Pieczony kurczak w panierce 182można zjeść jako przekąskę, podać na obiad klasycznie z ziemniakami lub zawinąć z warzywami w tortillach - który to sposób ja najbardziej preferuje. Kurczak jest bardzo delikatny bo najpierw się go marynuje w sosie jogurtowo-majonezowym z dodatkiem miodu i musztardy, a potem obtacza w bułce a następnie piecze w piekarniku (więc nie chłonie tłuszczu z patelni). Danie zdecydowanie kids friendly
Smaczny zeszyt
Prawdziwe oszczypki 162owsiane Wykonanie: Płatki owsiane miksujemy na proszek. Ziemniaki gotujemy, ucieramy lub ugniatamy i ugniatamy z mąką owsianą w stosunku objętościowym 1 do 1. Ja upiekłem w tortownicy, ale trzyma się to tak dobrze, że można spokojnie bez. Wątpię, żeby Łemkowie używali form do pieczenia. W każdym razie nagrzewam piekarnik na 180 stopni Celsjusza i wkładam na jakieś
Kryzysowa Książka Kucharska
Zapiekane bataty z marchewką w koszulkach z sera i boczku. 204cienko pokrojony, że proponuję na jedną marchewkę czy ziemniaka po dwa plasterki. Boczek zabezpieczy ser przed nadmiernym wypływaniem w trakcie zapiekania. Kupiłam boczku za mało, więc kilka kawałków warzyw zapiekłam bez zawijania. Zamiast boczku można użyć plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub innej tego typu. Zapiekałam na blasze wyłożonej papierem w piekarniku nagrzanym do 200st. około 20 minut tylko do zrumienienia boczku
Leśny Zakątek
Zapiekanka warzywna 164sera mozzarella sól, pieprz oliwa z oliwek Ziemniaki czerwone oraz bataty obieramy i kroimy na ćwiartki. Paprykę, cebulę kroimy także na cząstki.Dodajemy obrane ząbki czosnku ( w całości). Mieszamy wszystko z niewielką ilością oliwy, doprawiamy pieprzem.Soli używamy dopiero po upieczeniu by warzywa nie puściły soków podczas pieczenia.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C(termoobieg) i pieczemy
noteskulinarnyfiga
Prowansalskie frytki z selera 209mogą z powodzeniem zastąpić tradycyjne frytki z ziemniaka. Składniki: 1 seler 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki ziół prowansalskich sól pieprz Wykonanie: 1. Selera umyć, obrać ze skóry, pokroić w słupki tak jak na tradycyjne frytki. 2. Skropić oliwą, obsypać ziołami, solą i pieprzem. 3. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około
Szalona Kuchnia Eweliny
Udka kurczęce pieczone z warzywami 145skóry, dopraw porządnie przyprawami; w naczyniu żaroodpornym ułóżcie ziemniaki, wymieszajcie je z pozostałymi warzywami i ułóżcie miedzy nimi udka, na wierzch dajcie gdzieniegdzie po łyżeczce masła klarowanego oraz cały sos z patelni, na której smażyły się udka, posypcie całość majerankiem; pieczcie w temp. 180C bez termoobiegu na środowej półce piekarnika grzanie góra-dół przez około 45 minut co jakiś czas
Zasmakuj Kuchni
Frytki pieczone 173łyżeczka, majeranek 1 łyżeczka, sól i pieprz, Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki. Płuczemy dwukrotnie w wodzie i odcedzamy na cedzaku. Następnie frytki wysypujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i polewamy oliwą, a następnie posypujemy przyprawami. Wszystko razem mieszamy, aby frytki były obtoczone przyprawami z każdej strony. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę z frytkami wsadzamy do piekarnika i pieczemy
kulinarne odsłony pati
PAŁKI KURCZAKA W MARYNACIE CZOSNKOWO- ZIOŁOWEJ Z MIODEM 225Piec mięso w piekarniki na blaszy od piekarnika po około 30 minut z każdej strony. Na końcu pieczenia pałki z kurczaka lekko przesmarować miodem (użyłam do tego silikonowego pędzelka). Piec 5 minut następnie mięso odwrócić na drugą stronę, nasmarować miodem i podpiec kolejne 5 minut. Można podać z ziemniakami i ulubioną surówką
Zrób to smacznie
Medaliony warzywne Grönsakskaka z IKEA 258pora i szczypiorek. Do większej miski dajemy ugotowane ziemniaki i brokuła, dodajemy pokrojoną cebulę, pora i szczypiorek, starty żółty ser, sól i wbijamy jajka. Całość mieszamy. Blaszkę do wypieku muffinek smarujemy masłem i wypełniamy masą. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Wierzch powinien się ładnie zarumienić. Wyjmujemy z piekarnika, chwilkę studzimy, wtedy ładnie wyjadą nam z foremki
kruche babeczki
Zapiekanka mięsno-grzybowa z purée z ziemniaków (Sformato di carne, funghi e purè di patate) 254ziemniaków i marchewki dodajemy mleko i kawałki masła. Wszystko razem ugniatamy na gładką masę. Doprawiamy sola i pieprzem. Mięso wykładamy na dno formy do pieczenia. Purée układamy na mięso za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego sac à poche. Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym
La grande e la piccola cuoca
Pieczeń ze schabu z kością 187dłońmi. W czasie marynowania co jakiś czas przewracać mięso. Piekarnik nagrzać do 220°C . Mięso wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 50 - 60 min bez przykrycia. Nie trzeba go podsmażać już na patelni. W połowie pieczenia odwrócić mięso. Około 30 min przed końcem pieczenia dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, wymieszać ostrożnie z utworzonym sosem. Gotowe
Posadzone i zjedzone
Kurczak zapiekany z ziemniakami. 174Dokładnie mieszamy - odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Ziemniaki obieramy kroimy w talarki (ok 5 mm grubości). Gotujemy około 10 minut, tak żeby trochę zmiękły, odcedzamy. Polewamy oliwą i posypujemy czosnkiem, oregano, bazylią oraz papryką. Wykładamy do naczynia żaroodpornego razem z kurczakiem i mieszamy. Zapiekamy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
Moje-pitraszenie
Kartoflak ( babka ziemniaczana) 237kostkę i razem podsmażyć. Gdy przestygną dodać do ziemniaków, dodać również jajko, przyprawy, mąkę ziemniaczaną (niekoniecznie) i mąkę pszenną. Wymieszać. Naczynie żaroodporne natłuścić, obsypać mąką i wlać gotową masę ziemniaczaną. Natłuszczone naczynie żaroodporne można również obłożyć papierem do pieczenia i na niego dopiero wylać masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.1h30min. w 180stopniach. Najlepiej sprawdzać patyczkiem od szaszłyków
W kuchni u Moniki
Zupa szczawiowa 175liście drobno siekamy. I wrzucamy do garnka. Gotujemy aż ziemniaki będą już zupełnie miękkie. Na koniec zaprawiamy śmietaną. 100-200 ml, w zależności jaki smak chcemy uzyskać. Madzia dała 200 ml i zupa miała kremowy, aksamitny smak. Obgotowane podudzia nie będą już potrzebne więc możemy je na przykład upiec w piekarniku na drugie danie. Zupę podajemy z gotowanym na twardo
Marder&Marder Manufacture
Mini pizze na ziemniaczanych plackach 235ziemniaki ścieramy na grubych oczkach na tarce. Do ziemniaków wbijamy jajko, dodajemy odrobinę mąki, sól pieprz, przepuszczony przez praskę czosnek, koperek, drobno pokrojoną cebulkę, natkę pietruszki i wszystko energicznie mieszamy. Nadmiar wody wyciskamy. Na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia robimy kleksy z masy ziemniaczanej i je rozsmarujemy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na dosłownie 5minut
Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem 413część startego żółtego sera. Na ser wyłożyć ostatnią część ziemniaków. (Ostatnia część sera zostaje do posypania pod koniec pieczenia) 5. Śmietanę zmiksować z jajkami. Dodać zmielonego pieprzu, soli, szczyptę kminu, paprykę słodką i opcjonalnie płatki chilli. Dobrze wszystko wymieszać i wylewać na zapiekankę. Przykryć zapiekankę folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 180 stopni na około 45 minut
UgotujmyTo.pl
Ziemniaczane ciasteczka do obiadu 284ziemniaki tłuczemy "gnieciuchem" Do ciepłych ziemniaków dodajemy 2 jajka i 5 łyżek mąki.Wyrabiamy jednolite ciasto ziemniaczane.Przekładamy do rękawa cukierniczego lub wykonanego własnoręcznie rulonu z papieru do pieczenia z końcówką dekoracyjną. Na blaszce układamy natłuszczony papier do pieczenia.Szprycujemy małe rozetki, zachowując odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarny
Kurczę pieczone na piwie 377połówki pomarańczy i łyżkę miodu. Tak powstałą marynatą nacieramy ptaka od środka oraz z zewnątrz i pozostawiamy na noc w lodówce, by miał czas "przejść" jej smakami.Przed wstawieniem do piekarnika delikatnie palcami odchylamy skórę na piersiach kurczaka i wkładamy pod nią dwa kawałki wielkości 1/3 kostki każdy oraz spora ilość świeżych gałązek tymianku.Skórę na udkach nacinamy u samego dołu(...)blasze. Wokół możemy rozłożyć warzywa, które upieką się wraz z mięsem i poprzez wytapiający się z niego tłuszcz i "soki" zyskają dodatkowe walory smakowe. Ja równocześnie piekłam ziemniaki w mundurkach (wcześniej obgotowane we wrzątku z solą), marchew oraz dynię.Kurczaka pieczemy w temperaturze 200 - 220 stopni. Czas pieczenia jest uzależniony od wagi ptaka. Zgodnie z zasadami jakie zdradziła
Taste Of My Day
Schab faszerowany śliwkami 287łyżki oleju rzepakowego Glazura 1 łyżka masła 200ml soku jabłkowego (raczej klarownego) 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2-3 łyżeczki cukru 5 łyżek sosu sojowego Do podania pieczone ziemniaki w wersji z rozmarynem i cytryną kolorowe sałaty Instrukcje Śliwki namaczamy w winie przez 30-60 minut. W międzyczasie oporządzamy schab usuwając z niego typowe łykowate części które pokrywają go z zewnątrz(...)piekarnika. Sok z jabłek zagotowujemy, dodajemy sos sojowy, cukier, imbir oraz 2-3 łyżki wina, w którym namaczaliśmy śliwki. Gotujemy przez kilka lub kilkanaście minut tak, aby ilość płynu zredukowała się o ok. połowę. Na koniec dodajemy masło, mieszamy aż do rozpuszczenia się go i jeszcze raz na chwilę zagotowujemy całość. Schab podajemy albo na ciepło z pieczonymi ziemniakami
Kulinarna Pokusa
Kurczak czosnkowy 161Kurczak czosnkowy to bardzo aromatyczne danie, które przypadnie do gustu zarówno dużym jak i małym . Można podawać w towarzystwie młodych pieczonych ziemniaków, frytek. Dobrze aby mięso w oliwie czosnkowej było marynowane około 1h. Oliwę czosnkową dobrze mieć wcześniej przygotowaną. Ja wlewam do flakonika oliwę, dodaję pokrojony czosnek, zioła i tak ją przechowuję. Ma ładny aromat używam do mięsa i sałatek(...)ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Przygotowaną marynatą polać mięso i dokładnie wymieszać. Dodać kilka gałązek ziół, naczynie szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na min 1h. Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. Przygotować formę żaroodporną do pieczenia mięsa. Ułożyć pałki, polać marynatą pozostałą z marynowania. Pozostały czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki poukładać na mięsie. Posypać papryką słodką
gotuj ze mną
Szwajcarska cholera w wersji bezglutenowej 184gdyż mąki bezglutenowe z reguły są bardziej suche i sypkie niż pszenna. Ja dodatkowo trzymam się z daleka od gotowych miksów z "ulepszaczami". Pełna obaw wkładałam moją cholerę do piekarnika, ale udało się, a ciasto wyszło tak genialne, że nawet zdrowym osobom mogę spokojnie polecić, aby zastąpiły pszenne ciasto tym. Na pewno nie jest to danie dietetyczne. Jak wiecie(...)poszłam wieczorem na spacer, a następnego dnia poszalałam na siłowni i wszystko z pożytkiem dla mojej kondycji. Cholera to tradycyjna szwajcarska tarta z kruchego ciasta wypełniona farszem z ziemniaków, pora i jabłek. Ja dodałam też trochę boczku, bo miałam akurat w lodówce i jakoś tak naturalnie mi się komponował z resztą składników. Aby ciasto się nie rozsypało połączyłam różne
Quinoa Raz!