ziemniaki pieczone w piekarniku - 6006 przepisów (strona:218/401)

Kruche paluszki ziemniaczane z kminkiem 169

kminek oraz ziemniaki. Wszystkie razem posiekać (nożem) do momentu połączenia się składników. Ciasto zagnieść, uformować kulę, szczelnie owinąć w folię aluminiową (lub spożywczą) i schować do lodówki na około 2-3 godziny. Po tym czasie z ciasta formować paluszki (czym cieńsze tym lepiej). Paluszki ułożyć na blasze do pieczenie, posmarować rozmieszanym jajkiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Dodatkowo na paluszkach

Di gotuje
Piersi kaczki z suszonymi owocami, jablkami i majerankiem 220

ćwiartki Piekarnik nagrzewamy do 140 st.C. Piersi nacinamy z boku, nadziewamy śliwkami i morelami. Solimy i nacieramy majerankiem. Układamy w naczyniu do zapiekania skórą do góry. Obkładamy owocami. Przykrywamy i pieczemy ok. 90 minut. W połowie pieczenia polewamy wytworzonymi sokami, ew. podlewamy wodą. Na ostatnie 15 minut odkrywamy, polewamy sosikiem i dopiekamy. Ja podałam je z ziemniakami i cząstkami pomarańczy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kaczka z nadzieniem z jabłuszek pieczona 174

bogaty smak i aromat. Nic nie może się z nią równać, i tyle ;) Dodam jeszcze, że to najpopularniejsza forma serwowania tego mięsa w Polsce :) KACZKA Z NADZIENIEM Z JABŁUSZEK PIECZONA Składniki: - 1 kaczka - 8-10 jabłek - sól - majeranek Przygotowanie: Z jabłek usuwamy gniazda nasienne, nie obieramy. Kroimy na kawałki. Jabłka przyprawiamy solą (około 1 łyżeczki) i majerankiem (około(...)pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, w czasie zależnym od wagi kaczki 1 kg = 1 godzina. Pieczemy ją na pleckach. Pod koniec pieczenia na 15 minut odwrócić kaczkę, aby przyrumieniła się z drugiej strony. Po tym czasie ponownie ją przewracamy i przykrywamy folią aluminiową na 15 minut. Na godzinę przed końcem pieczenia kaczki dobrze jest dodać pokrojone ziemniaki

Życie zamknięte w smaku
Sernik Milki way 3073

praskę do ziemniaków lub zmielić  przez maszynkę  - Do sera dodać żółtka, cukier,cukier waniliowy,budynie,mleko w proszku  rozpuszczone zimne masło skórkę cytrynową Wszystko razem zmiksować  - Z białek ubić pianę połączyć delikatnie z serem  - Wlać ser na podpieczony spód piec 180 stopni przez 15 minut później zmniejszyć  na 150 stopni piec 1 godzinę studzić(...)przy uchylonych drzwiczkach piekarnika 3. Polewa - rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej dodać kilka łyżek  przegotowanej wody 4. Posypka - miękkie masło utrzeć z cukrem dodać mleko w proszku wyrobić  rękami masę dać schłodzić do lodówki lepiej zrobić dzień wcześniej 5. - Na wystudzony sernik zetrzeć na grubej tarce część posypki zalać  polewą i na górę drugą część

W królestwie smaków Beaty
Kiszka ziemniaczana- kiełbaski z ziemniaków w jelicie 120

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce z cebulą, czosnek przepuszczamy przez praskę.  Wędzonkę drobno kroimy, wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.  Jelito naciągamy na lejek maszynki, przepuszczamy farsz przez maszynkę i formujemy kiełbaski.  Układamy na blaszce posmarowaną olejem i nakłuwamy kiszkę ziemniaczaną w kilku miejscach. Wytworzonym tłuszczem podlewamy kiełbaski podczas pieczeniaPieczemy(...)piekarniku około 1,5 godziny w temperaturze

Tradycyjna Kuchnia
Wytrawna tarta serowa - czyli eksperymentuję 203

wykonania: Ziemniaki ugotować a następnie zmielić razem z serem.  Cebule zeszklić  na patelni pod koniec dodać pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę lub wędlinę. Następnie całość wrzucamy do masy serowo ziemniaczanej i mieszamy . Dodajemy sól, pieprz do smaku. W oddzielnym naczyniu mieszamy jogurt  z sosem sałatkowym. Do nagrzanego piekarnika wkładamy na 10 minut samo ciasto i pieczemy

Na słodko lub wytrawnie
Patison faszerowany Ratatouille z kurczakiem-na ostro 191

ziemniaki i wszystko razem mieszamy. W tym czasie patisonowi wykrawamy "kapelusz" i ze środka usuwamy nasiona. Nadmiar miąższu możemy wrzucić na patelnię z pozostałymi warzywami. Nie warto marnować patisona - jest pyszny. Patisona w środku solimy i pieprzymy a następnie nadziewamy farszem warzywno-drobiowym. Na wierzch posypujemy żółtym serem i przykrywamy kapelusik. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym

Bon Appetit Małgorzaty
Ryba z warzywami w papilotach 183

 Dziś będzie bardziej lekko , bardziej dietetycznie , ale to nie znaczy , że mniej smacznie.Wręcz przeciwnie – z przyjemnością skuszą się na to danie osoby , które o diecie

Ostra na Słodko
Zapiekanka z filetami z kurczaka na puree ziemniaczano-kukurydzianym 186

Ugotowane ziemniaki rozgniatamy widelcem. Przekładamy do miski z kukurydzą, dodajemy śmietankę, masło, bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego.4. Do naczynia żaroodpornego przekładamy filety, nieco zatapiając je w puree. Przykrywamy je pokrojonymi pomidorami oraz plastrami mozarelli. Całość solimy i pieprzymy.5. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 15-20 minut

Szefowa kuchni
Zapiekanka z cukinii, ziemniaków i koziego sera oraz grillowany dorsz 270

żółta cukinia, ziemniak, zielona... i tak do wyczerpania składników lub formy. Doprawiamy ułożoną całość solą i pieprzem. Śmietanę mieszamy z koperkiem, solą, tymiankiem i polewamy nią zapiekankę dość równomiernie. Kozi ser kroimy w bardzo drobną kostkę i również posypujemy z góry zapiekankę. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia grillujemy dorsza

Mango Papaja
Warsztaty kulinarne „Mój Ulubiony – na słodko i słono” 201

przepiórki, wlewamy sok z jabłek i dodajemy imbir uzyskując w ten sposób sos potrzebny do podlewania pieczonego mięsa. Przepiórki pieczemy 30 min w temp 170̊ C często polewając otrzymanym sosem. Upieczone przepiórki wyjmujemy z brytfanny i zabezpieczamy przed wystygnięciem. Sos, powstały podczas pieczenia, przecedzamy do garnuszka, dodajemy cydr, redukujemy zmniejszając objętość o 1/3, po czym zagęszczamy sos dodając(...)wkładamy do lodówki, aby się schłodziło. Po tym czasie wylepiamy ciastem wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i pieczemy 20 min w temperaturze 170 ̊ C. Bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Odcedzamy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Pozostawiamy do wystygnięcia. Twarożek „Mój ulubiony” przekładamy do dużej miski i miksujemy na średnich obrotach, dodając

karmelowy
Kurczak caprese 103

Szukasz pomysłów na pyszny obiad? Oto kilka moich przepisów: –  fasolka po bretońsku –  polędwiczki w szynce parmeńskiej –  gratin ziemniaczane –  królik w winie –  chrupiący pieczony kurczak –  kurczak pieczony –  pad thai z kurczakiem –  pulled pork –  kotlet schabowy –  gicz cielęca w warzywach –  boeuf bourguignon –  stek z sosem whiskey –  schab(...)jednej i drugiej strony aby sos otulił mięso. Jeśli Twoja patelnia nadaje się do piekarnika to super, nie musisz teraz przekładać całości do innego naczynia, jeśli nie to przełóż delikatnie kurczaka i sos, dodaj kilkanaście pomidorków koktajlowych, a następnie wstaw do piekarnika. Piecz całość przez 30 minut, po czym wyjmij z piekarnika połóż na kurczaku po plasterku mozzarelli i wstaw

nietylkopasta.pl
Frytki warzywne (z batatów, marchwi, buraka i selera) 238

blachę, polewamy oliwą, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy tymiankiem, papryką słodką, ostrą, oregano, kuminem (opcjonalnie), solą i pieprzem. Całość dokładnie ze sobą mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Powinny być miękkie w środku a z zewnątrz delikatnie chrupiące. Wszystkie składniki zarówno sosu czosnkowego jak i ketchupowo-ziołowego dokładnie(...)blachę, polewamy oliwą, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy tymiankiem, papryką słodką, ostrą, oregano, kuminem (opcjonalnie), solą i pieprzem. Całość dokładnie ze sobą mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Powinny być miękkie w środku a z zewnątrz delikatnie chrupiące. Wszystkie składniki zarówno sosu czosnkowego jak i ketchupowo-ziołowego dokładnie

Pogotujmy.pl
Poniedziałek: Wegetariańska zapiekanka pasterska ze słoika 141

dodaj 2 łyżki masła, szczyptę gałki muszkatołowej, 2 łyżki siekanej natki pietruszki i ubij warzywa tłuczkiem do ziemniaków, albo przepuść przez praskę. Masa nie musi być tak gładka jak na pure i może być lekko grudkowata. Posól do smaku. Krok 4 Nastaw piekarnik na 180 stopni. Nasmaruj od wewnątrz dwa słoiki(...)pojemność 0,4-0,5 l) niewielką ilością oleju. Wyłóż na spód sos, następnie garść szpinaku, przykryj masą kalafiorową, posyp z wierzchu tartym parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25-30 minut, aż wierz ładnie się przypiecze, a sos zacznie bulgotać. Podawaj z dużą ilością sałaty skropionej cytryną i olejem. Smacznego! Artykuł Poniedziałek: Wegetariańska zapiekanka

Niedzielny kucharz