ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:262/497)

Pieczone żeberka w miodowo-chrzanowej marynacie 74

naszym stole, tym razem zrobiliśmy żeberka w marynacie miodowo-chrzanowej , a więc nieco innej od tych najczęściej robionych z musztardą. Dodatkowo zamiast zwyczajowego duszenia w brytfannie żeberka upiekliśmy w piekarniku. Po raz pierwszy takie żeberka zrobiłam podczas wakacyjnego pobytu w domu, a ponieważ wszystkim zasmakowały, po powrocie upiekłam je ponownie z myślą o blogu. Składniki na pieczone żeberka w miodowo(...)naczynia żaroodpornego, dodać marynatę oraz obraną i przekrojoną na pół cebulę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 o C , piec 60 minut , mniej więcej co kwadrans przewrócić żeberka i polać wytworzonym sosem. Słodko-pikantne żeberka wieprzowe w zalewie miodowo-chrzanowej dobrze sprawdzą się jako dodatek do ziemniaków lub dowolnej kaszy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pieczone żeberka w miodowo-chrzanowej marynacie

niecodziennikpary
Shepherd’s Pie wg Gordona Ramsay’a 77

Dodajemy gorący bulion i gotujemy przez 3 minuty, ściągamy z ognia. Ugotowane ziemniaki przecedzamy i tłuczemy na purée, łączymy z pozostałymi składnikami na ziemniaczaną warstwę, aż masa będzie jednolita. Mięso przekładamy na dno brytfanny i przykrywamy warstwą ziemniaczaną. Opcjonalnie można posypać wierzch tartym parmezanem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy 20-25 minut. Smacznego! Artykuł Shepherd

Be Fit Be Strong
Piątek: Bigos z dorszem Karola Okrasy 146

inspiracja dla Karola Okrasy, żeby zapiec rybę, ale w kiszonej kapuście, bez ziemniaków. Niezależnie skąd czerpał wzorce, danie wyszło mu świetnie. Ryba, konkretnie dorsz, choć może być każda morska ryba o zwartym mięsie, najpierw jest obsamżana na patelni, potem przykryta kołderką z kiszonej, podgotowanej kapusty trafia do piekarnika. Danie nie wymaga specjalnego przyprawiania, choć ważnym dodatkiem jest suszona żurawina

Niedzielny kucharz
Zapiekanka cukiniowo-ziemniaczana 167

żaroodpornego naczynia do pieczenia ułożyć połowę talarków ziemniaczanych, jeden obok drugiego. Na ziemniakach ułożyć połowę talarków cukinii. Zalać połową pomidorowego sosu, posypać trzema łyżkami grysiku oraz połową utartego sera. Powtórzyć tę samą czynność z drugą połową składników. Górę naczynia żaroodpornego przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Zapiekać do momentu kiedy wszystkie składniki będą

mecooks
Oszukane frytki z selera 124

curry i słodką papryką   są świetną alternatywą dla tradycyjnych frytek z ziemniaków. Składniki: 1 seler 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki słodkiej papryki sól Wykonanie: 1. Selera obrać ze skóry, pokroić w słupki. Skropić oliwą, obsypać curry, papryką, solą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-30 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem i pieczarkami 146

Usmażone pieczarki i boczek obficie doprawiamy pieprzem. 5. Ugotowane i odcedzony ziemniaki przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i oprószamy sporą szczyptą granulowanego czosnku. 6. Na wierzch przekładamy usmażony boczek z pieczarkami i całość posypujemy startym serem cheddar. 7. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10-15 minut. 8. Gotową zapiekankę podajemy ze świeżym koperkiem. SMACZNEGO

Bez Cebuli
Ryba w cieście z domowymi frytkami, czyli FISH&CHIPS 138

oliwek sól   Sposób przygotowania: Ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj ale nie obieraj. Pokrój w dość grube frytki, następnie podgotuj w osolonym wrzątku około 4 minuty aby zmiękły ale trzymały swój kształt. Przełóż na ręcznik papierowy żeby przestygły i odparowały.   Piekarnik rozgrzej do 200°C. Ostudzone frytki rozłóż

kuron.com.pl
Roladka z brzoskwinią z puree i karmelizowanymi marchewkami 142

koniec dodać śliwki i łyżeczkę masła, chwilę dusić, przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wrzucić do miski, dodać chrzan, musztardę, paprykę w proszku i 1 łyżkę masła. Zmiksować na gładką masę, wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wysypać wcześniej przygotowaną brukselkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 10 minut. Marchewki obrać, opłukać i gotować

Trufelkowo
placek ziemniaczano-pieczarkowy z sosem grzybowym... 179

masę przelać do miski, teraz zmiksować pokrojone, obrane pieczarki i dać do ziemniaków w misce do masy dodać paprykę ostrą, kucharka, mąkę pszenną i wymieszać dodać starty żółty ser jaki się lubi, użyłam goudę, wszystko wymieszać forma żaroodporna posmarowana masłem i posypana tartą bułką, wlać masę ziemniaczaną, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 45 minut

W Mojej Kuchni Lubię
szynka na obiad 150

szynkę przekładamy do naczynia...podlewamy tłuszczem z patelni i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. 1,5 kg szynkę pieczemy w 200 st. C przez godzinę i potem pół godziny bez pokrywki... Upieczone mięso musi trochę ostygnąć... zanim pokroimy je na porcje :) Pokrojone kawałki serwujemy na obiad :) najlepiej z ziemniakami i kiszonym ogórkiem :) Smacznego

chleba naszego
Afgańska frittata 118

dokładnie wymieszać. Kolendrę, dymkę oraz szpinak dodać do jajek wraz z ziemniakami, papryczką i kurkumą. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wysmarować oliwą naczynie, którym będziemy smażyć i piec frittatę. Rozgrzać, wylać masę i smażyć na średnim ogniu przez 6 - 8 minut. Następnie wstawić do piekarnika włączonego na opcji grill i piec, aż góra całkowicie się zetnie. Frittatę podawać

Moja Mama Gotuje
bułki na rano 154

czubatej łyżki mąki i szklanki ciepłej wody. Do przesianej mąki dodajemy ziemniaki, sól i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto...i chowamy szczelnie zamknięte do lodówki. Rano lepimy bułki, wykładamy na papier, smarujemy rozbitym jajkiem, jeżeli ktoś lubi posypuje przyprawami, nacinamy i już :) ... Tak przygotowane wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 25-30 min / 200 st.C Po upieczeniu wykładamy i chwilę

chleba naszego
Pierogi z fetą, pomidorami i oliwkami 82

pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez praskę razem z fetą. Dodać pestki dyni oraz pokrojone pomidory i oliwki. Doprawić pieprzem. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut

Bullio
Pizza na ziemniaczanym spodzie 138

oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich świeża bazylia tłuszcz do formy Wykonanie pizzy: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić, utłuc i wymieszać z mąkami i jajkami. Zagnieść ciasto i rozprowadzić rękami na przygotowanej formie, posmarować ketchupem i posypać ziołami. Układać kolejno poszczególne składniki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania