ilościach jest niezbędny m.in. do prawidłowej pracy układu nerwowego. Produkt Zawartość wolnego kwasu L-glutaminowego [mg/100g] Parmezan 1200 Kurczak 44 Makrela 36 Świeże pomidory 246 Groszek 200 Kukurydza 130 Ziemniaki 10 5. Kojarzony jest z tzw. "syndromem chińskiej restauracji" , objawiającym się bólami głowy, kołataniem serca, poceniem się, dreszczami, uderzeniami gorąca, omdleniami. Nie ma to jednak potwierdzenia naukowego, bowiem przyczyną mogą(...)dodawanie kostek rosołowych do zupy naprawdę jest konieczne? Czy nie lepiej doprawić ją świeżymi ziołami, po swojemu? Ja w swojej kuchni stawiam na naturalność, dzięki czemu każdy obiad smakuje inaczej. A produktów z dodatkiem glutaminianu unikam z prostego względu - najczęściej są niskiej jakości i niewiele mają wspólnego z naturą. Normal 0 21 false false false PL X-NONE
Powiedz dietom nie- wołowina 800 g - cebula 2 szt - pieczarki 250 g - papryka czerwona 250 g - smalec 30 g - łyżka papryki słodkiej - łyżka soli - 2 łyżki śmietany kwaśnej - 50
Pasje Jolkiaromatyczne kulki mięsne z mozzarellą w środku. Mogłabym zjeść ich samych z 20, ale by było jeszcze smaczniej dodałam do nich podstawowy sos pomidorowym. Do tego spaghetti i niebiański obiad gotowy. I choć może wydawać się, że przy przepisie jest dużo roboty, to jest zupełnie inaczej. Szybko i smacznie, a tak lubię najbardziej. :) Sos marinara: 0,7 l passaty pomidorowej(...)tłuszczu. Następnie wrzucam je do ciepłego sosu i lekko podgrzewam całość. Swoje neapolitańskie pulpeciki podałam z makaronem spaghetti, ale możecie wybrać swój ulubiony rodzaj. Świetnie sprawdzą się też z ziemniakami, dla tych, którzy za makaronem nie przepadają (a są tacy!). Pulpeciki są bardzo aromatyczne, delikatne i pełne ciągnącego się sera! Dodatek parmezanu sprawia, że mają chrupiącą skorupkę i ciężko się
Cooking MonsterZupa z maślaków Przetwory , suszenie , sosy , na koniec lub na początek , to zależy od kaprysu rodzinki , zawsze musi być zupa grzybowa . Tym razem jest to maślaczkowa
Ogrodnik w podróżySkładniki: 4 pomidory malinówki 1 puszka pomidorów 2-3 piersi z kurczaka świeża młoda włoszczyzna (marchewki, seler, pietruszka z natką, koperek, kapusta włoska, cebula, lubczyk) 1
ClauditteMissCookingJestem z tych osobników, którzy jedzą wszystko i próbuję wszystko. Znam wielu ludzi, którzy nigdy nie próbowali wątróbki a mówią, że jej nie lubią.. i
Pasje JolkiJak obiecałam wczoraj na talerz idzie Fociaccia. Focaccia pochodzi z kuchni włoskiej. Rodzaj pieczywa polanego oliwą, z ziołami np rozmarynem , tymiankiem, ale takze może być
Smaki EdytyKotlety z mortadeli . Kiedyś dawno, dawno temu, gdy mięso było na kartki, aby coś zjeść ponad normatyw kombinowało się coś z niczego, czy to na słodko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZupa krem z pieczarek Wybrałem się na „spacer” do Kauflanda. Zastanawiasz się w jakim celu? No a po co, motyla noga, mógłbym tam iść
BlendmanByło już wiele przepisów na kotlety z fasoli czy soczewicy. Dzisiaj mała odmiana, ale jakże wszystkim dobrze znana. Kotlety z kaszy jaglanej z dodatkiem orzechów i
Bananowe PoleJeśli ktoś nie miał do czynienia do czynienia z królikiem to jest to idealne danie do pierwszych prób. Jest trochę czasochłonne ale jednocześnie nie jest
Ze smakiem bez glutenuKurczak przyrządzany na wszelakie sposoby, przez swoją uniwersalność, umiłowany przez wiele osób. Moje małe córki zazwyczaj jadają go pod postacią kotlecików. Zdarza się, że każde inne
Basia w kuchniv\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false 21 false false
Kubki smakupieczarkami, którego smak całkowicie odbiega od znanych mi sosów… No danie zdecydowanie do powtórki! A, że akurat zakupiliśmy cały kilogram polędwicy, więc na drugi dzień powtórka z obiadu, na którą już się nie mogę doczekać :) Składniki: (4-5 porcji) 4-5 steków z polędwicy wołowej (u mnie po ok. 120 g każdy i 2 cm grubości) 1 łyżka masła(...)pokruszony ser Stilton (lub inny z niebieską pleśnią) i posiekaną natkę pietruszki. Mieszać, aż do rozpuszczenia. Steki wyłożyć na talerze, dodać sos pieczarkowy. Ja podałam w towarzystwie puree z ziemniaków i sałatki z surowego brokuła . * O tym Gordon nie wspomina w swojej książce. Ale ja skorzystałam akurat z pomysłu Pascala i uważam, że świetnie ten pomysł się sprawdził w przypadku
Moja Delicjazakupy nie wiedziałem jeszcze jaką, ale czekał na mnie w sklepowej lodówce Lidl'a pstrąg łososiowy tak świeży, że do mnie mrugał. Maszerując między regałami dobierałem kolejno składniki do obiadu. Tak więc przygotuję dzisiaj nie tylko pstrąga z kolendrą i trybulą z dodatkiem selera w przyprawie korzennej z cukinią na dodatek w pomarańczach. Ale również gruszki z cynamonem i goździkami(...)można spokojnie piec razem z warzywami czyli 40-50 min w 150 stopniach. Gwarantuję cudowny zapach w całym domu. Serwujemy kawałki pstrąga na warzywach w towarzystwie dowolnego "zapychacza", czyli ziemniaków, kaszy czy też ryżu. Polecam tylko do każdego dodatku dodać odrobinę tych samych ziół, które towarzyszą rybie. Prosto z pomysłem i aromatycznie! Smacznego
Kuba Gotuje