ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:52/181)

Zapiekanka Ziemniaczana Z Mięsem I Cukinią 130

się przesmaży dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy przyprawą do spaghetti nie za dużo, solą i pieprzem i dusimy przez około 10 minut. 4. Foremkę do zapiekania smarujemy masłem lub smalcem i wykładamy na przemian ziemniaki które obsypujemy przyprawą do ziemniaków i odrobina soli i pieprzu, następnie połowa sosu z mięsem mielonym, plastry cukinii, ziemniaki, znów przyprawa do ziemniaków i reszta

Gotowanie...to proste !
Najprostsza zapiekanka z ziemniaków, szynki, cebuli i jajek 440

niezbyt cienkie plastry. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w plastry. Osuszyć na papierowym ręczniku. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Formę do zapiekania przesmarować lekko olejem, dno wyłożyć plastrami szynki. Na szynce ułożyć plastry ziemniaków, posypać lekko pieprzem (tej warstwy nie solić, ziemniaki nabiorą smaku z szynki) i ułożyć jajka. Na jajkach poukładać kolejną warstwę ziemniaków, lekko posolić i posypać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczona makrela z warzywami 209

strony polecamy co najmniej 24 godziny. Pomijając jednak tę kwestię, w jej przygotowaniu nie ma niczego czasochłonnego, ani tym bardziej trudnego. Po delikatnym podsmażeniu zapiekamy ją i podajemy ze smażonymi/duszonymi warzywami oraz pieczonymi ziemniakami. Pieczona makrela z warzywami 2016-11-18 13:55:40 Pieczona makrela podana z bukietem kolorowych warzyw, czyli mniej znana alternatywa dla wędzonej wersji(...)mała biała cebula (120g) 1 mała czerwona cebula (120g) 1/2 łyżeczki owoców kolendry 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu 2 łyżki soku z cytryny sól Dodatkowo olej rzepakowy mąka pszenna pieczone ziemniaki z rozmarynem i cytryną wg naszego przepisu Instrukcje W odpowiednio dużym do rozmiarów makreli naczyniu rozprowadzamy ze sobą składniki marynaty (czosnek najpierw obieramy i miażdżymy w wyciskarce), po czym zanurzamy

Kulinarna Pokusa
Z... Ziemniak! 217

mamą, które przygotowywały je na różne sposoby sprawiły, że jeszcze mi się nie znudziły :)  Czy wiecie, że największym importerem ziemniaków jest... nie, nie Polska, ani kraj europejski, ale... Chiny? <taka mała ciekawostka> ;p Gotowanie, zapiekane, smażone, purée, ich kaloryczność (która w początkowej fazie wbrew wszystkim legendom wcale nie jest wysoka!) zależy od późniejszej obróbki i sosów(...)Odstawiamy na chwilkę. 3. Na naczynie żaroodporne wylewamy dosłownie kropelke oliwy, rozsmarujemy papierem.  4. Kroimy ziemniaki* (i cebulę z boczkiem, jeśli macie ochotę). 5. Posypujemy przyprawami i dodajemy resztę oliwy. 6. Wszystko ze sobą mieszamy, aby oliwę i przyprawy rozprowadzić sprawiedliwie i zapiekamy w temp. 200'C przez 20 min. 7. Wyjmujemy i podajemy.** *kroimy w talarki, frytki, ćwiartki

Kitchens Alphabet
świnskie uszy z kapustą 160

wrzącej osolonej wody na 2 minuty. Cebulę poddusić na tłuszczu, dodać do niej świńskie uszy, ziele, listek laurowy. Razem dusić 2 minuty. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć połowę kapusty, na niej połowę ziemniaków, cebulę z uszami, przykryć resztą ziemniaków i kapusty. Zalać bulionem. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.   zastawa

królestwo garów
Pieczone arabskie pulpety 164

idealnie sprawdzi się w zapiekankach. Właśnie w ten sposób jest często przygotowywane w kuchni śródziemnomorskiej. Zapiekamy je wtedy z bakłażanem, pomidorami i w zależności od kraju pochodzenia przepisu z makaronem lub ziemniakami. Mielonym mięsem fantastycznie faszeruje się różnego rodzaju warzywa. Kabaczek, bakłażan, cebula, ziemniaki, pomidory i mnóstwo innych jarzyn idealnie się do tego nadaje. Przyprawy i poszczególne dodatki wybieramy(...)zależności od upodobań i kulinarnych gustów, lub konkretnej kuchni, według której przygotowujemy to danie. I tak na przykład moim numerem jeden jest faszerowany bakłażan, zapiekany z sosem pomidorowym, parmezanem i świeżymi ziołami. Nie sposób także nie wspomnieć tutaj o różnego rodzaju sosach przygotowanych na bazie mielonego mięsa, pochodzących z kuchni włoskiej. Kto z nas nie lubi pysznego i aromatycznego

Kulinarne przygody Gatity
Karkówka pieczona z pieczarkami 118

góry wokół ścianek naczynia.  Karkówkę piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190 stopni C przez 45 minut, następnie odkryć i zapiekać jeszcze około 15 minut. Na koniec sprawdzić widelcem, czy ziemniaki są upieczone. Przed podanie odczekać około 5 minut. Zobacz również: gulasz z pieczarkami . * szklanka - 250 ml ** łyżka - 15 ml *** łyżeczka

