ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:34/181)

Ziemniaki au gratin z fenkułem 241

śmietanką i fenkułem, czyli ziemniaki po francusku w wersji wzbogaconej o koper włoski. Robi się ją błyskawicznie. Jest to bardzo prosta i pyszna zapiekanka z ziemniaków krojonych w cieniutkie plasterki zapiekane w śmietance. Jeśli szukasz super wegetariańskiej zapiekanki ziemniaczanej, to szczerze i serdecznie polecam mój przepis na ziemniaki au gratin z fenkułem

AniaGotuje.pl
Schab zapiekany z serem i pomidorem 304

Post Schab zapiekany z serem i pomidorem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Fritatta z chorizo i halloumi 182

st.C. Na patelni podsmażamy na oliwie pokrojone w pól plasterki chorizo. Zdejmujemy z patelni. Dolewamy łyżkę oliwy i smażymy na rumiano pokrojone w kostkę ziemniaki. Do naczynia w którym będziemy zapiekać (ja robiłam to w patelni wyłożonej papierem do pieczenia) wrzucamy ziemniaki i kiełbasę. Jajka lekko roztrzepujemy, mieszamy je ze śmietanką i papryką. Mieszanina zalewamy ziemniaki z chorizo. Na wierzchu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zapiekanka ” Boryny „ 195

Zapiekanka ” Boryny „ W powietrzu wisi widmo poniedziałku ..no cóż , trzeba będzie pędzić do pracy skoro świt , po całym dniu biegania i stresów nie za

Ogrodnik w podróży
Ziemniaki jak z ogniska 67

ziemniaki smakują jak z ogniska, a są przygotowane w piekarniku! Cały sekret to obtoczenie mokrych ziemniaków w mieszaninie mąki z solą i odpowiednio długie pieczenie. Gotowe ziemniaczki mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Po przepołowieniu ich i obserwowaniu jak przyjemnie pod ich temperaturą topi się masło, wracają wszystkie piękne wspomnienia dzieciństwa. kilka-kilkanaście niedużych młodych ziemniaków (najlepiej podobnej wielkości(...)łyżka soli masło Nieobrane ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Nakłuwamy widelcem lub patyczkiem do szaszłyków. Zalewamy wodą. Do miseczki wsypujemy mąkę oraz sól. Dokładnie mieszamy. Ziemniaki odcedzamy. Mokre od wody ziemniaki dokładnie obtaczamy w mące z solą (uwaga, aby dłonie nie były mokre, by nie namoczyły „panierki”). Ziemniaki układamy w formie do zapiekania. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka z rybą, brokułem i pieczarkami  167

patelni 1 łyżkę oliwy z oliwek. Podgrzałam na średnik ogniu, żeby się lekko zarumieniły. Warzywa odstawiłam do wystudzenia. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Wystudzone ziemniaki pokroiłam w plasterki. Dno naczynia do zapiekana posmarowałam łyżeczką oliwy z oliwek. Na spód naczynia ułożyłam plasterki ziemniaków, oprószyłam delikatnie pieprzem. Następnie rozłożyłam różyczki brokuła. Pomiędzy warzywa wkładałam kawałki łososia a na końcu rozłożyłam

Kuchnia u Krysi
Biała kiełbasa zapiekana z cebulą 101

stole właśnie w okresie wielkanocnym. Przygotowywana na różne sposoby - w żurku, zapiekana, duszona, w sosie, w cieście... U nas od lat podawana biała kiełbasa zapiekana z cebulą. Smakuje wyśmienicie z chrzanem i ziemniakami. Polecam nie tylko na święta;)  Polecam do przygotowania też inne przepisy na białą kiełbasę: Zapiekany wieniec kiełbasy na warzywach Biała kiełbasa z pieca(...)polać kiełbasę. Naczynie przykryć pokrywką lub folią, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temp. 180stC, następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze 25 minut, od czasu do czasu polewając kiełbaski sosem z brytfanki. Podawać z chrzanem, ziemniakami - wg uznania. Smacznego

Obiad gotowy
Jajka zapiekane z pieczarkami. 162

córka i zięć starają się nie jadać pszenicy. Taki mają swój styl żywienia. Ponieważ mieli nas odwiedzić to przygotowałam dla nich jajka zapiekane z pieczarkami. Smakowało, bo szybko zniknęło z talerzy. Składniki: 6 średnich ugotowanych ziemniaków w mundurkach. 3 jajka 400 g pieczarek 1 cebula 250 ml śmietany 100 g żóltego sera 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka masła(...)pieprzem. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i na dno ułożyć plastry ziemniaków, a następnie pieczarki. Zrobić w pieczarkach trzy dołki i w każdy wbić jajko. Śmietanę wymieszać ze startym żółtym serem, solą, pieprzem, papryką i zalać całość. Piec w 180 stopniach około 15 minut, aż śmietana z serem się przyrumieni. Przed podaniem posypać koperkiem. jajka zapiekane z pieczarkami

O kuchni z uczuciem
Filet z kurczaka pieczony na młodej kapuście 987

kurczaka wychodzi wyjątkowo soczyste, a kapusta mięciutka i pyszna. Wytworzony podczas pieczenia kremowy sos można przelać do garnuszka i zagęścić mąka, a następnie wykorzystać go do polania ziemniaków. Filety z kurczaka zapiekane w młodej kapuście , to praktycznie danie jednogarnkowe (nie licząc jednej zużytej dodatkowo małej patelni do podsmażenia cebulki). Przygotowanie tego dania nie zajmuje zbyt wiele czasu i jedyne(...)można całość jeszcze podpiec przez ok. 10 minut w funkcji ‘grill’ ,by nadmiar sosu nieco odparował. W razie potrzeby, jeśli chcecie wykorzystać powstały sos, np. do polania ziemniaków, to możecie go przelać do garnuszka i zagęścić mąką. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Filet z kurczaka pieczony na młodej kapuście appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Shepherd's Pie 96

Jedno z angielskich dań, które często goszczą w naszym domu. Shepherd's pie jest połączeniem puree z ziemniaków i wołowiny z groszkiem, zapiekane w piekarniku w stylu zapiekanki. Danie jest bardzo delikatne i idealnie nadaje się do podania dzieciom.  Składniki: * 1kg ziemniaków * pół szklanki ciepłego mleka * łyżka masła * 500g dobrej mielonej wołowiny * mała puszka groszku * sól i pieprz

Klasyka Gotowania
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i ogórkiem kiszonym w sosie chrzanowym 202

przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki (większe w dużą kostkę). Natrzeć olejem, oprószyć solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ziemniaki wyłożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut. Na zapieczone ziemniaki wyłożyć równomiernie wymieszane ze sobą boczek, ogórki i cebule

Gospodyni Miejska
Kotlety schabowe zapiekane z warzywami 189

tarce. Wymieszać wszystko razem, można podsmażyć lub podpiec. Do naczynia żaroodpornego wylewamy część sosu, a na to układamy kotlety. Na mięso wykładamy warzywa i zalewamy sosem. Zapiekamy i podajemy z ziemniakami i surówką

Moje Wyroby
Schabowy z pieczonymi ziemniakami i mizerią 194

wymieszaj i wstaw do lodówki. 3. Ziemniaki myjemy lub obieramy, kroimy na połówki - gotujemy 10 min od momentu zagotowania się wody. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem - układamy odcedzone ziemniaki, posypujemy tymiankiem i solą. Zapiekamy ok 20 min - opcja grill. Na małej patelni rozpuść masło (1 łyżka) i delikatnie przesmaż czosnek - polej gotowe grillowane ziemniaki. 4. Kotlety odsącz na ręczniku papierowym

Alutka-Gotuje
Kapusta z pulpetami w pomidorach 85

większe kawałki. Łopatkę wieprzową mielimy, dodajemy posiekaną cebulę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy pulpeciki. W naczyniu żaroodpornym układamy kapustę, zalewamy bulionem i passatą. Dodajemy ziemniaki i pulpety. Całość zapiekamy 90 min w 200°C . Pod koniec dodajemy mąkę wymieszaną w zimnej wodzie, dodajemy do całości, dokładnie rozprowadzamy. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną

R'n'G Kitchen
Najpopularniejsze przepisy 2017 roku 130

najbardziej przypadły do smaku czytelnikom. Zdrowe drożdżowe z pomarańczową nutą Sałatka z wędzonym kurczakiem, melonem i sosem serowo-szalotkowym Pęczotto z kurczakiem i szczypiorem z tymiankową nutą Zapiekana biała kapusta z ziemniakami, marchewką i koperkiem Domowe ogórki małosolne Sałatka z tuńczykiem i ryżem Sałatka ze świeżym szpinakiem i kurczakiem na ostro Pieczona jaglanka szarlotkowa z orzechami włoskimi Zbożowe batoniki

My Chcemy Jeść
śledzie po skandynawsku 158

kupić, to swego czasu podawałam przepis na śledzie w sosie paprykowo-pomidorowym . Teraz sięgam do kuchni skandynawskiej, która ze śledzi ma nawet tort, na który notabene poszukuję przepisu. śledź zapiekany w sosie śmietanowo-chrzanowym 800 g świeżych niesolonych oczyszczonych śledzi, 1 łyżka soku z cytryny, sól, 1,5 łyżki masła, 3/4 szklanki śmietany 18%, 2 łyżki keczupu, 3 łyżki(...)naczyniu żaroodpornym wysmarowanym łyżką masła. Ze śmietany, keczupu i chrzanu przygotuj sos, którym polej śledzie. Skrop pozostałym roztopionym masłem. Zapiekaj 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 st.C. Im większe śledzie, tym dłużej zapiekaj. Podawaj gorące z ziemniakami

Eksperyment sobotni
Mięsna zapiekanka pod ziemniaczaną pierzynką 120

chwilę. Dokładnie ze sobą mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniach żaroodpornych (takich na jedną osobę), na dnie układamy farsz. Na wierzchu układamy warstwę z ziemniaków, posypujemy startym serem, zapiekamy 20 min w 180°C. Posypujemy szczypiorkiem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Najpopularniejsze przepisy 2015 roku 175

wegetariańskie, przekąski i desery. Oto dziesięć przepisów z minionego roku, które najbardziej przypadły Wam do gustu. Dania główne Pieczona wątróbka Dania bez mięsa Kasza kuskus z warzywami Zapiekana fasolka szparagowa Pieczone ziemniaki Brukselka i spółka z patelni Przekąski Mini pizze bez ciasta Sałatki Sałatka hawajska Desery Domowe batony musli Placek jaglany z borówkami Puszyste ciasto z jabłkami

My Chcemy Jeść
Czerwona kapusta duszona. Modra kapusta duszona. 242

cukru, mieszamy, aż cukier się rozpuści, ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy do jako dodatek do obiadu. Tym razem czerwona kapusta duszona została podana do zapiekanej karkówki i smażonych ziemniaków. Smacznego. The post Czerwona kapusta duszona. Modra kapusta duszona. appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanka ziemniaczano – pieczarkowa 156

tylko sól i pieprz do smaku. Małe pojedyncze foremki , lub jedną dużą , smarujemy od środka masłem . Na dnie każdej układamy warstwę ziemniaków , następnie warstwę pieczarek i znowu ziemniaki . Tak przygotowane zapiekanki , zapiekamy w temperaturze 160 C przez około 30 minut , aż wierzch pięknie zbrązowieje . Gotowe Dekorujemy wierzch tymiankiem i podajemy – smacznego !   Post Zapiekanka ziemniaczano – pieczarkowa pojawił się

Ogrodnik w podróży
Zapiekane ziemniaczki z sosem czosnkowym 189

lubi zapiekane w piekarniku cząstki ziemniaków ręka do góry :) No to teraz nie musicie już lecieć do sklepu i szmerać w zamrażarkach, bo w domu możecie przyrządzić równie smaczne i to bez zbędnych ulepszaczy, chemii i innych "zdrowych" dodatków... Ziemniaki przeważnie każdy z nas ma, więc... do roboty ;) Ps. Ostatnio ktoś dopytywał o dania na kieszeń studenta... myślę

Kuchnia w czekoladzie
Ziemniaki pod mozzarellą faszerowane kapustą 163

dusimy przez kwadrans. Następnie dodajemy koperek i doprawiamy solą i pieprzem.  Z iemniaki przekrawamy wzdłuż, wydrążamy środek  Wydrążone ziemniaki wypełniamy  farszem z kapusty. Ziemniaki przykrywamy plastrem mozzarelli  Zapiekamy przez około 20 minut w nagrzanym do 240 stopni piekarniku.  Podajemy z sałatą posypując szczypiorkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
P... Pierogi! (i polska impreza!) 177

trochę farszu ? Mój teść jadł go z… chlebem i bardzo chwalił sobie smak ! Można też z kolei nagrzać piekarnik, do naczynia żaroodpornego wrzucić farsz, przykryć ziemniakami i serem i zapiekać. Mini gratin a’la pierogi ruskie ;) Pierogi to był ewidentny gwóźdź programu. Jednak zaopatrzona w inne rarytasy widziałam, że ona również sprawiły gościom przyjemność :) Na stole znalazły

Kitchens Alphabet