ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:15/181)

Dorsz atlantycki pieczony z cytryną, koperkiem i czosnkiem. 167

kawałki cytryny, a następnie wszystko zawijamy i delikatnie nakłuwamy folie na górze.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Dorsza możemy podać z zapiekanymi ziemniakami lub fasolką szparagową. Smacznego

Symfonia smakowa
Pamuła - zupa z węgierek z ziemniakami i skwarkami 123

Słodko-słony barszczyk z węgierek – zupa mojego dzieciństwa. Klasyczna pamuła pochodzi z Podkarpacia i jest robiona z suszonych śliwek z cynamonem, goździkami i miodem, a podawana z zapiekanymi ziemniakami. Ale z mojego rodzinnego domu znam ją w tej właśnie postaci, i taka mi smakuje J Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Paczka Pełna Niespodzianek od AleDobre.pl 132

trzydziestce, którzy pamiętają zamierzchły socjalizm). Tu naprawdę nie ma co pisać, to trzeba spróbować. Ja od razu tak się napaliłem na tę musztardę, że na kolację zrobiłem zapiekane ziemniaki w sosie mleczno-musztardowym z czosnkiem - przepis wkrótce :) A dodam jeszcze, że przepis podpatrzyłem na mniammniam.com . Śmietana sojowa Przyznam się od razu, że nie jestem zbyt dobry w sojowych "imitacjach

Marder&Marder Manufacture
Ziemniaczane gniazdo z farszem 157

podduszenia. Dodać pokrojoną paprykę i pieczarki, nadal dusząć. Przyprawić solą i przyprawami. Ziemniaki obrać, ugotować i przedusić. Wymieszać z masłem i śmietaną. Na blasze wyłożonej papierem formować gniazda z ziemniaków. Zapiekać do zarumienienia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Na gniazda nakładać farsz i się zajadać :)\ Smacznego

ChilliJemy
Zapiekane ziemniaki z majerankiem 130

Wykonanie banalnie proste, a smak i aromat czarujące... nasączone majerankiem...pycha! U mnie w domu zapiekane ziemniaki są takim typowym obiadem piątkowym, zaraz po ziemniakach z gzikiem czy pomidorówce. Ziemniaki z majerankiem najczęściej podaję z rybą i surówką bądź mizerią.  Składniki 1,5 kg ziemniaków 30 dag żółtego sera pół kostki margaryny majeranek sproszkowana papryka łagodna pieprz, sól

Kuchenne aromaty
Kotlety mielone z pieczarkami i sosem sojowym + zapiekane ziemniaczki 155

czosnku - suszony koperek - przyprawy do ziemniaków - olej - 4 duże pieczarki - pieprz mielony Kartofelki obieramy i kroimy w duże kostko-kawałki. Układamy na blaszce skrapiając olejem, posypujemy mieszanką przypraw do ziemniaków zapiekamy ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni. W misce mieszamy pokrojone w kostkę (obrane) pieczarki, mięso mielone, pokrojoną w kostkę cebulkę, jajko. Dodajemy wyciśnięty czosnek, trzy szczypty mielonego pieprzu

upichcona
Pieczona kiełbasa w cebuli, porach i ziemniakach 157

Zapiekane ziemniaki z kiełbasą i warzywami przeniosły mnie do lat dziecinnych smakami. Pamiętam jak często babcia takie danie w piecu przygotowywała i swoim wnukom podawała. Zapiekanka prosta jest do przygotowania, a kiełbasa do niej dodana, w ziemniakach schowana, jest dobrze upieczona, soczysta, a nie spieczona.  Składniki: 0,5 kg obranych surowych ziemniaków, 300 g kiełbasy wędzonej z linii

Moniki Smakołyki
Bataty Hasselback 105

myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Bierzemy nóż i nakrawamy plasterki równej grubości na 2/3 głębokości. Uważajcie aby nie przeciąć ziemniaka na pół :) Smarujemy je olejem i posypujemy solą. Ziemniaki zapiekamy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Fasola wrzawska 144

Wrzawach zaczęła się do spotkania z przedstawicielami producentów. Mieliśmy przyjemność spróbować kilku dań z fasolą wrzawską w roli głównej: zupa fasolowa pasztety z fasoli (z grzybami i wiśniami) zapiekane ziemniaki z fasolą sałatki z fasoli  Dania wykonane były na miejscu a przygotowały je Panie ze Stowarzyszenia producentów fasoli tycznej „piękny Jaś” we Wrzawach. Wszystkie dania wspaniałe

królestwo garów
Tatar po francusku 104

jako coś oczywistego. Tu zaskoczeniem dla mnie był ketchup, który okazał się całkiem „niegłupim” dodatkiem do doprawienia mięsa.  No i zaskoczeniem był sposób podania z ziemniakami – frytkami, ziemniakami zapiekanymi i z sałatką. Polecam czasem w takiej formie podać tatara. Warsztaty z kuchni francuskiej wraz z Le Bistro Rozbrat zorganizowała Julita z Wrzącej kuchni . Oprócz tatara podczas warsztatów nauczyliśmy

królestwo garów
Stek z rekina w marynacie cytrynowo - koperkowej. 118

godzinę do lodówki.  Następnie na patelni grillowej rozgrzewamy masło  i obsmażamy stek po około 5-8 minut z każdej strony.  Podajemy z ryżem lub zapiekanymi ziemniakami oraz plasterkami cytryny. Smacznego

Symfonia smakowa
Schab po staropolsku 98

międzyczasie byłam w sklepie i natknęłam się przypadkiem na   "przyprawę staropolską do mięs" (KNORRa). Z czystej ciekawości kupiłam ją i zrobiłam schab po staropolsku. Podałam z  zapiekanymi ziemniakami i buraczkami na zimno. Najwięcej czasu zajmuje marynowanie mięsa. Trwa to ok. dwóch godzin, ale dzięki temu mięso jest kruche. Można nie marynować, ale wówczas schab będzie suchy - przetestowałam

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Schab pieczony 146

zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy od 45 do 60 minut - trzeba obserwować, gdyż każdy piekarnik inaczej się zachowuje Do obiadu, tak przygotowany schab, podałam z zapiekanymi ziemniakami i kalafiorem.  A na drugi dzień pokroiłam w grubsze plastry i zrobiłam kanapki do pracy.  Pychota!  Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym 154

Robiłam zupę pieczarkową i zostało mi pół opakowania pieczarek. Czasem robię sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych, ale tym razem zrobiłam z pieczarkami polędwiczki. Do nich podałam zapiekane ziemniaki z ziołami i warzywa: surówkę z marchewki z jabłkiem, mizerię i kalafior. Składniki: 1 polędwica (ok. 1/2 kg) 250 gramów pieczarek (to jest ok. 1/2 opakowania, jeśli kupujemy pieczarki w "koszyczku

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com