ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:271/497)

Włoska zapiekanka z bakłażanem i sosem pomidorowym - Parmigiana di melanzane. Przepis krok po kroku 111

się ładnie roztopi i przyrumieni. 11. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i odstaw na 10-15 minut, zanim zaczniesz ją kroć. Udekoruj listkami bazylii. Parmigiana di melanzane - wariacje: Do parmigiany możesz wykorzystać także inne warzywa. Najbardziej oczywistym wyborem jest cukinia, ale może to być też kabaczek, patisony, dynia, ziemniaki, a nawet plastry selera korzeniowego. Zobacz moje wcześniejsze przepisy: parmigiana z patisonów

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierś kurczaka z ziemniakami i rukolą 128

kurczaka smażę przez kilka minut na oliwie. Na talerzu układam ziemniaki, w kawałkach lub potłuczone (posypuję je koperkiem), piersi kurczaka oraz porcję rukoli z pokrojonymi na pół pomidorkami. Sałatkę polewam oliwą czosnkową i posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Obiad podaję od razu. Nadaje się on także do odgrzania w piekarniku lub mikrofalówce. Obiad gotowy

Zasmakuj Kuchni
Faszerowany schab z piekarnika 197

nadzianym schabem szczelnie przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 1,5godziny. Odkryć około 20 minut przed końcem pieczenia aby mięso ładnie się przyrumieniło. Powstały sos z pieczenia mięsa można przecedzić przez sito, zagęścić i wykorzystać do podania z pieczenią w towarzystwie ziemniaków lub kaszy. Normal 0 21 false false false PL X-NONE

W garach u Gosi
Kapusta z grochem i pieczoną kiełbasą 172

być również inna kiełbasa. Idealnie byłoby takie kiełbaski upiec w piekarniki, ale mnie zależało na czasie, więc wybrałam szybszy sposób. Do tego udusiłam, a potem zrumieniłam na oleju wiórka cebuli. Na talerz wyłożyłam kapustę, obok kawałek chrupiącej kiełbasy z dodatkiem rumianej cebuli. Można do tego podać gotowane, tłuczone ziemniaki lub pieczywo. Smacznego :)  (function

Kulinarne przemyslenia
Piątek: Pieczony łosoś z warzywami i kaszą jaglaną 150

łososia ½ szklanki kaszy jaglanej 250 g brukselki Mały słodki ziemniak 250 g dyni 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku Pół szklanki kaszy jaglanej Mała dymka 1 łyżka oleju roślinnego Kilka łyżek posiekanego szczypiorku Sól Pieprz 2-3 łyżki sosu barbecue albo sosu teryaki Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 st. Warzywa umyj. Obierz batata i pokrój w kostkę. Dynię

Niedzielny kucharz
drożdżowe bułeczki z nadzieniem ziemniaczanym 153

ziemniaków dodajemy podsmażoną cebulkę, ser. Całość ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, doprawiamy solą oraz pieprzem. wykonanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wykrawamy krążki. Na każdy nakładamy farsz, zlepiamy brzegi i formujemy bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Ziemniaczki zapiekane z serem 295

Ziemniaczki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gotowe ziemniaki odcedzamy. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, a ser favita kroimy w drobną kostkę. W żarodpornych naczyniach umieszczamy masło i ziemniaczki, posypujemy je serem favita i serem żółtym. Zapiekamy je około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przed podaniem posypujemy świeżo mielonym pieprzem

PatiGotuje
Łosoś w kremie chrzanowym 173

sałat z sosem winegret, ale frytki można zastąpić np. młodymi ziemniakami z koperkiem. SKŁADNIKI 400-500 g filetu z łososia 1/2 cytryny 250 g sera ricotta 1 mały pęczek koperku 1/2 brokuła 4 łyżeczki chrzanu z żurawiną Krakus  + do posmarowania ryby sól morska lub himalajska, pieprz cytrynowy WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Łososia umyć i pozbawić skóry

Passions hobbies life
Warzywna zapiekanka z dynią i papryką 163

około 5 minut, a następnie wystudzić. W misce połączyć dynię, ziemniaki, podsmażone warzywa i 3/4 sera startego na grubej tarce. Dodać posiekaną pietruszkę, tartą bułkę, bazylię, gałkę muszkatołową i jajka. Doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lekko wysmarowanego tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Zapiekać 40-45 minut

kuchnia doski
ZAPIEKANA ZUPA KALAFIOROWO-SEROWA 190

rozgrzejcie masło, zeszklijcie na nim pora. Dorzućcie kalafiora i pokrojonego ziemniaka. Zalejcie wszystko bulionem i gotujcie, aż warzywa zmiękną. Dodajcie pokruszony ser z niebieską pleśnią, poczekajcie aż dobrze się rozpuści, wymieszajcie i zmiksujcie na gładką masę. Przyprawcie do smaku dobra solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Nagrzejcie piekarnik do temperatury 250-280 st - najlepiej z grzaniem od góry. Zupę

OliveandThyme
Ciasto orzechwe z ziemniakami !!! Pychotka 169

blachę wcześniej wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.   Ugotowane ziemniaki zmielić, dodać do nich orzechy, cukier puder, żółtka i olejek migdałowy. Masę dokładnie wyrobić. Białka ubić na sztywno i dodać do masy, delikatnie mieszając. Masę wyłożyć na kruche ciasto, przykryć drugą częścią ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 minut w 170 stopniach. Gotowe ciasto posypać cukrem

Jadło i czytadło
Pumpkin Stew 107

paprykę, łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, cukier, morele, oba rodzaje ziemniaków ( pokrojone w kostkę ) i bulion. Przykryłem i dusiłem godzinę. W tym czasie obrałem i oczyściłem dynię, miąższ pokroiłem na kawałki, podsmażyłem na maśle, oprószyłem sola i pieprzem. Dodałem do mięsa razem z sherry i kukurydzę. Wstawiłem do piekarnika, zapiekałem przez godzinę w temperaturze 160 stopni

R'n'G Kitchen
Zapiekanka obiadowa 134

wyłożyć na ziemniaki. • Brokuły lekko obgotować w posolonej wodzie z łyżeczką cukru – nie stracą koloru. • Ułożyć warstwę brokułów na kurczaku. • Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem, polać brokuły. • Ser żółty porwać na kawałki i posypać na brokułach. • Zapiekankę piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30 minut

To co kocham
Muffiny ziemniaczane z jajkiem. 198

tymianek (ok. 1 łyżeczki) 18 szt. jajek przepiórczych szczypiorek Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odsączyć. Dodać starty ser, jajko, sól, pieprz i tymianek. Wymieszać.  Ziemniaczaną masę nakładać do natłuszczonej formy na muffinki (lub foremek silikonowych) dociskając do brzegów, nadając jej kształt koszyczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut. Następnie

zadanie-gotowanie
Barszcz ukraińki z batatem i zieloną soczewicą 204

buraki ½ szklanki zielonej soczewicy marchewka mały batat (można zastąpić ziemniakiem) cebula biała część małego pora kilka kropel cytryny 700ml bulionu (można zastąpić wodą) Przyprawy: 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, majeranek Dwa buraki zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy jedną godzinę. Można je również ugotować

Kolizje Smaków
Francuska zapiekanka z puree i klopsikami 228

wrzącej wody, gotujemy przez 30 minut, odcedzamy. 2. Przygotowujemy puree: ziemniaki gotujemy, odcedzamy. Dokładnie je gnieciemy, dodajemy masło, mleko i przyprawy do smaku. Mieszamy ze startym na tarce serem. 3. Puree przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na to układamy klopsiki, mocno je dociskając. Całość możemy posypać serem. Zapiekamy w piekarniku z funkcją termoobiegu przez około 30 minut

Szefowa kuchni
Gęś pieczona w całości 142

jabłko.Podlać dodatkowo wodą. Ponownie zamknąć i wstawić do piekarnika. Podczas pieczenia super jest jak mięso będzie polewane sosem własnym. Pod koniec pieczenia otworzyć formę, polać mięso sosem wytworzonym podczas pieczenia. Zwiększyć temperaturę do max i czekać aż gęś pięknie się zarumieni. Gęś była rewelacyjna, podawać z ziemniakami, kluseczkami lub pyzami. Cudna, pyszna i zdrowa

Kuchnia Pokoleń
Ziemniaczane curry z sezamem i pieczoną modrą kapustą 142

minuty stale mieszając. Dodaj pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Dokładnie wymieszaj, a na samym końcu dodaj sok z cytryny (2-3 łyżki). oraz skórkę. Kapustę pokrój na 8 części. Skrop oliwią i posyp solą. Piecz w temp. 17-180 C około 20 minut na dolnej półce piekarnika. Smacznego

greenscarf
Babki ziemniaczane z mięsem 83

Mięso opłukać, i ugotować do miękkości z dodatkiem kostki warzywnej. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, dodać mąkę, przyprawy do smaku, przysmażoną cebulę. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć do połowy wcześniej przygotowanych foremek (najlepiej aluminiowych). Do każdej foremki włożyć po kawałku mięsa i przykryć resztą masy ziemniaczanej. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i upiec na złoty kolor

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanka warzywna z kiełbaską 119

Zapiekanka warzywna z kiełbasą Składniki: buraki ziemniaki marchew pasternak cebula kiełbasa oliwa z oliwek sól majeranek koperek rozmaryn Warzywa i kiełbasę obrałam i pokroiłam w plasterki, a następnie ułożyłam warstwami w naczyniu żaroodpornym.  Każdą warstwę polałam oliwą i dodałam przyprawy oraz zioła. Wstawiłam do piekarnika na ok 1 godzinę i 15 min., temp. 180  º C. (czekamy

nietadieta
Pieróg biłgorajski - nieco lżejszy 180

jajka 1 op Ricotty 150 ml śmietany 12% sól pieprz Ziemniaki na gorąco utłuc razem z wodą, dodać kaszę suchą i ugotowaną, wymieszać i przestudzić. Dodać ricottę, śmietanę i jajka, doprawić solą i pieprzem. Formę wyłożyć papierem, wylać masę i piec godzinę w temp 180 st. Wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić w formie i wyjąć z formy na deseczkę. Podawać

Gotowanie jest łatwe
Filet z kurczaka owinięty plastrami parzonego boczku. 172

posypujemy dużą ilością ziół prowansalskich, pokrapiamy oliwą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na 30 - 40 minut (uważamy żeby nie przesuszyć mięsa). Podajemy z sałatką z ogórka i pomidora oraz ziemniaczkami*: Składniki: ogórek zielony 2 średnie pomidory jogurt naturalny 150 ml szczypta pieprzu, soli, czosnku granulowanego kilka ziemniaków  szczypta bazylii oliwa Pomidory i ogórka kroimy w małe kostki

Moje-pitraszenie
Jesienny pieczony udziec z indyka 135

być folią aluminiową). Odstawić na kilka godzin. Piec w piekarniku (220 stopni, około 2 godziny) – najpierw skórą do dołu, potem obrócić – pod przykryciem do miękkości. Zdjąć nakrycie z naczynia i piec jeszcze 10 minut skórką do góry, żeby była chrupiąca i podsuszona. Podawać z duszonymi albo pieczonymi ziemniakami lub ryżem, które można podlać sosem z indyka. Podobne przepisy

Pociąg Do Kuchni
Kotlety Schabowe z Pieczarkami i Serem (Schab z Pieczarkami i Serem) 745

naczynia żaroodpornego, posypujemy kawałkami masła, przykrywamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 160 stopni. Pieczemy ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia na każdy kawałek schabu wykładamy farsz oraz starty ser i jeszcze chwilę zapiekamy do momentu stopienia sera. Gotowe kotlety schabowe z pieczarkami podajemy z ziemniakami i dowolnymi surówkami.       Moje posty

Słodka Strona
Zapiekanka ziemniaczano- kalafiorowa 205

obrać ze skórki pokroić na mniejsze cząstki i rozłożyć na ziemniakach. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w posolonej  na półtwardo. Rozłożyć na wierzch zapiekanki. Śmietanę wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem,gałką muszkatołową, papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem. Polać zapiekankę i ułożyć ser pokrojony w paseczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut. zapiekanka ziemniaczano

O kuchni z uczuciem
Jesienny pieczony udziec indyka 156

być folią aluminiową). Odstawić na kilka godzin. Piec w piekarniku (220 stopni, około 2 godziny) – najpierw skórą do dołu, potem obrócić – pod przykryciem do miękkości. Zdjąć nakrycie z naczynia i piec jeszcze 10 minut skórką do góry, żeby była chrupiąca i podsuszona. Podawać z duszonymi albo pieczonymi ziemniakami lub ryżem, które można podlać sosem z indyka. Podobne przepisy

Pociąg Do Kuchni
Ciasto czekoladowo bananowe 193

banany Banany rozgniatamy (ja do tego celu używam tłuczka do ziemniaków) i miksujemy z cukrem miękką margaryną i jajkami. Masa ma dość niejednolitą konsystencję ale zapewniam, że tak ma być. Dodajemy startą czekoladę, mąkę, sodę, proszek, starannie mieszamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st C na ok 60-70 minut. Studzimy

Cynamonowe szczęście
Szybki chleb lekko razowy 120

Będzie się kleiło, ale tak to już jest jak dodajemy ziemniaki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie przez moment znów wyrabiamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Znowu przykrywamy ściereczką i tym razem odstawiamy na 40 minut. Ciasto nam ładnie wyrośnie. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy chlebek przez 40 minut. I szybki

Marder&Marder Manufacture
szaszłyki z piersi z grilla w piekarniku... 2432

posmarować pędzelkiem maczanym w marynacie, dodałam również pozostałą paprykę, cebulę, czosnek piekarnik Bosch ustawić na "grill-duża powierzchnia", nagrzać do 230 C, 2 poziom- wstawić blaszkę i grillować około 20 minut, następnie przełączyć na termoobieg na 5 minut - termoobieg odparuje nadmiar płynu i przypiecze na chrupiąco podałam z ziemniakami młodymi i sałatą ze śmietaną - szaszłyki są pyszne, pachną grillem

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka ziemniaczana. 42847

kroimy w kostkę i rozkładamy na kiełbasce. Przykrywamy drugą porcją ziemniaków. Posypujemy solą i pieprzem i gałką muszkatołową. W kubeczku mieszamy śmietanę z żółtkiem, odrobiną soli do smaku i pieprzem. Zalewamy naszą zapiekankę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozkładamy równo jako ostatnią warstwę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C do momentu aż ser się

O kuchni z uczuciem
Tarta z farszem ziemniaczanym 147

Wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia.Do ziemniaków dodać boczek z cebulą i czosnkiem, wbić całe jajka i dodać posiekany koperek. Przyprawić wedle uznania solą, pieprzem i gałką muszkatołową , i dokładnie połączyć wszystkie składniki.Tak przygotowaną masę wyłożyć na podpieczony spód tarty i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 - 200 stopni

Codzienna kuchnia niecodzienna
Karkówka z cynamonem 177

marchwi (robimy to szczelnie ) Po przykryciu karkówki talarkami marchwi i ziemniaków , na samym wierzchu ( na całej powierzchni ) kładziemy plastry cebuli i jedno jabłko pokrojone w ćwiartki Obficie posypujemy wierzch cynamonem, dokładamy kilkanaście ( tak ) ziaren jałowca, można tez posypać umiarkowanie pieprzem, podlać winem Tak przygotowane mięso wstawiamy do gorącego piekarnika i w temp. 200 stopni C pieczemy pod przykryciem około

Proste Potrawy
Zdrowe frytki z batatów jako fit alternatywa do tradycji 214

dawkę beta karotenu (prowitamina witaminy A). W składzie słodkich ziemniaków występują również minerały, takie jak: wapń, żelazo, potas, magnez, sód, fosfor oraz cynk. Co również warto zaznaczyć te słodkie ziemniaki zawierają cenny związek, jakim jest błonnik pokarmowy (około 2,5 g/100 g produktu), który reguluje pracę jelit i zapobiega nieprzyjemnym dolegliwościom trawiennym. 9 a jak wiadomo, większości z nas tradycyjne(...)piekarnika, który nagrzewamy do mniej więcej 200 – 220 st C. Bataty pieczemy około 18 minut, pod koniec doglądając ich miękkości (można sprawdzić widelcem), bacząc na końcówki frytek, aby się nie zaczerniły. W ten sposób uzyskane frytki są nie tylko miękkie, ale też cudownie chrupiące. Możemy je spożywać solo, z domowym sosem lub np. jako alternatywa do ziemniaków czy kaszy

W Kawiarence
Schab pieczony w rękawie, aromatyczny i pyszny 223

zostają w mięsie. Bardzo łatwo jest przygotować takie mięso. Można jeść na zimno, podczas pieczenia wytworzy się sos. Który po ostygnięciu przekształci się w pyszną galaretę. Na ciepło do ziemniaków też będzie pyszne. Ja upiekłam schab z kością, ale możecie upiec bez . Moim zdaniem schab z kością jest bardziej aromatyczny Schab umyć osuszyć. Doprawić solą pieprzem, papryką słodką i ostrą(...)mięso oliwą w której były pomidorki suszone, obsypać kawałkami pomidorów suszonych i plasterkami czosnku. Dokładnie zamknąć rękaw foliowy, delikatnie potrząsnąć worek, żeby oliwa obtoczyła mięso. Wstawić mięso na nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec, według zasady na 1 kg mięsa 1 godzina pieczenia. Po upieczeniu zostawić do ostudzenia w foli. Dopiero jak będzie zimny, rozciąć folię, wyjąć mięso. Mięso

