ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:260/497)

Sałatka jarzynowa w miseczkach z tortilli 196

false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 1 słoik Mieszanki marchew, groszek, kukurydza (460g) Orzech 1-2 ogórki konserwowe z chilli Orzech 1 ugotowany ziemniak (użyłam ziemniaka z obiadu) 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy 2 pomidorki koktajlowe szczypiorek  sól, pieprz do smaku 1. Z tortilli wyciąć 4 kółka - ja złożyłam ją na 4 (jak naleśnika(...)złapały kształt Tak przygotowane miseczki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C (grzanie góra-dół) na ok 10 min - miseczki mają się zrobić sztywne, ale trzeb uważać, gdyż jeśli będą się piekły za długo to mogę się później kruszyć). 2. Przygotować sałatkę: mieszankę warzywną odsączyć z zalewy na sitku. Ogórki i ziemniaka pokroić w bardzo drobną kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać

Kto ugości moich gości?
BURGERY BURACZKOWE Z MOZZARELLĄ 125

wtedy czasu na czekania, aż przestygnie. Burgery pieczemy w piekarniku, dzięki temu są mniej kaloryczne i idealne dla osób dbających o linię lub odchudzających się. Poza tym, burak to polski superfood, dlatego warto sięgać po dania z burakami jak najczęściej! Gotowe burgery możemy podać z sałatką i ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub po prostu wsadzić w bułkę 🍔 Składniki: 2 średnie(...)umieszczamy kulkę mozzarelli. Formujemy kształt kuli tak, aby mozzarella pozostała w środku, a następnie obtaczamy w bułce tartej z sezamem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 20 min., następnie przewracamy ostrożnie na drugą stronę i pieczemy jeszcze

Kuchnia MagdaLeny
BURGERY BURACZKOWE Z MOZZARELLĄ 138

wtedy czasu na czekania, aż przestygnie. Burgery pieczemy w piekarniku, dzięki temu są mniej kaloryczne i idealne dla osób dbających o linię lub odchudzających się. Poza tym, burak to polski superfood, dlatego warto sięgać po dania z burakami jak najczęściej! Gotowe burgery możemy podać z sałatką i ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub po prostu wsadzić w bułkę 🍔 Składniki: 2 średnie(...)umieszczamy kulkę mozzarelli. Formujemy kształt kuli tak, aby mozzarella pozostała w środku, a następnie obtaczamy w bułce tartej z sezamem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 20 min., następnie przewracamy ostrożnie na drugą stronę i pieczemy jeszcze

Kuchnia MagdaLeny
Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą 134

UWAGA : Ja nabierałam ciasto gałkownicą do ziemniaków/lodów, następnie dzieliłam uzyskaną porcję ciasta na pół i z każdego kawałka robiłam kulkę. Kulkę ciasta odkładałam na blachę i lekko spłaszczałam dłonią.  Piec w temperaturze 175°C przez około 15 minut, aż brzegi ciastek zaczną się rumienić. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika odczekać około 1 minutę, następnie przełożyć ciastka

Opowieści z piekarnika
Pieczonki 416

akademika oraz znajomymi z uczelni dyskutowaliśmy o naszych lokalnych przysmakach. I gdy zaczynaliśmy opowiadać o pieczonkach wpatrywały się w nas zdumione pary oczu wielkości pięciozłotówek. Nikt nie słyszał o ziemniakach w żeliwnym garze pieczonych na ognisku! Tylko niektóre osoby z Krakowa i okolic (głównie z powiatu chrzanowskiego) wiedziały o czym mówimy.I tak się zastanawiamy, skąd Wy jesteście nasi drodzy(...)pieczonki “chodzą” po koło 100 pln, na allegro 120 - 200 pln + przesyłka). Teoretycznie można je przygotować w domu: zamiast żeliwnego garnka i ogniska wykorzystujemy naczynie żaroodporne i piekarnik - ale niestety to nie to samo :( Ale uwierzcie mi, warto zainwestować te dwie stówy w garnek - pieczonki to doskonała alternatywa dla grilla, a przede wszystkim do spotkań w gronie najbliższych

W kuchni Katie
Karkówka pieczona w ketchupie - idealna na obiad 274

wody 1 łyżka masła oliwa do smażenia sól  pieprz papryka słodka papryka ostra Dodatkowo: sałata 4 rzodkiewki 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz odrobina cukru śmietana  oraz ziemniaki Przygotowanie: Karkówkę myjemy, kroimy na plastry. Rozbijamy tłuczkiem. Obsypujemy solą, pieprzem, papryką słodką i ostro. I najlepiej odstawić na 1-2 h do lodówki, by się zamarynowała. Na patelni rozgrzewamy(...)naczyniu żaroodpornym przekładając plastrami cebuli. I tak układamy do końca. W misce mieszamy ketchup z wodą na jednolitą masę. Zalewamy mięso, dajemy 1 łyżkę masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół) i pieczemy przez ok. 40 minut. Sałata: Sałatę myjemy dokładnie, rwiemy na małe kawałki i umieszczamy w misce. Odcinamy końcówki rzodkiewki, myjemy i kroimy

Gotuj z Mąką
Kaczka pieczona w winie z szalotką i kasztanami 210

ziemniaki 2 spore garści mrożonego, młodego groszku 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta pieprzu 1 łyżka masła 1 łyżka słodkiej śmietanki  Wykonanie: Kacze udka umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem, dodać trochę ziół (tymianek, rozmaryn), czosnku, marynować przez minimum jedną godzinę. Naczynie żaroodporne skropić oliwą, ułożyć zamarynowane udka skórą do dołu, piec w piekarniku nagrzanym(...)odpowiednio kruche pozwolić mu na dłuższe pieczenie pod kontrolą.  (Uwaga -około 20 minut przed końcem odkryć naczynie, by mięso się przyrumieniło, a sos zredukował) W osobnym garnku ugotować ziemniaki z solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Po 20 minutach dodać mrożony groszek, wyłączyć gaz. Po chwili odcedzić z wody, dodać masło, śmietankę i ubić na aksamitną masę. Smacznego oraz Zdrowych

Wino Francja Kuchnia
Kaczka pieczona w winie z szalotką i kasztanami 258

ziemniaki 2 spore garści mrożonego, młodego groszku 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta pieprzu 1 łyżka masła 1 łyżka słodkiej śmietanki  Wykonanie: Kacze udka umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem, dodać trochę ziół (tymianek, rozmaryn), czosnku, marynować przez minimum jedną godzinę. Naczynie żaroodporne skropić oliwa, ułożyć zamarynowane udka skora do dołu, piec w piekarniku nagrzanym(...)odpowiednio kruche pozwolić mu na dłuższe pieczenie pod kontrolą.  (Uwaga -około 20 minut przed końcem odkryć naczynie, by mięso się przyrumieniło, a sos zredukował) W osobnym garnku ugotować ziemniaki z solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Po 20 minutach dodać mrożony groszek, wyłączyć gaz. Po chwili odcedzić z wody, dodać masło, śmietankę i ubić na aksamitną masę. Smacznego oraz Zdrowych

Wino Francja Kuchnia
Kaczka pieczona z jabłkami 141

sobie pomyślałem, że na jutro będzie w sam raz. Wprawdzie na Św. Marcina piecze się gęsinę, jak głosi tradycja, ale kaczka będzie również świetnym wyborem. Podajmy ją potem z ziemniakami lub śląskimi kluseczkami i zasmażaną kapustą. Będzie pysznie i odświętnie! * SKŁADNIKI dla 4 osób 1 kaczka (ok. 2 kg) 6 jabłek 2 łyżki 4 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła(...)góry i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz przez pół godziny, aż znaczna część tłuszczu się wytopi. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz kolejne 2 godziny, podlewając wierzch kaczki od czasu do czasu wytopionym tłuszczem. Godzinę przed końcem włóż pozostałe jabłka. Kaczkę podawaj na stół w całości. Najlepiej smakuje z ziemniakami lub kluskami

Food Square
Zapiekanka z karkówki, bardzo proste danie. 661

Bardzo smaczna karkóweczka. Super w wersji na imprezy lub na niedzielny obiad z ziemniakami. Polecam jest pyszna. Karkówkę pokroić na plastry o grubości 1 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, mieszanką suszonych ziół. Wymieszać mięso w przyprawach i rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia, którego dno wysmarowane musi być olejem. Marchew obrać i pokroić w plasterki, cebulę pokroić w piórka. Cebulę(...)mięsie. Pieczarki umyć osuszyć i pokroić w plasterki, rozłożyć na mięsie. Obsypać wszystko dodatkowo świeżym lub suszonym tymiankiem i vegetą. Wlać wodę i śmietanę. Przykryć naczynie folią aluminiową. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 1 godzinę i 30 minut. Wytworzy się dosyć dużo sosu, który zlać do garnuszka. Posypać mięso serem i wstawić na chwilkę do piekarnika. Ser tylko

