Ziemniaki po nelsońsku , czyli ziemniaki zapiekane z cebulą i jajkami, przepis z Poradnika gospodarstwa domowego wydanego nakładem wydawnictwa „ognisko domowe”. W oryginalnym przepisie z 1937 roku, ziemniaki po nelsońsku mogą, lecz nie muszą być z grzybami. Ja oczywiście dodałam grzyby. 1 kg ziemniaków*, 3 jajka, 40 g tłuszczu (masło, olej), 300 g cebuli (2 średnie cebule
królestwo garówjuż, że jestem ziemniaczanym potworem, prawda? Ziemniaki są tak wszechstronnym w obróbce warzywem… Pasują idealnie jako dodatek do obiadu. I same w sobie są pyszne. Tak podane, zapiekane ziemniaki to klasyka francuskiej kuchni. Poznajcie Gratin dauphinois. To tradycyjne dla kuchni francuskiej danie wywodzi się z historycznego regionu Delfinatu w południowo-wschodniej Francji. Pierwsza informacja o jego podaniu pochodzi
Karo in the Kitchendobrze znamy i lubimy. Czasami jednak warto coś zmienić i tradycyjne mielone podać inaczej. Dzisiaj zrobiłam właśnie klopsiki mielone w sosie serowo-śmietanowym. Jest to tzw. danie jednogarnkowe, ponieważ ziemniaki zapiekamy razem z mięsem i bezpośrednio po upieczeniu możemy podawać na stół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 700 g ziemniaków 200 g selera 500 g śmietanki
Danka PichciRyba, bakłażan i ziemniaki zapiekane w piekarniku. Pod koniec pieczenia dorzucam pomidory koktajlowe. Całość podaję na mieszance sałat, posypane fetą i liśćmi bazylii. Dietetyczne danie w stylu nieco śródziemnomorskim. Ziemniaki
Bulliodoprawiam do smaku. Mozzarellę kroję na 3 części, następnie w plasterki. Na dnie wydrążonych ziemniaków układam farsz, potem po kilka plasterków sera i znowu farsz. Tak przygotowane ziemniaki zapiekam około 5-7 minut w 200 stopniach, następnie układam po plasterku mozzarelli i piekę jeszcze przez 5 minut (do momentu rozpuszczenia się sera). Gotowe ziemniaki posypuję szczypiorkiem
JejKuchniagram sera żółtego pół dużej główki sałaty lodowej 15 pomidorków koktajlowych 1 średni ogórek zielony opcjonalnie 1 cebulka czerwona sos czosnkowy opcjonalnie keczup 3 aluminiowe male foremki/ keksówki do zapiekania Ziemniaki obieramy płuczemy i kroimy w paski na frytki, następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu na zloty kolor. Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni z dodatkiem przyprawy do kurczaka(...)kostkę, pomidorki na połowę, ogórka w półplasterki i cebulę w piórka. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do foremek przekładamy upieczone frytki, na frytki usmażonego kurczaka i starty ser. Zapiekamy do momentu aż ser się roztopi. Polać opcjonalnie keczupem lub sosem czosnkowym. Ułożyć pokrojone warzywa i polać sosem czosnkowym. SMACZNEGO
Andzia Pichcisosem Zapiekane pomidory faszerowane kaszą owsianą Najprostszy chłodnik z botwinką Polenta - kukurydziany przysmak na wiele sposobów Sałatka z kaszy orkiszowej z kiszoną cytryną, papryką, pomidorami i cukinią Pikantne ziemniaki zapiekane w mleku Zupa marchewkowa z sokiem grejpfrutowym
Codzienna kuchnia niecodziennaCieniutkie plastry ziemniaków zapiekane w kremowej śmietance z czosnkiem i listkiem laurowym. Wyśmienite, delikatne, kremowe. Z chrupiącą posypką z tartego parmezanu. Świetne do odgrzewania w kolejnych dniach. SKŁADNIKI / 6 porcji 1 kg ziemniaków (niemłodych) 300 ml śmietany 30% 100 ml mleka 2 ząbki czosnku 1 listek laurowy sól, pieprz 1/2 szklanki tartego parmezanu WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy
cool and mintyziemniaków 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 3 ząbki czosnku świeży rozmaryn lub inne zioła Rozgrzewamy piekarnik do 220-230°C i wkładamy do niego blaszkę lub naczynie do zapiekania. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na ósemki. Płuzemy 2-3 razy w zimnej wodzie, a następnie wstawiamy na gaz w garnuszku zalane wodą wraz z połową soli. Od zagotowania
Bazując na smakufrom Apulia (II) - Focaccia pugliese con pomodorini (II) autorka: Angela | blog: Smakołyki Angeli, Angela's Delicacies, Le Prelibatezze di Angela Ziemniaki zapiekane po irlandzku - Irish Sautéed Potatoes Recipe - Patate all'irlandese autorka: Angela | blog: Smakołyki Angeli, Angela's Delicacies, Le Prelibatezze di Angela Zapiekanka ziemniaczana(...)autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Orkiszowe pierogi z ziemniakami i grzybami oraz "Niewinność" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Indyjska Potrawka Warzywna autorka: rabarbarowo | blog: rabarbarowo Gołąbki bieszczadzkie z dodatkiem bryndzy autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne przemysleniaszynką, czy czujecie ten aromat? To danie jest łatwe, do tego wygląda bardzo apetycznie. W tym stylu są też przepisy na śródziemnomorskie ziemniaki pieczone z tymiankiem i młode ziemniaki zapiekane z rozmarynem, podane ze szparagami i boczkiem. Potrawa ta łączy wszystkie zalety kulinarnej prostoty: ma mało składników, jest łatwa, prosta i szybka do wykonania, a jednocześnie bardzo efektowna(...)smaczna. Do przygotowania tak pieczonych ziemniaków wystarczą ziemniaki, ostry i długi nóż, oliwa z oliwek i szczypta gruboziarnistej soli i ulubione zioła. Ziemniaki należy ponacinać na bardzo cienkie plasterki do 2/3 grubości, jednocześnie zostawiając nierozcięty spód ziemniaka, dzięki temu w trakcie pieczenia ziemniaki rozchylają nacięte plastry, które podpiekają się na chrupiące chipsy. Pomiędzy nacięciami ziemniaka jest wędzony ser i szynka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękonfitura, wrzucamy do rondelka i chwilę podgrzewamy, tuż przed podaniem mięsa. Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki, obgotować około 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzić, skropić oliwą, posypać przyprawą do ziemniaków, zapiekać w piekarniku około 20-30 minut, na rumiano w 180 stopni. Mięso po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na chwilę w naczyniu, niech odpocznie. Kroimy na grubsze plastry
gotuj ze mnąDzisiaj chciałbym zaproponować niezwykle proste danie - ziemniaki zapiekane z boczkiem i cheddarem. Do jego przygotowania wystarczy kilka składników i godzina czasu, a jest ono nie tylko pożywne i sycące, ale też zaskakująco smaczne. Całość znajduje doskonałe uzupełnienie w pysznym sosie koperkowo - czosnkowym. Do przygotowania dania użyłem: 4 średnich ziemniaków, 8 plasterków wędzonego boczku, 100 gram sera cheddar
Wyprawy kulinarnepołów dorsza latem. Oznacza to, że nawet w wakacje będzie można cieszyć podniebienie tą świeżą pyszną rybą. A czy może być coś pyszniejszego niż świeży dorsz? Może! Dorsz zapiekany z pomidorami. Składniki dla 3 osób: 700 g filetów dorsza bałtyckiego 900 g świeżych pomidorów 2 łyżeczki suszonego tymianku lub 2 łyżki świeżego tymianku 2 ząbki polskiego czosnku(...)Wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Zapiekać 15 minut. Do ryby dolać olej rzepakowy. W drugim naczyniu wymieszać bułkę tartą, starty ser, słodką paprykę, pieprz i resztę soli. W tej mieszance panierować rybę. Jeżeli trzeba, docisnąć. Panierowanego dorsza ułożyć na podpieczonych pomidorach, skropić olejem. Piec 18-20 minut. Podawać z ziemniakami zapiekanymi z czosnkiem i tymiankiem . Smacznego
Pełny talerzkiedy pojawi się nowy film Click here to subscribe and get notifications when new video is uploaded Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami to pyszny, prosty obiad z piekarnika . Pulpety zapiekane z ziemniakami przypadną do gustu każdemu wielbicielowi klasycznej, polskiej kuchni. Nasz jednogarnkowy obiad należy zacząć od przygotowania ziemniaczanego puree. Możecie przygotować je wcześniej (na przykład wieczorem poprzedniego dnia), wystudzić(...)ulubionego rodzaju mięsa mielonego i dowolnie je doprawić. Ważne, by nie piec pulpecików za długo, by ich nie przesuszyć. Małym klopsikom w zupełności wystarczy 25-30 minut. Pulpety zapiekane z ziemniakami świetnie prezentują się na stole, to taka inna wersja zapiekanki ziemniaczanej . Fantastycznie smakuje z zestawem surówek lub prostą sałatką. Polecam, smacznego:) Jeśli szukacie kolejnych przepisów na obiad
Lekcje w kuchni