Kuchnia Pokoleń
Pstrągi pieczone w ziołowej marynacie 243

warzywa, i sos na dodatek. A te pyszne pstrągi w ziołowej marynacie ‘robią się’ w 40 minut – w tym czasie zdążycie naszykować jeszcze prostą sałatę z winegretem i ugotować ziemniaki. Marynatę można zrobić na dwa sposoby – ja robię ją w całości w malakserze – przypomina gęstą pastę i dzięki temu nie spływa z ryby.   1. SPOSÓB CYFROWY Wszystkie składniki(...)wyposażenia piekarnika. Do zagrzanego już piekarnika wkładamy ryby i pieczemy przez 20-25 minut – zostaną w środku idealnie soczyste. Żeby marynatę przypiec na skórce na 5 minut włączamy termoobieg lub przenosimy ryby wyżej, pod grzałkę grilla.   Gorące ryby podajemy od razu. U nas wylądowały na talerzach w towarzystwie bardzo wiosennej sałatki z młodych ziemniaków w jogurcie, musztardzie i ziołach

Karo in the Kitchen
Przepis dnia: Filet z chipsami z jarmużu i pieczonymi warzywami 80

Proste danie z piekarnika, które nie wymaga ani zachodu, ani umiejętności. Pieczone warzywa są słodkie i miękkie, a chipsy z jarmużu przyjemnie chrupiące. Czas: 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Chipsy z jarmużu to jedna z naszych ulubionych przekąsek. Robi się je w super prosty sposób. Jarmuż trzeba umyć, osuszyć, wysypać na blaszkę do pieczenia, przyprawić i wstawić(...)JARMUŻOWYM (4 SKŁADNIKI) Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 2 buraczki ćwikłowe 2 duże ziemniaki 1 kalarepka 4 garści jarmużu 3 łyżeczki suszonego czosnku 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 4 łyżki oleju Sok z cytryny Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Umyj warzywa. Obierz kalarepkę. Ziemniaki i kalarepkę pokrój w kostkę, buraczki w pół plasterki. Rozłóż na tacce

Niedzielny kucharz
Pieczona gęś 196

dziś właśnie proponujemy Wam pieczoną gęś, która jest idealną propozycją na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Gęś zamarynowana w aromacie ziół i pomarańczy u nas była podana z ziemniakami i buraczkami, a pozostałe resztki śmiało możemy wykorzystać np. do farszu na pierogi, a z kości możemy ugotować aromatyczną zupę. Składniki: 1 gęś o wadze ok. 4,5 kg, skórka starta(...)wycisnąć sok, razem z przyprawami oraz czosnkiem umieścić w miseczce, a następnie dodać oliwę i wszystko dokładnie wymieszać. Powstałą marynatą natrzeć gęś i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, gęś wyłożyć na kratkę umieszczoną w wysokiej blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Piec przez 30 minut bez przykrycia, a następnie gęś przykryć dość luźno folią aluminiową

Plate of Joy
Marynowane skrzydełka pieczone. Przepis krok po kroku. 154

obtoczeniu mięsa włóż skrzydełka do piekarnika. Zapiekaj przez 60 minut w 180°C “góra-dół”. Jeżeli mięso zacznie się za bardzo spiekać przykryj mięso np. folią aluminiową.   Po upieczeniu skrzydełka prezentują się rewelacyjnie, a smakują jeszcze lepiej. Jako dodatek proponuje ryż lub pieczone ziemniaki. Natomiast przepis na surówkę idealną

kuron.com.pl
Turbot duszony w winie 106

rybie ułożyć masło (około 2 łyżki). Wlać wino. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona, należy metalową wykałaczką nakłuć rybę do środka, jeżeli po 10 sekundach metal będzie ciepły/gorący oznacza, że ryba jest gotowa. Turbota podałam z ziemniakami z wody

królestwo garów
Naleśniki ruskie – krokiety z ziemniakami 120

ziemniaków. Ser zemleć. Cebulę posiekać i poddusić na oleju. Ziemniaki, ser i cebulę wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na naleśniku układać trochę farszu,   zwijać. Możemy naleśniki maczać w cieście naleśnikowym (w tym celu dorobić trochę ciasta naleśnikowego z 1/4 porcji). Naleśniki podsmażyć na maśle, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. zastawa

królestwo garów
Pstrąg w warzywach 167

krążki. Na patelni rozpuszczamy pozostałe masło, dodajemy łyżkę oleju. Smażymy ziemniaki i cukinię aż do zarumienienia (ok. 7-9 minut). Przekładamy warzywa do naczynia żaroodpornego, dodajemy obraną cebulę i szalotki pokrojone w ćwiartki. Na wierzch kładziemy pstrągi. Wszystko przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego na 180 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół). Pieczemy 35 minut. Po tym czasie

gutfut
Zapiekanka z fenkuła, ziemniaków i pomidorów 182

warstwy. Pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do naczynia żaroodpornego.  Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do naczynia z fenkułem wraz z niezbyt drobno pokrojoną cebulą, pomidorkami koktajlowymi oraz czosnkiem pokrojonym w plasterki. Dodać rozmaryn i tymianek, skropić oliwą, posolić i popieprzyć i dokładnie wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-60 minut. Warzywa zamieszać

Codzienne Gotowanie
Zapiekanka cukiniowo-ziemniaczana 106

bazylii 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego   Wykonanie: Ziemniaki obrać. Cukinię, ziemniaki, cebulę, czosnek zmielić w chopperze lub potrzeć na tarce o cienkich oczkach. Por pociąć w półtalarki. Boczek pokroić na drobno. Wszystko wrzucić do miski, dodać mąkę, olej, jajka oraz przyprawy. Dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 0 C przez 60 minut. Smacznego

Przepisy Babci
Szybki kurczak w marynacie zielonej bogini 156

jest gotów. Jeśli sok jest jeszcze lekko mętny, wstaw do piekarnika jeszcze na 5 minut. Upieczonego kurczaka przykryj folią aluminiową i odstaw do przestygnięcia na 20 minut. Potem podziel go na porcje i wcinaj! Smacznego! Szukasz więcej pomysłów na pieczonego kurczaka? Sprawdź przepis na kurczaka pieczonego w rozmarynie na ziemniakach. Artykuł Szybki kurczak w marynacie zielonej bogini pochodzi z serwisu

Niedzielny kucharz
Frytki z dyni piżmowej (dieta dr Dąbrowskiej) 210

frytki można też robić z innych warzyw, nie tylko z ziemniaków, i na dodatek te frytki są bardzo smaczne. Powiecie, ależ mi odkrycie 😀. Ano tak, ponieważ do tej pory uważałam, ze najlepsze są takie smażone w dużej ilości tłuszczu, czyli po prostu tradycyjne. Okazuje się, że te pieczone w piekarniku też są bardzo smaczne, no i znacznie mnie kaloryczne. Bardzo

Kulinarne przygody Gatity
Ziemniaczane ciasteczka z powidłami śliwkowymi 164

miękkości, po czym ostudzić, obrać i dobrze pognieść. Do ziemniaków dodać posiekane zimne masło, cukier trzcinowy, jajko, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier waniliowy, kardamon i skórkę startą z cytryny. Całość dobrze zagnieść na jednolite ciasto, po czym zawinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć

Passions hobbies life
Uda kurczaka pieczone na kapuście 1135

wierzchu ułożyć zamarynowane mięso.  Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około godzinę aż mięso będzie mięciutkie.  Gdyby za szybko się przypiekało można nakryć folią aluminiową którą należy zdjąć 10 minut przed końcem pieczenia aby mięsko się zrumieniło. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki  z gotowanymi ziemniakami. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Ziemniaczane róże. 182

zagłębieniu umieścić po łyżce puree ziemniaczanego. Po 10 - 12 plastrów ziemniaków ułożyć rządkiem na zakładkę (nakładając kolejny plaster na około 1/2 - 2/3 poprzedniego). Zrolować uważnie i umieścić pionowo w zagłębieniu formy muffinkowej. Wcisnąć delikatnie w puree i poluzować nieco plastry. Oprószyć dodatkowo przyprawami, skropić wierzchy oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 50 - 60 minut. Róże

zadanie-gotowanie
Chłodnik buraczkowy z gotowanym jabłkiem, arbuzem i mlekiem kokosowym 123

Ciepłe (a najlepiej gorące-ja to pure robiłam dzień wcześniej) ziemniaki ugniatamy tłuczkiem razem z masłem i śmietaną aż do uzyskania jednolitej, rzadkawej konsystencji. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z nałożoną tylką i wyciskamy rozetki na blaszkę z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do zrumienienia. Chłodnik

Kolorowy Przepisownik
Kartoflak/Babka ziemniaczana - najlepsza, najsmaczniejsza 243

oczkach jeśli nie macie maszynki. Mleko zagotowujemy. Do startych ziemniaków wrzucamy przesmażony boczek z kiełbasą i cebulą, następnie dodajemy czosnek, gorące mleko, olej i przyprawy.  Całość dokładnie mieszamy np. łyżką lub szpatułą drewnianą. Tak wymieszaną masę przekładamy na formę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 80 minut

Gotuj z Mąką
Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków 403

czosnek granulowany. Lekko przestudzić całość. Do miski z przestudzonymi, rozgniecionymi ziemniakami dodać przesmażoną wędlinę z cebulką, jajko, starty ser i mąkę i zagnieść całość, łącząc wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem, tak aby całość miała wyraźny smak. Wyłożyć do podłużnej foremki wysmarowanej masłem i wysypanych bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i piec

Ze smakiem bez glutenu
Łosoś w papilotach z duszonym porem 165

paczuszkę, na kształt wielkiego pieroga i wkłada do nagrzanego piekarnika. Po ok. 10 minutach łosoś jest gotowy i może trafiać na talerze. Każda porcja filetu z łososia pakowana jest oddzielnie, dzięki temu każdy otrzymuje swój pakiecik na talerzu. Do tak przygotowanego łososia świetnie będą pasować frytki z batatów, ziemniaki z wody lub kasza jaglana. W przypadku kaszy, proponuje na talerz

Moja Delicja
Perliczka pieczona w rękawie 256

ziołowy staropolski hyzop czosnek niedźwiedzi 1/4 pomarańczy rękaw do pieczenia ziemniaki marchewka z groszkiem lub inna sałatka Perliczkę myjemy, osuszamy, nacieramy oliwą, solą, pieprzem ziołowym, posypujemy hyzopem i czosnkiem niedźwiedzim po czym i skrapiamy sokiem z pomarańczy i umieszczamy w rękawie do pieczenia, zawiązujemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik ustawiamy na temp 200 st i po nagrzaniu wstawiamy perliczkę

Gotowanie jest łatwe
Soczysta Pierś z Kurczaka (Soczysty Kurczak) 512

czosnkiem, przykrywamy (wieczkiem naczynia lub folią aluminiową) i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni na ok. 40 minut (długość pieczenia zależy od wielkości piersi). Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywę i jeszcze chwilę pieczemy do zrumienienia wierzchu. Gotowego kurczaka kroimy na ok. 1-2 cm plastry. Podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi surówkami. Moje posty

Słodka Strona
Ajvar z papryki i bakłażana 168

taka smakuje najlepiej:) Do kanapek, makaronów, ryżu, ziemniaków czy do ryb. Pyszota!:) Składniki: 6 papryk czerwonych 2 bakłażany 4 ząbki czosnku oliwa z oliwek 4 łyżki octu winnego 2 łyżki miodu sól, pieprz, papryka słodka i ostra pół chilli Wykonanie: Bakłażany i paprykę umyj, odetnij szypułki. Piekarnik nagrzej do 180° (bez termoobiegu, grzanie góra-dół

Zasmakuj Kuchni
Muffiny ziemniaczane. 169

umieścić je w środku muffinów. Składniki: 300 - 500 g tłuczonych ziemniaków 2 (1 + 1) łyżki masła 50 - 70 g startego cheddara (lub innego sera) 1/2 pęczka szczypiorku (posiekanego) 3 jajka kwaśna śmietana sól i pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżka startego parmezanu Wykonanie: Formę do muffinek natłuścić masłem (1 łyżka) Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. W misce połączyć wszystkie pozostałe

zadanie-gotowanie
Kurczak z warzywami w piwie 488

wody z 2 kostkami bulionowymi), wkładamy części kurczaka, ziemniaki, pieczarki i warzywa, gotujemy 10 minut. Następnie przekładamy całość do żaroodpornego naczynia, bulion z garnka mieszamy z karmelowym piwem i zalewamy tym płynem wszystko co znajduje się w żaroodpornym naczyniu, obkładamy świeżym tymiankiem, pieczemy w 160 stopniach w piekarniku 30 minut, następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski, podwyższamy temp

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Poniedziałkowy "fit" - Dorsz w musztardzie 137

śródziemnomorską. Rybę można podać zarówno z kaszą, ryżem bądź ziemniakami.  Dorsz w musztardzie  SKŁADNIKI : 400 g dorsz - kostka musztarda bawarska przyprawa śródziemnomorska szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Na foli aluminiowej układamy kostki dorsza, oprószamy całość przyprawą śródziemnomorską i smarujemy musztardą bawarską, folię zawijamy. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika zawinięte rybki i pieczemy około 30 minut. Na ostatnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Twarogowy Tradycjonalista 166

ubijamy z cukrem wanilinowym. Do żółtek dodajemy zmielony ser i ziemniaki. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy rodzynki lub inne kandyzowane owoce. Następnie stopniowo dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie łyżką. Jest to porcja na mega sernik. Wylewamy więc na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika (góra-dół, 160 stopni) na przynajmniej 1,5 godziny. Uwaga

Karczma Honorietty
Szybki barszcz czerwony zabielany z krakersami 147

mleko. Zagotuj. Dodaj zeszkloną cebulę. Zagotuj. Podawaj  z ziemniakami pure lub z krakersami własnej roboty. Krakersy: szklanka mąki orkiszowej sól szczypta soli drożdże wielkość orzecha laskowego na tą ilość mąki. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj na cienki placek. Wycinarką do faworków wycinaj małe kwadraty. Piecz ok 10 minut w piekarniku, aż zaczną być rumiane (180 stopni

AZgotuj!
Kalarepa zapiekana 160

układać w naczyniu żaroodpornym . Podlać bulionem warzywnym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut. (czas pieczenia zależy od wielkości kalarepy) Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i na koniec pieczenia posypać nim wierzch kalarepy. Piec do rozpuszczenia się sera. Podawać z młodymi ziemniakami. zapiekana kalarepa

O kuchni z uczuciem
Gjuwecz - bułgarski pieczony gulasz 225

kilka części, paprykę w dużą kostkę, marchew w plasterki, (ziemniaki i ;) ) pomidory w kostkę . Te ostatnie warto sparzyć i obrać przedtem ze skórki. Gdy wszystkie są już przygotowane, łączymy je z mięsem i przekładamy do glinianego naczynia do zapiekania. Dobrze wymieszane składniki zalewamy wodą do 1/3 poziomu naczynia. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni i wstawiamy do niego potrawę. Naczynie zamykamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Kulki szpinakowe 170

smażymy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy szpinak, posiekaną natkę pietruszki, kolendrę, słonecznika i mieszamy. Z masy szpinakowej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Część kulek można posypać sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Szpinakowe

My Chcemy Jeść
Zapiekanka ziemniaczana w kaczce 91

dodać pokruszone grzyby ( bez namaczania ). Dusić około 10 minut. Dodać ziemniaki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Kaczkę napełnić farszem ziemniaczanym. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Jeżeli luzowaliśmy kaczkę, można lekko obwiązać ją sznurkiem, aby nadać jej kształt. Posmarować tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę

królestwo garów
Cottage Pie - zapiekanka wiejska 205

Przygotować puree. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Oddcedzić. Do ziemniaków dodać mleko, masło i utłuc lub zblendować na kremowe puree. Puree przyprawić solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwę mięsną, a na wierzchu szczelnie ułożyć puree ziemniaczane i porobić widelcem paseczki. Tak przygotowaną zapiekanę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka

Gospodyni Miejska
Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana :) 213

Teraz układamy ostatnią warstwę ziemniaków, no chyba, że zabraknie Wam ziemniaków to nie problem, bo może to być ostatnia warstwa. Na wszystko ścieramy sporo żółtego sera i posypujemy oregano. Na ser układamy pozostałe plasterki szalotki i np. oliwki lub cokolwiek innego co lubicie :) Wstawimy zapiekankę na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 180 C. To wszystko podajemy i polewamy

vegetanie
Czulent 236

marchew i ziemniaki  pokroić na duże kawałki. Jeżeli używamy ziemniaków małych , zostawiamy je całe. Do dużego naczynia do pieczenia, włożyć odsączoną fasolę, kaszę, cebulę, mięso. Dodać przyprawy, całą główkę czosnku + ząbki czosnku, posolić i popieprzyć. Zalać wodą tak aby sięgała ok 2 cm powyżej zawartości gara. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 st C na 24 godziny

Stare Gary
Gęś po polsku w kapuście 169

gęsie nogi, podlać odrobiną  wody i wstawić do piekarnika na 2 godziny, temp. 180 oC. Pod koniec gotowania, mąkę wymieszać ze śmietaną i połączyć z kapustą, doprawić do smaku. Kapustę wyłożyć na półmisek, na niej ułożyć upieczone gęsie nogi. Polać wytworzonym podczas pieczenia sosem.Gęsinę podać z  ziemniakami z wody ,posypaną  natką pietruszki

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania