ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:278/497)

Pieczony kurczak w panierce 149

można zjeść jako przekąskę, podać na obiad klasycznie z ziemniakami lub zawinąć z warzywami w tortillach - który to sposób ja najbardziej preferuje. Kurczak jest bardzo delikatny bo najpierw się go marynuje w sosie jogurtowo-majonezowym z dodatkiem miodu i musztardy, a potem obtacza w bułce a następnie piecze w piekarniku (więc nie chłonie tłuszczu z patelni). Danie zdecydowanie kids friendly

Smaczny zeszyt
Prawdziwe oszczypki 129

owsiane  Wykonanie: Płatki owsiane miksujemy na proszek. Ziemniaki gotujemy, ucieramy lub ugniatamy i ugniatamy z mąką owsianą w stosunku objętościowym 1 do 1.  Ja upiekłem w tortownicy, ale trzyma się to tak dobrze, że można spokojnie bez. Wątpię, żeby Łemkowie używali form do pieczenia.  W każdym razie nagrzewam piekarnik na 180 stopni Celsjusza i wkładam na jakieś

Kryzysowa Książka Kucharska
Pieczone ziemniaczki (do obiadu) 155

Składniki: 1 kg młodych ziemniaczków 2 łyżki przyprawy do ziemniaków 2 łyżki oleju Przygotowanie: Ziemniaczki skrobiemy i myjemy. Następnie kroimy w cząstki i oprószamy przyprawą, mieszamy. Potem polewamy olejem i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do naczynia do pieczenia, wyrównujemy i przykrywamy (folią aluminiową albo papierem do pieczenia). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Zapiekane bataty z marchewką w koszulkach z sera i boczku. 168

cienko pokrojony, że proponuję na jedną marchewkę czy ziemniaka po dwa plasterki. Boczek zabezpieczy ser przed nadmiernym wypływaniem w trakcie zapiekania. Kupiłam boczku za mało, więc kilka kawałków warzyw zapiekłam bez zawijania. Zamiast boczku można użyć plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub innej tego typu. Zapiekałam na blasze wyłożonej papierem w piekarniku nagrzanym do 200st. około 20 minut tylko do zrumienienia boczku

Leśny Zakątek
Zapiekanka warzywna 132

sera mozzarella sól, pieprz oliwa z oliwek    Ziemniaki czerwone oraz bataty obieramy i kroimy na ćwiartki. Paprykę, cebulę kroimy także na cząstki.Dodajemy obrane ząbki czosnku ( w całości). Mieszamy wszystko z niewielką ilością oliwy, doprawiamy pieprzem.Soli używamy dopiero po upieczeniu by warzywa nie puściły soków podczas pieczenia.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C(termoobieg) i pieczemy

noteskulinarnyfiga
Prowansalskie frytki z selera 176

mogą z powodzeniem zastąpić tradycyjne frytki z ziemniaka. Składniki: 1 seler 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki ziół prowansalskich sól pieprz Wykonanie: 1.  Selera umyć, obrać ze skóry, pokroić w słupki tak jak na tradycyjne frytki. 2.  Skropić oliwą, obsypać ziołami, solą i pieprzem. 3.  Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około

Szalona Kuchnia Eweliny
Udka kurczęce pieczone z warzywami 104

skóry, dopraw porządnie przyprawami; w naczyniu żaroodpornym ułóżcie ziemniaki, wymieszajcie je z pozostałymi warzywami i ułóżcie miedzy nimi udka, na wierzch dajcie gdzieniegdzie po łyżeczce masła klarowanego oraz cały sos z patelni, na której smażyły się udka, posypcie całość majerankiem; pieczcie w temp. 180C bez termoobiegu na środowej półce piekarnika grzanie góra-dół przez około 45 minut co jakiś czas

Zasmakuj Kuchni
Frytki pieczone 136

łyżeczka, majeranek 1 łyżeczka, sól i pieprz, Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki. Płuczemy dwukrotnie w wodzie i odcedzamy na cedzaku. Następnie frytki wysypujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i polewamy oliwą, a następnie posypujemy przyprawami. Wszystko razem mieszamy, aby frytki były obtoczone przyprawami z każdej strony. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę z frytkami wsadzamy do piekarnika i pieczemy

kulinarne odsłony pati
PAŁKI KURCZAKA W MARYNACIE CZOSNKOWO- ZIOŁOWEJ Z MIODEM 187

Piec mięso w piekarniki na blaszy od piekarnika po około 30 minut z każdej strony. Na końcu pieczenia pałki z kurczaka lekko przesmarować miodem (użyłam do tego silikonowego pędzelka). Piec 5 minut następnie mięso odwrócić na drugą stronę, nasmarować miodem i podpiec kolejne 5 minut. Można podać z ziemniakami i ulubioną surówką

Zrób to smacznie
Udka kurczęce pieczone z warzywami 174

skóry, dopraw porządnie przyprawami; w naczyniu żaroodpornym ułóżcie ziemniaki, wymieszajcie je z pozostałymi warzywami i ułóżcie miedzy nimi udka, na wierzch dajcie gdzieniegdzie po łyżeczce masła klarowanego oraz cały sos z patelni, na której smażyły się udka, posypcie całość majerankiem; pieczcie w temp. 180C bez termoobiegu na środowej półce piekarnika grzanie góra-dół przez około 45 minut

Zasmakuj Kuchni
Medaliony warzywne Grönsakskaka z IKEA 220

pora i szczypiorek.  Do większej miski dajemy ugotowane ziemniaki i brokuła, dodajemy pokrojoną cebulę, pora i szczypiorek, starty żółty ser, sól i wbijamy jajka. Całość mieszamy. Blaszkę do wypieku muffinek smarujemy masłem i wypełniamy masą. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Wierzch powinien się ładnie zarumienić. Wyjmujemy z piekarnika, chwilkę studzimy, wtedy ładnie wyjadą nam z foremki

kruche babeczki
Zapiekanka mięsno-grzybowa z purée z ziemniaków (Sformato di carne, funghi e purè di patate) 223

ziemniaków i marchewki dodajemy mleko i kawałki masła. Wszystko razem ugniatamy na gładką masę. Doprawiamy sola i pieprzem. Mięso wykładamy na dno formy do pieczenia. Purée układamy na mięso za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego sac à poche. Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym

La grande e la piccola cuoca
Pieczeń ze schabu z kością 161

dłońmi. W czasie marynowania co jakiś czas przewracać mięso. Piekarnik nagrzać do 220°C . Mięso wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 50 - 60 min bez przykrycia. Nie trzeba go podsmażać już na patelni. W połowie pieczenia odwrócić mięso. Około 30 min przed końcem pieczenia dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, wymieszać ostrożnie z utworzonym sosem. Gotowe

Posadzone i zjedzone
KOPYTKA Z GRILLOWANYM SCHABEM -OBIAD DIETA 1500 KCAL. 185

g.małych kopytem( ja zrobiłam z 3 ugotowanych średnich ziemniaków , 1 łyżki mąki pszennej i białko) 150 g.schabu wieprzowego sól pieprz dowolna,ulubiona przyprawa niepełna szklanka ugotowanych buraczków 150 g. 1 ogórek konserwowy 50 g. woda mineralna bez ograniczeń ************************************************* Schab dobrze doprawić i upiec na grillu lub w folii w piekarniku ( jak wolicie).Podajemy z  ugotowanymi kopytkami , z wytworzonym

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kurczak zapiekany z ziemniakami. 143

Dokładnie mieszamy - odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Ziemniaki obieramy kroimy w talarki (ok 5 mm grubości). Gotujemy około 10 minut, tak żeby trochę zmiękły, odcedzamy. Polewamy oliwą i posypujemy czosnkiem, oregano, bazylią oraz papryką. Wykładamy do naczynia żaroodpornego razem z kurczakiem i mieszamy. Zapiekamy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego

Moje-pitraszenie
Kartoflak ( babka ziemniaczana) 184

kostkę i razem podsmażyć. Gdy przestygną dodać do ziemniaków, dodać również jajko, przyprawy, mąkę ziemniaczaną (niekoniecznie) i mąkę pszenną. Wymieszać. Naczynie żaroodporne natłuścić, obsypać mąką i wlać gotową masę ziemniaczaną. Natłuszczone naczynie żaroodporne można również obłożyć papierem do pieczenia i na niego dopiero wylać masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.1h30min. w 180stopniach. Najlepiej sprawdzać patyczkiem od szaszłyków

W kuchni u Moniki
Zupa szczawiowa 142

liście drobno siekamy. I wrzucamy do garnka. Gotujemy aż ziemniaki będą już zupełnie miękkie. Na koniec zaprawiamy śmietaną. 100-200 ml, w zależności jaki smak chcemy uzyskać. Madzia dała 200 ml i zupa miała kremowy, aksamitny smak. Obgotowane podudzia nie będą już potrzebne więc możemy je na przykład upiec w piekarniku na drugie danie. Zupę podajemy z gotowanym na twardo

Marder&Marder Manufacture
Pikantne ziemniaczki z piekarnika 221

łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1 1/2 łyżeczki majeranku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Kroimy na ćwiartki, bądź ósemki. W szklance mieszamy oliwę z oliwek z przyprawami. Ziemniaczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wszystkie smarujemy pędzelkiem zamoczonym w przyprawach. Tak przygotowane ziemniaczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 30 minut

Słodkie okruszki
Mini pizze na ziemniaczanych plackach 197

ziemniaki ścieramy na grubych oczkach na tarce. Do ziemniaków wbijamy jajko, dodajemy odrobinę mąki, sól pieprz, przepuszczony przez praskę czosnek, koperek, drobno pokrojoną cebulkę, natkę pietruszki i wszystko  energicznie mieszamy. Nadmiar wody wyciskamy. Na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia robimy kleksy z masy ziemniaczanej i je rozsmarujemy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na dosłownie 5minut

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem 371

część startego żółtego sera. Na ser wyłożyć ostatnią część ziemniaków. (Ostatnia część sera zostaje do posypania pod koniec pieczenia) 5. Śmietanę zmiksować z jajkami. Dodać zmielonego pieprzu, soli, szczyptę kminu, paprykę słodką i opcjonalnie płatki chilli. Dobrze wszystko wymieszać i wylewać na zapiekankę. Przykryć zapiekankę folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 180 stopni na około 45 minut

UgotujmyTo.pl
Ziemniaczane ciasteczka do obiadu 248

ziemniaki tłuczemy "gnieciuchem"   Do ciepłych ziemniaków dodajemy 2 jajka i 5 łyżek mąki.Wyrabiamy jednolite ciasto ziemniaczane.Przekładamy do rękawa cukierniczego lub wykonanego własnoręcznie rulonu z papieru do pieczenia z końcówką dekoracyjną.   Na blaszce układamy natłuszczony papier do pieczenia.Szprycujemy małe rozetki, zachowując odstępy.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Kurczę pieczone na piwie 340

połówki pomarańczy i łyżkę miodu. Tak powstałą marynatą nacieramy ptaka od środka oraz z zewnątrz i pozostawiamy na noc w lodówce, by miał czas "przejść" jej smakami.Przed wstawieniem do piekarnika delikatnie palcami odchylamy skórę na piersiach kurczaka i wkładamy pod nią dwa kawałki wielkości 1/3 kostki każdy oraz spora ilość świeżych gałązek tymianku.Skórę na udkach nacinamy u samego dołu(...)blasze. Wokół możemy rozłożyć warzywa, które upieką się wraz z mięsem i poprzez wytapiający się z niego tłuszcz i "soki" zyskają dodatkowe walory smakowe. Ja równocześnie piekłam ziemniaki w mundurkach (wcześniej obgotowane we wrzątku z solą), marchew oraz dynię.Kurczaka pieczemy w temperaturze 200 - 220 stopni. Czas pieczenia jest uzależniony od wagi ptaka. Zgodnie z zasadami jakie zdradziła

Taste Of My Day
Schab faszerowany śliwkami 240

łyżki oleju rzepakowego Glazura 1 łyżka masła 200ml soku jabłkowego (raczej klarownego) 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2-3 łyżeczki cukru 5 łyżek sosu sojowego Do podania pieczone ziemniaki w wersji z rozmarynem i cytryną kolorowe sałaty Instrukcje Śliwki namaczamy w winie przez 30-60 minut. W międzyczasie oporządzamy schab usuwając z niego typowe łykowate części które pokrywają go z zewnątrz(...)piekarnika. Sok z jabłek zagotowujemy, dodajemy sos sojowy, cukier, imbir oraz 2-3 łyżki wina, w którym namaczaliśmy śliwki. Gotujemy przez kilka lub kilkanaście minut tak, aby ilość płynu zredukowała się o ok. połowę. Na koniec dodajemy masło, mieszamy aż do rozpuszczenia się go i jeszcze raz na chwilę zagotowujemy całość. Schab podajemy albo na ciepło z pieczonymi ziemniakami

Kulinarna Pokusa
Kurczak czosnkowy 107

Kurczak czosnkowy to bardzo aromatyczne danie, które przypadnie do gustu zarówno dużym jak i małym . Można podawać w towarzystwie młodych pieczonych ziemniaków, frytek. Dobrze aby mięso w oliwie czosnkowej było marynowane około 1h. Oliwę czosnkową dobrze mieć wcześniej przygotowaną. Ja wlewam do flakonika oliwę, dodaję pokrojony czosnek, zioła i tak ją przechowuję. Ma ładny aromat używam do mięsa i sałatek(...)ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Przygotowaną marynatą polać mięso i dokładnie wymieszać. Dodać kilka gałązek ziół, naczynie szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na min 1h. Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. Przygotować formę żaroodporną do pieczenia mięsa. Ułożyć pałki, polać marynatą pozostałą z marynowania. Pozostały czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki poukładać na mięsie. Posypać papryką słodką

gotuj ze mną
Szwajcarska cholera w wersji bezglutenowej 149

gdyż mąki bezglutenowe z reguły są bardziej suche i sypkie niż pszenna. Ja dodatkowo trzymam się z daleka od gotowych miksów z "ulepszaczami". Pełna obaw wkładałam moją cholerę do piekarnika, ale udało się, a ciasto wyszło tak genialne, że nawet  zdrowym osobom mogę spokojnie polecić, aby zastąpiły pszenne ciasto tym. Na pewno nie jest to danie dietetyczne. Jak wiecie(...)poszłam wieczorem na spacer, a następnego dnia poszalałam na siłowni i wszystko z pożytkiem dla mojej kondycji.  Cholera to tradycyjna szwajcarska tarta z kruchego ciasta wypełniona farszem z ziemniaków, pora i jabłek. Ja dodałam też trochę boczku, bo miałam akurat w lodówce i jakoś tak naturalnie mi się komponował z resztą składników. Aby ciasto się nie rozsypało połączyłam różne

Quinoa Raz!