ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:268/497)

Vege Sernik z ziemniaków 196

Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Studzimy, obieramy i ugniatamy. Do ziemniaków dodajemy mleko kokosowe oraz zmielony w młynku do kawy cukier kokosowy. Delikatnie mieszamy aż uzyskamy gładka konsystencję. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie mieszamy. Wykladamy na tortownice (średnica 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 70 minut. Otwieramy piekarnik i zostawiamy

Szkrab Je Sam
Zapiekanka z młodych ziemniaków i kiełbasy 127

smaku solą i pieprzem. Wyłożyć wszystko na dnie naczynia. Rozłożyć ziemniaki. W śmietanie wymieszać 1/2 potartego sera, suszone oregano, jajko. Wylać wszystko na warzywa. Wymieszać. Kiełbasę pokroić na kawałki 5 cm. Z każdej strony naciąć na krzyż na głębokość 2 cm. Rozłożyć kiełbaski na górze zapiekanki. Nagrzać piekarnik do 240 C i piec 30 minut. Wyjąć zapiekankę z piekarnika obsypać

Kuchnia Pokoleń
Poleśniki ziemniaczane na górze Szarlocie 160

jeść ludziom. Składniki: - ziemniaki - mąka - kapusta Wykonanie: 3/4 ilości naszych ziemniaków gotujemy, a pozostałą część trzemy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy je ze sobą i możemy dodać trochę mąki. Formujemy placki, które kładziemy na liście kapusty, przykrywając drugim liściem. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy jakieś pół godziny. Placki przechodzą smakiem kapusty, dzięki czemu mają

Kryzysowa Książka Kucharska
KREM GRZYBOWY Z CHRUPIĄCĄ FRANCUSKĄ „GRZANKĄ” 250

wody dodajemy koncentrat grzybowy, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy ok. 10-15 minut. Dodajemy przesmażone grzyby, świeży lubczyk oraz sól do smaku – gotujemy kolejne 10 minut, Blendujemy, zaprawiamy słodką śmietaną i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i posiekaną natka pietruszki. W tym czasie w piekarniku pieczemy „grzanki-listki” z ciasta francuskiego ( ok. 10 minut / 200C ). Podajemy

Ostra na Słodko
Buraczkowa zupa-krem 129

pieczonego buraczka. Bardzo często, gdy coś piekę to wrzucam również do piekarnika buraczka szczelnie zawiniętego w folię aluminiową. Dzięki temu mam już przygotowaną bazę do zupy lub koktajlu- praktycznie buraczek piecze się przy okazji. Polecam Składniki: 2 średnie upieczone buraczki 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 4 średnie ziemniaki 0,5 l bulionu sól, pieprz 200 ml jogurtu naturalnego płatki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Torcik łososiowy 119

ziemniaki dokładnie utłuc na puree. • Wymieszać ziemniaki ze szpinakiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. • Do lekko przestudzonej masy wbić jajka i dokładnie wymieszać. • Masę ziemniaczano-szpinakową wlać do małej tortownicy o średnicy 18 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką. • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez

To co kocham
Kalafior faszerowany mięsem 213

układamy plastry szynki szwarcwaldzkiej. Przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 50 minut. Na 10 minut przed końcem zdejmujemy z papier do pieczenia i dopiekamy, aż szynka się zrumieni. Kalafior faszerowany mięsem można podać jako danie samodzielne lub, np. z dodatkiem pieczonych ziemniaków – na obiad… i nie tylko. Tym razem ekspozycja z przymrużeniem

mojewypiekiinietylko
Tarta ziemniaczano serowa 284

następnie zmielić z twarogiem maszynką do mięsa  na drobnym sicie. Ziemniaki z serem wymieszać z cebulą, kiełbasą i jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie wyłożyć na blachę do pieczenia, następnie wlać na nie masę ziemniaczano serową. Całość posypać drobno startym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 30 min. Do ładnego zrumienienia

IMPRESJA SMAKU
Hiszpańska zapiekanka z kurczakiem i chorizo 162

oliwie. Pietruszkę siekamy. 4. Do naczynia żaroodpornego przekładamy pokrojone w plasterki ziemniaki, dodajemy chorizo, kurczaka, paprykę, cebulę, pietruszkę i pokrojone oliwki. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą jajko, jogurt, starty na tarce żółty ser i przyprawy. Przelewamy do naczynia żaroodpornego i dokładnie mieszamy. 5. Naczynie żaroodporne umieszczamy w piekarniku z termoobiegiem, nagrzanym do 180 stopni. Zapiekamy przez około

Szefowa kuchni
Frittata z młodymi ziemniakami, kurkami i brokułem 155

rozmarynem, pieprzem , solą i smażymy aż kurki puszczą sok.  Ziemniaki, brokuł i kurki mieszamy w misce , przyprawiają pieprzem, solą, rozmarynem, ostrą papryką . W małej miseczce mieszamy jajka z olejem kokosowym (1 ł y żka oleju), warzywa przekładamy do wysmarowanego naczynia i polewamy jajkiem.  Frittatę zapiekamy w piekarniku przez 25 min w 180 st. Przed podaniem posypujemy migdało

Łycha smaków
ziemniaczano-marchewkowa zapiekanka z czubricą i przyprawą harrisa... 246

wystudzoną pokroić w grubsze talarki, naczynie żaroodporne posmarowane cienko olejem, wsypać ziemniaki, marchew, posypać przyprawą harrisa, kucharkiem, czubricą i wymieszać warzywa przyklepać do dna, polać gęstą śmietaną 18 % po wierzchu kawałki sera żółtego, użyłam królewski, w pojemniku rozdrabniacza zmiksować na drobno zmiksowany ser rozsypać na śmietanie, wyrównać wierzch, piekarnik elektryczny nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec

W Mojej Kuchni Lubię
KOTLETY SCHABOWE W ZIOŁACH Z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI I RZODKIEWKĄ 185

PRZYGOTOWANIE :  Ziemniaki oczyszczamy, myjemy i gotujemy na parze na półmiękko. Studzimy i kroimy w talarki oraz doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Naczynie rzaroodporne smarujemy oliwą, przekładamy ziemniaczki z pokrojonymi na kawałki rzodkiewkami, polewamy całość olejem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut, co jakiś czas danie mieszając. Kotlety schabowe rozbijamy, (zioła siekamy tyle

Kulinarne Fantazje Marioli
Bułeczki z ziemniakami 179

świeżych 330 g mąki luksusowej Młynomag 2 łyżki prażonej cebulki Skworcu Ziemniaki przepuścić przez praskę, następnie dodać do reszty składników i wyrobić na gładkie ciasto. Jeżeli używamy drożdży świeżych wykonać zaczyn.Gotowe ciasto zostawić do wyrośnięcia . Uformować bułeczki i ułożyć na blaszce. Odstawić na ok 30 minut żeby podrosły.Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Bułki piec około 20-25 minut

Moje domowe kucharzenie
Enchiladas z kurczakiem i chili sosem 228

Usmaż ziemniaki na oleju. Posól. Usmaż mielone mięso z kurczaka. Dodaj ziemniaki i przyprawy, połowę sosu i wymieszaj nadzienie. Ułóż nadzienie na tortilla, posyp serem i zwiń placek w rulon. Ułóż tortille ciasno w wysmarowanej formie. Polej resztą sosu i posyp resztą sera. Wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika i zapiecz danie przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i posyp

codojedzenia
Domowe hamburgery 147

kroimy w półksiężyce. Ziemniaki marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach. Ziemniaki pieczemy w 180⁰C przez ok. 40 min. 4. Przygotowujemy sos: łączymy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku z jogurtem naturalnym, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 5. Przekrawamy bułki i wkładamy na ok. 5 min do piekarnika. 6. Paprykę kroimy w paski. 7. Na spód chrupiącej bułki kładziemy sałatę

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Boeuf Bourguignon 158

tymianek, czosnek i skórkę z boczku. Przykrywamy naczynie i wsadzamy do piekarnika na 3 – 4 godziny. Podczas gdy wołowina dochodzi, szykujemy cebulki i pieczarki. Cebulki gotujemy w pozostałym bulionie. Pieczarki rumienimy na maśle. Dodajemy do mięsa pół godziny przed końcem i dokładnie mieszamy. Gotową wołowinę podajemy z chlebem, ziemniakami lub jak sugeruje Julia z kluskami i zielonym groszkiem. Post Boeuf

ladykitchen
Zapiekanka z sosem serowo-muszkatołowym na szybko 154

Składniki: 2 piersi z kurczaka duże opakowanie warzyw na patelnię z ziemniakami olej do smażenia Sos 3/4 gęstej śmietany 18% 3/4 szklanki mleka 3 jajka 70g startego żółtego sera łyżeczka oregano łyżeczka bazylii starta gałka muszkatołowa sól pieprz Wykonanie: Warzywa wyjąć wcześniej z zamrażarki aby miały temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Piersi kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć

Pychotkaaa
Fiskibollur ( islandzkie kuleczki rybne) 188

pieprz Rybę gotujemy lub pieczemy, według uznania. Mielimy rybę i ziemniaki na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Robimy niewielkie kuleczki i delikatnie je spłaszczamy. Smażymy na zł oto. Podajemy ze wszystkim co tylko lubimy, świetnie smakują z sosem czosnkowym. Smacznego! PS> Można je również upiec w piekarniku 15-20 min w temp. 200 stopni

Tradycyjna kuchnia inaczej
ZAPIEKANKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I KURCZAKIEM 223

naczynie, które lekko wysmarować olejem. Na dnie ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki i posypać listkami tymianku. Następnie warstwy fasolki, podsmażonego kurczaka, szpinaku, znów fasolki. Każdą warstwę oprószyć dodatkowo sola i pieprzem. Całość zalać śmietanką i posypać żółtym serem. Wierzch oprószyć świeżo startą gałką muszkatołową. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, w zamkniętym naczyniu. Po tym czasie zdjąć

Kuchnia w opałach
Golonka indycza pieczona w ogórkach kiszonych 202

Wierzch naczynia z mięsem przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i podlewamy golonki powstałym sosem. Zapiekamy kolejnych 40 minut pod folią, co jakiś czas podlewając mięso. Podajemy gorące, na sałacie lodowej z surówką z rzodkiewki oraz ziemniakami pure

Kuchenna Kontrrewolucya
Karkówka pieczona z pieczarkami i papryką. Karczek w pieczarkach i papryce. 558

pieczarki. Całość zalewam szklanką wody. Naczynie przykrywam pokrywką, wkładam do zimnego piekarnika i piekę w temperaturze 180-190 stopni z termoobiegiem 1.5-2 godziny. Co jakiś czas w zaglądam do mięsa, delikatnie obracam i w razie potrzeby uzupełniam gorąca wodą. Tak przygotowana karkówka smakuje podana z zarówno z ziemniakami, kasza czy ryżem, oczywiście koniecznie w towarzystwie ulubionej surówki. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Jesienna zapiekanka z dynią ku pokrzepieniu 186

wodzie- można je pokroić w kostkę, wtedy będą szybciej miękkie. Gotowe ziemniaki odcedzamy i ugniatamy. Dodajemy śmietankę, gałkę, masło i sól i pieprz po każdym składniku dokładnie ugniatając. Na koniec dodajemy żółtka i ugniatamy ostatni raz. Zostawiamy do ostygnięcia (puree można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce). Piekarnik nastawiamy na 180*C, formę do zapiekanki natłuszczamy. Suszone pomidory miksujemy

les mirabelles
Ziemniaczane szaszłyki z nutą oregano 127

garść mieszanki sałat łyżka kukurydzy konserwowej patyczki do szaszłyków PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, myjemy, a następnie kroimy w dość cienkie talarki.  Całość oprószamy solą, nabijamy na patyczki do szaszłyków (ja wybrałam te dłuższe). Po nabiciu całość posypujemy dość obficie oregano. Układamy na blaszce do pieczenia i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wiejska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem 375

wykładamy dno ziemniakami delikatnie solimy, nakładamy warstwę boczku i ponownie ziemniaków. Zalewamy całość bulionem z dodatkiem czosnku. Oprószamy solą ziołową.  Przykrywamy naczynie pokrywą lub folią spożywczą i zapiekamy w 190 stopniach 50 minut, po tym czasie posypujemy całość żółtym serem i odkryte wkładamy na 15 minut do piekarnika. Szczypior siekamy, posypujemy po całej zapiekance i podajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wolowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon) 218

godziny na wolnym ogniu. Możemy również piec w piekarniku nagrzanym do 160 st,C przez 2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, mieszamy i pieczemy jeszcze 30-45 minut. Z gotowego gulaszu wyjmujemy liście laurowe i zioła. Wołowinę po burgundzku możemy podawać z ziemniakami, kluskami lub po prostu z pieczywem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gęsie szyjki faszerowane 184

następnie wstawić na blaszce posmarowanej gęsim smalcem do piekarnika (180 st C) i piec ok godziny, przewracając od czasu do czasu i polewając wodą z gotowania. Drugiej metody jeszcze nie sprawdziłam. Przed podaniem  odsmażyć na gęsim smalcu,pokrojone w plastry lub w całości. Podawać z ziemniakami i np surówką z kiszonej kapusty

Stare Gary
Kurczak pieczony w ziołach prowansalskich 391

naczynia żaroodpornego i wstawić na godzinę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika . Pyszny, soczysty i aromatyczny Kurczak pieczony w ziołach prowansalskich. Wystarczyło tylko po upieczeniu rozciąć woreczek i wyłożyć na talerz z podsmażonym z czosnkiem świeżym szpinakiem (niezbyt długo, aż stracił surowość) i lekko duszonymi pomidorami koktajlowymi i ziemniakami pieczonymi. Po 30 minutach gdy kurczak się piekł ułożyłam na papierze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak z brukselką i ziemniakami. Danie jednogarnkowe 623

udek z kurczaka 2 szklanki bulionu rozmaryn  sól pieprz oregano Ziemniaki, brukselkę i posiekany por układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, oregano i rozmarynem kurczaka. Układamy na warzywach w naczyniu żaroodpornym, dodajemy dwa rozgniecione i nieobrane (!) ząbki czosnku i zalewamy wszystko bulionem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez godzinę, gdy bulion wyparuje należy dolać

Mango Papaja
Kurczak pieczony 150

Polecam! Kurczak pieczony SKŁADNIKI: 4 nogi z kurczaka 2-3 buraki upieczone lub ugotowane w całości do podania: sałata pekińska, vinegret, kilka czarnych oliwek, pomidorki koktajlowe oraz puree z ziemniaków posypane posiekanym szczypiorkiem przyprawy: sól, pieprz, oregano, lubczyk, słodka i ostra papryka, wędzona papryka, 4 ząbki czosnku olej PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, lekko osuszam, przyprawiam, nacieram przyprawami z obu stron, lekko(...)czasie na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju lub masła klarowanego. Przesmażam kawałki kurczaka zaczynając od skóry. Po 2 minutach przewracam na drugą stronę. Smażę kolejne 2-3 minuty. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Obsmażone kawałki mięsa układam w naczyniu żaroodpornym skórą do góry, polewam tłuszczem ze smażenia plus dolewam niewielką ilość oleju

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania