ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:53/181)

Młode ziemniaki pieczone 114

Ziemniaki porządnie umyć lub oskrobać (ja preferuję małe ziemniaczki i tylko umyte). Wymieszać z koperkiem i solą. Około 1 łyżeczka soli. Dno naczynia do zapiekania posmarować 1/3 masła. Rozłożyć połowę łodyg. Na nich ułożyć połowę ziemniaków, 1/3 masła. Wyłożyć resztę ziemniaków, na nich ułożyć resztę masła i przykryć pozostałymi łodyżkami koperku.  Naczynie przykryć pokrywką,  wstawić do piekarnika nagrzanego

królestwo garów
Potrawka z kurczaka i warzyw zapiekana z ciasteczkami 152

potrawkę z kurczaka z warzywami i nie zapiekać jej dalej – można ją podać potem np z ryżem. kub zjeść bez dodatków bo sama w sobie jest pełnym daniem ( mięso, warzywa, ziemniaki i sos:) . Z kolei patent na ciasteczka można wykorzystać w innych daniach, zapiekankach i gulaszach. Potrawka z kurczaka i warzyw zapiekana pod ciasteczkami   Drukuj Prep time(...)godzina 15 min   Potrawka z kurczaka z marchewką, groszkiem i porem zapiekana pod kruchymi maślanymi ciasteczkami ze szczypiorkiem Author: www.cookingforemily.pl Serves: 6 Ingredients 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy 3 marchewki 2 pory 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 3 ziemniaki 2 łyżki mąki 1 litr rosołu (z drobiu albo wywar warzywny) 1 łyżka oliwy

Cooking for Emily
Pieczone udka z ziemniakami w sosie śmietanowo-musztardowym 81

Przygotowanie: umyte i osuszone kawałku kurczaka nacieramy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. obrane ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki, na rozgrzanej patelni na oleju obsmażamy kurczaka na rumiano z obu stron, następnie przekładamy go do naczynia żaroodpornego, na patelni na tłuszczu po kurczaku podsmażamy ziemniaki, solimy je i smażymy ok 4-5 min aż zaczną się przyrumieniać, następnie przekładamy(...)całość delikatnie oprószamy majerankiem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra-dół) i zapiekamy pod przykryciem 30 minut, śmietanę mieszamy wraz z musztardą. kurczaka wyciągamy z piekarnika, po wierzchu polewamy śmietaną z musztardą ( nie mieszamy), wstawiamy ponownie do piekarnika i zapiekamy bez przykrycia kolejne 20-30 minut do momentu aż ziemniaki całkowicie zmiękną. gotowe danie podajemy z ulubioną surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Blog kulinarny S9.PL
Rzymska zapiekanka 417

rodzaju zapiekanki, robi się je stosunkowo prosto, a smak jest niesamowity. Najczęściej wprawdzie przyrządzam zapiekanki serowe, ale tym razem skusiłam się na zapiekankę z ziemniakami. Dobrze, że wszyscy domownicy podzielają mój zapał do zapiekanych dań, dużej ilości sera i oczywiście mięsa. Rzymska zapiekanka, którą dzisiaj Wam przedstawiam równie smaczna byłaby z makaronem, ale na pewno smak byłby inny. Smak(...)przypominałby bardziej lasagne, gdyby zamienić te dwa składniki. Jak dla mnie jest idealna, bardzo sycąca i znika w błyskawicznym tempie. Składniki: - 1 kg ziemniaków, - 2 cebule; - 0,5 kg mięsa mielonego - puszka krojonych pomidorów; - 0,5 małej kapusty; - 0,5 l bulionu; - szklanka mleka; - 10 dag sera; - czosnek, olej, sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa - 4 łyżki mąki i masła Wykonanie

dom-agi.pl
Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami 162

Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami to bardzo szybko, bardzo prosta i niezwykle smaczna przystawka. Danie to możemy przygotować zawsze kiedy odwiedzą nasz niespodziewanie znajomi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babka ziemniaczana z pieczarkami i mielonym mięsem 290

łopatki 1 łyżeczka soku z cytryny Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach , skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy , żeby nie ściemniały i były nadal apetyczne Dodajemy do nich jajko , jogurt grecki, pieprz , majeranek,sól, gałkę i dokładnie mieszamy . Następnie dzielimy na połowę i jedną część wykładamy do naczynia do zapiekania , wysmarowanego olejem -ugniatamy . Drugą część użyjemy(...)solimy , doprawiamy pieprzem i smażymy ciągle mieszając około 6 minut . Po tym czasie , wykładamy farsz na warstwę ziemniaków i przykrywamy odłożoną porcją utartych ziemniaków -lekko ugniatamy , smarujemy olejem . Wkładamy do piekarnika , przykrywamy górę folią i zapiekamy około 60 minut w temperaturze 160 C . Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię , żeby wierzch ładnie się zezłocił ( około 10 minut ) . Gotowe , wspaniała odsmażona

Ogrodnik w podróży
mousaka (μουσακά) 189

niej ziemniaki na złoto. Wyjąć, odłożyć. Na tej samej patelni usmażyć, również na złoto plastry bakłażana, odłożyć na bok. Na dno naczynia do zapiekania wlać trochę oliwy i rozprowadzić po całości. Następnie ułożyć warstwę z ziemniaków. osolić, popieprzyć, zetrzeć trochę sera. Mięso zdjąć z ognia, wlać do środka roztrzepane jajko i dokładnie wymieszać, żeby jajko się zcięło. Całość przełożyć

stajnia gołębie od kuchni
Zapiekana pierś z kurczaka z serem i pomidorami 173

kotlety z piersi kurczaka w panierce z bułki tartej. Danie jest szybkie, łatwe w przygotowaniu, a do tego pyszne i kolorowe. Zasmakuje całej rodzinie! Zapiekaną pierś z kurczaka można podać na obiad w towarzystwie ziemniaków i surówki, albo jako samodzielne danie na ciepło na spotkaniu ze znajomymi czy przy świątecznym stole. Jeśli chcemy, aby danie było mniej kaloryczne, majonez

e-PrzepisyKulinarne
Kurczak cytrynowo-bazyliowy z puree z groszku 96

cytryny. Do kieszonki włożyć jeden lub dwa plastry mozzarelli. Całość posypać drobno pokrojoną bazylią. Włożyć do żaroodpornego naczynia. Na każdym kawałku mięsa ułożyć trochę masła. Zapiekać w temperaturze 200°C około 25 minut. Puree: ziemniaki zagotować z solą. Miękkie zblendować z groszkiem. Upieczonego kurczaka posypać otartą skórką z cytryny/limonki oraz świeżą bazylią

Bullio
Kurczak cytrynowo-bazyliowy z puree z groszku 87

cytryny. Do kieszonki włożyć jeden lub dwa plastry mozzarelli. Całość posypać drobno pokrojoną bazylią. Włożyć do żaroodpornego naczynia. Na każdym kawałku mięsa ułożyć trochę masła. Zapiekać w temperaturze 200°C około 25 minut. Puree: ziemniaki zagotować z solą. Miękkie zblendować z groszkiem. Upieczonego kurczaka posypać otartą skórką z cytryny/limonki oraz świeżą bazylią

Bullio
Kurczak cytrynowo-bazyliowy z puree z groszku 187

cytryny. Do kieszonki włożyć jeden lub dwa plastry mozzarelli. Całość posypać drobno pokrojoną bazylią. Włożyć do żaroodpornego naczynia. Na każdym kawałku mięsa ułożyć trochę masła. Zapiekać w temperaturze 200°C około 25 minut. Puree: ziemniaki zagotować z solą. Miękkie zblendować z groszkiem. Upieczonego kurczaka posypać otartą skórką z cytryny/limonki oraz świeżą bazylią

Bullio
Warzywa zapiekane pod wytrawną kruszonką 129

warzywa zapiekane pod wytrawną kruszonką to danie, którym zaskoczycie gości, ale także i samych siebie Spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakowało Warzywa zapiekane pod wytrawną kruszonką Przepis na dwie porcje duży ziemniak pół czerwonej papryki cebula 2 średnie marchewki ¼ cukinii 100 g mąki orkiszowej 50 g masła Szczypta soli ¼ łyżeczki sproszkowanego czosnku Szczypta pieprzu Ziemniaka obierz, pokrój(...)oraz z przyprawami. Zagniataj ciasto tak aby powstała kruszonka. Gotową kruszonką posyp warzywa. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawaj na ciepło. Smacznego Artykuł Warzywa zapiekane pod wytrawną kruszonką pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Ziemniaczki zapiekane z serem 271

wodzie. Gotowe ziemniaki odcedzamy. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, a ser favita kroimy w drobną kostkę. W żarodpornych naczyniach umieszczamy masło i ziemniaczki, posypujemy je serem favita i serem żółtym. Zapiekamy je około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przed podaniem posypujemy świeżo mielonym pieprzem i posiekanym tymiankiem. Smacznego Artykuł Ziemniaczki zapiekane

PatiGotuje
Gołąbki z ziemniakami i twarogiem – mocno pachnące wędzonką 177

oscypkiem na dodatek. I jeszcze z chrupiącymi skwarkami z boczku i z wędzonej słoniny. I są megapyszne! Naszykujcie sobie głębokie naczynie do zapiekania z pokrywką – szklane żaroodporne, gęsiarkę, garnek rzymski – miskę, garnek na ziemniaki, średnią patelnię z grubym dnem i duży garnek z pokrywką taki, żeby zmieściła się w nim cała główka kapusty. Ziemniaki obieramy, kroimy na równej wielkości kawałki

Karo in the Kitchen
Perliczka w winie 84

łyżki oliwy, 250 ml białego półwytrawnego wina, 200 ml bulionu drobiowego Perliczkę podzielić na cztery części, oprószyć solą. Szalotki, czosnek obrać. Ziemniaki obrać, pokroić wzdłuż na pół a a następnie wzdłuż na 3. Dno naczynia do zapiekania posmarować masłem, ułożyć szalotki, czosnek, rozmaryn. Na nich ułożyć kawałki perliczki skórą do dołu, wokół ułożyć ziemniaki, obłożyć resztą masła, skropić oliwą

królestwo garów