Fajny obiad dzisiaj mieliśmy: mielone mięso. Ale nie jakieś tam zwykłe kotlety tylko wypasione dwojaki dworskie :) Czyli takie jakby dwa zrazy połączone ze sobą. Jeden nadziany pieczarkami, a drugi suszonymi śliwkami. Aaahhh, to było naprawdę cudne. Mi akurat bardziej smakowała ta część pieczarkowa, ale za to - dla równowagi - Madzia stwierdziła, że lepsza jest ta część ze śliwką. Tak więc(...)zasmażkę, rozprowadzamy wywarem z grzybów, gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekane grzyby i śmietanę. Zalewamy zrazy i dusimy ok. 20 minut. I jeszcze dodatek czyli kopytka : 500 g ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko sól Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy, przeciskamy przez praskę, łączymy z jajkiem, mąką i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto i dzielimy
Marder&Marder ManufactureKapuśniak- pamiętam go z dzieciństwa babcia go robiła tak pyszny do dziś czuję ten smak. Podstawą dobrego kapuśniaku jest dobra kapusta kiszona, najlepiej ją zrobić samemu
Basia w kuchniSoczysta i mocno aromatyczna. Krucha i pachnąca jałowcem. Idealna jako pieczeń na obiad, a po wystudzeniu i pokrojeniu – genialna jako wędlina na kanapki. Tą szynkę robię już od ładnych paru lat. I zawsze wychodzi tak samo pyszna. W myśl hasła „przez żołądek do serca” to właśnie mięsa, a nie ciasta, były jedną z pierwszych rzeczy, którą próbowałam okiełznać zaczynając kilkanaście(...)zróbcie z rozpędu wielkich dziur. Jeśli nie chcecie szynki długo marynować dajcie jej 2-3 godzinki na blacie. I już można piec. Najczęściej piekę ją razem z małymi ziemniakami – myję je, nacinam płytko z dwóch stron, w garnku rozpuszczam masło klarowane z solą, obtaczam w nim ziemniaki. Upieką się razem z szynką. Wstawiam razem na blachę do piekarnika nastawionego
Karo in the KitchenKrólik pieczony w piekarniku z dodatkiem białego wina z aromatyczną nutą rozmarynu i szalotek. Doskonały na elegancki obiad. Mięso z królika uchodzi za wyjątkowo zdrowe – ma bardzo mało tłuszczu i, podobnie jak drób, zaliczane jest do mięs jasnych. Tuszkę królika bardzo łatwo się oporządza – kilka ruchów nożem i po sprawie. Wolno pieczony w niskiej temperaturze królik ma delikatne(...)tuszki, a ok. 3 godziny dla 1,2 kg tuszki. Potem rozcinamy rękaw i wyjmujemy mięso na półmisek. Polewamy sosem z rękawa. Pieczony królik będzie świetnie komponował się z ziemniakami z piekarnika lub bagietką. Post Królik pieczony w winie pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuPiątek nieodmiennie kojarzy się z rybą, a zwłaszcza ze śledziami. Przynajmniej mnie. Najzwyklejsze śledzie w śmietanie można za każdym razem podawać odrobinę inaczej. Wystarczy dodatkowy składnik
Codzienna kuchnia niecodziennaMoje dzieci wprost przepadają za zupami. „Mama, jesce zupkę” – jak miło słyszeć taki słowa Bardzo się z tego powodu cieszę i dlatego tak
Słodkie okruszkiMiałam ochotę zrobić roladki na niedzielny obiad, ale nie wiedziałam jakie, bo chciałam, żeby były jak najmniej pracochłonne. Stąd też zrobiłam je w całości w piekarniku. Myślałam o roladkami ze szpinakiem, ale uznałam, że mi się nie chce ich robić. W końcu zaczęłam improwizować z tym, co miałam w lodówce. Szczypiorek dodałam w ostatniej chwili. To był strzał w dziesiątkę(...)sosu i wstawić go z powrotem do piekarnika na wyższy poziom, aby się zrumienił i lepiej przypiekł. Możesz nawet podkręcić temperaturę. Podawaj z czym chcesz: ryż, kasza jęczmienna, kluski, ziemniaki... Ja podałam z kaszą i buraczkami gotowanymi, świetnie się skomponowało. Smacznego
Anioszek w kuchniaromatyczną bazylię, to gorąco polecam Wam wypróbować ten przepis na panierowanego dorsza . Oczywiście wedle uznania dorsza możecie zastąpić inną białą rybą, np. morszczukiem. Jeśli szukacie więcej inspiracji na piątkowe obiady i nie tylko to polecam spróbować również ten oto przepis: Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width(...)czasu aż ser się rozpuści). Gotowe rybki wyłożyć na talerz oprószyć świeżo posiekanymi listkami bazylii. Podawać, np. z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego! Poleca poniższe 2 przepisy na pieczone/grillowane ziemniaki: – Chrupiące, grillowane ziemniaczki z sosem cebulowym – Pieczone ziemniaki w piekarniku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Dorsz panierowany z suszonymi pomidorami i mozzarellą appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeZrazy wołowe nadziewane kiszonym ogórkiem, cebulą i plastrami boczku. Obsmażone na rumiano, a następnie długo duszone w bulionie z cebulką i czosnkiem. Po ugotowaniu powinny być
cool and mintyTrudno jest gotować i opisywać to, kiedy ma się w domu chore dziecko. Jednak nie tak chore by nie okupować komputera grając w World of Warships
zadanie-gotowanieKochani! Kiedy byłam w liceum irytowała mnie odpowiedź znajomego na postawione przeze mnie pytanie, jak zrobić riosotto... "Wrzuć wszystko, co masz w lodówce i dodaj do
Kuchnia smakówOzorki w sosie chrzanowym to danie z gatunku tych, które nie każdemu smakuje. Ozorki wraz z innymi podrobami: sercami, żołądkami, płuckami i wątrobą to produkty, którymi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięIleż to razy głowimy się co zrobić z resztkami w garnkach? zapewne wiele razy. Szkoda wyrzucić, bo przecież jedzenie nie może się marnować. Czasami
Codzienna kuchnia niecodziennaindyk, królik, chuda wieprzowina np. schab, cielęcina. Wędliny - polędwica, chuda szynka, wędliny pieczone z chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki (gotowane, pure, gotowane i pieczone w łupinkach), buraki, cukinia, kabaczek, szpinak, sałata, pomidor bez skórki. Owoce - jabłko, banan, brzoskwinia. Tłuszcze - tylko roślinne w umiarkowanych ilościach olej rzepakowy, z pestek winogron(...)azjatyckiej (głównie indyjskimi), aromatycznymi i intensywnie przyprawionymi, czego chyba będzie mi najbardziej brakowało. Mam jednak nadzieję, że od czasu do czasu uda mi się wrzucić przepis na jakiś "normalny" obiad, który przygotuję K. ;) Jedynym pozytywnym efektem jaki dostrzegam w tej diecie jest wizja straconych kilogramów. Już od dłuższego czasu planowałam zastosować jakąś dietę, aby schudnąć, ale jakoś nigdy
Codzienne GotowaniePo podudzia z kurczaka sięgam wtedy kiedy zależy mi na tym aby porcje kurczaka nie były zbyt duże. Pieczone podudzia z kurczaka Wiadomo, udka z kurczaka
mecooksOryginalne pasty i krem do tego dania przywiózł mi mój tata z wycieczki jaką odbył na Węgrzech :) Mam z zanadrzu jeszcze kilka innych dobroci także szykują
ClauditteMissCooking