ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:43/181)

Zapiekanka z piersi indyka, ziemniaków i cukini 168

zapiekanki. Wszystko w jednym, zarówna warzywa jak i mięsko. Użyjcie trochę wyższego naczynia do zapiekania, ponieważ podczas pieczenia wytworzy się dosyć dużo sosu. Piersi z indyka pociąć na mniejsze kawałki, lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem, obsypać papryką słodką, pieprzem cayenne, oregano. Odstawić na 15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić na bardzo cienkie plasterki. Cukinię umyć i również pokroić na cienkie plasterki(...)znowu ziemniaki z cukinią, obsypać solą i oregano. Piekarniki nagrzać do 200 C i piec pod przykryciem 30 minut, następnie odkryć i zapiekać jeszcze 30-40 minut, ale w wyższej temperaturze – 220 C. Ziemniaki muszą się lekko przyrumienić i oczywiście muszą być miękkie. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i brokułami 134

Olej do smażenia Sól pieprz Przyprawa do gyrosa 2 łyżki Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę posypać przyprawą do gyrosa, wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki. Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie przez 15 minut. ( Czas od momentu zagotowania się wody). Brokuł gotować we wrzącej osolonej wodzie przez 5 minut. Przełożyć na sito i zalać zimną wodą(...)czasie zdjąć z ognia. Przygotować sos: Wymieszać jajka z posiekanym ząbkiem czosnku, dodać śmietanę oraz starty żółty ser i ponownie wymieszać. W naczyniu do zapiekania na dnie ułożyć pokrojone w grubsze plastry ziemniaki. Kolejno wykładamy kurczaka z patelni z papryką. Następną warstwą będą różyczki brokuła. ( można podzielić na mniejsze części. Przykryć pozostałą częścią ziemniaków pokrojonych w plastry. Zalać wszystko przygotowanym

Kulinarne przygody
NAJLEPSZA ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA 410

kostkę, boczek podsmażamy ( tłuszczyk się wytopi ). Dodajemy cebulkę, smażymy kilka minut dodając odrobinę masła. Uważaj, żeby cebula się nie przypaliła, bo będzie gorzka! Naczynie do zapiekania natłuszczamy masłem, układamy warstwę pokrojonych w plastry ziemniaków. Przykrywamy częścią farszu i warstwą tartego sera. Warstwy układamy do wykończenia składników. Jajko roztrzepujemy, dodajemy Śmietankę oraz przyprawy. Zalewamy ułożone w foremce składniki ( wierzch możemy dodatkowo

Ostra na Słodko
Placki ziemniaczane z kiełbasą i jajkiem 259

Polecam na obiad lub nawet ciepłą kolację. 6 dużych ziemniaków cebula jajko pętko kiełbasy np. śląskiej 3-4 łyżki mąki pszennej łyżeczka przyprawy do ziemniaków sól świeżo zmielony pieprz olej do smażenia jajka do zapiekania- ilość zależy od ilości placków natka pietruszki świeżo zmielony kolorowy pieprz Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce- 2/3 na małych oczkach, resztę na dużych

Smakołyki Asi
Zapiekanka z młodych ziemniaków z brokułem, papryką, pieczarkami, w sosie serowym 97

zacznie się pienić. Gotujemy i mieszaj całość przez około minutę. Dolewamy mleko i mieszamy całość aż zacznie się gotować i zgęstnieje. Dodajemy starty ser oraz doprawiamy do smaku. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w grube plastry. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy czosnek i pokrojone pieczarki. Smażymy do zrumienienia się grzybów. Pieczarki odkładamy(...)patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy , dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i chwilkę smażymy, dorzucamy paprykę pokrojoną w kosteczkę i całość smażymy ok 2 minuty. W naczyniu do zapiekania układamy pokrojone w grube plastry ziemniaki, różyczki brokuła, cebule z papryką i pieczarki. Posypujemy solą i pieprzem. Zalewamy sosem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C przez ok 15 minut-do zrumienienia

Kasia i jej kobiecy świat
Wiejska zapiekanka z mięsa mielonego – cottage pie 282

angielskich i irlandzkich domach. Cottage Pie – czyli dosłownie „wiejska zapiekanka” powstała, jak to wiele dań – z biedy. Ścinki mięsa mielono i zapiekano pod pierzynką z sycących, kremowych ziemniaków. Ja wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe uwielbiam – mało roboty, mało zmywania. Taka potrawa jest idealna na chłodniejsze dni lub gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie

Poezja smaku
Wolowina zapiekana pod koperkowym puree ziemniaczanym czyli Niedzielne Milenie odc.36 158

mięsożerców czyli mielona wołowina w musztardowym sosie zapiekana pod koperkowym puree ziemniaczanym.  Smakowała wszystkim domownikom, nawet wybrednemu Synciowi, który poprosił o dokładkę. Wołowina zapiekana z puree ziemniaczanym 5 sporych ziemniaków (u mnie młodych) 200 ml gorącego mleka 2 łyżki masła szczypta soli łyżka posiekanego koperku 1 łyżka masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 600 g mielonej(...)sarepskiej Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i tłuczemy dokładnie. Następnie ucieramy trzepaczką z mlekiem i łyżką masła oraz koperkiem. Doprawiamy solą. W czasie gdy ziemniaki się gotują na patelni, na łyżce masła, podsmażamy posiekana cebulę i czosnek a następnie dorzucamy mięso. Smażymy dopóki nie przestanie mieć czerwonego koloru. Gdy mięso się smaży na mniejszej patelni

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ziemniaki pieczone np. do obiadu, bardzo smaczne 202

Witajcie :) W tym poście pokażę Wam na nasze ulubione lekko pikantne pieczone ziemniaki, z ziołami, z papryką, masełkiem a to wszystko zapiekane w piekarniku... Czyż nie brzmi smacznie ?? :). Idealnie sprawdzą się na obiad zamiast standardowych ziemniaków gotowanych :). A więc, aby nie przedłużać zapraszam :) Składniki ( na 5-6 osób) -7-8 średniej wielkości ziemniaków -masło -zioła prowansalskie -słodka papryka -papryka

Gotuj z Mąką
Miękkie lądowanie czyli kurczak nadziewany na kapuście 157

wymieszać. Faszerowana pierś z kurczaka SKŁADNIKI: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka zółta pieprz bazylia 1 mała cebula oliwa z oliwek suszone pomidory -płatki 1kg ziemniaków. PRZYGOTOWANIE: Piersi myjemy i ostrym nożem rozcinamy tworząc kieszonkę (trzeba uważać, by nie przebić na wylot).Cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy chwilkę ,aby sie zeszkliła ,dodajemy do niej pokrojone(...)naczyniu żaroodpornym około 20 minut w 200stopniach C.Kapuste z pieczarkami przekladamy do blaszki ,na to piersi z kurczaka-nadziane farszem paprykowym, ,posypujemy płatkami suszonych pomidorów i zapiekamy 10-15minut w 200stopniachC. Ziemniaki gotujemy.SMACZNEGO

w mojej kuchni
Gnocchi zapiekane z serem i szynką 118

serem i szynką – danie ekspresowe, sycące, w stylu zero waste. Tak naprawdę potrzebujecie tutaj bazy: czyli gnocchi (możecie je kupić lub przygotować samodzielnie z ziemniaków z poprzedniego dnia) oraz śmietany Gnocchi zapiekane z serem i szynką porcja dla 4 osób 1 kg gnocchi (ja użyłam gotowych, ale możesz przygotować je samodzielnie) 300 g szynki 100 g kukurydzy

365 dni dookoła kuchni
Zapiekanka – przepis miesiąca 153

zapiekanki z pęczakiem . A może macie resztki ziemniaków? Proponuję więc zapiekankę warzywną pod ziemniaczaną pierzynką . Jedną z popularnych zapiekanek jest oczywiście zapiekanka makaronowa. Bardzo lubię zapiekany makaron z kalafiorem i cheddar. Zapiekanka z ziemniaków i mozzarella Składniki: okrągła forma o boku 8 cm i średnicy 22 4-5 porcji 6 ziemniaków średniej wielkości 2 szalotki 1 mozzarella, jedna kulka

codojedzenia
Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym boczkiem i brukselką 115

znajoma zapiekanka z brukselką  ale w wydaniu z domowym, własnoręcznie uwędzonym boczkiem na bazie z pozostałymi z obiadu ziemniakami. Lubię wracać do tego przepisu :) Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 200 g wędzonego boczku 2 cebule 200 g brukselki olej do smażenia ser żółty do posypania Sos beszamelowy z serem: 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 250 ml mleka sól(...)pogotować chwilę aby sos stracił surowy posmak mąki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu dodać ser i całość wymieszać. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem lub masłem, wyłożyć ugotowane ziemniaki pocięte na mniejsze kawałki. Na to wyłożyć boczek z cebulą oraz brukselki. Całość zaglać sosem i posypać troszkę startym żółtym serem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego

Kocham..lubię..gotuję..
Zapiekana kalarepa w sosie serowym 132

olej rzepakowy sól, pieprz 1 kawałek papryki czerwonej sól, pieprz bazylia, oregano, tymianek suszony koper świeży sos: 140 g serka topionego 1/2 szklanki śmietany 30 % 1/2 łyżeczki papryki wędzonej Ziemniaki dokładnie szoruję, nie obieram kroję na cienkie plastry 2-3 mm zrobiłam to maszynką do chleba. Przekładam do miski, wlewam kilka łyżek oleju, dodaję sól, bazylię, oregano, tymianek, i mieszam(...)smaruję olejem. Do garnuszka przekładam serki topione, dodaję śmietanę, paprykę wędzoną i podgrzewam na wolnym ogniu aż ser się rozpuści. Wylewam do naczynia do zapiekania. Układam pionowo na przemian plaster ziemniaka, kalafiora, bakłażana i tak dalej. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół, i piekę 30-40 minut. W trakcie pieczenia można przykryć folią aluminiową jak za bardzo

wesoła kuchnia
Tartiflette - zapiekanka alpejskich górali 165

dalej, niż poza górską krainę), jednak wciąż mam nadzieję na odrobinę puchu i białej łagodności :) Tymczasem w kuchni, niezależnie od niezimowej aury, zimowo na talerzach. Z ceramicznego naczynia do zapiekania wystaje złoty kopiec Tartiflette, parujący, aromatyczny, jeszcze cicho bulgoczący, bo właśnie wyjechał z gorącego pieca. W kuchennych przestworzach unosi się słodki aromat gałki muszkatołowej, wędzonego boczku i zapowiedź sycącej, zimowej(...)przez 30 sek., następnie zalej całość winem i śmietanką. 5. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zagotuj i zdejmij z gazu. 6. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i układaj warstwami podgotowane ziemniaki na zmianę z porcją śmietanowego sosu. 7. Na sam wierzch ułóż grubo pokrojone plastry pleśniowego sera. 8. Piecz w 180*C przez 30-40min. Smacznego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ziemniaki z mięsem pieczone w piekarniku 218

naszym Facebook. Mamy nadzieję, że nasz obiad trafi w Wasze gusta. Ziemniaki z mięsem pieczone w piekarniku Składniki: 1 kg ziemniaków 50 – 70 dag karkówki Marynata do mięsa: 3 łyżki gęstej śmietany (18%) 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka oregano Ziemniaki z mięsem pieczone w piekarniku Wykonanie: 1. Karkówkę kroimy w kostkę(...)wymieszane składniki marynaty i odstawiamy do lodówki na godzinę. 2. Obrane ziemniaki, kroimy w nieco większą kostkę niż mięso. Wykładamy na dno naczynia do zapiekania, pamiętając żeby lekko oprószyć solą i pieprzem. 3. Na ziemniaki wykładamy karkówkę wraz z marynatą, a następnie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Pieczemy ok 30 minut. Zdejmujemy przykrycie i dopiekamy kolejne

Kuchnia Na Wypasie