ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:15/181)

Ziemniaczane gniazdo z farszem 186

podduszenia. Dodać pokrojoną paprykę i pieczarki, nadal dusząć. Przyprawić solą i przyprawami. Ziemniaki obrać, ugotować i przedusić. Wymieszać z masłem i śmietaną. Na blasze wyłożonej papierem formować gniazda z ziemniaków. Zapiekać do zarumienienia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Na gniazda nakładać farsz i się zajadać :)\ Smacznego

ChilliJemy
Zapiekane ziemniaki z majerankiem 159

Wykonanie banalnie proste, a smak i aromat czarujące... nasączone majerankiem...pycha! U mnie w domu zapiekane ziemniaki są takim typowym obiadem piątkowym, zaraz po ziemniakach z gzikiem czy pomidorówce. Ziemniaki z majerankiem najczęściej podaję z rybą i surówką bądź mizerią.  Składniki 1,5 kg ziemniaków 30 dag żółtego sera pół kostki margaryny majeranek sproszkowana papryka łagodna pieprz, sól

Kuchenne aromaty
Kotlety mielone z pieczarkami i sosem sojowym + zapiekane ziemniaczki 192

czosnku - suszony koperek - przyprawy do ziemniaków - olej - 4 duże pieczarki - pieprz mielony Kartofelki obieramy i kroimy w duże kostko-kawałki. Układamy na blaszce skrapiając olejem, posypujemy mieszanką przypraw do ziemniaków zapiekamy ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni. W misce mieszamy pokrojone w kostkę (obrane) pieczarki, mięso mielone, pokrojoną w kostkę cebulkę, jajko. Dodajemy wyciśnięty czosnek, trzy szczypty mielonego pieprzu

upichcona
Pieczona kiełbasa w cebuli, porach i ziemniakach 197

Zapiekane ziemniaki z kiełbasą i warzywami przeniosły mnie do lat dziecinnych smakami. Pamiętam jak często babcia takie danie w piecu przygotowywała i swoim wnukom podawała. Zapiekanka prosta jest do przygotowania, a kiełbasa do niej dodana, w ziemniakach schowana, jest dobrze upieczona, soczysta, a nie spieczona.  Składniki: 0,5 kg obranych surowych ziemniaków, 300 g kiełbasy wędzonej z linii

Moniki Smakołyki
Bataty Hasselback 132

myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Bierzemy nóż i nakrawamy plasterki równej grubości na 2/3 głębokości. Uważajcie aby nie przeciąć ziemniaka na pół :) Smarujemy je olejem i posypujemy solą. Ziemniaki zapiekamy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Fasola wrzawska 185

Wrzawach zaczęła się do spotkania z przedstawicielami producentów. Mieliśmy przyjemność spróbować kilku dań z fasolą wrzawską w roli głównej: zupa fasolowa pasztety z fasoli (z grzybami i wiśniami) zapiekane ziemniaki z fasolą sałatki z fasoli  Dania wykonane były na miejscu a przygotowały je Panie ze Stowarzyszenia producentów fasoli tycznej „piękny Jaś” we Wrzawach. Wszystkie dania wspaniałe

królestwo garów
Tatar po francusku 140

jako coś oczywistego. Tu zaskoczeniem dla mnie był ketchup, który okazał się całkiem „niegłupim” dodatkiem do doprawienia mięsa.  No i zaskoczeniem był sposób podania z ziemniakami – frytkami, ziemniakami zapiekanymi i z sałatką. Polecam czasem w takiej formie podać tatara. Warsztaty z kuchni francuskiej wraz z Le Bistro Rozbrat zorganizowała Julita z Wrzącej kuchni . Oprócz tatara podczas warsztatów nauczyliśmy

królestwo garów
Stek z rekina w marynacie cytrynowo - koperkowej. 147

godzinę do lodówki.  Następnie na patelni grillowej rozgrzewamy masło  i obsmażamy stek po około 5-8 minut z każdej strony.  Podajemy z ryżem lub zapiekanymi ziemniakami oraz plasterkami cytryny. Smacznego

Symfonia smakowa
Schab po staropolsku 127

międzyczasie byłam w sklepie i natknęłam się przypadkiem na   "przyprawę staropolską do mięs" (KNORRa). Z czystej ciekawości kupiłam ją i zrobiłam schab po staropolsku. Podałam z  zapiekanymi ziemniakami i buraczkami na zimno. Najwięcej czasu zajmuje marynowanie mięsa. Trwa to ok. dwóch godzin, ale dzięki temu mięso jest kruche. Można nie marynować, ale wówczas schab będzie suchy - przetestowałam

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Schab pieczony 177

zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy od 45 do 60 minut - trzeba obserwować, gdyż każdy piekarnik inaczej się zachowuje Do obiadu, tak przygotowany schab, podałam z zapiekanymi ziemniakami i kalafiorem.  A na drugi dzień pokroiłam w grubsze plastry i zrobiłam kanapki do pracy.  Pychota!  Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym 188

Robiłam zupę pieczarkową i zostało mi pół opakowania pieczarek. Czasem robię sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych, ale tym razem zrobiłam z pieczarkami polędwiczki. Do nich podałam zapiekane ziemniaki z ziołami i warzywa: surówkę z marchewki z jabłkiem, mizerię i kalafior. Składniki: 1 polędwica (ok. 1/2 kg) 250 gramów pieczarek (to jest ok. 1/2 opakowania, jeśli kupujemy pieczarki w "koszyczku

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pieczone żeberka wieprzowe w musztardzie z cebulką 187

wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Dzięki temu woda będzie parować i mięso nie wyschnie Pieczemy bez przykrycia ok. 1 godziny (może być 15 minut dłużej) Podałam z  zapiekanymi ziemniakami ,  ogórkiem kiszonym  oraz sałatą polaną jogurtem naturalnym Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Łosoś zapiekany w sosie ziołowym 179

zasmażką na patelni Wyjmujemy na chwile rybę z piecyka, polewamy ją sosem i ponownie pieczemy kolejne 10 minut Ja rybę zjadłam bez dodatków, ale można podać do zapiekanych ziemniaków . Na zdrowie:) Zapraszam do mojej akcji: "Zastąp słoik pysznym daniem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Smaczne zakończenie wakacji 130

warto zorganizować coś na najbliższe ciepłe dni. Mam dla Was kilka propozycji kulinarnych na zakończenie wakacji m.in. szaszłyki z warzywami i filetem drobiowym w cytrynowo imbirowej  marynacie, ziemniaki zapiekane z masłem i rozmarynem, smażone listki szałwii w panierce, a na deser pieczone banany z czekoladą nussbeisser i sokiem pomarańczowym. Zaglądajcie tutaj, jeszcze dzisiaj startuję z przepisami

noteskulinarnyfiga
PIERWSZORZĘDNE FASZEROWANE ZIEMNIACZKI - IMPREZOWY HIT!!! 4478

pieczarki, wszystko przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i na koniec dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę. Ten zapach unoszący się w kuchni.... Achhhhh..... Przestudzony farsz nakładamy małą łyżeczką na lekko wydrążone ziemniaki, zapiekamy 20 min w 200 C, po tym czasie wyciągamy blaszkę z piekarnika i na każdym niebiańskim ziemniaczku kładziemy na wierzch mały plasterek ulubionego sera żółtego, ponownie zapiekamy, tym razem

Restauracyjka Literacka