ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:42/181)

Faszerowane bataty 245

lekko solą i pieprzem. Jeśli chcemy dodać ser, to można dodać go -w mniejszych kawałkach- teraz lub posypać wierzch przed ponownym zapieczeniem. Wszystko wymieszać i napełnić łupiny ziemniaków. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 20 minut. Smacznego   Post Faszerowane bataty pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Pieczone bataty z masłem orzechowym i bakaliami. Pyyyycha! 128

każdą połówkę nakładamy po łyżce kremowego masła, które delikatnie rozsmarowujemy. Posypujemy rodzynkami. ·        Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 170 °C, wkładamy ziemniaki ponownie do piekarnika i zapiekamy ok. 5-7 min. ·        Gorące   łódki   przekładamy ostrożnie na talerzyki i, czekając aż lekko przestygną, przygotowujemy się na istne szaleństwo! Zagłębiamy

Roślinna - blog wegański
Tarta z kaszanką i kapustą 106

ogniu. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę. Łączymy z 2 łyżkami masła i śmietanką. Na podpieczony spód wykładamy cebulkę, kaszankę, kapustę i na wierzch ziemniaki. Posypujemy całość startym serem. Zapiekamy w 200 stopniach C przez 15 minut. Posypujemy obficie koperkiem lub natka pietruszki. Serwujemy z pomidorami i kiszonym ogórkiem

Pyry na Gaz
Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem i jajkiem 126

szczypiorek Ziemniaki ugotować w mundurkach i wystudzić. (Można wykorzystać te, które pozostały z poprzedniego obiadu.) Obrać i pokroić w średniej grubości plastry. Foremki do zapiekania wysmarować oliwą z puszki z tuńczykiem. Ułożyć ziemniaki, posolić i przyprawić pieprzem. Na ziemniakach ułożyć rozdrobnionego tuńczyka i skropić resztą oliwy. Na wierzch wbić jajko, przyprawić je solą i pieprzem i posypać po wierzchu startym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekane ziemniaki w kształcie różyczek 127

Ziemniaki inne niż ugniatane czy gotowane bowiem zapiekane w kształcie różyczek :) Kiedyś robiłam zapiekane, krojone w plasterki, wraz z warzywami i takie zapiekane w całości . Te są troszkę inne. Gdy przytrzymamy dłużej w piecyku - zrobią się chipsy ;) Składniki: 2-3 ziemniaki na osobę przyprawa do ziemniaków zioła prowansalskie Vegeta oliwa z oliwek do polania różyczek z wierzchu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Francuska zapiekanka ziemniaczano – serowa 127

Gałka muszkatołowa Tłuszcz do wysmarowania naczynia Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy na cieniutkie plasterki. Ser ścieramy na drobnych oczkach ( można zmiksować ). Naczynie do zapiekania nacieramy kawałkiem czosnku, smarujemy margaryną. Na dno kładziemy ziemniaki, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Sypiemy część sera i kilka wiórków masła. Czynność powtarzamy aż do zużycia wszystkich produktów

Smaki Ewy
Świąteczny obiad: Ziemniaki Pommes Anna 104

palnik, mocno rozgrzewamy i smażymy na ostrym ogniu przez kilka minut (2-3 w zależności od temperatury patelni), po czym naczynie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 15 minut. 2. Plasterki ziemniaka układamy w rozetę na patelni (najlepiej z grubym dnem, a już obowiązkowo z nieprzywierającym dnem). Każdą warstwę smarujemy dość obficie stopionym masłem. Na ostatnią wylewamy pół szklanki stopionego

Niedzielny kucharz
Pieczonki z piekarnika 106

Jesień zawsze kojarzyła mi się z zapachem ogniska i pieczeniem ziemniaków. Odkąd kupiłam sobie żeliwny garnek do zapiekania w ognisku jesień kojarzy mi się z obłędną, warzywno mięsną zapiekanką. Pieczonki, bo o nich mowa zawsze kończą u mnie sezon działkowy. Gdy nad górami ściele się jesienna mgła, a ogród szykuje się do zimowego snu, rozpalamy ognisko (musi być spore(...)łyżki smalcu Rolnik 15 dkg boczku wędzonego pokrojonego w kosteczkę 1 laska kiełbasy pokrojonej w plasterki Wykonanie Ziemniaki, cebule, cukinie ,marchewkę i pieczarki kroimy w plasterki. Paprykę i czosnek kroimy w kosteczkę, a fasolkę na pół. Na dnie naczynia do zapiekania układamy liście kapusty. Wszystkie warzywa wrzucamy do miseczki, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy wędzony boczek oraz kiełbasę, lekko

Kasia i jej kobiecy świat
Zapiekanka po wiejsku 165

czosnku 250 ml. bulionu warzywnego 250 ml. śmietany 18 % 40 gram mąki pszennej 40 gram masła Sól, pieprz Gałka muszkatołowa mielona Pół pęczka szczypiorku Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki dokładnie myjemy nie obierając ich, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut od momentu zagotowania. Zalewamy zimną wodą i obieramy z łupinek, ostudzone kroimy w plastry. Plastry schabu(...)jasny kolor. Bulion mieszamy ze śmietana, wlewamy po trochu do cebuli ciągle mieszając, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową. Na dno naczynia do zapiekania wykładamy plastry podsmażonego schabu, układamy plastry ziemniaków, oprószamy sola, wykładamy podsmażone pieczarki, zalewamy sosem beszamelowym. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy wierzch. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika, zapiekamy przez 45 minut

Bajeczna Kuchnia
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 141

mięsną *** *** Na wierzch wykładamy resztę ziemniaków, na których następnie układamy kawałki masła *** *** Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (piekłam z termoobiegiem) i zapiekamy przez ok 20 minut – do zrumienienia ziemniaków. W między czasie ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i następnie posypujemy nim podpieczoną zapiekankę *** *** Pieczemy dalej ok 10-15 minut – do rozpuszczenia

Blog z Apetytem
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOROWIKAMI 116

Porcja dla 4-6 osób ● 600 g ziemniaków ● 20 g masła ● 1 l. śmietany kremówki ● 1 ząbek czosnku ● 1 liść laurowy, kilka gałązek świeżego tymianku ● 1 cebula ● 200 g borowików ● 60 g startego parmezanu ● sól, pieprz   Przygotowanie: Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie talarki. Posmaruj masłem formę żaroodporną. Ziemniaki przełóż do rondla, dodaj śmietanę, posiekany ząbek czosnku, liść laurowy(...)oczyść i pokrój w plasterki, i podsmaż na maśle przez kilka minut, domieszaj zeszkloną cebulę. Wyłóż grzyby z cebulą na dno formy. Na wierzchu ułóż ziemniaki, wlej śmietanę z gotowania. Posyp startym parmezanem i zapiekaj przez około 20-30 minut, aż wierzch zapiekanki się zezłoci, a ziemniaki będą miękkie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pyszna zapiekanka ziemniaczana 477

plasterki. Ser ścieramy na tarce. Jajka i śmietanę mieszamy ze sobą, dodajemy przyprawy (można również ulubione zioła) i połowę sera. Ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Dzielimy na trzy części. Pierwszą częścią wykładamy dno naczynia do zapiekania(...)układamy połowę wędliny z cebulą, papryki i kilka plasterków pomidora. Zalewamy 1/3 sosu śmietanowego. Czynność powtarzamy z druga warstwą. Na ostatnią warstwę ziemniaków układamy pomidory, wylewamy resztę sosu i posypujemy serem żółtym. Całość zapiekamy przez około 25 min w temp

e-PrzepisyKulinarne
Musaka – grecka zapiekanka 35629

odstawić, żeby puściły sok. Ziemniaki pokroić na ćwiartki, a następnie w plasterki. Chwilę podsmażyć na patelni tylko tak, aby lekko zmiękły, nie przyrumieniać. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą z oliwek i wyłożyć ziemniaki. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić razem z czosnkiem. Dodać mięso i lekko poddusić. Pomidory sparzyć, o obrać ze skórki. Dwa pomidory pokroić w plasterki i odłożyć

https:KKuchniaMniam
Zapiekanka wiejska 224

Pozostajemy w ziemniaczanym klimacie i oto klasyczna wiejska zapiekanka, zapiekana ze śmietaną, jajkiem i serem. Jako dodatek do ziemniaków, oprócz oczywiście obowiązkowej kiełbaski i cebuli, można użyć właściwie każdego warzywa i mięsa, jakie zbywa w lodówce. Ja najbardziej lubię klasyczną, z dodatkiem kolorowej papryki(...)przyprawy, dokładnie wymieszać. 3. Formę żaroodporną posmarować masłem, przełożyć ziemniaki i warzywa. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut na wyższej półce piekarnika. 4. Roztrzepać jajko, dolać śmietanę i posiekany czosnek, dodać pozostałe składniki sosu, dokładnie wymieszać (ja robię to za pomocą morgensterna ;>). Zalać sosem zapiekankę, Zapiekać pod przykryciem kolejne 20 minut

Kuchnia Prezydentowej
Mięso z indyka, które oczaruje Twoich bliskich – przepisy 112

Indyk w sosie pieczarkowym To proste w przygotowaniu danie obiadowe na pewno przypadnie do gustu miłośnikom aromatycznego sosu pieczarkowego. Gotowa potrawa świetnie komponuje się z ryżem, kaszami, makaronami czy ziemniakami. Składniki: 1 pierś z indyka 500 g pieczarek 3 średnie cebule 2 szklanki śmietanki 30% kilka łyżek masła niewielka ilość oleju przyprawy – sól, pieprz, czosnek granulowany, posiekana natka pietruszki Pierś(...)aromatyczny obiad. Sprawdzi się również dla osób, które są na diecie i chcą odżywiać się zdrowiej (wtedy należy po prostu pozbyć się tłuszczu z przepisu)! Indyk zapiekany z warzywami można podać z ziemniakami, ryżem albo kaszą. Składniki: 500 g filetu z indyka 600 g mrożonych warzyw (marchew, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa) kilka łyżek masła niewielka ilość oleju przyprawy – słodka

Kuchcik gotuje