ziemniaki pieczone w piekarniku - 6006 przepisów (strona:226/401)

Frytki z batatów (z piekarnika) 220

Wilec ziemniaczany, bataty lub słodki ziemniak to nazwa byliny wywodzącej się z Ameryki Południowej. Ma piękne kwiaty i ciekawe owoce, ale nas najbardziej interesuje podziemna bulwa tej rośliny. Mało że jest jadalna, ma piękny czerwony lub różowy miąższ to jest przy tym niezwykle smaczna. Delikatna, słodka w smaku idealna jako dodatek do naszej diety ;) Do niedawna mało znana w Polsce(...)pieczenia) Składniki: 2 duże bataty ( nasze miały w sumie 700g) 2 łyżki oleju Świeżo mielony pieprz, sól Bataty obieramy i kroimy w słupki kształtu frytek. Następnie umieszczamy w misce z wodą i dwukrotnie płuczemy. Osuszamy na ręczniku papierowym i ponownie umieszczamy w misce. Polewamy olejem i obsypujemy przyprawami. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie frytki były pokryte nasza mieszanką. Nagrzewamy piekarnik

Kolizje Smaków
Filet pieczony z warzywami 167

Składniki: 2 filety z kurczaka 1 brokuł 1/2 kg ziemniaków 1/2 kg pieczarek 1 łyżka przyprawy cafe de Paris 2 łyżki masła słodka papryka jarzynka, pieprz

czarrna od kuchni
Kresowe, drożdżowe pierożki z soczewicą 109

zielonej lub brązowej soczewicy, 1 cebula, 2 duże ziemniaki, 2 jajka, 1 duża cebula, 3 łyżki masła, sól, pieprz, odrobina przyprawy uniwersalnej Dodatkowo: 1 jajo, siemie lniane lub mak Sposób przygotowania: Soczewicę oczyścić i namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić.  Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Jajka ugotować na twardo(...)ziemniaki i jajka oraz osączoną soczewicę zemleć. Dodać podsmażoną cebulę i przyprawy. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać. Przygotować ciasto. Drożdże rozetrzeć z cukrem i lekko ogrzanym mlekiem. Mąkę posiekać z masłem i solą, wlać drożdże gdy tylko "ruszą". Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć szklanką krążki. Nałożyć farsz, zlepić pierogi formując ozdobny rant. Piekarnik rozgrzać

Nie tylko w kuchni
Sernik czekoladowy 149

sernik, mocno czekoladowy, przekładany ptasim mleczkiem. Polecam również: Sernik cytrynowy Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik z twarogu homogenizowanego Sernik bez pieczenia z mrożonymi owocami Sernik na zimno z truskawkami Sernik z ziemniakami Sernik z mleka z porzeczkami Sernik bez sera Sernik z gruszkami Składniki: 80 dag zmielonego sera 3 jaja 2 łyżki masła 2 czekolady gorzkie(...)wymieszać z czekoladą ciemną, a połowę z jasną. Do tortownicy włożyć ciemną masę serową , po czym rozłożyć ptasie mleczko i przykryć jasną masą serową . Wstawić do nagrzanego piekarnika 160 stopni i piec około 50 minut

Tradycyjna Kuchnia
Krakersy z ziaren. 248

przepyszne!!! Składniki na krakersy z ziaren (na standardową blachę z piekarnika) : 150 g siemienia lnianego 200 ml wody 1 szklanka dowolnych ziaren i orzechów (u mnie słonecznik, pestki z dyni, pokrojone orzechy włoskie) 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków (soli lub innej przyprawy, choć ja naprawdę polecam tę do ziemniaków)      Wieczorem siemię lniane zalewamy 200 ml wody, mieszamy(...)dokładnie mieszamy. Teraz najtrudniejszy moment. Całą mieszaninę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykrywamy drugim arkuszem papieru lub folii spożywczej i wałkujemy małym wałeczkiem lub szklanką (bez ucha), aż ziarna utworzą cienki arkusz. Teraz ostrożnie ściągamy wierzchni papier i wkładamy do nagrzanego do 50 stopni C piekarnika i suszymy około 7 godzin (ja ustawiłam temperaturę na 80 stopni

Rozpustne gotowanie
Jak spędzam czas w domu z córką? Nasze proste propozycje na kreatywne zabawy i zajęcia dla maluchów! 69

pieczenie.   Moja córka robienie ciasteczek ma już opanowane i może zrobić je praktycznie samodzielnie. Ja tylko pomagam zagnieść ciasto oraz zajmuję się obsługą piekarnika. Ale tak naprawdę Natalka od urodzenia spędzała czas ze mną w kuchni. Pamiętam jak w leżaczku stawiałam ją na podłodze, a sama zajmowałam się obiadem głośno tłumacząc co robię. Teraz też pokroję ziemniaki, a Natalka

Di gotuje
Ryba zapiekana w śmietanie / Sour Cream Baked Fish 72

piekarniku możecie wykorzystać filet z dowolnej białej ryby. U mnie to halibut, ale sprawdzi się na przykład dorsz lub mintaj, a także łosoś lub pstrąg łososiowy. Ryba zapiekana w śmietanie smakuje zupełnie inaczej niż zwykle. Podajcie ją z ziemniakami, frytkami lub ryżem i chrupiącą surówką. Smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z rybą :) Polecam również moją rybę pieczoną na ryżu

Lekcje w kuchni
Zapiekanka z ziemniaków 132

ziemniakach w formie i delikatnie doprawić solą. W międzyczasie osuszyć bakłażany z wody i na nowej patelni na oliwie smażyć po około 5 minut z każdej strony na złoty kolor. Bakłażany ułożyć na papryce. Z sosu pomidorowego wyjąć liście laurowe i zioła i wylać go na zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec bez przykrycia przez

KUCHNIA POLSKA
Pieczone bataty 152

ziemniaków. Składniki: 2 duże bataty 3-4 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Bataty obieramy ze skóry, kroimy w cienkie plasterki a następnie w paski. Do miski wlewamy olej, dodajemy sól, mieszamy i dodajemy bataty i dokładnie mieszamy tak żeby były dokładnie obtoczone w oleju. Wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez

Bajeczna Kuchnia
BEZGLUTENOWE BURGERY Z CZARNEJ FASOLI 134

ziemniaków. Masa nie musi mieć jednolitej konsystencji. W misce połącz fasole z cebulą i pieczarkami. Następnie wyciśnij czosnek i dodaj go razem z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszaj.  Dodaj sól i pieprz do smaku.  Masę włóż do lodówki na ok. godzinę.  Po tym czasie możesz uformować z masy burgery. Można je smażyć lub piec w rozgrzanym(...)piekarniku przez 40 minut z przewróceniem burgerów po 20 minutach. Smacznego

wegujemy
Bułki z jajkiem 150

ugotowanego ziemniaka..  kliknij tutaj Ciasto po wyrośnięciu zagniatamy, przesypujemy mąką i dzielimy na części. Potem wałkujemy na placki 0,5 cm grubości i nakładamy ugotowane wcześniej jajko. Zawijamy jajka i układamy zawinięciem do spodu. Tak przygotowane przykrywamy do wyrośnięcia na 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C w funkcji góra/dół. Przed pieczeniem smarujemy

chleba naszego
Garnek Żeliwny Staub, Informacje i Zasady jak Obchodzić i Gotować w Naczyniach Żeliwnych 161

taki.... skondensowany, że zwykłe ziemniaki smakowały tak wyraziście i nieziemsko, że aż głupio się tak zachwycać . Kurczak pieczony w całości był mega soczysty i delikatny a piekłam go pod przykryciem, bo chciałam uzyskać delikatne mięso bez przypieczonej skórki, w efekcie wyszedł  tak jakbym go  gotowała na parze, dodatkowo był niezwykle aromatyczny, bo piekłam go na warzywach(...)podlewałam wodą, a po wyciągnięciu z piekarnika wreszcie zobaczyłam jak dużo aromatycznego wywaru uzyskałam z samych warzyw i mięsa. W dodatku nic nie przywarło do dna i nie było mowy o przypaleniu się warzyw, które były na samym spodzie. Dzięki temu mogłam garnek z upieczonymi warzywami postawić na gazie, wlać wino, zredukować i przyrządzić mega smaczny sos z pieczonych

Blondynka Gotuje
Karczek w sosie 132

Dziś miałbyć szybki obiad, ale że skończyłam wcześniej zajęcia w szkole plany się zmieniły. Był pyszny pieczony karczek w sosie. Karczek w sosie Składniki - 1 kg karczku - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1/4 selera - 1/2 pora - cebula - 2 ząbki czosnku - natka pietruszki - sól - pieprz - majeranek - papryka słodka - olej Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy nacieramy przyprawami, drobno posiekanym czosnkiem i odstawiamy(...)nagrzanego piekarnika do 200 stopni celcjusza. Po około godzinie obracamy na drugą stronę, wrzucamy pozostałe warzywa pokrojone w talarki. Pieczemy jeszcze około pół godziny do miękkości mięsa. Po upieczeniu wyjmujemy mięso na talerz, część warzyw miksujemy, aby uzyskać gęsty sos, dodajemy natkę pietruszki. Mięso kroimy w plastry i wrzucamy do sosu. Chwilę dusimy, podajemy z kaszą lub ziemniakami. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Kotlety z warzywami w sosie pomidorowym 191

ziemniakami i ogórkiem kiszonym lub z pajdą chleba. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi od 18 małych do 11 dużych kotletów. Mi wyszło 11. Kotletów, jeśli mają być lżejsze, nie trzeba obtaczać w bułce tartej i podsmażać. Można surowe, uformowane kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i zapiec w piekarniku (temperatura i czas pieczenia bez zmian). Można

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania