Klasyczne gołąbki to jedno z moich ulubionych dań z kuchni polskiej, więc gdy tylko za oknem robi się chłodniej z wielką przyjemnością do nich wracam. Przyznaje
Wielki apetytziela angielskiego przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka SKŁADNIKI NA KLUSKI 800 g ziemniaków 1 jajko 400 g mąki zie mniaczanej + do podsypania duża szczyp ta soli WYKONANIE Kluski: Ziemniaki obrać i ugotować na miękko . Gotowe przecisnąć przez praskę i ostudzić nieco. Jak już będą letnie wpić jajko, dodać sól i mąkę ziemniaczaną. Zagniatać, w razie potrzeby dodać jeszcze trochę(...)zimną wodą. Dzięki temu nie będą się lepić do siebie. ps. Jak robię bogracz na urodziny, to robię go bardzo dużo, bo na następny dzień idealnie nadaje się na obiad
Passions hobbies lifeJeśli szukacie pomysłu na fajny obiad to przedstawiam swoją koncepcję, którą zrealizowałam na noworoczny obiadek rodzinny. Uważam, że naprawdę warto spróbować. Pierś z indyka w moim wydaniu jest soczysta, wyrazista i krucha. Oto receptura: Składniki: filet z indyka serek topiony kremowy ser żółty tarty - garść lub dwie 1 cebula 20 dag pieczarek 2 garście świeżego szpinaku baby 1 ząbek czosnku(...)bardziej jestem usatysfakcjonowana. Wyszło tak pysznie jak sobie zakładałam i naprawdę gorąco polecam ten przepis. Mój pięcioletni Maksio też był szczęśliwy. Oto jego komentarz: mięsko mi nie smakuje ale ziemniaki pyszne, że wow ;) Nie ma jak to docenienie kulinarnego kunsztu gotowania ziemniaków ;) Dwie godziny stania w kuchni i taki komplement na koniec... ;) Kulinarny początek roku w Kuchni po mojemu
Kuchnia po mojemuBardzo lubię zupy, ale w moim domu brak chętnych na częste ich jedzenie. Mamy jednak kilka ulubionych, a wśród nich żurek. Koniecznie musi być na naturalnym
Codzienna kuchnia niecodziennaNie przepadam za tradycyjnym schabowym, dlatego szukam ciągle pomysłów na inny sposób podania ;) No i znalazłam, na stronie tanio-szybko-smacznie bardzo fajny pomysł na sos
Czerwona PorzeczkaKuchnia chorwacka jest bardzo zróżnicowana. Możemy w niej znaleźć zarówno mięsa, jak i owoce morza i ryby. W części kontynentalnej tego kraju przeważają dania z
W poszukiwaniu inspiracjiUwielbiamy z Piotrem to danie, które praktycznie robi się samo. U mnie w domu mówiło się na nie: Karkówka pod pierzynką. Czasami robię dodatkowo w plastrach
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędania śródziemnomorskie wykorzystujące fasolkę szparagową, to od razu przychodzą mi na myśl dwa pyszne dania: sałatka nicejska (pomidory, zielona fasolka, tuńczyk, jajka, anchois, sos winegret) oraz makaron z pesto, ziemniakami i zieloną fasolką rodem z liguryjskiej Genui. Zagłębiając się w temat odkryjemy o wiele więcej ciekawych receptur wykorzystujących oliwę, cytrynę, świeże zioła i inne aromatyczne składniki. Z fasolki przygotowuje się(...)chrupiąca , jak na składnik sałatki przystało. Ponadto, dzięki takiemu przygotowaniu zachowuje intensywnie zielony kolor i swoje składniki odżywcze:) Alternatywnie możemy zrobić sałatkę z fasolki, która została nam z obiadu. Do sałatki dodajemy marynowaną cebulkę własnej roboty . To bardzo proste! Pokrojoną w piórka czerwoną cebulę zalewam octem winnym i odstawiam na kilka minut. Cebula w tym czasie mięknie i traci
Chilli Czosnek i Oliwaodpowiednim czasie. Co ciekawe, restauracja jest dość sporych rozmiarów, a gości hotelowych widać nie było. Do dyspozycji było zarówno wnętrze restauracji, jak i ogródek przed lokalem - my wybraliśmy konsumpcję obiadu na zewnątrz. Po otrzymaniu kart zabraliśmy się do wybierania potraw. Restauracja oferuje wiele dań, m.in.: przystawki, zupy, dania z drobiu, wieprzowiny czy dania rybne. Nie zastanawialiśmy się długo. Ja postawiłam(...)prawdopodobnie Przysmak Radziwiłła - dziwny warkocz z mocno słonym boczkiem i ciemnym sosem. Do tego znów mrożone warzywa, które zdecydowanie nie zachęcały do jedzenia. Z całego dania najbardziej smakowały mi ziemniaki. Przykro jest widzieć coś takiego. Z tego, co czytałam w Internecie to serwowanie warzyw z mrożonki jest stosowane już dość długo i wiele osób na to narzeka. Zdecydowanie bezpieczniej
Pasja SmakuWczorajszy dzień należał do wyjątkowo udanych, a to za sprawą Targu staroci w Bytomiu. Nie było mnie tam przez ostatnie dwa miesiące, więc juz nie mogłam
Moja smaczna kuchniaBardzo nam smakował ten obiad, nawet Młody wyczyścił talerz do czysta, mimo,że był tam szpinak. Połączenie słonej szynki parmeńskiej z filetem z kurczaka - idealnie. Wszystko na talerzu tak świetnie się uzupełniało, sałatka z quinoa , kurczak ze szpinakiem, ja jestem jak najbardziej na tak. Czy trudno się to robi? Absolutnie nie! Nie proponuję żadnego zawijania mięsa, wystarczy po prostu ponacinać(...)minut. Po tym czasie wystarczy wyciągnąć patelnię z piekarnika i flety wyłożyć na talerz. Ja jadłam z energetyczną sałatką z quinoa , a moje dziecko poszło w klasykę, czyli ziemniaki i sałata z ogórkiem i śmietaną. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujePokrzywa... zazwyczaj kojarzy nam się z polnym chwastem, którym bardzo łatwo jest się poparzyć. Okazuje się jednak, że można z niej stworzyć naprawdę bardzo smaczne a
Taste TherapyO gołąbkach bez zawijania wiele słyszałam. Któregoś dnia chciałam zrobi gołąbki, ale przez roztargnienie kupiłam małą kapustę i odechciało mi się zawijania miniaturowych gołąbków, więc zaczęłam
Blondynka GotujeCześć Szukając pomysłu na jutrzejszy, piątkowy obiad, trafiłam na stronę Mamy Marzyni , a dokładniej na przepis na kotlety z jajek . Kotlety z jajek już kiedyś robiłam. Choć nie jest to danie tradycyjnie gotowane u mnie w domu, to wszystkim kotleciki smakowały. Oczywiście przepisu nie pamiętam... Ale potrawa Mamy Marzyni wygląda bardzo smakowicie, więc wypróbuję jej recepturę. Tylko zaproponowany przez nią(...)stron nabiorą ładnego, złotobrązowego koloru, zdejmij je z patelni i przełóż je na papierowe ręczniki, aby obciekły z tłuszczu. Tak przygotowane kotleciki podawaj z sosem, np. grzybowym, i ziemniakami. Takie kotleciki sprawdzą się także jako ciepła kolacja. W takim przypadku podawaj je z sosem lub same
blog.moje-pasje.infoWpis pochodzi z mgotuje.pl Pulpety z serkiem topionym w sosie koperkowym. Dzisiaj zapraszam Was na pulpety nadziewane serkiem topionym w sosie koperkowym
Marta Gotuje