Kuchnia Pokoleń
Rozgrzewający łosoś skąpany pod puszystą ziołową pierzynką :) 177

pierzynce i zapieczone w piekarniku. Wczoraj wieczór zrobiłam go jako kolację dla mojej rodziny, ale wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że trzeba kupić kolejną porcję łososia i przyrządzić go znowu. Wyszedł naprawdę pyszny. Trzeba przyznać, że porcja dla 4 osób idealna, a ten aromat w domu podczas pieczenia - bajka :) Łososia pod ziołową pierzynką można podawać z ziemniakami, ryżem, wszelkiego rodzaju kaszami(...)przypraw. Całość miksujemy około 2 minuty mikserem na najwyższych obrotach, po czym wylewamy do naczynia żaroodpornego, przykrywając całego łososia. Łososia pod ziołową pierzynką pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku około 30 minut, po tym czasie jest gotowy do konsumpcji

Smakowy Raj
Pieczone żeberka w miodowo-chrzanowej marynacie 94

naszym stole, tym razem zrobiliśmy żeberka w marynacie miodowo-chrzanowej , a więc nieco innej od tych najczęściej robionych z musztardą. Dodatkowo zamiast zwyczajowego duszenia w brytfannie żeberka upiekliśmy w piekarniku. Po raz pierwszy takie żeberka zrobiłam podczas wakacyjnego pobytu w domu, a ponieważ wszystkim zasmakowały, po powrocie upiekłam je ponownie z myślą o blogu. Składniki na pieczone żeberka w miodowo(...)naczynia żaroodpornego, dodać marynatę oraz obraną i przekrojoną na pół cebulę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 o C , piec 60 minut , mniej więcej co kwadrans przewrócić żeberka i polać wytworzonym sosem. Słodko-pikantne żeberka wieprzowe w zalewie miodowo-chrzanowej dobrze sprawdzą się jako dodatek do ziemniaków lub dowolnej kaszy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pieczone żeberka w miodowo-chrzanowej marynacie

niecodziennikpary
Shepherd’s Pie wg Gordona Ramsay’a 98

Dodajemy gorący bulion i gotujemy przez 3 minuty, ściągamy z ognia. Ugotowane ziemniaki przecedzamy i tłuczemy na purée, łączymy z pozostałymi składnikami na ziemniaczaną warstwę, aż masa będzie jednolita. Mięso przekładamy na dno brytfanny i przykrywamy warstwą ziemniaczaną. Opcjonalnie można posypać wierzch tartym parmezanem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy 20-25 minut. Smacznego! Artykuł Shepherd

Be Fit Be Strong
Piątek: Bigos z dorszem Karola Okrasy 169

inspiracja dla Karola Okrasy, żeby zapiec rybę, ale w kiszonej kapuście, bez ziemniaków. Niezależnie skąd czerpał wzorce, danie wyszło mu świetnie. Ryba, konkretnie dorsz, choć może być każda morska ryba o zwartym mięsie, najpierw jest obsamżana na patelni, potem przykryta kołderką z kiszonej, podgotowanej kapusty trafia do piekarnika. Danie nie wymaga specjalnego przyprawiania, choć ważnym dodatkiem jest suszona żurawina

Niedzielny kucharz
Zapiekanka cukiniowo-ziemniaczana 187

żaroodpornego naczynia do pieczenia ułożyć połowę talarków ziemniaczanych, jeden obok drugiego. Na ziemniakach ułożyć połowę talarków cukinii. Zalać połową pomidorowego sosu, posypać trzema łyżkami grysiku oraz połową utartego sera. Powtórzyć tę samą czynność z drugą połową składników. Górę naczynia żaroodpornego przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Zapiekać do momentu kiedy wszystkie składniki będą

mecooks
Oszukane frytki z selera 146

curry i słodką papryką   są świetną alternatywą dla tradycyjnych frytek z ziemniaków. Składniki: 1 seler 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki słodkiej papryki sól Wykonanie: 1. Selera obrać ze skóry, pokroić w słupki. Skropić oliwą, obsypać curry, papryką, solą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-30 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem i pieczarkami 163

