Dziś przepis z wykorzystaniem ziaren amarantusa , który być może części czytelników nie jest jeszcze znany. Dlatego najpierw w ramach wstępu trochę teorii. Amarantus (szarłat) to bezglutenowa
Powiedz dietom niepoleżeć sobie nawet 5 dni. Bo przecież wiadomo kobieta zmienną jest i może zachcieć mi się jednak zrobić coś innego na obiad. Jeśli jednak mięso kupujemy konkretnie pod dany obiad danego dnia to możemy pominąć trzymanie go w solance. Solanka (opcjonalnie) 1-1,5 litra wod tak żeby przykryła całkowicie nasze mięso 2-3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na talerz i odstawiamy na 5 min. Gotowe mięsko możemy podać np z ziemniakami z marchewką i brokułami lub z lekką surówką z tego przepisu . Mięso po wyłożeniu na talerz możemy polać sosem z pieczenia
Piekielna Kuchnia PatiKażdy, kto mnie trochę zna wie, że ani ze mnie grzybiarz, ani zagorzały wielbiciel wypraw do lasu. Nie znaczy to jednak, że uciekam z krzykiem na
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzygotowanie domowego żurku, włącznie ze zrobieniem własnego zakwasu, wcale nie jest trudne. Efekt jest tego wart. Otrzymamy pyszną, aromatyczną i bardzo pożywną zupę. Do tego mamy
Dieta bez mlekaOto propozycja dania, które zdobyło najwyższą notę, zdaniem jury konkursowego na danie z roślin strączkowych w tegorocznej edycji Jesień w Glśnie. Zachwyciło degustujących smakiem i niezwykłością
kgwjanczewoKochani, to jest rewelacyjny, wegetariański pasztet, który od miesiąca czasu już 4 razy zagościł na moim stole. Taki leczniczy pasztet , jeśli zrobicie raz, to robić będziecie
Z Kuchni Do KuchniPodobno dzieci lubią wyraźne smaki, a właściwie to nie "podobno" tylko NA PEWNO. Mój półtoraroczny Syn jest w stanie pochłonąć całą miseczkę zupy ogórkowej,a następnie
Kuchnia po mojemuMłodą kapustę z mięsem często podaje się na Kociewiu. Moja wersja jest mniej kaloryczna i lżejsza, ponieważ nie dodałam dużo tłuszczu do duszenia kapusty oraz
Posadzone i zjedzoneOryginalny przepis (u mnie zmodyfikowany na własny użytek) pochodzi z książki Jamiego Olivera "Kulinarne wyprawy Jamiego". Jak czytamy we stępie do przepisu "Szwedzi zajadają się tą
Weekendy w domu i ogrodzieAni się człowiek nie obejrzał a już końcówka listopada. Zrobiło się zimno, ponuro i mało fajnie...brrr...To chyba najgorsza część roku. Nastroje momentami
Codzienna kuchnia niecodziennaDzieci uwielbiają makarony i to chyba pod każdą postacią, myślę iż nie tylko one... U mnie makarony lubi cała rodzinka, same, z dodatkiem sosu
Smaczne ZdroweKotlety mielone faszerowane pieczarkami to smaczne urozmaicenie zwykłych, prostych mielonych kotletów . Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Gdy posmakujecie takich mielonych z pieczarkowym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj odrobinę wspomnień... Miałam szczęście odwiedzić piękny kraj, jakim jest Chorwacja i posmakować tamtejszej tradycyjnej kuchni. Wylądowałam na wyspie Ugljan w pobliżu Zadaru, ale pomimo dużej
Emcia PichciNaprawdę rzadko kupuję ryby mrożone, jeszcze rzadziej – mrożone filety. Jeśli już się trafią i jakimś cudem wylądują w naszej zamrażalce, robię z nich te fishburgery. Zdecydowanie
Karo in the Kitchen