ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:32/181)

Ziołowo-maślane pieczone ziemniaki 141

osolonej wodzie. Następnie przestudzić, ponacinać co 5mm, natrzeć masłem, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. 2. Czosnek obrać i pokroić w grubsze plasterki.  3. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, ułożyć ziemniaki i posypać plastrami czosnku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 35-40 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Pieczone udka z warzywami 226

pomidorków koktajlowych przyprawy: sólo, pieprz, oregano, majeranek, zioła prowansalskie Pieczone udka z warzywami – przepis Udka z kurczaka dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Układamy w naczyniu do zapiekania. Marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pora myjemy i kroimy w półplasterki. Wszystkie warzywa dodajemy do kurczaka i całość przyprawiamy. Dodajemy pomidorki koktajlowe i zapiekamy przez

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pałki z kurczaka zapiekane w warzywach 180

groszku zielonego 1 mały kalafior pół papryki czerwonej sól pieprz kminek mielony majeranek lub dowolne przyprawy 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki, układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym tłuszczem i posypujemy przyprawą do ziemniaków. 2. Pora kroimy na półplasterki, marchewkę ścieramy na grubej tarce i układamy na ziemniakach. 3. Pałki z kurczaka układamy na warzywach i posypujemy przyprawą do kurczaka

Kuchnia u Bietki
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i suszonymi grzybami 110

miękkości. Obrane ziemniaki pokroić na cienkie plasterki i przepłukać zimną wodą. Można lekko podgotować ziemniaki i pokroić w plasterki, wówczas zapiekanką upiecze się szybciej. Formę (foremki) do zapiekania wysmarować tłuszczem, ułożyć warstwę ziemniaków,  warstwę cebuli z grzybami, boczek, warstwę cebuli,  przykryć ziemniakami. Jajko wymieszać ze śmietaną, posolić, dodać trochę gałki muszkatołowej i polać nią ziemniaki. Przykryć. Wstawić

królestwo garów
Pieczone ziemniaki faszerowane tuńczykiem. 151

rzodkiewki Przygotowanie: Ziemniaki szorujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie każdy przecinamy wzdłuż na połowę. Kolejno układamy je na blaszkę skórką do dołu i zapiekamy około 1 godziny, aby zmiękły. Kiedy troszkę ostygną wydrążamy łyżeczką z ziemniaków miąższ, pozostawiając trochę przy skórce. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a tuńczyka odcedzamy z zalewy. W misce(...)rozgniatamy widelcem miąższ z ziemniaków, dodajemy jajko, natkę pietruszki, szczypiorek, mozzarellę, wrzucamy cebulę oraz tuńczyka i przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Wszystko dokładnie mieszamy i faszerujemy ziemniaki. Następnie znów wkładamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze około 15-20 minut. Proponuje podawać z jogurtem naturalnym i kiełkami rzodkiewki. Smacznego

Symfonia smakowa
zapiekanka kalafiorowa z serem korycińskim 167

czosnek i przyprawić. Kalafiora ugotować w osolonej wodzie al dente. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Warzywa obrać i pokroić w plastry. Na dnie foremki do zapiekania ułożyć połowę plasterków ziemniaków. Na ziemniakach rozłożyć szpinak

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zapiekanka sabaudzka, czyli zapiekanka ziemniaczana w boczku 113

pyszną kolację w długie, zimowe wieczory, gdy za oknem wieje i pada. Danie wywodzi się z ubogich terenów górskich, gdzie zimą nie było zbyt wielkiego wyboru warzyw poza ziemniakami, wieprzowiną i suszonymi owocami. Zapiekanka ziemniaczana w boczku to wspaniałe, domowe jedzenie, które każdy chętnie zje zimowym wieczorem, najlepiej w pobliżu rozpalonego kominka. Myślę, że zapiekanka sabaudzka jest bardzo bliska typowej(...)boczku Składniki: 1,2 kg ziemniaków 2 cebule 16 śliwek suszonych (miękkich) 80 g rodzynek Około 30 plasterków cienkiego boczku (w zależności od wielkości naczynia/formy do zapiekania) Sól i pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Przełożyć na kuchenną ściereczkę, zawinąć w tobołek i skręcając i dobrze odcisnąć.  Cebulę drobno pokroić.  Odciśnięte ziemniaki

Codzienne Gotowanie
Frittata z ziemniakow i sera plesniowego 158

gałązki rozmarynu sól, pieprz 4 duże jajka 375 ml śmietany kremówki 100 g sera z niebieską pleśnią np Lazur czy Rokpol Piekarnik rozgrzewamy do 160 st.C. Ziemniaki układamy w naczyniu do zapiekania, solimy, pieprzymy i posypujemy listkami rozmarynu. Jajka energicznie mieszamy ze śmietanką i zalewamy ziemniaki. Na wierzchu układamy plastry sera. Pieczemy ok 30 minut. Mi osobiście ta frittata najbardziej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Euro 2016: 6 smacznych dań dla kibiców 195

mięsnego. Zapiekanka ziemniaczana w dwóch smakach  450 g młodych ziemniaków 1 cebula 1 pomidor malinowy ½ czerwonej papryki 1 opakowanie serka wiejskiego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju kokosowego ½ łyżeczki suszonej bazylii kilka szczypt oregano kilka szczyp ziół prowansalskich sól ziołowa sól pieprz Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odstawiamy(...)wiejski. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Zapiekankę ziemniaczaną podajemy na ciepło jako danie główne lub dodatek do mięsa. Zapiekane pory z młodymi ziemniakami i kurczakiem 250 g piersi z kurczaka 2 pory 4 młode ziemniaki 2 łyżki mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżka oliwy z oliwek

My Chcemy Jeść
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, boczkiem i białym serem 109

odcisnąć z wody, która się z niej wytrąciła. Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć, żeby tłuszcz się wytopił, odsączyć na ręczniku papierowym. Ser pokruszyć, czosnek posiekać. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Połowę ziemniaków ułożyć warstwą na dnie, posolić i popieprzyć,. Cukinię wymieszać z czosnkiem, boczkiem i serem, dodać zioła prowansalskie i wymieszać. Wyłożyć na ziemniaki. Wierzch przykryć pozostałymi ziemniakami, posolić

Cooking for Emily
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, boczkiem i białym serem 137

odcisnąć z wody, która się z niej wytrąciła. Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć, żeby tłuszcz się wytopił, odsączyć na ręczniku papierowym. Ser pokruszyć, czosnek posiekać. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Połowę ziemniaków ułożyć warstwą na dnie, posolić i popieprzyć,. Cukinię wymieszać z czosnkiem, boczkiem i serem, dodać zioła prowansalskie i wymieszać. Wyłożyć na ziemniaki. Wierzch przykryć pozostałymi ziemniakami, posolić

Cooking for Emily
PAŁKI KURCZAKA ZAPIEKANE Z WARZYWAMI 332

pieprz Kamis Wykonanie: Pałki kurczaka nacieramy solą i pieprzem, oprószamy ognistą mieszanką przypraw, ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na ćwiartki, oprószamy solą i rozmarynem. Na blasze układamy ziemniaki i pałki kurczaka, zapiekamy ok 30 minut, po tym czasie dokładamy mrożone warzywa, posypujemy je dołączonym zestawem przypraw. Pieczemy jeszcze ok 20 minut. TEST WARZYW NA PATELNIĘ IGLOTEX: Mieszanka bardzo mi się spodobała

Z Majeczką w kuchni
Błyskawiczna zapiekanka z porów, ziemniaków i sera 88

cebulą, i czosnkiem (około 5-7 minut) - do momentu aż lekko zmiękną.  Dodaj tymianek i gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprz. W posmarowanym masłem naczyniu do zapiekania układaj warstwami: pokrojone ziemniaki, podsmażone warzywa, plasterki żółtego sera, ziemniaki, warzywa, ser. Wlej 2 szklanki bulionu. Przykryj i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz 40-45 minut. Podawaj z dowolną

Moja Mama Gotuje
zapiekanka ziemniaczana z jarmużem 123

sera feta 1 cebula 3 ząbki czosnku ok. 80 ml śmietanki kremówki 4 jajka 100 ml śmietany 18% 150 g sera żółtego (ulubionego da zapiekania) ok. 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz masło do smażenia wykonanie: Ziemniaki obieramy, podgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Jarmuż myjemy, usuwamy grube „żyłki”, rwiemy na mniejsze kawałki. Przekładamy na dużą(...)żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwę pokrojonych w plastry ziemniaków. Oprószamy pieprzem. Wykładamy masę szpinakową a na niem wymieszany ser feta ze śmietaną. Oprószamy tymiankiem. Układamy warstwę ziemniaków. Oprószamy pieprzem. Całość posypujemy startym serem. Zapiekamy przez

Domowy Smak Jedzenia