ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:44/181)

Zapiekana kalarepa w sosie serowym 128

olej rzepakowy sól, pieprz 1 kawałek papryki czerwonej sól, pieprz bazylia, oregano, tymianek suszony koper świeży sos: 140 g serka topionego 1/2 szklanki śmietany 30 % 1/2 łyżeczki papryki wędzonej Ziemniaki dokładnie szoruję, nie obieram kroję na cienkie plastry 2-3 mm zrobiłam to maszynką do chleba. Przekładam do miski, wlewam kilka łyżek oleju, dodaję sól, bazylię, oregano, tymianek, i mieszam(...)smaruję olejem. Do garnuszka przekładam serki topione, dodaję śmietanę, paprykę wędzoną i podgrzewam na wolnym ogniu aż ser się rozpuści. Wylewam do naczynia do zapiekania. Układam pionowo na przemian plaster ziemniaka, kalafiora, bakłażana i tak dalej. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół, i piekę 30-40 minut. W trakcie pieczenia można przykryć folią aluminiową jak za bardzo

wesoła kuchnia
Tartiflette - zapiekanka alpejskich górali 162

dalej, niż poza górską krainę), jednak wciąż mam nadzieję na odrobinę puchu i białej łagodności :) Tymczasem w kuchni, niezależnie od niezimowej aury, zimowo na talerzach. Z ceramicznego naczynia do zapiekania wystaje złoty kopiec Tartiflette, parujący, aromatyczny, jeszcze cicho bulgoczący, bo właśnie wyjechał z gorącego pieca. W kuchennych przestworzach unosi się słodki aromat gałki muszkatołowej, wędzonego boczku i zapowiedź sycącej, zimowej(...)przez 30 sek., następnie zalej całość winem i śmietanką. 5. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zagotuj i zdejmij z gazu. 6. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i układaj warstwami podgotowane ziemniaki na zmianę z porcją śmietanowego sosu. 7. Na sam wierzch ułóż grubo pokrojone plastry pleśniowego sera. 8. Piecz w 180*C przez 30-40min. Smacznego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ziemniaki z mięsem pieczone w piekarniku 209

naszym Facebook. Mamy nadzieję, że nasz obiad trafi w Wasze gusta. Ziemniaki z mięsem pieczone w piekarniku Składniki: 1 kg ziemniaków 50 – 70 dag karkówki Marynata do mięsa: 3 łyżki gęstej śmietany (18%) 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka oregano Ziemniaki z mięsem pieczone w piekarniku Wykonanie: 1. Karkówkę kroimy w kostkę(...)wymieszane składniki marynaty i odstawiamy do lodówki na godzinę. 2. Obrane ziemniaki, kroimy w nieco większą kostkę niż mięso. Wykładamy na dno naczynia do zapiekania, pamiętając żeby lekko oprószyć solą i pieprzem. 3. Na ziemniaki wykładamy karkówkę wraz z marynatą, a następnie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Pieczemy ok 30 minut. Zdejmujemy przykrycie i dopiekamy kolejne

Kuchnia Na Wypasie
Wiosenny pstrąg z pieczonymi ziemniakami 101

młode nie obieramy . Kroimy na ćwiartki i obgotowujemy w osolonej wodzie , tak ,żeby nie były zupełnie miękkie . Studzimy zimna wodą , zostawiamy do obeschnięcia na około godzinkę . Po tym czasie , ziemniaki posypujemy przyprawami , solą , pieprzem do smaku i brązowym cukrem ,żeby ładnie się rumieniły podczas pieczenia . Obkładamy gałązkami rozmarynu dla aromatu . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C z włączonym termoobiegiem(...)sporą porcję gałązek kopru i przecięty na pół plaster cytryny ze skórą . Pozostałe plastry układamy na wierzchu , niezbyt dużo . Wystarczy po połówce lub dwóch na rybę . Zapiekamy w takiej samej temperaturze jak ziemniaki , do momentu aż skórka stanie się przypieczona . Jest to około 15 minut , ale zależy od wielkości ryby . Serwujemy na gorąco , koniecznie razem z pieczonymi ziemniakami .. Pychota

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka ziemniaczana 92

plastry o grubości około 3 – 5 mm i obsypuję solą i cząbrem lub majerankiem. (Jeśli zależy nam na czasie ziemniaki przed pokrojeniem można podgotować na pół-twardo, wtedy będą się krócej zapiekać.) Kiełbasę kroję w plasterki, cebulę w piórka. Na rozgrzany olej wrzucam kiełbasę, gdy się zarumieni dodaję cebulę i duszę(...)żółty, mieszam intensywnie aby powstała jednorodna masa i doprawiam gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Zalewam ułożone składniki sosem i zapiekam w rozgrzanym do temperatury 200 o C piekarniku przez około godzinę (lub krócej jeśli ziemniaki były podgotowane) do czasu aż ziemniaki będą miękkie a całość ładnie się zarumieni. Zapiekanka ziemniaczana gotowa. Zapiekanka ziemniaczana SMACZNEGO

Gotuj Się Kto Może
Zapiekanka obiadowa 107

mnie pierś • 1 opakowanie brokułów mrożonych • 1/2 szklanki śmietany 18% • kilka plastrów sera żółtego • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. • Na spód wyłożyć warstwę ziemniaków. • Upieczonego kurczaka pokroić w kostkę i wyłożyć na ziemniaki. • Brokuły lekko obgotować w posolonej wodzie z łyżeczką cukru – nie stracą koloru. • Ułożyć

To co kocham
Danie jednogarnkowe -schabowy po cygańsku babci Basi 192

pochłania wiele czasu a jest pyszne. Składniki : 4-5 kotletów schabowych, 5-6 marchewek średnich, 3 cebule, kilka łyżek majonezu, 15 dkg sera żółtego, sól, pieprz, vegeta czerwona, ziemniaki w kawałkach   Wykonanie : Schabowe rozbić ( ja przykrywam folią spożywczą, żeby nie pryskało wkoło ) z obu stron posolić , posypać pieprzem i vegetą, Na dno naczynia żaroodpornego włożyć pokrojoną w plasterki marchew(...)łyżkami majonezu. Naczynie przykryć folią i wstawić do chłodnego piekarnika . Piec w temp. 180 st. C przez 1,5 godziny. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać przez pół godziny , dodając ugotowane ziemniaki. aby lekko się podpiekły . Danie ( oprócz ziemniaków , które ja zaserwowałam )można również podawać z ryżem lub pieczywem . Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Jesienna zapiekanka ziemniaczana z kurkami 94

chwilę wszystko razem przesmażamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry. Obgotowujemy je przez 5 minut w posolonej wodzie, a następnie odcedzamy. Miseczki do zapiekania wykładamy plasterkami boczku. Następnie układamy w nich ziemniaki na przemian z kurkami. Każda warstwę delikatnie solimy i pieprzymy. W misce dokładnie mieszamy jajka, śmietanę i tymianek. Powstałą masą zalewamy miseczki. Na wierzchu układamy porwane kawałki

Kulinarne przygody Gatity
Schab pieczony na paprykowych ziemniaczkach 126

lekko rozbijamy tłuczkiem. Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ziemniaki, a pozostałym z przyprawami tłuszczu nacieramy każdy plaster schabu z obu stron. Układamy je na ziemniakach i cebuli. Całość przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy przez godzinę w 180 stopniach, po tym czasie zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze 10-15 minut (do ładnego zrumienienia ziemniaków i mięsa

Kolorowy Przepisownik
Zapiekanka ziemniaczana z miruną 270

śmietanką, gdy zacznie gęstnieć zestawiamy z ognia, zalewamy rybę w naczyniu , posypujemy połową startego sera żółtego na wierzchu rozkładamy plastry ziemniaków, posypujemy przyprawą do ziemniaków i resztą startego sera.  Naczynie przykrywamy folią aluminiową.  Zapiekamy 40 minut w temp 180*c na kilka minut przed końcem pieczenia folię zdjąć aby ziemniaki złapały „rumieńca”  Przed podaniem posypać świeżo posiekaną

Wanilia i Kardamon
Faszerowane bataty 102

uwielbiam.  Pieczone w postaci frytek, jako składnik warzywnych gulaszów, zmiksowane w zupie krem, zamienione w zdrowy czekoladowy krem... :D A dziś jeszcze jedna propozycja na smaczne wykorzystanie słodkich ziemniaków w wersji wytrawnej.  Jest to jeden z tych przepisów, które nie wymagają dużego wysiłku oraz zbyt długiego czasu spędzonego w kuchni. Takie lubimy najbardziej ;) Słodycz batatów przełamana jest wytrawnym(...)środka (tak, żeby dalej pozostała warstwa  przy skórce) Wydrążone kawałki dokładamy do przygotowanego nadzienia i mieszamy całość Nadzienie nakładamy na częściowo wydrążone bataty i zapiekamy jeszcze 15-20 minut aż ziemniaki będą zupełnie miękkie

HealthyCreations
Zapiekanki - przepisy 397

mięsem mielonym i warzywami 12. Zapiekanka z bakłażanem, makaronem, brokułem, indykiem i kukurydzą 13. Z apiekanka kebab - gyros 14. Zapiekanka chłopska 15. Bataty, cukinia, papryka, zapiekane z tuńczykiem i mozzarellą 16. Zapiekanka z ziemniakami, indykiem, brokułem, cukinią i kukurydzą  17. Makaronowa zapiekanka z łososiem, oscypkiem i suszonym pomidorem 18. Pulpeciki z indyka z sezamem zapiekane z makaronem

kruche babeczki
Janssons frestelse - zapiekanka z ziemniakami i szprotkami. 182

masło bułka tarta Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić na paski (coś w rodzaju cienkich frytek). Cebule pokroić w plasterki i podsmażyć do miękkości. Formę do zapiekania natłuścić i ułożyć w niej kolejno warstwy: ziemniaki, cebula, szprotki, ziemniaki, cebula, szprotki i ziemniaki. Wyrównać powierzchnię i oprószyć solą i pieprzem. Zalać śmietanką, której poziom powinien sięgać niemal do ostatniej warstwy ziemniaków. Położyć

zadanie-gotowanie
Rozmarynowo - Cytrynowe Ziemniaki Pieczone 145

Ziemniaczki łatwe i pyszne. Składniki do nich zawsze są w domu. Czemu chcieć więcej? Te ziemniaczki bardzo dobrze znam, bo są na blogu od lutego 2103

Blondynka Gotuje