ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:274/497)

Zupa szczawiowa 151

liście drobno siekamy. I wrzucamy do garnka. Gotujemy aż ziemniaki będą już zupełnie miękkie. Na koniec zaprawiamy śmietaną. 100-200 ml, w zależności jaki smak chcemy uzyskać. Madzia dała 200 ml i zupa miała kremowy, aksamitny smak. Obgotowane podudzia nie będą już potrzebne więc możemy je na przykład upiec w piekarniku na drugie danie. Zupę podajemy z gotowanym na twardo

Marder&Marder Manufacture
Mini pizze na ziemniaczanych plackach 207

ziemniaki ścieramy na grubych oczkach na tarce. Do ziemniaków wbijamy jajko, dodajemy odrobinę mąki, sól pieprz, przepuszczony przez praskę czosnek, koperek, drobno pokrojoną cebulkę, natkę pietruszki i wszystko  energicznie mieszamy. Nadmiar wody wyciskamy. Na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia robimy kleksy z masy ziemniaczanej i je rozsmarujemy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na dosłownie 5minut

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem 380

część startego żółtego sera. Na ser wyłożyć ostatnią część ziemniaków. (Ostatnia część sera zostaje do posypania pod koniec pieczenia) 5. Śmietanę zmiksować z jajkami. Dodać zmielonego pieprzu, soli, szczyptę kminu, paprykę słodką i opcjonalnie płatki chilli. Dobrze wszystko wymieszać i wylewać na zapiekankę. Przykryć zapiekankę folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 180 stopni na około 45 minut

UgotujmyTo.pl
Ziemniaczane ciasteczka do obiadu 257

ziemniaki tłuczemy "gnieciuchem"   Do ciepłych ziemniaków dodajemy 2 jajka i 5 łyżek mąki.Wyrabiamy jednolite ciasto ziemniaczane.Przekładamy do rękawa cukierniczego lub wykonanego własnoręcznie rulonu z papieru do pieczenia z końcówką dekoracyjną.   Na blaszce układamy natłuszczony papier do pieczenia.Szprycujemy małe rozetki, zachowując odstępy.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Kurczę pieczone na piwie 348

połówki pomarańczy i łyżkę miodu. Tak powstałą marynatą nacieramy ptaka od środka oraz z zewnątrz i pozostawiamy na noc w lodówce, by miał czas "przejść" jej smakami.Przed wstawieniem do piekarnika delikatnie palcami odchylamy skórę na piersiach kurczaka i wkładamy pod nią dwa kawałki wielkości 1/3 kostki każdy oraz spora ilość świeżych gałązek tymianku.Skórę na udkach nacinamy u samego dołu(...)blasze. Wokół możemy rozłożyć warzywa, które upieką się wraz z mięsem i poprzez wytapiający się z niego tłuszcz i "soki" zyskają dodatkowe walory smakowe. Ja równocześnie piekłam ziemniaki w mundurkach (wcześniej obgotowane we wrzątku z solą), marchew oraz dynię.Kurczaka pieczemy w temperaturze 200 - 220 stopni. Czas pieczenia jest uzależniony od wagi ptaka. Zgodnie z zasadami jakie zdradziła

Taste Of My Day
Schab faszerowany śliwkami 253

łyżki oleju rzepakowego Glazura 1 łyżka masła 200ml soku jabłkowego (raczej klarownego) 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2-3 łyżeczki cukru 5 łyżek sosu sojowego Do podania pieczone ziemniaki w wersji z rozmarynem i cytryną kolorowe sałaty Instrukcje Śliwki namaczamy w winie przez 30-60 minut. W międzyczasie oporządzamy schab usuwając z niego typowe łykowate części które pokrywają go z zewnątrz(...)piekarnika. Sok z jabłek zagotowujemy, dodajemy sos sojowy, cukier, imbir oraz 2-3 łyżki wina, w którym namaczaliśmy śliwki. Gotujemy przez kilka lub kilkanaście minut tak, aby ilość płynu zredukowała się o ok. połowę. Na koniec dodajemy masło, mieszamy aż do rozpuszczenia się go i jeszcze raz na chwilę zagotowujemy całość. Schab podajemy albo na ciepło z pieczonymi ziemniakami

Kulinarna Pokusa
Kurczak czosnkowy 122

Kurczak czosnkowy to bardzo aromatyczne danie, które przypadnie do gustu zarówno dużym jak i małym . Można podawać w towarzystwie młodych pieczonych ziemniaków, frytek. Dobrze aby mięso w oliwie czosnkowej było marynowane około 1h. Oliwę czosnkową dobrze mieć wcześniej przygotowaną. Ja wlewam do flakonika oliwę, dodaję pokrojony czosnek, zioła i tak ją przechowuję. Ma ładny aromat używam do mięsa i sałatek(...)ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Przygotowaną marynatą polać mięso i dokładnie wymieszać. Dodać kilka gałązek ziół, naczynie szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na min 1h. Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. Przygotować formę żaroodporną do pieczenia mięsa. Ułożyć pałki, polać marynatą pozostałą z marynowania. Pozostały czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki poukładać na mięsie. Posypać papryką słodką

gotuj ze mną
Szwajcarska cholera w wersji bezglutenowej 161

gdyż mąki bezglutenowe z reguły są bardziej suche i sypkie niż pszenna. Ja dodatkowo trzymam się z daleka od gotowych miksów z "ulepszaczami". Pełna obaw wkładałam moją cholerę do piekarnika, ale udało się, a ciasto wyszło tak genialne, że nawet  zdrowym osobom mogę spokojnie polecić, aby zastąpiły pszenne ciasto tym. Na pewno nie jest to danie dietetyczne. Jak wiecie(...)poszłam wieczorem na spacer, a następnego dnia poszalałam na siłowni i wszystko z pożytkiem dla mojej kondycji.  Cholera to tradycyjna szwajcarska tarta z kruchego ciasta wypełniona farszem z ziemniaków, pora i jabłek. Ja dodałam też trochę boczku, bo miałam akurat w lodówce i jakoś tak naturalnie mi się komponował z resztą składników. Aby ciasto się nie rozsypało połączyłam różne

Quinoa Raz!
Pieczony pstrąg i ziemniaki w sosie kurkowym 203

pieczonego pstrąga i ziemniaki z sosem kurkowym. Ryby i kurki i to też dobra tego regionu! Składniki 3 pstrągi 1 cytryna 1 pęczek koperku sól i pieprz 3 duże ziemniaki 1/2 kg kurek 2 łyżki masła 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek natki pietruszki 200 g śmietany opcjonalnie: gałka muszkatołowa Pstrągi myjecie pod bieżącą wodą, osuszacie i układacie(...)trzy części i upychacie każdą część do środka każdej ryby. Cytrynę szorujecie pod bieżącą wodą, kroicie na plasterki i po dwa plasterki wkładacie do każdej ryby. Wsuwacie do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczecie ok. 20 min. Soli i pieprzu używacie już na talerzu. Kurki płuczecie kilka razy w wodzie i oczyszczacie z ziemi i paprochów. Na patelni roztapiacie

GRUBY WAŁEK
Roladki z indyka nadziewane papają z salsą z papai i ogórka 231

Dietetyczny i smaczny obiad. Soczysty indyk z papają, opiekane ziemniaki i kalafior gotowany na parze oraz salsa z papai i korniszonów z sosem sojowym.Czas przygotowania:50 minutPorcje: 5   Składniki:5 steków z piersi indyka,1/2 dojrzałej papai,10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub innej dojrzewającej,1 łyżeczka płatków chili,świeże zioła do przebrania,2 łyżki przyprawy do kurczakalubDomowa mieszanka(...)Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia usunąć folię i przyrumienić roladki.W między czasie przygotować salsę. Pozostałą papaję, cebulę, chili i korniszony pokroić w drobną kostkę. Dodać sezam uprażony na suchej patelni, sos sojowy i sok z cytryny, doprawić do smaku, wymieszać.Podawać z dowolnymi dodatkami np. opiekanymi ziemniakami i kalafiorem gotowanym

SzczyptaSmaQ
Gulasz z warzywami pieczony w Gjuwecz. 205

Jakiś czas temu dostałam przepiękny gliniany garnek  Gjuwecz do pieczenia w piekarniku. Dzisiaj ma propozycję  kolejnego dania pieczonego w tym cudeńku jest to gulasz z warzywami. Powiem Wam że jest rewelacyjne, danie się w nim nie przypala, długo trzyma ciepło, jedynym minusem jest to że długo się piecze, mój gulasz piekł się ponad 2 godziny ale było warto poczekać(...)zainteresowanych kupnem zapraszam na stronę internetową http://gjuwecz.pl/ Zapraszam :)   Składniki : 1kg i 200 g szynki  1 mała cukinia 6 pieczarek 2 cebule 1 papryka czerwona 5 ziemniaków 1 łyżka czerwonej papryki 1 łyżeczka czubrycy 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka przyprawy węgierskiej domowa vegeta lub sól do smaku pieprz i szczypta chili do smaku 1/2 szklanki oliwy

Sama słodycz i szczypta chili
Babka ziemniaczana. Rejbak, kugiel, pyrczok, kartoflak 319

dietetyczna pozycja w domowym menu. Zapisz Ziemniaki obieramy, myjemy, wycieramy do sucha i ścieramy je na tarce o drobnych oczkach, razem z jedną cebulą która zapobiegnie czernieniu i utlenianiu ziemniaków– ręcznie lub w malakserze. Masę ziemniaczaną wykładamy na gazę, na gęste sito – zostawiamy do odcieknięcia, kilka razy odciskamy. W kostkę kroimy słoninę i cebulę – zostawiamy kilka cieniutkich plasterków słoniny żeby(...)wytopionym tłuszczu szklimy pokrojoną drobno cebulę, do zeszklonej dodajemy czosnek i pokrojoną w drobną kostkę wędzoną wędlinę. Mieszamy razem, cebulę delikatnie rumienimy, zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C. Średnio wysoką (4-5cm) formę wielkości 21/28cm smarujemy smalcem i wysypujemy tartą bułką lub kaszą kukurydzianą. Odciskamy dokładnie masę ziemniaczaną, dodajemy do niej całą przestudzoną zawartość

Karo in the Kitchen
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem 168

ziemniaków, a łączenie ich z aromatycznym wędzonym boczkiem od zawsze jest jednym z moich ulubionych zestawień smakowych. Dlatego powstała ta zapiekanka, danie idealne, jednogarnkowe, niesamowicie smaczne i aromatyczne. Podajcie zapiekankę z zsiadłym mlekiem lub kefirem, wyjdzie Wam zestaw równie pyszny jak przy młodych ziemniakach! W środku tej zapiekanki mamy tylko kilka składników, ale doskonale przemyślanych i podbijających smak ziemniaków(...)propozycji obiadowych: –  ziemniaki w mundurkach – gratin ziemniaczane – ziemniaczana tortilla ze szpinakiem – Pieczone ziemniaki z guacamole – Pieczone ziemniaki z rozmarynem – Kotlety ruskie – Pieczone nadziewane ziemniaki – Muffiny ziemniaczane – Placki z gotowanych ziemniaków z fetą ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM Przygotowanie: 1 h 20 minut Ilość porcji: 1-2 Składniki: – 4-6 ziemniaków, w zależności

nietylkopasta.pl
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 180

Składniki: 1 kg ziemniaków 500 g polędwiczek z kurczaka 100 g wędzonego boczku 1/2 pora (zielona część) 300 g sera żółtego 1 duża śmietana 18% 1 łyżka tymianku 2 łyżeczki czosnku w proszku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól, pieprz ziołowy 3 łyżki oleju 2 łyżki masła Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie(...)wykładamy pokrojonymi ziemniakami. Na ziemniaki nakładamy kurczaka z porem a następnie całość przykrywamy drugą warstwą ziemniaków. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki i łączymy ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz czosnkiem w proszku. Polewamy wierzch zapiekanki śmietanowo-serowym sosem i obkładamy pokrojonym w plasterki boczkiem. Całość przykrywamy przykrywką naczynia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez

Qchnia po prostu