ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:36/181)

Jagnięcina, warzywa, ziemniaki. Zapiekanka pasterska 169

danie. Warstwę uduszonego mięsa zapieka się pod pierzynką z utłuczonych ziemniaków aż staną się złote, z lekko brązową skórką. Przepisów na tę potrawę może być mnóstwo bo każdy przyprawi po swojemu i zmieni nieco dodawane składniki. Żadna ze mnie pastereczka, ale dzisiaj zapiekanka pasterska według Pyzy, taka jaka nam najbardziej smakuje czyli właściwie ragout zapiekane pod warstwą złocistych ziemniaków

Smaczna Pyza
Zapiekany kurczak z warzywami 128

piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 150 g pieczarek 2 małe cebule czerwone 150 g pomidorków koktajlowych 6 młodych ziemniaczków (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapiekany kurczak z warzywami wykonanie: Ziemniaki myjemy, kroimy w grubszą kostkę i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy przez około 5 - 7 minut aż ziemniaki będą lekko miękkie. Odcedzamy. Kurczaka kroimy w grubsze(...)łyżki oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy. Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, pieczarki w ćwiartki. Ziemniaki i kurczaka układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy paprykę, pieczarki i cebulę. Skrapiamy oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy. Przykrywamy i zapiekamy w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach. Pod koniec zdejmujemy przykrycie i gotujemy jeszcze około 5 minut

Delusional Trine
Filet z kurczaka zapiekany pod boczkiem i serem 238

kurczaka zapiekany pod boczkiem i serem 2015-07-27 21:44:06 Prosty w przygotowaniu i świetnie smakujący filet z kurczaka zapiekany pod plastrami wędzonego boczki i górskiego sera, podany z żurawiną i pieczonymi ziemniakami. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 średnie filety z kurczaka (po 250-300g) kilka plastrów (o grubości(...)natychmiast wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Filety z boczkiem zapiekamy bez przykrycia przez 15 minut. Na 3-4 minuty przed końcem zapiekania przykrywamy je dodatkowo plastrami sera. Równolegle do kurczaka przygotowujemy również pieczone ziemniaki – zgodnie z naszymi instrukcjami na ten temat. Powinny być gotowe mniej więcej w tym samym czasie co mięso, które podajemy razem z nimi oraz

Kulinarna Pokusa
Zapiekanka gyros / Gyros Casserole 127

ziemniaki w cieniutkie plasterki.  Zagotować mleko i śmietankę. Doprawić do smaku, dodać około 3 łyżek sera. Podgrzewać na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.Ułożyć połowę ziemniaków na zakładkę. Doprawić solą i pieprzem. Ułożyć mięso, warzywa i pieczarki. Posypać częścią sera. Ułożyć ziemniaki. Polać pozostałym sosem,posypać resztą sera, posypać bułką tartą. Piec około

Lekcje w kuchni
Ziemniaki z piekarnika 121

stopni na około 40-50 minut (warto sprawdzać wcześniej czy ziemniaki są już odpowiednio miękkie, gdyż wiele zależy od wielkości i odmiany ziemniaków. W połowie pieczenia należy ziemniaki przemieszać, by równomiernie się zapiekały). Podajemy jako dodatek do drugiego dania, lub jako samodzielne danie np z kefirem lub maślanką. Uwagi: Podane ilości są orientacyjne. Niestety nie pomyślałam żeby zważyć ziemniaki

Smaki Na Talerzu
Ziemniaki po warszawsku z sosem czosnkowym 647

ziołami prowansalskimi i solą. Lazur pokroić w drobną kostkę. Wymieszać ze startym na grubych oczkach serem żółtym i bułką tartą. Tak oto powstałym farszem napełnić wydrążone ziemniaki. Całość ułożyć na blasze i zapiekać około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie lepiej sprawdzić czy ziemniaki są już gotowe czy jeszcze potrzebują kilku dodatkowych minut (wszystko zależy jaką mamy

Karola gotuje
Nie ma jak u mamy. Kuchnia polska. 237

zupy (np. chłodnik z owoców lasu, zupa rybna pikantna) mięsa i ryby (np. medaliony cielęce z borówkami, kotlety schabowe zapiekane z winem) dania mączne z ziemniaków i z kasz (np. jajka zapiekane po wiejsku, babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków) dania z warzyw (np. surówka z ogórków wiosenna, marchewka glazurowana) słodkości, przetwory, nalewki (np. ciasto ze śliwkami, jałowcówka szlachecka

Brzuszki Łakomczuszki
Żółty kalafior pod serowym beszamelem 305

sól pieprz biały ok 500g ugotowanych ziemniaków Kalafior ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Gotować maksymalnie 10min. Delikatnie przelać kalafior czystą, zimną wodą. Ziemniaki pokroić na plasterki i ułożyć na dnie formy do zapiekania(21×25). Kalafiora podzielić na różyczki tak, aby zakryły całą powierzchnię z ziemniaków. SOS: Na dużej patelni rozpuścić masło i dodać mąkę, dokładnie połączyć(...)się rozpuści. Można chwilę podgrzać na małym ogniu, aby ser się lepiej połączył. Wylać gorący sos na kalafior. Zapiekać 30min w 180*C bez przykrycia. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , Zapiekanki Tagged: beszamel , kalafior , ser żółty , ziemniaki

https:KKuchniaMniam
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 165

lubczyku 1 łyżka majeranku 1 płaska łyżeczka kminku w ziarnach 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 2-3 ząbki czosnku sól ok. 250 g sera żółtego )Edamski, Gouda, Złoty Mazur) Ziemniaki obrać ze skórki, w całości ugotować do miękkości w osolonej wodzie.Ostudzone pokroić w grube plastry. Kiełbasę pokroić w pasterki i usmażyć na rumiano z obu stron. Cebulę obrać, przekroić(...)Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, a po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem. Gdyby sos był za gęsty, wlać jeszcze wody.  W naczyniu do zapiekania wysmarowanym olejem za pomocą pędzelka ułożyć ziemniaki, cebulę i plastry kiełbasy. Zalać równomiernie sosem. Na wierzch zetrzeć ser. Zapiekać w 190 o C około 40 minut, aż wierzch zapiekanki przyrumieni się. Podawać

Czerwień i błękit
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem. 152

Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Szpinak podsmażyć, aż do odparowania płynu. Na drugiej patelni podsmażyć cebulę, czosnek i marchewkę, dusić przez chwilę. Spód naczynia do zapiekania posmarować oliwą, wyłożyć część ziemniaków, posypać przyprawami. Na ziemniaki wyłożyć cebulę z marchewką, na to znowu ziemniaki, posypać przyprawami. Kolejno wyłożyć szpinak, a na koniec trzecią warstwę ziemniaków, zalać masą jajeczną

zadanie-gotowanie
Ziemniaki pieczone z cynamonem 160

Cypru, gdzie cynamon w kuchni jest prawie obowiązkowy. Ziemniaki umyć, obrać pokroić wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę na 2 lub 3 – zależy od wielkości ziemniaków. Ziemniaki włożyć do naczynia do zapiekania, wlać wodę, olej, oprószyć solą i pieprzem, wrzucić pokruszony liść laurowy oraz pokruszoną korę cynamonu. Wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni. Po 30 minutach ziemniaki

królestwo garów
Hete bliksem 162

wykonania tej potrawy, w tym wypadku w wersji z białą kiełbasą. Pierwsze istotne zastrzeżenie jest takie, że ziemniaki i jabłka doprawiliśmy zdecydowanie „po swojemu”, łącznie z tym że przyrządzamy je na bulionie warzywnym. Również białą kiełbasę przyrządzamy w niekoniecznie standardowy, bo zapiekany i mocno doprawiony sposób. Warto też pamiętać, że polska „biała” nie tylko będzie różniła się(...)text-align: center;width: 50%;} #gallery-217 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-217 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Kiełbasę obtaczamy w przyprawach... ...i zapiekamy przez ok. 1h Pokrojone warzywa Ziemniaki z cebulą podsmażamy i dusimy... ...po 15 min. dodając jabłka i przyprawy Boczek z dodatkową cebulą podsmażamy Hete bliksem Post Hete bliksem pojawił się poraz pierwszy

Kulinarna Pokusa
Kapuściana zapiekanka z mięsem 122

włoskiego. Ziemniaki obieramy. Paprykę kroimy w słupki. Dymki kroimy wzdłuż na pół. Ser kroimy na plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy kapustę, na niej pulpety, dymki, ziemniaki, paprykę i ser. Całość zalewamy gorącym bulionem, zapiekamy pod przykryciem 45 min ( w zależności od wielkości ziemniaków można wydłużyć czas pieczenia, najlepiej sprawdzić widelcem, czy są miękkie ) w temperaturze 190°C. Podajemy na ciepło

R'n'G Kitchen
Wypasiona zapiekanka z kabanosem, fasolką i ziemniakami 121

malakserze. Jajka roztrzepujemy z 200 ml śmietanki, dodajemy trochę sera przyprawiamy delikatnie do smaku, solą i pieprzem, mieszamy. Kabanosy kroimy na 1cm kawałki. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, następnie dahówkowo układamy warstwę ziemniaków tak aby pokryło spód.Delikatnie oprószamy solą i posypujemy serem. Na ziemniaki układamy warstwę fasolki i warstwę kabanosów.Na kabanosy układamy warstwę dahówkową ziemniaków, oprószamy solą(...)pieprzem. Całość zalewamy mieszanką serowo-jajeczną. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni i pieczemy około 45 minut, aż ziemniaki będą miękkie.Można sprawdzić wykałaczką. Pod koniec pieczenia wyciągamy zapiekankę i posypujemy resztą sera, zapiekamy około 7 minut aż ser się rozpuści. Gotową zapiekankę odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Dorada zapiekana z pomidorkami koktajlowymi na kartoflach 84

zewnątrz i w środku przyprawami. Do środka ryby włożyć kilka plasterków cytryny, oraz gałązkę tymianku. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Plasterki umyć, Formę do zapiekania posmarować oliwą z pomidorków, ułożyć plasterki ziemniaków, skropić lekko oliwą i posypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.    Po tym czasie na ziemniakach ułożyć rybę

królestwo garów