ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:28/181)

Szparagi uczta smakosza. 245

wywaru ze szparagów, zrobić sos podobny do beszamelowego, polać nim szparagi, posypać startą mozzarellą i zapiec w piekarniku pod grillem około 10 minut. Dodałem do naczynia do zapiekania ugotowane młode ziemniaki, posypane koperkiem i kilka ciemnych winogron

Kulinarny karnet Christophera
KURCZAK PIECZONY Z ZIEMNIAKAMI 185

łódeczki.Przekładamy do większego pojemnika polewamy olejem i dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy-najlepiej rękami :). Teraz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kawałki kurczaka i ziemniaki-dużo i gęsto. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180C z termoobiegiem.Pieczemy ok.50-60 min. Kiedy ziemniaki są chrupiące a mięsko soczyste danie jest gotowe.Podajemy z ulubioną surówką. Ja podałam z moją ulubioną sałatką

Mała w garnku miesza
Miętus z młodymi ziemniakami i ajwarem 136

osuszamy rybę, a następnie przyprawiamy ją wędzoną papryką i pastą ajwar. Pokrojone warzywa mieszamy z ziemniakami, kaparami, olejem, wędzoną papryką i pastą ajwar. W naczyniu do zapiekania układamy warzywa i ziemniaki, a na nich rybę. Całość pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach

Kuchnia Bon Appetit
Propozycja obiadu jednogarnkowego lub zapiekanka ziemniaczana po prostu 180

centymetra. W małym naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem, ułożyłam 3 warstwy ziemniaków. Oprószyłam je ziołami prowansalskimi i położyłam kilka wiórków masła. Na ziemniaki wyłożyłam wędlinę. Przykryłam kolejnymi dwoma warstwami ziemniaków, które także posypałam ziołami i obłożyłam masłem(...)Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 195 stopni. Ser starty na grubej tarce wymieszałam ze śmietaną i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Po ok. 30 minutach zapiekania, ser ze śmietaną wyłożyłam na ziemniaki i rozprowadziłam. Posypałam odrobiną świeżego szczypioru. Zapiekałam jeszcze kilka minut - do roztopienia sera. Danie gotowe. Mężowi bardzo smakowało. Syn też podjadał mimo, że wcześniej swój obiad zaliczył

Kuchnia po mojemu
Zapiekanka ziemniaczano-selerowa 85

popierz. Następnie polej olejem orzechowym. Wymieszaj. Wysmarowane naczynie wyłóż plastrami ziemniaków i selera. Mleko ze śmietaną przecedź (zostawiając czosnek i liść laurowy), a następnie polej nim warzywa. Poziom wlanego mleka powinien znajdować się tuż pod ostatnią warstwą warzyw. Dociśnij plastry selera i ziemniaków, tak by mleko dosięgło górnej warstwy. Zapiekaj 45-50 minut do czasu, aż ziemniaki i seler będą(...)kolejne 15 minut i zapiekaj, do momentu gdy góra zapiekanki nabierze złotego koloru i będzie chrupiąca. Gotową zapiekankę wyjmij z pieca i poczekaj z podaniem kilka minut. Żeby nie wystygła proponuje ją przykryć. Podawaj w towarzystwie np. Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej i sałatki z zielonego ogórka . * U mnie po 50 minutach ziemniaki i seler były lekko twardawe

Moja Delicja
Zapiekanka ziemniaczano-selerowa 181

przecedź (zostawiając czosnek i liść laurowy), a następnie polej nim warzywa. Poziom wlanego mleka powinien znajdować się tuż pod ostatnią warstwą warzyw. Dociśnij plastry selera i ziemniaków, tak by mleko dosięgło górnej warstwy. Zapiekaj 45-50 minut do czasu, aż ziemniaki i seler będą miękkie (sprawdź nożem na środku zapiekanki, jeśli warzywa będą twarde potrzymaj jeszcze kilka minut)*. Wyjmij zapiekankę(...)kolejne 15 minut i zapiekaj, do momentu gdy góra zapiekanki nabierze złotego koloru i będzie chrupiąca. Gotową zapiekankę wyjmij z pieca i poczekaj z podaniem kilka minut. Żeby nie wystygła proponuje ją przykryć. Podawaj w towarzystwie np. Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej i sałatki z zielonego ogórka . * U mnie po 50 minutach ziemniaki i seler były lekko twardawe

Moja Delicja
Woll Saphir Lite Induction – recenzja nadzwyczajnej patelni 116

Woll Szafir ze sklepu  GUSTUS Na czym polega jej nadzwyczajność? Smaży w małej ilości tłuszczu, nie dymi, nie kopci, można w niej piec ciasta nawet. Zapiekane pod pokrywką ziemniaki z patelni ,będą miały smak ziemniaczków z piekarnika. Na początek jednak trochę danych. Zapraszam do lektury, gdyż warto! Linia Indukcja to produkty najnowszej generacji przeznaczone do użytku na płytach(...)solidna. Posiada pokrywkę , z którą bez obaw możecie włożyć ją do piekarnika. Patelnia została wypróbowana do robienia różnych z pozoru podobnych do siebie rzeczy. W patelni dusiłam, podsmażałam, piekłam,zapiekałam,smażyłam bez tłuszczu lub na małej jego ilości, wręcz śladowej. Najpierw przyrządziłam  KASZOTTO Z WARZYWAMI , JAJEM I PARMEZANEM. To danie jednogarnkowe, które w normalnych warunkach potrzebowałoby przynajmniej dwóch osobnych

Z Kuchni Do Kuchni
Surówka z topinamburem i rzodkiewką w stylu kimchi 194

urodzaju – trzeba wymyślać różne nowe przepisy z topinamburem. Na szczęście jest dobry i na surowo i po ugotowaniu, Najczęściej robię kiszony topinambur – tak jak ogórki albo zapiekam topinambur jak ziemniaki z serem . Jest też pyszny w zupie grzybowej. Absolutnym hitem jest natomiast pikantna surówka z topinamburem i rzodkiewką w stylu kimchi. Robi się błyskawicznie i efekt murowany. Składniki

Ugotowane pozamiatane
PIECZONY SCHAB, ZIEMNIAKI I COLESŁAW – wspomnienie smaków dzieciństwa! 160

świeżym rozmarynem i odrobiną posiekanej chili. Dokładnie nacieramy mięso ( obficie ) i odstawiamy do zamarynowania ( im dłużej – tym smak będzie intensywniejszy ). Po zamarynowaniu układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania razem z ziemniakami. Pieczemy do miękkości ( zależy od grubości schabu ) – ok. 70-80 minut w 180C. Podajemy na gorąco z pieczonymi ziemniakami oraz surówką coleslaw z białej kapusty. Przepis powstał

Ostra na Słodko
ZIEMNIACZANE RÓŻYCZKI 521

obieraczki kroję w cieniutkie plasterki. Plastry układam jeden na drugim i zwijam w różyczki. Układam w formie do muffinów i kształtuję różyczki. Skrapiam olejem i oprószam przyprawą do ziemniaków oraz solą. Zapiekam około 45 minut w 190 stopniach

JejKuchnia
Zapiekanka ziemniaczana i pstrąg z patelni 153

gotujemy w mundurkach. Wystudzone obieramy, kroimy w plasterki i układamy w naczyniu żaroodpornym. W blenderze miksujemy śmietanę ser i jajko, doprawiamy do smaku i dodajemy posiekany koperek, zalewamy ziemniaki masą i zapiekamy w temp ok 180 st przez ok 30 min. Pstrąga skrobiemy z łusek, lekko solimy i posypujemy pieprzem, następnie panierujemy w mące i smażymy z obu stron

Gotowanie jest łatwe
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA 122

mielone (resztka z sosu do spaghetti - można również dodac pozostałości z innego mięsnego obiadu ) mozarella bazylia Ziemniaki gotujemy, kroimy w plastry. układamy do naczynia żarrodpornego. Układamy - ziemniaki, mięso, ziemniaki, mozarella, bazylia. Zapiekamy do momentu zarumnienienia sie sera. Doooooobre! :) SMACZNEGO

BezglutenowaIzabela
Szybka zapiekanka z ziemniakami i parówką. 589

kroimy na plasterki. 4. Układamy według kolejności: ziemniaki, cebula, parówka, na to kolejna warstwa - ziemniaki, cebula, parówka. Na samą górę trzemy ser i zalewamy sosem.  5. Zapiekamy do czasu, aż ziemniaki będą miękkie, a ser przyrumieniony (około 30 minut). Zajrzyj również tu: 1.  Ciasto "Kubuś" 2.  Swojski Kopiec Kreta 3.  Kruche ciasto z jabłkami i bezą

My World by Dagmara Rek
Ziemniaki z farszem cebulowo-tymiankowym. 149

miękkości, dodać tymianek, szczyptę soli i wymieszać. Miąższ ziemniaków rozgnieść widelcem, dodać cebulę, cheddar, sól i pieprz i dokładnie wymieszać. Masę włożyć do ziemniaczanych łódeczek. Ziemniaki ułożyć na natłuszczonej blaszce i  zapiekać przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Podawać z ulubionym sosem

zadanie-gotowanie