Gotuj w domu
Polędwiczki z dorsza w sosie cytrynowym z łódeczkami z ziemniaka 201

spryskać oliwą z oliwek, posypać pieprzem cytrynowym, solą i tymiankiem. Rybę umyć, natrzeć solą i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Włożyć do naczynia do zapiekania, polać roztopionym masłem i przykryć folią aluminiową. Rybę i ziemniaki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza - rybę niżej, ziemniaki wyżej. Piec 20 minut. Pod koniec pieczenia ryby przyrządzić sos: roztopić masło, dodać mąkę

W SMAK
Zapiekanka z kurczakiem 125

świeża i ciepła, ponieważ kolejnego dnia traci na smaku. Przepis dodaję do akcji „Zapiekanki” na durszlak.pl Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę 6 dużych ziemniaków, obranych, pokrojonych w plastry o grubości ok 1cm, ugotowanych al dente 400ml pomidorów w puszce 1 opakowanie kukurydzy konserwowej 1 opakowanie groszku konserwowego biała część pora pokrojona w piórka sól(...)dokładnie mieszamy. Gotujemy około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy sól, pieprz, wędzoną paprykę, groszek oraz kukurydzę i mieszamy. Dno formy do zapiekania smarujemy odrobinką oleju i wykładamy połową plastrów ziemniaka, które oprószamy zieloną czubrycą. Na ziemniaki wylewamy gulasz z kurczakiem i warzywami konserwowymi. Na nim układamy drugą cześć plastrów ziemniaka, które również oprószamy czubrycą i wędzoną

Życie ze smakiem
Wędzona makrela spod grilla 157

ziemniak 1 liść pora 1 marchewka rozmaryn olej do smażenia masło cytryna Wykonanie. Marchewkę pokroić w słupki, podgotować, przesmażyć krótko na maśle. Ziemniak ugotować, pokroić na plastry, posypać rozmarynem, przesmażyć na oleju, rozłożyć w naczyniu do zapiekania. Liść pora blanszować , osuszyć  i obwinąć nim makrelę, przetykając marchewką. Tak obwiniętą makrelę położyć na ziemniakach i zapiec pod grillem. Na wierzch

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 316

górę układam pozostałe ziemniaki i polewam sosem. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i zapiekam około 40 minut, tak aby góra lekko się zrumieniła. Zapiekanka z ziemniakami i piersią kurczaka jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Karkówka zapiekana. Karczek pod pierzynką 3312

mięso wstawić do piekarnika. Potem pozostaje nam tylko czekać na gości, a następnie wyłożyć danie na talerze. Efekt- delektowanie się smakiem dania i przyjmowanie pochwał od gości Karkówka zapiekana. Karczek pod pierzynką – wypróbuj mój sprawdzony przepis. składniki: 1 kg karkówki 10 pieczarek 6 plastrów żółtego sera domowy ketchup domowy majonez 1 duża cebula sól morska pieprz młotkowany(...)obsypujemy jeszcze plasterkami pozostałych pieczarek. Wstawiamy blaszkę z mięsem do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika na ok. godzinę. Po upieczeniu karczek podajemy ze smażonymi ziemniakami i modrą kapustą. Smacznego! The post Karkówka zapiekana. Karczek pod pierzynką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Młode ziemniaki pieczone 117

Ziemniaki porządnie umyć lub oskrobać (ja preferuję małe ziemniaczki i tylko umyte). Wymieszać z koperkiem i solą. Około 1 łyżeczka soli. Dno naczynia do zapiekania posmarować 1/3 masła. Rozłożyć połowę łodyg. Na nich ułożyć połowę ziemniaków, 1/3 masła. Wyłożyć resztę ziemniaków, na nich ułożyć resztę masła i przykryć pozostałymi łodyżkami koperku.  Naczynie przykryć pokrywką,  wstawić do piekarnika nagrzanego

królestwo garów
Potrawka z kurczaka i warzyw zapiekana z ciasteczkami 158

potrawkę z kurczaka z warzywami i nie zapiekać jej dalej – można ją podać potem np z ryżem. kub zjeść bez dodatków bo sama w sobie jest pełnym daniem ( mięso, warzywa, ziemniaki i sos:) . Z kolei patent na ciasteczka można wykorzystać w innych daniach, zapiekankach i gulaszach. Potrawka z kurczaka i warzyw zapiekana pod ciasteczkami   Drukuj Prep time(...)godzina 15 min   Potrawka z kurczaka z marchewką, groszkiem i porem zapiekana pod kruchymi maślanymi ciasteczkami ze szczypiorkiem Author: www.cookingforemily.pl Serves: 6 Ingredients 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy 3 marchewki 2 pory 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 3 ziemniaki 2 łyżki mąki 1 litr rosołu (z drobiu albo wywar warzywny) 1 łyżka oliwy

Cooking for Emily
Pieczone udka z ziemniakami w sosie śmietanowo-musztardowym 86

Przygotowanie: umyte i osuszone kawałku kurczaka nacieramy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. obrane ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki, na rozgrzanej patelni na oleju obsmażamy kurczaka na rumiano z obu stron, następnie przekładamy go do naczynia żaroodpornego, na patelni na tłuszczu po kurczaku podsmażamy ziemniaki, solimy je i smażymy ok 4-5 min aż zaczną się przyrumieniać, następnie przekładamy(...)całość delikatnie oprószamy majerankiem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra-dół) i zapiekamy pod przykryciem 30 minut, śmietanę mieszamy wraz z musztardą. kurczaka wyciągamy z piekarnika, po wierzchu polewamy śmietaną z musztardą ( nie mieszamy), wstawiamy ponownie do piekarnika i zapiekamy bez przykrycia kolejne 20-30 minut do momentu aż ziemniaki całkowicie zmiękną. gotowe danie podajemy z ulubioną surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Blog kulinarny S9.PL