ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:273/497)

Łosoś w papilotach z duszonym porem 165

paczuszkę, na kształt wielkiego pieroga i wkłada do nagrzanego piekarnika. Po ok. 10 minutach łosoś jest gotowy i może trafiać na talerze. Każda porcja filetu z łososia pakowana jest oddzielnie, dzięki temu każdy otrzymuje swój pakiecik na talerzu. Do tak przygotowanego łososia świetnie będą pasować frytki z batatów, ziemniaki z wody lub kasza jaglana. W przypadku kaszy, proponuje na talerz

Moja Delicja
Perliczka pieczona w rękawie 256

ziołowy staropolski hyzop czosnek niedźwiedzi 1/4 pomarańczy rękaw do pieczenia ziemniaki marchewka z groszkiem lub inna sałatka Perliczkę myjemy, osuszamy, nacieramy oliwą, solą, pieprzem ziołowym, posypujemy hyzopem i czosnkiem niedźwiedzim po czym i skrapiamy sokiem z pomarańczy i umieszczamy w rękawie do pieczenia, zawiązujemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik ustawiamy na temp 200 st i po nagrzaniu wstawiamy perliczkę

Gotowanie jest łatwe
Soczysta Pierś z Kurczaka (Soczysty Kurczak) 512

czosnkiem, przykrywamy (wieczkiem naczynia lub folią aluminiową) i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni na ok. 40 minut (długość pieczenia zależy od wielkości piersi). Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywę i jeszcze chwilę pieczemy do zrumienienia wierzchu. Gotowego kurczaka kroimy na ok. 1-2 cm plastry. Podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi surówkami. Moje posty

Słodka Strona
Ajvar z papryki i bakłażana 168

taka smakuje najlepiej:) Do kanapek, makaronów, ryżu, ziemniaków czy do ryb. Pyszota!:) Składniki: 6 papryk czerwonych 2 bakłażany 4 ząbki czosnku oliwa z oliwek 4 łyżki octu winnego 2 łyżki miodu sól, pieprz, papryka słodka i ostra pół chilli Wykonanie: Bakłażany i paprykę umyj, odetnij szypułki. Piekarnik nagrzej do 180° (bez termoobiegu, grzanie góra-dół

Zasmakuj Kuchni
Muffiny ziemniaczane. 169

umieścić je w środku muffinów. Składniki: 300 - 500 g tłuczonych ziemniaków 2 (1 + 1) łyżki masła 50 - 70 g startego cheddara (lub innego sera) 1/2 pęczka szczypiorku (posiekanego) 3 jajka kwaśna śmietana sól i pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżka startego parmezanu Wykonanie: Formę do muffinek natłuścić masłem (1 łyżka) Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. W misce połączyć wszystkie pozostałe

zadanie-gotowanie
Kurczak z warzywami w piwie 488

wody z 2 kostkami bulionowymi), wkładamy części kurczaka, ziemniaki, pieczarki i warzywa, gotujemy 10 minut. Następnie przekładamy całość do żaroodpornego naczynia, bulion z garnka mieszamy z karmelowym piwem i zalewamy tym płynem wszystko co znajduje się w żaroodpornym naczyniu, obkładamy świeżym tymiankiem, pieczemy w 160 stopniach w piekarniku 30 minut, następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski, podwyższamy temp

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Poniedziałkowy "fit" - Dorsz w musztardzie 137

śródziemnomorską. Rybę można podać zarówno z kaszą, ryżem bądź ziemniakami.  Dorsz w musztardzie  SKŁADNIKI : 400 g dorsz - kostka musztarda bawarska przyprawa śródziemnomorska szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Na foli aluminiowej układamy kostki dorsza, oprószamy całość przyprawą śródziemnomorską i smarujemy musztardą bawarską, folię zawijamy. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika zawinięte rybki i pieczemy około 30 minut. Na ostatnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Twarogowy Tradycjonalista 166

ubijamy z cukrem wanilinowym. Do żółtek dodajemy zmielony ser i ziemniaki. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy rodzynki lub inne kandyzowane owoce. Następnie stopniowo dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie łyżką. Jest to porcja na mega sernik. Wylewamy więc na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika (góra-dół, 160 stopni) na przynajmniej 1,5 godziny. Uwaga

Karczma Honorietty
Szybki barszcz czerwony zabielany z krakersami 147

mleko. Zagotuj. Dodaj zeszkloną cebulę. Zagotuj. Podawaj  z ziemniakami pure lub z krakersami własnej roboty. Krakersy: szklanka mąki orkiszowej sól szczypta soli drożdże wielkość orzecha laskowego na tą ilość mąki. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj na cienki placek. Wycinarką do faworków wycinaj małe kwadraty. Piecz ok 10 minut w piekarniku, aż zaczną być rumiane (180 stopni

AZgotuj!
Kalarepa zapiekana 160

układać w naczyniu żaroodpornym . Podlać bulionem warzywnym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut. (czas pieczenia zależy od wielkości kalarepy) Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i na koniec pieczenia posypać nim wierzch kalarepy. Piec do rozpuszczenia się sera. Podawać z młodymi ziemniakami. zapiekana kalarepa

O kuchni z uczuciem
Gjuwecz - bułgarski pieczony gulasz 225

kilka części, paprykę w dużą kostkę, marchew w plasterki, (ziemniaki i ;) ) pomidory w kostkę . Te ostatnie warto sparzyć i obrać przedtem ze skórki. Gdy wszystkie są już przygotowane, łączymy je z mięsem i przekładamy do glinianego naczynia do zapiekania. Dobrze wymieszane składniki zalewamy wodą do 1/3 poziomu naczynia. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni i wstawiamy do niego potrawę. Naczynie zamykamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Kulki szpinakowe 170

smażymy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy szpinak, posiekaną natkę pietruszki, kolendrę, słonecznika i mieszamy. Z masy szpinakowej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Część kulek można posypać sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Szpinakowe

My Chcemy Jeść
Zapiekanka ziemniaczana w kaczce 91

dodać pokruszone grzyby ( bez namaczania ). Dusić około 10 minut. Dodać ziemniaki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Kaczkę napełnić farszem ziemniaczanym. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Jeżeli luzowaliśmy kaczkę, można lekko obwiązać ją sznurkiem, aby nadać jej kształt. Posmarować tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę

królestwo garów
Cottage Pie - zapiekanka wiejska 205

Przygotować puree. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Oddcedzić. Do ziemniaków dodać mleko, masło i utłuc lub zblendować na kremowe puree. Puree przyprawić solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwę mięsną, a na wierzchu szczelnie ułożyć puree ziemniaczane i porobić widelcem paseczki. Tak przygotowaną zapiekanę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka

Gospodyni Miejska
Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana :) 213

Teraz układamy ostatnią warstwę ziemniaków, no chyba, że zabraknie Wam ziemniaków to nie problem, bo może to być ostatnia warstwa. Na wszystko ścieramy sporo żółtego sera i posypujemy oregano. Na ser układamy pozostałe plasterki szalotki i np. oliwki lub cokolwiek innego co lubicie :) Wstawimy zapiekankę na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 180 C. To wszystko podajemy i polewamy

vegetanie

Proponowane wyszukiwania