Usmażone pieczarki i boczek obficie doprawiamy pieprzem. 5. Ugotowane i odcedzony ziemniaki przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i oprószamy sporą szczyptą granulowanego czosnku. 6. Na wierzch przekładamy usmażony boczek z pieczarkami i całość posypujemy startym serem cheddar. 7. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10-15 minut. 8. Gotową zapiekankę podajemy ze świeżym koperkiem. SMACZNEGO

Bez Cebuli
Ryba w cieście z domowymi frytkami, czyli FISH&CHIPS 168

oliwek sól   Sposób przygotowania: Ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj ale nie obieraj. Pokrój w dość grube frytki, następnie podgotuj w osolonym wrzątku około 4 minuty aby zmiękły ale trzymały swój kształt. Przełóż na ręcznik papierowy żeby przestygły i odparowały.   Piekarnik rozgrzej do 200°C. Ostudzone frytki rozłóż

kuron.com.pl
Roladka z brzoskwinią z puree i karmelizowanymi marchewkami 165

koniec dodać śliwki i łyżeczkę masła, chwilę dusić, przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wrzucić do miski, dodać chrzan, musztardę, paprykę w proszku i 1 łyżkę masła. Zmiksować na gładką masę, wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wysypać wcześniej przygotowaną brukselkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 10 minut. Marchewki obrać, opłukać i gotować

Trufelkowo
placek ziemniaczano-pieczarkowy z sosem grzybowym... 202

masę przelać do miski, teraz zmiksować pokrojone, obrane pieczarki i dać do ziemniaków w misce do masy dodać paprykę ostrą, kucharka, mąkę pszenną i wymieszać dodać starty żółty ser jaki się lubi, użyłam goudę, wszystko wymieszać forma żaroodporna posmarowana masłem i posypana tartą bułką, wlać masę ziemniaczaną, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 45 minut

W Mojej Kuchni Lubię
szynka na obiad 178

szynkę przekładamy do naczynia...podlewamy tłuszczem z patelni i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. 1,5 kg szynkę pieczemy w 200 st. C przez godzinę i potem pół godziny bez pokrywki... Upieczone mięso musi trochę ostygnąć... zanim pokroimy je na porcje :) Pokrojone kawałki serwujemy na obiad :) najlepiej z ziemniakami i kiszonym ogórkiem :) Smacznego

chleba naszego
Afgańska frittata 140

dokładnie wymieszać. Kolendrę, dymkę oraz szpinak dodać do jajek wraz z ziemniakami, papryczką i kurkumą. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wysmarować oliwą naczynie, którym będziemy smażyć i piec frittatę. Rozgrzać, wylać masę i smażyć na średnim ogniu przez 6 - 8 minut. Następnie wstawić do piekarnika włączonego na opcji grill i piec, aż góra całkowicie się zetnie. Frittatę podawać

Moja Mama Gotuje
bułki na rano 174

czubatej łyżki mąki i szklanki ciepłej wody. Do przesianej mąki dodajemy ziemniaki, sól i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto...i chowamy szczelnie zamknięte do lodówki. Rano lepimy bułki, wykładamy na papier, smarujemy rozbitym jajkiem, jeżeli ktoś lubi posypuje przyprawami, nacinamy i już :) ... Tak przygotowane wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 25-30 min / 200 st.C Po upieczeniu wykładamy i chwilę

chleba naszego
Pierogi z fetą, pomidorami i oliwkami 110

pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez praskę razem z fetą. Dodać pestki dyni oraz pokrojone pomidory i oliwki. Doprawić pieprzem. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut

Bullio
Pizza na ziemniaczanym spodzie 160

oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich świeża bazylia tłuszcz do formy Wykonanie pizzy: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić, utłuc i wymieszać z mąkami i jajkami. Zagnieść ciasto i rozprowadzić rękami na przygotowanej formie, posmarować ketchupem i posypać ziołami. Układać kolejno poszczególne składniki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut

Tradycyjna Kuchnia
Papryka faszerowana ziemniakami i bakłażanem na sposób indyjski 252

czasu aż cebula lekko zbrązowieje.  Do masy cebulowej dodać ziemniaki i bakłażana, doprawić solą i pieprzem oraz szczyptę pieprzu kajeńskiego oraz odrobinę wody, aby masa nie była zbyt sucha oraz sok z cytryny i smażyć jeszcze przez chwilę. Odstawić z ognia, aby masa przestygła.  Piekarnik nagrzać do 180-190 stopni. Papryki umyć, odciąć czapeczkę od strony ogonka, łyżką

Codzienne Gotowanie
Lekkie obiady - polecam na lato 223

jabłkiem - dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno Pieczone w piekarniku warzywa a'la frytki, z ziołowym sosem Zapiekane pomidory faszerowane kaszą owsianą Najprostszy chłodnik z botwinką Polenta - kukurydziany przysmak na wiele sposobów Sałatka z kaszy orkiszowej z kiszoną cytryną, papryką, pomidorami i cukinią Pikantne ziemniaki zapiekane w mleku Zupa marchewkowa z sokiem grejpfrutowym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rolada pieczeniowa z wołowiny otulona boczkiem wędzonym 226

drugi, nie pomijając również spodu. Obwinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 1 godzinę, a potem podwyższyć temperaturę do 190*C. Odkryć pieczeń i zapiec 15 min, aż boczek się zrumieni. Przed pokrojeniem pieczeni odczekać 10 min. Podać np z ziemniakami i surówką. Smacznego :) W trakcie pieczenia w foli zbierze się sporo wody

https:KKuchniaMniam
Polędwiczki wieprzowe w pomidorach 279

polej nim mięso. Przykryj formę aluminiową folią i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 25 – 30 minut w zależności od grubości polędwiczki. Wyjmij upieczone mięso, odczekaj 10 minut, a następnie pokrój w grube plastry. Ułóż na półmisku. Zamieszaj sos i polej nim polędwiczki. Podaj danie z ziemniakami i sałatką. The post Polędwiczki wieprzowe w pomidorach appeared first on Blog

codojedzenia
Miodowo-korzenny schab pieczony 243

smarujemy mięso z każdej strony. Kładziemy na wierzch plaster słoniny. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na mniej więcej półtorej godziny (bez przykrycia) - do zrumienienia. Gotowe mięso przykrywamy na kilka minut folią aluminiową. Gdy "odpocznie" kroimy w plastry. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u nas to zwyczajne ziemniaki z wody i sałatą :)  Świetnie smakuje również na zimno.  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Polędwiczka nadziewana serkiem Almette - fruit, karmelizowana gruszka i sos gruszkowo jabłkowy oraz chips. 127

folią spożywczą i odstawić. Gruszkę przeciąć na 4 części , wydrążyć gniazda nasienne. Ziemniaka pokroić w talarki w kształcie chipsa. Przepłukać zimną wodą, odcedzić. Z cebuli wyciąć dwa grube plastry i podzielić na krążki. Mięso ułożyć w brytfance ziołami w dół. Posypać lekko pieprzem ziołowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 st na 15-17 min. Przygotować sos. Serek wymieszać z mlekiem

Gotowanie jest łatwe
Kopytka dyniowe 197

patelni. Na  dyniowe puree najlepiej nadaje się dynia upieczona w piekarniku, bo tak przygotowane puree zawiera najmniej wody. Kopytka, czy te tradycyjne, czy z dodatkiem puree z dynii przygotowuje się identycznie jak ciasto na knedle. Dlatego po przepis na ciasto zapraszam tutaj . Składniki: 700 g ziemniaków 200 g puree z dynii 1 jajko mąka pszenna orkiszowa 2 łyżki mąki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gołąbki z ziemniakami i mięsem mielonym 341

odcisnąć sok. Cebulę drobno posiekać  i zrumienić na tłuszczu. Do ziemniaków dodać zmielone mięso i cebulę. Następnie przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Na przygotowane liście kapusty nakładać farsz i formować gołąbki. Układać w przygotowanym naczyniu żaroodpornym, skropić olejem, posolić do smaku i upiec w piekarniku do miękkości

Tradycyjna Kuchnia
Pierogi z fetą, pomidorami i oliwkami 138

pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez praskę razem z fetą. Dodać pestki dyni oraz pokrojone pomidory i oliwki. Doprawić pieprzem. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut

Bullio
Pierogi z fetą, pomidorami i oliwkami 322

pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez praskę razem z fetą. Dodać pestki dyni oraz pokrojone pomidory i oliwki. Doprawić pieprzem. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut

Bullio
Jarzynka duszona z mięsem 167

kroimy w kosteczkę.   W misce mieszamy buraczki, marchewkę, ziemniaki, fasolę, kapustę, śliwki, mięsoi pokrojony koperek.   Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem (musi mieć zdecydowany smak - będzie podstawą smaku całej potrawy).Bulionem zalewamy naczynie mniej więcej do wysokości 2/3 potrawy.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C a kiedy bulion zacznie wrzeć

Maminek kulinarny