ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:59/181)

Zapiekanka florentyńska 168

super pomysł na kolację. Masa warzyw z zapiekanymi jajkami. Nie potrzeba wiele pracy, a efekt jest naprawdę super. Przepis idealny na zimę, kiedy na bazarach praktycznie tylko warzywa korzeniowe. Ilość porcji: 2 porcje Czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: seler korzeń – ½ sztuki cebula- 1 sztuka ziemniaki – 250g marchewka – 2 sztuki szczypiorek – 1 pęczek musztarda ziarnista(...)łyżki sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 220°C bez termoobiegu. Obierz warzywa ze skóry. Selera i ziemniaki pokrój w cienkie plasterki, cebulę na osiem części, a marchewkę zetnij na wstążki (ja to robię obieraczką). Przełóż całość do naczynia do zapiekania. Szczypiorek pokrój drobno, przełóż do warzyw i wymieszaj wszystko z olejem. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj folią aluminiową

wiecejwarzyw.pl
SZYBKIE DANIA JEDNOGARNKOWE - 3 inspirujące przepisy: TEST patelni WOLL 147

sposób oszczędzić czas, wykonując wiele czynności  w jednym naczyniu, jak smażenie, duszenie, gotowanie albo zapiekanie potraw.         W tym teście, chciałam pokazać wam właśnie uniwersalność patelni tytanowej SHAPIRE firmy Woll . W tym celu przygotowałam smażone z kaszanką i cebulką młode ziemniaki . Wszystko zrobione na jednej patelni, w której podsmażyłam i ugotowałam ziemniaki, następnie poddusiłam cebulkę(...)góry.    Patelnia tytanowa Woll ma wiele zastosowań . Można na niej smażyć, zapiekać, dusić a nawet gotować potrawy. Patelnia jest bardzo praktyczna i bezpieczna. Gotowanie, smażenie, duszenie, a nawet serwowanie potraw nigdy nie były tak proste. SMAŻENIE I GOTOWANIE Smażone, młode ziemniaki z kaszanką i jajkiem sadzonym. Smażone młode ziemniaki z kaszanką i jajkiem sadzonym. Przepis na najlepsze młode

Moja Książka Kucharska
Masło czosnkowo- ziołowe 83

Szukasz przepisu na aromatyczny dodatek do grzanek, pieczonych ziemniaków lub steków? Koniecznie sprawdź przepis na to masło czosnkowo-ziołowe, które jest wręcz idealne do zapiekania. Ja często przygotowuję to masło do zrobienia odrywanego chlebka , do posmarowania nim ryby z grilla albo jako pyszny dodatek do ziemniaków w mundurkach. Proste, świeże składniki i odpowiednia kolejność przygotowania dają efekt, jakiego się

Gotujemywdomu.pl
Tortilla zapiekana 126

opakowania tortilli (6 większych lub 8 mniejszych placków), 1 podwójny filet z piersi kurczaka, 1 opakowanie „warzyw na patelnię” (nie zawierające ziemniaków), 1 opakowanie przyprawy gyros, olej lub oliwa do smażenia, majonez i ketchup. Sposób przygotowania tortilli zapiekanej: Filet z piersi kurczaka myję, osuszam i kroje w kostkę. Mięso wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem

Gotuj Się Kto Może
Ziemniaki pieczone po szwedzku. 387

poprzek co 3 mm. Ważne by nie przeciąć go do końca, ja przecięłam troszkę za połowę jego głębokości. Naczynie do zapiekania natłuścić. Dno powinno mieć warstwę tłuszczu około 1-2 mm - czyli widoczną dla oka. Każdego ziemniaka posmarować tłuszczem (olejem czy oliwą) najlepiej za pomocą sylikonowego pędzelka, spróbować nieco natłuścić ziemniaki także w szparkach. Warzywa posypać solą. Tak przygotowane ziemniaki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Naleśniki ziemniaczne zapiekane z mozzarellą , szynką oraz sosem spaghetti. 142

Często zostają Wam ziemniaki z obiadu :) bo mi tak , dzisiaj mam dla Was propozycję co z nich zrobić  Zapraszam na ziemniaczane naleśniki zapiekane z szynką i mozzarellą . Do polania naleśników użyłam   Sosu do spaghetti firmy Orzech http://www.orzech.com.pl/ .  Naleśniki podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Chartre http://www.porcelanabogucice.pl/ .   Składniki : około 1 szklanki ugotowanych zmielonych(...)miski wlać mleko , dodać ziemniaki , jajka i wymieszać , następnie dodać mąkę i przyprawy naleśniki maja być ostrawe. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Na każdej połowie naleśnika nałożyć po dużym plastrze mozzarelli i szynki , złożyć w chusteczkę. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną , ułożyć naleśniki. Na każdym ułożyć jeszcze po plasterku mozzarelli i polać sosem spaghetti. Zapiekać  w piekarniku nagrzanym

Sama słodycz i szczypta chili
Ziemniaki z sosem śledziowym 105

Ziemniaki wyszorowałem, przekroiłem wzdłuż na pół. W dużej misce wymieszałem rozmaryn z paprykami, sporą szczyptą pieprzu i soli. Dodałem kilka łyżek oleju. Włożyłem ziemniaki, dobrze wymieszałem, tak aby pokryły się przyprawami. Ułożyłem na blasze i zapiekałem do miękkości, ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni C. Śmietanę wymieszałem dokładnie z posiekaną cebulą, obranymi i pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami

R'n'G Kitchen
Roladki schabowe zapiekane w sosie śmietanowym 145

tyle tylko że pozwijałam je w roladki schabowe i zapiekałam w sosie śmietanowym – śmietana się zsiadła ale nie przeszkadzało to w konsumowaniu roladek Sosem oblałam warzywa i ziemniaki, które podałam do obiadu. Jako że mój najstarszy mężczyzna lubi majonez postanowaiłam roladki urozmaicić tym […] The post Roladki schabowe zapiekane w sosie śmietanowym appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Zapiekane bataty z marchewką w koszulkach z sera i boczku. 158

surowej, wędzonej szynki w plastrach. Zapiekane bataty z marchewką w koszulkach z sera i boczku. Zapiekanka na pomarańczowo Potrzebujemy 5 niedużych marchewek, 1 średni batat, 10 plasterków surowego wędzonego boczku, 10 plasterków żółtego pełnotłustego sera, 2 ząbki czosnku, sok z jednej pomarańczy, liście szałwii, rozmaryn, olej, sól, pieprz. Marchew umyłam i oskrobałam. Ziemniaka obrałam i pokroiłam na części zbliżone(...)Wyglądało to tak: najpierw listek szałwii, potem plasterek sera, następnie boczek. Gotowy boczek jest tak cienko pokrojony, że proponuję na jedną marchewkę czy ziemniaka po dwa plasterki. Boczek zabezpieczy ser przed nadmiernym wypływaniem w trakcie zapiekania. Kupiłam boczku za mało, więc kilka kawałków warzyw zapiekłam bez zawijania. Zamiast boczku można użyć plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub innej tego typu. Zapiekałam

Leśny Zakątek
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami / Meat and mushroom potato bake 223

łączą w sobie wszystkie elementy obiadu, więc automatycznie mamy więcej czasu dla siebie. Jeżeli jesteś fanem zapiekanek polecam także moją zapiekankę makaronową z kurczakiem, szpinakiem i grzybami , makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem , czy zapiekankę makaronową z tuńczykiem . Polecam! Scroll down for recipe in English   Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami (4-5 porcji) Składniki(...)gotuj aż płyn zgęstnieje do konsystencji sosu. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne. Przełóż mięso do średniej wielkości natłuszczonego naczynia do zapiekania i posyp startym serem. W małej misce wymieszaj mleko i masło. Ułóż ziemniaki na wierzchu i polej całość mlekiem z masłem. Włóż do piekarnika i piecz przez około 20 minut lub do ładnego zarumienienia i miękkości ziemniaków

karmelowy
Meksykańska zapiekanka z mięsem i ziemniakami 540

jadłam. Casserole. Kiedy zamówiłam to danie już jakiś czas temu, po powrocie do domu szybko je wygooglowałam i dowiedziałam się, że casserole to raczej pewien typ potrawy (danie jednogarnkowe, zapiekane później w piekarniku lub po prostu zapiekanka), a nie konkretne danie. No i klops... Wiedziałam wtedy jedynie jak ma to to wyglądać i jak smakować, ale przepis, oprócz spraw(...)gałkę muszkatołową do smaku, mieszamy. Żaroodporne naczynie lub naczynia (ja użyłam 2 małych - jednoosobowych i jednego większego) delikatnie natłuszczamy. Układamy warstwę mięsno-warzywną, a następnie przykrywamy ją ziemniakami. Wierzch smarujemy odrobiną oliwy. Zapiekamy ok. 25 min. w 190 stopniach, do lekkiego zrumienienia. Podajemy od razu :) Smacznego

Ratunku obiad
Kotlety ziemniaczane z jabłkiem i zapiekany kalafior :) 182

osoby) Kotlety składniki: 1 kg ziemniaków 1 jabłko 1 łyżka masła 2 jajka 2 łyżki mąki bułka tarta otręby gryczane 1 łyżka płatków owsianych pieprz, tymianek, kmin rzymski, cayenne olej ryżowy do smażenia Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę i studzimy (najlepiej ugotować dzień wcześniej). Masło ucieramy z żółtkami i mieszamy z ziemniakami. Następnie dodajemy mąkę, płatki owsiane i jabłko starte(...)bułki tartej, jeśli ciasto jest zbyt klej ące. Formujemy nie duże kotleciki, obtaczamy w bułce tartej zmieszanej z otrębami i smażymy na złoty kolor z obu stron :) Gotowe ! Kalafior zapiekany: 1 średni kalafior 3 jajka 4 duże łyżki jogurtu naturalnego (typ grecki) 10 dkg startego żółtego sera  pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka Kalafior gotujemy w osolonej wodzie

vegetanie
Zapiekanka warzywna z ziemniakami i serem 155

podsmażyć cebulę a po chwili dodać czosnek, szpinak i cukinię. Podsmażyć i odsączyć nadmiar wody. Wymieszać z soczewicą i przyprawami. W naczyniu do zapiekania ułożyć warzywa. Zalać winem i puszką pomidorów. Na wierzchu ułożyć masło i ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki. Piec 30 minut w 180 stopniach aż ziemniaki się zarumienią. Po upieczeniu posypać serem i włożyć jeszcze na chwilę

Ugotowane pozamiatane
Forszmak poświąteczny 101

Forszmak jest to potrawa przygotowana z różnych składników, np. z ugotowanych ziemniaków, pieczonego lub gotowanego mięsa, śmietany i utartego sera, albo z cebuli, śledzi, zapiekana lub podawana na zimno jako przystawka lub danie główne. U mnie przygotowana z tego co zostało po świętach - stąd też ta nazwa. Składniki: 1 kg wędliny 1 cebula 1 czerstwa bułka 1 jabłko(...)ugotowanych ziemniaków 15 dag żółtego sera 3 łyżki tłuszczu 15 dag śmietanki 3 łyżki mąki 3 jajka 2 kostki drobiowe sól do smaku pieprz do smaku tłuszcz do formy Wykonanie: Wędlinę pokroić i udusić z pokrojoną cebulą, następnie zmielić z namoczoną i odciśniętą bułką, jabłkiem i ziemniakami. Zrobić zasmażkę z tłuszczu i mąki, rozprowadzić śmietanką wymieszaną z kostkami drobiowymi. Wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
Pieczone ziemniaki z serkiem czosnkowym i boczkiem 505

słodka papryka sól, pieprz olej Ziemniaki wraz ze skórką dokładnie myjemy. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy wrzącą, osoloną wodą. Gotujemy na półtwardo. Odcedzamy. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie ostrym nożem nacinamy ziemniaki co około 0,5 – 1 cm (jakbyśmy chcieli pokroić je na plasterki, ale nie dociskamy do końca, by nie przeciąć ziemniaka). Oprószamy solą, pieprzem oraz szczyptą mielonej(...)papryki. Skrapiamy olejem i układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy do przyrumienienia się skórki (około 35-45 minut lub odpowiednio dłużej). W trakcie pieczenia ziemniaki jeszcze dwukrotnie smarujemy olejem nanosząc go za pomocą pędzelka. Szczypiorek drobno siekamy. Połowę przekładamy do miseczki. Dodajemy serek kanapkowy oraz śmietanę, a także przeciśnięty

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania