ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:19/181)

Ratatuja , albo jak kto woli ratatouille :) 824

wielkości naczynia w jakim je robimy,można dodać też paprykę)  Przygotowanie: Wszystkie warzywa musimy pokroić w plasterki o grubości 4-5 mm (cebule i ziemniaki wcześniej trzeba obrać) Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, a następnie układamy w nim na przemian plasterki warzyw. Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i polewamy nią warzywa ułożone w formie. Całość posypujemy ziołami(...)wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folie i pieczemy kolejne 30 minut. (w zależności od piekarnika można przedłużyć czas zapiekania jeśli np. ziemniaki będą jeszcze twarde

Bon appetit mon amie
Obiad z piekarnika 174

mięso pod przykryciem w piekarniku- oczywiście wyjmij z worka! Międzyczasie obierz ziemniaki, pokrój na części , posól, posyp suszonym rozmarynem. Formę do zapiekania wyłóż papierem do pieczenia, wysyp ziemniaki. Papier zepnij wykałaczkami. Zapiekaj razem z mięsem. Mięso potrzebuje znacznie więcej czasu niż ziemniaki. Tak upieczone mięso i ziemniaki podawaj z ulubionymi dodatkami. Zimne mięso przechowuj w lodówce, przez kilka dni zużyjesz

Z Kuchni Do Kuchni
Ryba zapiekana w śmietanie 185

rybę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15-20 minut.  Rybę zapiekaną w śmietanie podajemy z nie paloną kaszą gryczaną lub ziemniakami. Ryba zapiekana w śmietanie

Cztery Fajery
Ryba zapiekana ze szpinakiem i słodkimi ziemniakami 190

słodkimi ziemniakami to propozycja na obiad – lubię ryby, ale jeść ciągle w takiej samie formie pieczone, w panierce czy z grilla – chciałam odmiany. Niestety w książkach mamy nie znalazłam niczego co wzbudziło by moje zainteresowanie, więc poszperałam w „nowoczesnych” książkach kucharskich. Pomysł by zapiec rybę ze słodkimi ziemniakami... Więcej The post Ryba zapiekana ze szpinakiem(...)słodkimi ziemniakami appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Zapiekanka ziemniaczana z brokułem 1704

pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Ser żółty trzemy na tarce i dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wykładamy ziemniaki, dodajemy sos i pozostałe składniki. Wierzch zapiekanki posypujemy serem żółtym.  Wkładamy do rozgrzanego piekarnika w temp. 180*C. Zapiekamy całość ok 15min. Smacznego

Kuchnia Pełna Pasji
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą 71

doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwami połowę wcześniej ugotowanych ziemniaków, na które wykładamy połowę podsmażonej kiełbasy z cebulką i zalewamy połową sosu, następnie w ten sam sposób układamy kolejne warstwy. Przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 0 C i zapiekamy przez 35minut(...)Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i ananasem Klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą 1070

doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwami połowę wcześniej ugotowanych ziemniaków, na które wykładamy połowę podsmażonej kiełbasy z cebulką i zalewamy połową sosu, następnie w ten sam sposób układamy kolejne warstwy. Przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 0 C i zapiekamy przez 35minut(...)Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i ananasem Klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Ziemniaki faszerowane, zapiekane... 144

smażyłam około 10 minut. Przyprawiłam solą i pieprzem. Środki ziemniaków (łódeczki) wysmarowałam delikatnie oliwą, ich wnętrze wyłożyłam przygotowanym farszem. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Naczynie do zapiekania wysmarowałam oliwą. Ułożyłam w nim faszerowane ziemniaki, przykryłam i wstawiłam do gorącego piekarnika na 15 minut. Potem odkryłam naczynie i dopiekłam bez przykrycia jeszcze 10 minut. Kiedy skórka na wierzchu ziemniaków lekko się

Kuchnia u Krysi
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana 264

się zredukuje. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa mielonego. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Wystudzone ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki. Wykładamy nimi dno wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. Warstwę ziemniaków posypujemy solą oraz pieprzem. Rozprowadzamy farsz mięsny, wyrównujemy. Przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków. Jajka mieszamy ze śmietaną. Dodajemy starty żółty ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy zapiekankę. Naczynie wstawiamy

Smaki Na Talerzu
zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem i brokułami 173

Zapiekanki z mięsem mielonym to dania treściwe i szybkie w przygotowaniu. Na dodatek smaczne i w moim domu bardzo lubiane. Mięso mielone zapiekane z ziemniakami i brokułami to pomysłowa propozycja na obiad lub kolację. Do mięsa można dodać brokuły świeże lub mrożone. Kremowy sos serowy, apetycznie przyrumieniony, jest doskonałym zwieńczeniem tego dania. składniki: 1/2 kg mielonego mięsa(...)widelcem, doprawiam solą i pieprzem, dodaję żółty ser starty na grubych oczkach. W naczyniu żaroodpornym układam pokrojone w plastry ziemniaki, podsmażone mięso i kawałki brokuła. Całość zalewam sosem śmietanowo serowym. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekam około pół godziny

babka w formie
Zapiekane młode ziemniaki – wiosenne gratin dauphinois 167

Młode ziemniaki , młody czosnek, świeży, soczyście zielony pachnący koperek. Ta potrawa to szybka i lekka wersja francuskich gratin dauphinois – bardzo, bardzo wiosenna, bo zrobiona z pierwszych

Karo in the Kitchen
Pulpeciki w sosie chrzanowym / Meatballs in Horseradish Sauce 110

albo mieszanki mleka i śmietany. Pulpeciki w sosie chrzanowym pysznie smakują z ziemniakami, ryżem lub kaszą i zestawem surówek. Smacznego:) Jeśli lubicie klopsiki, zachęcam do wypróbowania moich pulpetów zapiekanych z ziemniakami: Przepis na pulpeciki w sosie chrzanowym, składniki: na pulpeciki: 400-500 g mielonego mięsa, mała cebula, ząbek czosnku (opcjonalnie), kilka łyżek bułki tartej, duże jajko, przyprawy do smaku

Lekcje w kuchni
Ziemniaki zapiekane z grzybami 183

sera żółtego WYKONANIE Ziemniaki  w osolonej wodzie na pół miękko. Tak, żeby się nam nie rozpadły. Studzimy, przecinamy na pół i wydrążamy środki. Tak przygotowane ziemniaki układamy na półmisku do zapiekania. Skraplamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Cebulę obieramy i kroimy  w kostkę. Szklimy delikatnie na maśle,dodajemy całe kurki i pieczarki pokrojone w półplasterki(...)Podsmażamy, doprawiamy,solą,pieprzem.Do grzybów dodajemy rozgniecione kawałki wydrążonych ziemniaków i śmietanę- mieszamy wszystko. Farszem nadziewamy ziemniaki, posypujemy serem żółtym.  Zapiekamy ok 30 min w ok 200 stopniach. Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Bacalhau – dorsz po portugalsku 195

tysiące sposobów na wykorzystanie bacalhau . Często łączy się go z ziemniakami, jajkami i oliwkami. Ponieważ wiem, że ciężko jest znaleźć suszonego dorsza w Polsce, co powiecie na świeżego, zapiekanego z ziemniakami i podanego z jajkiem na twardo? Tak tradycyjnie serwuje się danie bacalhau á gomes de sá z suszonym dorszem. W poszukiwaniu inspiracji bazowałam na przepisie od szczypta.com . Składniki

Pink Envelope
Zapiekanka z ziemniaków i jarmużu 196

średnie czerwone cebule (250g) 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól czarny pieprz świeżo mielony kilka łyżek oleju rzepakowy Instrukcje Ziemniaki, cebule i marchewki obieramy. Ziemniaki kroimy w grube (ok. 7-8mm) plastry, a cebulę w podobnej grubości półtalarki. Marchewkę oraz boczek kroimy natomiast w cieńsze (3-4mm) plasterki. Na dość silnym ogniu rozgrzewamy(...)przykrywamy i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg). Zapiekamy przez 60 minut, w międzyczasie przynajmniej raz (a najlepiej dwa razy) ponownie mieszając składniki. Pokrewne inspiracje Kapusta zapiekana z ziemniakami i boczkiem Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-211 {margin: auto;} #gallery-211 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-211 img {border

Kulinarna Pokusa