rzepakowego tłoczonego na zimno sól, pieprz rozmaryn Pesto: garść jarmużu łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 10-12 pistacji 15 gram parmezanu olej lniany sól, pieprz Do podania: tłuczone ziemniaki sałatka: suszone pomidory, świeży ogórek i czarne oliwki, sól, pieprz, łyżka oleju lnianego świeże zioła Wszystkie składniki marynaty mieszamy, nacieramy nią mięso i wkładamy do lodówki na minimum godzinę(...)mięso wyciągamy na 15-30 minut aby nabrało temperatury pokojowej. Patelnię nagrzewamy i smażmy kotlety jagnięce na dużym ogniu po 1-2 minuty z każdej strony, niech będzie brązowe. Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni i wstawiamy mięso na 16-17 minut. Po tym czasie mięso powinno odpocząć 7-8 minut zanim przełożymy kotlety na talerz. Zależało mi by uzyskać kotlety
Mango Papajaziemniakami kroimy w 2-3cm kostkę, a szalotki po prostu na mniejsze kawałki. W rondlu z nieprzywierającą powierzchnią na dość silnym ogniu rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy szalotkę i ziemniaki i podsmażamy przez 2-3 minuty często mieszając. Zalewamy połową bulionu, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez 20 minut. Dodajemy jabłka i przyprawiamy imbirem. Gotujemy jeszcze kolejne 20-30 minut(...)minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy mięso na kilka minut, po czym kroimy w cienkie plastry. Bezpośrednio przed podaniem na tej samej patelni co kaczkę podsmażamy krótko boczek, z obu stron na lekko rumiano. Kładziemy go na talerz, a na niego mięso z kaczki, które polewamy syropem. Obok podajemy zblendowany mus z jabłek i ziemniaków – który w razie potrzeby przed
Kulinarna Pokusatemu, przed zamrożeniem wyluzowałam, więc kiedy przyszedł czas szykowania, pracy nie było dużo. Wystarczyło przygotować farsz, załadować nogi, zaszyć i upiec. Podawać np z kluskami śląskimi lub pieczonymi ziemniakami. Bardzo polecam ! składniki 2 gęsie nogi farsz wieprzowy 240 g mielonej wieprzowiny 90 g wątróbki gęsiej 2 łyżki tartej bułki namoczonej w mleku (może być czerstwa bułka, namoczona(...)pozbawić kości), pozostawiając kawałek kostki na końcu nogi. Składniki farszu wymieszać, podzielić na dwie części, każdą z nich włożyć w miejsce po kościach. Skórę nóg zeszyć nicią kuchenną. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Nogi posolić i popieprzyć obsmażyć na patelni na złoty kolor, można nakłuć igłą aby łatwiej wytapiał się tłuszcz. Przełożyć do naczynia w którym
Stare Garywstawieniem do nagrzanego do 200 stopni piekarnika rośliny skrapiamy oliwą, oprószamy solą i ewentualnie pieprzem. Przykrywamy. Nie ma potrzeby dodawania wody, gdy naczynie będzie przykryte jej nadmiar wyparuje i zbierze się na jego dnie samoistnie. Poniżej zamieszczam kilka zdjęć z mojego pieczenia, w którym udział wzięły: kapusta włoska, cukinia, seler naciowy, marchew, ziemniaki :) Nie sugerujcie się wyglądem, po obróbce
Taste Of My Dayjednogarnkowe, długo gotowane danie, robiłam już kiedyś w tradycyjny sposób ( klik ). Mięso z fasolą i innymi dodatkami dusiło sie w piekarniku przez 24 godziny. Wyszło pysznie, ale jednak czas pieczenia i fakt, że co trochę trzeba było do pieca zaglądać, spowodowały, że na długo czulent porzuciłam. W tym roku postanowiłam zrobić czulent raz jeszcze, ale wykorzystując wolnowar. Moim zdaniem strzał(...)przepisem składniki (3 - 4 porcje) 2 gęsie nogi ( po oddzieleniu kości ok 600 g mięsa ) 120 g drobnej białej fasoli 80 g pęczaku ok 500 g ziemniaków, najlepiej małych 100 g cebuli 7 ząbków czosnku 1 l bulionu lub wody (dałam bulion) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka soli (można dosolić w trakcie
Stare Garyname":"Pieczone podudzia kurczaka miodowo - musztardowe","description":"Soczyste mi\u0119so kurczaka pieczone w piekarniku w r\u0119kawie foliowym. Marynata miodowo musztardowa nadaje wyj\u0105tkowego aromatu.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/podudzia-z-kurczaka.jpg","recipeCategory":["Dania g\u0142\u00f3wne","Kuchnia Polska"],"recipeCuisine":[],"keywords":["kurczak","kurczak z piekarnika","marynata","mi\u00f3d","miodowo - musztardowe","musztarda","podudzia z kurczaka"],"datePublished(...)MARYNATA","3 \u0142y\u017ceczki musztardy sto\u0142owej","2 \u0142y\u017ceczki miodu naturalnegow formie p\u0142ynnej","50 ml oleju rzepakowego","s\u00f3l i czarny pieprz","DODATKOWO DO PODANIA","gotowanie ziemniaki","warzywa w zalewie octowejlub sa\u0142atka"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","text":"Marynat\u0119 przygotowujemy poprzez dok\u0142adne wymieszanie sk\u0142adnik\u00f3w sosu. Podudzia kurczaka wk\u0142adamy do r\u0119kawa do pieczenia
ProstePesto.plOmlet po japońsku z wasabi i marynowanym imbirem Mini omlety z piekarnika Omlet ze świeżą dynią Omlet z żółtą cukinią na jajkach od zielononóżki Omlet z dynią, brokułem i szpinakiem Omlet z warzywami Dietetyczny omlet ze szczypiorkiem (na białkach) Omlet na parze Tortilla z łososiem, cukinią i pieczonymi ziemniakami Omlet z botwinką, babką lancetowatą i pestkami dyni Omlet z kaszą
Dorota Smakujekostka rosołowa, warzywna 1/2 szklanki wrzątku sól, pieprz 1 łyżka masła Ziemniaki wymieszać z żółtym serem, posiekaną cebulą, czosnkiem, jajkami i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Formę do zapiekania, wielkości talerza płaskiego obiadowego, posmarować oliwą i posypać tartą bułką. Wyłożyć masę ziemniaczaną, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Zapiekać 1h. Kurki oczyścić, opłukać. Jeżeli są drobne
gotuj ze mnąsezamie smakuje obłędnie! Tak przygotowane filety możemy spożywać z tradycyjnymi ziemniakami i surówką w formie obiadu. Można także go dodać do sałatki lub pokroić na mniejsze kawałki i serwować w formie przekąski z sosem czosnkowym. Poniżej zaprezentuję Wam mój ulubiony przepis na kurczaka w sezamie, pieczonego w piekarniku. Jest soczysty, mięciutki, wręcz rozpływa się w ustach. Serdecznie polecam! Składniki: filet
Przepiski.plmałych ziemniaków 1 marchewka 1 cebula Kawałek czerwonej kapusty Kawałek białej rzodkwi 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonego czosnku Kilka łyżek siekanego szczypiorku 3 łyżki oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Umyj warzywa, obierz marchew. Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki, marchew i rzodkiew w plastry. Posiekaj kapustę i cebulę w piórka. Oprócz ziemniaków, które muszą być pokrojone(...)warzyw nie musisz się jakoś specjalnie przykładać. Krok 2 Przełóż warzywa na tackę do pieczenia, polej olejem, posyp tymiankiem, majerankiem i czosnkiem, solą i pieprzem. Wymieszaj dobrze całość. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw tackę blisko grilla. Piecz 15 minut. Krok 3 Pokrój kaszankę w talarki. Wyjmij tackę z warzywami, przemieszaj składniki, wyłóż kaszankę na wierzch zapiekanki. Wstaw do piekarnika
Niedzielny kucharzsię z nią uporałem, angielska zapiekanka ładnie się upiekła i była naprawdę smaczna. Część została nam na następny dzień, przed jej podgrzaniem górę ziemniaków posmarowaliśmy cienką warstwą masła, co dało dodatkowy przyjemny smak i uchroniło ziemniaki przed wyschnięciem. Składniki na angielską zapiekankę Mięsna warstwa: 1 duża cebula 2 średnie marchewki 1 / 2 kg mięsa mielonego 1 ząbek czosnku(...)łyżeczkę cukru, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Puree ziemniaczane: Ziemniaki, pasternak, mleko i masło pognieść na puree, dodać gałkę muszkatołową i ewentualnie doprawić solą. Wykonanie Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć mięso z warzywami, na nie puree ziemniaczane. Angielską zapiekankę wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika, piec z termoobiegiem 25 minut . W przepisie podana jest ilość
niecodziennikparykurczaka w sosie słodko kwaśnym z dynią i cebulą . Przykrywamy pozostałymi ziemniakami , solimy do smaku i polewamy resztą śmietany . Jogurt , mieszamy z tartym serem i smarujemy tym wierzch zapiekanki . Osobiście ,używam małych foremek indywidualnych , bo nakładana zapiekanka z dużej formy, nie wygląda zbyt zachęcająco , ani malowniczo .Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C , zapiekamy około 1,5 – 2 godzin
Ogrodnik w podróżyOmlet po japońsku z wasabi i marynowanym imbirem Mini omlety z piekarnika Omlet ze świeżą dynią Omlet z żółtą cukinią na jajkach od zielononóżki Omlet z dynią, brokułem i szpinakiem Omlet z warzywami Dietetyczny omlet ze szczypiorkiem (na białkach) Omlet na parze Tortilla z łososiem, cukinią i pieczonymi ziemniakami Omlet z botwinką, babką lancetowatą i pestkami dyni Omlet z kaszą
Dorota Smakujeciasto francuskie, inne węglowodanowe dodatki typu ryż, makaron czy ziemniaki nie są już potrzebne. Składniki: filet z kurczaka, opakowanie ciasta francuskiego, 200 g pieczarek, duża cebula, 4 plastry żółtego sera, sól, pieprz, 1 jajko. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę i lekko poddusić. Na blaszce z piekarnika rozłożyć papier do pieczenia, c iasto francuskie podzielić
Moja kraina smakówZiemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Studzimy, obieramy i ugniatamy. Do ziemniaków dodajemy mleko kokosowe oraz zmielony w młynku do kawy cukier kokosowy. Delikatnie mieszamy aż uzyskamy gładka konsystencję. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie mieszamy. Wykladamy na tortownice (średnica 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 70 minut. Otwieramy piekarnik i zostawiamy
Szkrab Je Samsmaku solą i pieprzem. Wyłożyć wszystko na dnie naczynia. Rozłożyć ziemniaki. W śmietanie wymieszać 1/2 potartego sera, suszone oregano, jajko. Wylać wszystko na warzywa. Wymieszać. Kiełbasę pokroić na kawałki 5 cm. Z każdej strony naciąć na krzyż na głębokość 2 cm. Rozłożyć kiełbaski na górze zapiekanki. Nagrzać piekarnik do 240 C i piec 30 minut. Wyjąć zapiekankę z piekarnika obsypać
Kuchnia Pokoleńjeść ludziom. Składniki: - ziemniaki - mąka - kapusta Wykonanie: 3/4 ilości naszych ziemniaków gotujemy, a pozostałą część trzemy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy je ze sobą i możemy dodać trochę mąki. Formujemy placki, które kładziemy na liście kapusty, przykrywając drugim liściem. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy jakieś pół godziny. Placki przechodzą smakiem kapusty, dzięki czemu mają
Kryzysowa Książka Kucharskawody dodajemy koncentrat grzybowy, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy ok. 10-15 minut. Dodajemy przesmażone grzyby, świeży lubczyk oraz sól do smaku – gotujemy kolejne 10 minut, Blendujemy, zaprawiamy słodką śmietaną i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i posiekaną natka pietruszki. W tym czasie w piekarniku pieczemy „grzanki-listki” z ciasta francuskiego ( ok. 10 minut / 200C ). Podajemy
Ostra na Słodkopieczonego buraczka. Bardzo często, gdy coś piekę to wrzucam również do piekarnika buraczka szczelnie zawiniętego w folię aluminiową. Dzięki temu mam już przygotowaną bazę do zupy lub koktajlu- praktycznie buraczek piecze się przy okazji. Polecam Składniki: 2 średnie upieczone buraczki 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 4 średnie ziemniaki 0,5 l bulionu sól, pieprz 200 ml jogurtu naturalnego płatki
słodkie i nie tylko historie kulinarneziemniaki dokładnie utłuc na puree. • Wymieszać ziemniaki ze szpinakiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. • Do lekko przestudzonej masy wbić jajka i dokładnie wymieszać. • Masę ziemniaczano-szpinakową wlać do małej tortownicy o średnicy 18 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką. • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez
To co kochamukładamy plastry szynki szwarcwaldzkiej. Przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 50 minut. Na 10 minut przed końcem zdejmujemy z papier do pieczenia i dopiekamy, aż szynka się zrumieni. Kalafior faszerowany mięsem można podać jako danie samodzielne lub, np. z dodatkiem pieczonych ziemniaków – na obiad… i nie tylko. Tym razem ekspozycja z przymrużeniem
mojewypiekiinietylkonastępnie zmielić z twarogiem maszynką do mięsa na drobnym sicie. Ziemniaki z serem wymieszać z cebulą, kiełbasą i jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie wyłożyć na blachę do pieczenia, następnie wlać na nie masę ziemniaczano serową. Całość posypać drobno startym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 30 min. Do ładnego zrumienienia
IMPRESJA SMAKUoliwie. Pietruszkę siekamy. 4. Do naczynia żaroodpornego przekładamy pokrojone w plasterki ziemniaki, dodajemy chorizo, kurczaka, paprykę, cebulę, pietruszkę i pokrojone oliwki. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą jajko, jogurt, starty na tarce żółty ser i przyprawy. Przelewamy do naczynia żaroodpornego i dokładnie mieszamy. 5. Naczynie żaroodporne umieszczamy w piekarniku z termoobiegiem, nagrzanym do 180 stopni. Zapiekamy przez około
Szefowa kuchnirozmarynem, pieprzem , solą i smażymy aż kurki puszczą sok. Ziemniaki, brokuł i kurki mieszamy w misce , przyprawiają pieprzem, solą, rozmarynem, ostrą papryką . W małej miseczce mieszamy jajka z olejem kokosowym (1 ł y żka oleju), warzywa przekładamy do wysmarowanego naczynia i polewamy jajkiem. Frittatę zapiekamy w piekarniku przez 25 min w 180 st. Przed podaniem posypujemy migdało
Łycha smakówwystudzoną pokroić w grubsze talarki, naczynie żaroodporne posmarowane cienko olejem, wsypać ziemniaki, marchew, posypać przyprawą harrisa, kucharkiem, czubricą i wymieszać warzywa przyklepać do dna, polać gęstą śmietaną 18 % po wierzchu kawałki sera żółtego, użyłam królewski, w pojemniku rozdrabniacza zmiksować na drobno zmiksowany ser rozsypać na śmietanie, wyrównać wierzch, piekarnik elektryczny nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec
W Mojej Kuchni LubięPRZYGOTOWANIE : Ziemniaki oczyszczamy, myjemy i gotujemy na parze na półmiękko. Studzimy i kroimy w talarki oraz doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Naczynie rzaroodporne smarujemy oliwą, przekładamy ziemniaczki z pokrojonymi na kawałki rzodkiewkami, polewamy całość olejem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut, co jakiś czas danie mieszając. Kotlety schabowe rozbijamy, (zioła siekamy tyle
Kulinarne Fantazje Marioliświeżych 330 g mąki luksusowej Młynomag 2 łyżki prażonej cebulki Skworcu Ziemniaki przepuścić przez praskę, następnie dodać do reszty składników i wyrobić na gładkie ciasto. Jeżeli używamy drożdży świeżych wykonać zaczyn.Gotowe ciasto zostawić do wyrośnięcia . Uformować bułeczki i ułożyć na blaszce. Odstawić na ok 30 minut żeby podrosły.Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Bułki piec około 20-25 minut
Moje domowe kucharzenieUsmaż ziemniaki na oleju. Posól. Usmaż mielone mięso z kurczaka. Dodaj ziemniaki i przyprawy, połowę sosu i wymieszaj nadzienie. Ułóż nadzienie na tortilla, posyp serem i zwiń placek w rulon. Ułóż tortille ciasno w wysmarowanej formie. Polej resztą sosu i posyp resztą sera. Wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika i zapiecz danie przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i posyp
codojedzeniakroimy w półksiężyce. Ziemniaki marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach. Ziemniaki pieczemy w 180⁰C przez ok. 40 min. 4. Przygotowujemy sos: łączymy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku z jogurtem naturalnym, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 5. Przekrawamy bułki i wkładamy na ok. 5 min do piekarnika. 6. Paprykę kroimy w paski. 7. Na spód chrupiącej bułki kładziemy sałatę
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachtymianek, czosnek i skórkę z boczku. Przykrywamy naczynie i wsadzamy do piekarnika na 3 – 4 godziny. Podczas gdy wołowina dochodzi, szykujemy cebulki i pieczarki. Cebulki gotujemy w pozostałym bulionie. Pieczarki rumienimy na maśle. Dodajemy do mięsa pół godziny przed końcem i dokładnie mieszamy. Gotową wołowinę podajemy z chlebem, ziemniakami lub jak sugeruje Julia z kluskami i zielonym groszkiem. Post Boeuf
ladykitchenSkładniki: 2 piersi z kurczaka duże opakowanie warzyw na patelnię z ziemniakami olej do smażenia Sos 3/4 gęstej śmietany 18% 3/4 szklanki mleka 3 jajka 70g startego żółtego sera łyżeczka oregano łyżeczka bazylii starta gałka muszkatołowa sól pieprz Wykonanie: Warzywa wyjąć wcześniej z zamrażarki aby miały temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Piersi kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć
Pychotkaaapieprz Rybę gotujemy lub pieczemy, według uznania. Mielimy rybę i ziemniaki na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Robimy niewielkie kuleczki i delikatnie je spłaszczamy. Smażymy na zł oto. Podajemy ze wszystkim co tylko lubimy, świetnie smakują z sosem czosnkowym. Smacznego! PS> Można je również upiec w piekarniku 15-20 min w temp. 200 stopni
Tradycyjna kuchnia inaczejnaczynie, które lekko wysmarować olejem. Na dnie ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki i posypać listkami tymianku. Następnie warstwy fasolki, podsmażonego kurczaka, szpinaku, znów fasolki. Każdą warstwę oprószyć dodatkowo sola i pieprzem. Całość zalać śmietanką i posypać żółtym serem. Wierzch oprószyć świeżo startą gałką muszkatołową. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, w zamkniętym naczyniu. Po tym czasie zdjąć
Kuchnia w opałachWierzch naczynia z mięsem przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i podlewamy golonki powstałym sosem. Zapiekamy kolejnych 40 minut pod folią, co jakiś czas podlewając mięso. Podajemy gorące, na sałacie lodowej z surówką z rzodkiewki oraz ziemniakami pure
Kuchenna Kontrrewolucyapieczarki. Całość zalewam szklanką wody. Naczynie przykrywam pokrywką, wkładam do zimnego piekarnika i piekę w temperaturze 180-190 stopni z termoobiegiem 1.5-2 godziny. Co jakiś czas w zaglądam do mięsa, delikatnie obracam i w razie potrzeby uzupełniam gorąca wodą. Tak przygotowana karkówka smakuje podana z zarówno z ziemniakami, kasza czy ryżem, oczywiście koniecznie w towarzystwie ulubionej surówki. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródwodzie- można je pokroić w kostkę, wtedy będą szybciej miękkie. Gotowe ziemniaki odcedzamy i ugniatamy. Dodajemy śmietankę, gałkę, masło i sól i pieprz po każdym składniku dokładnie ugniatając. Na koniec dodajemy żółtka i ugniatamy ostatni raz. Zostawiamy do ostygnięcia (puree można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce). Piekarnik nastawiamy na 180*C, formę do zapiekanki natłuszczamy. Suszone pomidory miksujemy
les mirabellesgarść mieszanki sałat łyżka kukurydzy konserwowej patyczki do szaszłyków PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, myjemy, a następnie kroimy w dość cienkie talarki. Całość oprószamy solą, nabijamy na patyczki do szaszłyków (ja wybrałam te dłuższe). Po nabiciu całość posypujemy dość obficie oregano. Układamy na blaszce do pieczenia i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwykładamy dno ziemniakami delikatnie solimy, nakładamy warstwę boczku i ponownie ziemniaków. Zalewamy całość bulionem z dodatkiem czosnku. Oprószamy solą ziołową. Przykrywamy naczynie pokrywą lub folią spożywczą i zapiekamy w 190 stopniach 50 minut, po tym czasie posypujemy całość żółtym serem i odkryte wkładamy na 15 minut do piekarnika. Szczypior siekamy, posypujemy po całej zapiekance i podajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigodziny na wolnym ogniu. Możemy również piec w piekarniku nagrzanym do 160 st,C przez 2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, mieszamy i pieczemy jeszcze 30-45 minut. Z gotowego gulaszu wyjmujemy liście laurowe i zioła. Wołowinę po burgundzku możemy podawać z ziemniakami, kluskami lub po prostu z pieczywem
Dzieje kuchennej Wiewiórynastępnie wstawić na blaszce posmarowanej gęsim smalcem do piekarnika (180 st C) i piec ok godziny, przewracając od czasu do czasu i polewając wodą z gotowania. Drugiej metody jeszcze nie sprawdziłam. Przed podaniem odsmażyć na gęsim smalcu,pokrojone w plastry lub w całości. Podawać z ziemniakami i np surówką z kiszonej kapusty
Stare Gary