. I co? Jak myślicie, jak smakowała? Otóż ku zdziwieniu wszystkich rozeszła się w oka mgnieniu. Niby wytrawne dane(...)wędzonego boczku. Ale to sprawdzę przy następnej okazji. Krem z kalarepy składniki 2 kalarepy 1 korzeń pietruszki (średniej wielkości lub 2 małe) 1 por (tylko biała część) bulion warzywny śmietana 18% sól, pieprz 1 łyżka masła - opcjonalnie zielony groszek (mrożony) 2 łyżki na talerz wykonanie Pokrojoną kalarepę, pietruszkę i por zalewam bulionem i gotuję do miękkości. Miksuję blenderem. Podgrzewam
Przysmaki Karolkiprzeróżnych składników. Ale przepis, z którego dzisiaj robiłam krem z marchewki, jest po prostu niezastąpiony. Oczywiście można dodawać inne składniki w postaci np. mleczka kokosowego czy kolendry, ale ten przepis był tworzony dla mojej córki (dostałam go od dietetyczki). Zupa jest delikatna, niesamowicie syta i po prostu powala na kolana :) Tę zupę córka ma jeść od czasu do czasu(...)zupę mogą zjeść również przyszłe mamy lub młode mamy , tylko wówczas proponuję nie dodawać czosnku . Bez niego zupa też będzie bardzo smaczna i zdrowa. Poza tym bardzo dobrze działa na wzrok ze względu na beta karoten zawarty w marchewce. Jeśli dzieci, młodzież mają bardzo dużo nauki i muszą siedzieć "po nocach" i się uczyć - to również polecam tę zupę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comChciałam napisać, że nie przepadam za zupami o kremowej konsystencji... ale jak prześledziłam przepisy, które do tej pory Wam proponowałam- okazuje się, że robię ich całkiem sporo. Ciekawe... Jedno jest jednak pewne, mianowicie to, że zwykle lubię do takiego kremu dorzucić jakiś chrupiący element. No i tutaj kolejne zaskoczenie, bo moja dzisiejsza propozycja jest tego przeciwieństwem. Rozkosznie gładka zupka
PichceniomaniaUwielbiam przecierane zupy. Po zmiksowaniu nabierają nieco innego smaku. Zauważyliście? Najsmaczniejsze są te najprostsze, z niewielkiej ilości składników. Dzisiaj padło na pietruszkową, bo udało mi się kupić prawdziwą pietruszkę. Tak, UDAŁO MI SIĘ. Ostatnio mam wrażenie, że w sklepach mają nas za kompletnych ignorantów. Zamiast pietruszki wciskają nam pasternak. Podobny, ale jednak to nie pietruszka. Nie mam nic przeciwko niemu(...)już udało mi się kupić piękną i świeżutką pietruszkę, to zrobiłam z niej zupę krem. Pyszną, pachnącą i pietruszkową. Jeśli dodacie mniej wody, wtedy może być dodatkiem do drugiego dania, zamiast ziemniaków czy ryżu. Składniki: 500 g pietruszki około 10 cm białej części średniej grubości pora około 1 litr wody 50 g masła 1 łyżka oliwy sól
Codzienna kuchnia niecodziennaskładniki na zupę zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Usunąć liście laurowe, por, seler, pietruszkę oraz pieprz i ziele angielskie. Wszystko dobrze zmiksować blenderem. Wszystkie składniki na klopsiki dobrze razem wyrobić i doprawić. Formować malutkie kulki i smażyć na patelni na brązowy kolor. Zupę krem podawać samą lub z klopsikami
Pysznie & Piękniejedno jalapeno pokroić w kostkę. Pora pokroić w talarki. Wrzucić dynię, paprykę, jalapeno, natkę pietruszki i por do garnka. Gotować do miękkości. Wyjąć z garnka natkę, seler i marchew. Resztę zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką w proszku i gałką. Zupę podawać gorącą posypaną rozdrobnionym jalapeno. ----- Podobne: Krem z dyni z przyprawami orientalnymi Gęsta zupa
Weekendy w domu i ogrodziearomatyczny bulion warzywny, który będzie fajną bazą wyjściową do zup i kremów. Jeśli chcecie wiedzieć, jak przygotować tradycyjny rosół z kury koniecznie zajrzyjcie tutaj . Do przygotowania ok. 1,3 litra bulionu potrzebujemy: - 1,7 litra wody - 3 małe marchewki - 1 małą pietruszkę - 1/4 selera - kawałek zielonej części pora (ok. 10 cm) - pół pęczka natki pietruszki - kilka liści(...)łyżki przecieru pomidorowego (opcjonalnie, dodałam dla koloru) - 1 łyżkę oleju (u mnie lniany) - 3 łyżki sosu sojowego - sól i pieprz do smaku 1. Wszystkie warzywa (marchew, pietruszkę, seler, por, czosnek, natkę pietruszki oraz lubczyk) obieramy, płuczemy, a następnie przekładamy do garnka. Mój garnek miał pojemność 2 litrów. 2. Warzywa zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień
Bez Cebulirozwiązaniem jest pożywna, gęsta zupa. Z pomocą oczywiście przychodzi niezastąpiony w kuchni wolnowar, bo stać nad garnkami mi się nie chce, a dodatkowo, dzięki gotowaniu w niskiej temperaturze, składniki zachowują większość witamin. Włączam wolnowar na noc, ustawiam opcję low, czas 10 godzin i następny dzień zaczynam od kubka pysznej, gęstej zupy. Jeśli nie lubicie gęstych zup, można ją rozrzedzić bulionem(...)kolendry do dekoracji Uwaga: krem kokosowy w bloku jest dostępny m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata Przygotowanie Cebulę i por drobno pokroić, czosnek i imbir, bardzo drobno posiekać. Marchewkę pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć przez kilka minut cebulę, aż stanie się szklista. Dodać pora, posiekany czosnek
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamoim stole ,pachnące Podlasiem danie. Zupa krem z borowików i pieczarek. Jeśli chodzi o borowiki, użyłam samych kapeluszy, które miałam ukryte w zamrażarce. Składniki: 450 g kapeluszy z borowików może być więcej, może być mniej to zależy jak intensywną zupę chcecie uzyskać 200 g pieczarek 2 łodygi selera naciowego 1 pietruszka kawałek białej części pora kawałek selera- korzeń(...)warzywa pokrojone w kostkę, dosmacz solą i pieprzem. Dolej wrzątek tak, aby nie przykryć warzyw.Dopraw do smaku jak lubisz. Gotuj około 15 minut. Zmiksuj w blenderze kielichowym na gładki krem. Podawaj z serem korycińskim i listkami selera naciowego. Ofertę/zamówienia można zobaczyć/składać klikając w to zdanie. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniczasu, następnie zalewamy wodą-tyle aby przykryła warzywa, dodajemy ziarnisty pieprz, jarzynkę do zup oraz liść laurowy. Gotujemy do miękkości, następnie liść wyjmujemy, dodajemy serki topione, gotujemy chwilę aż serki się rozpuszczą, doprawiamy zupę gałką muszkatołową do smaku. Zestawiamy z ognia, miksujemy na krem- jeśli zupa będzie za gęsta dolewamy wody lub mleka i ponownie zagotowujemy aż uzyska pożądaną
Wanilia i Kardamon