włoską można przygotować z dowolnego zestawu warzyw (ja obowiązkowo dodaję tylko seler naciowy). Składniki: 6 łyżek oliwy 2 łodygi selera naciowego 1 bardzo mały kawałek białej kapusty 2-3 ziemniaki ½ małej cukinii 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 1-2 garście makaronu kilka kulek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe lubczyk(...)prezenty oraz Egerszal ó k. Aśka, Marcin i ja - w drodze na zamek Rafał na Wzgórzu Zamkowym Ciastko w kształcie dużej rury, posypane cukrem i cynamonem Obiady w Falánk Fanny (coś w stylu jadłodajni) na ul. Széchenyi u. 70: tanio i smacznie. Dogada się po niemiecku lub na migi, gorzej z angielskim. Bardzo smaczne węgierskie kluseczki i panierowany
Qlinarnie i QlinarnieTakie roladki goszczą w moim domu dość często, zamiennie robię czasem ze schabu, czasem z filetów kurczaka. Wbrew pozorom przygotowuje się je bardzo szybko i łatwo
Kuchnia z widokiem na ogródedycji Masterchefa (oczywiście trochę musiałam go zmodyfikować). Mięso jest mięciutkie, aromatyczne i po prostu przepyszne! Doskonale komponuje się także z pieczonymi młodymi ziemniaczkami ;) Warto zaskoczyć nim rodzinę podczas niedzielnego obiadu. BIODRÓWKA PO PROWANSALSKU Z SOSEM Z TYMIANKU I PIEPRZU ORAZ RATATOUILLE PO NICEJSKU I PIECZONE MŁODE ZIEMNIACZKI Składniki na biodrówkę po prowansalsku: - około 1 kilograma biodrówki - oliwa z oliwek(...)pastę pomidorową. Dodajemy zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie i doprawiamy przyprawami do smaku. Gotujemy do chwili, aż warzywa będą miękkie, czyli jakieś 8 - 10 minut. Składniki na ziemniaki: - 400 gram młodych ziemniaków - 80 gram masła - kilka gałązek tymianku - sól - pieprz Przygotowanie ziemniaków: Ziemniaków nie obieramy, tylko dokładnie myjemy i wykładamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Między warzywami układamy
Życie zamknięte w smakuNie ukrywam, że drób jest najczęściej używanym z mięs w mojej kuchni, ze względu na jego walory smakowe i odżywcze. Drób zawiera niewielkie ilości tłuszczu (skórę
mojewypiekiinietylkoW dzisiejszych czasach, kiedy wszyscy jesteśmy zabiegani, doceniamy potrawy, których przygotowanie nie dość, że nie sprawia trudności, to w dodatku nie zajmuje nam tak cennego czasu
mojewypiekiinietylkosycąca. To jakby pierwsze i drugie danie w jednym, choć na dwóch talerzach. Zupa dobrze smakuje uwarzona na rosole. W polskich domach króluje on na stołach podczas niedzielnych obiadów. Następnego dnia, zamiast sztampowo tworzyć z rosołu pomidorówkę- czemu nie zaszaleć i nie przerobić go na szczawiową? Jeśli wywar gotuję od początku to staram się żeby był esencjonalny. Do garnka wkładam(...)cytryny lub zakwasem przygotowanym na biały barszcz. Mój ulubiony sposób serwowania tej zupy to zalanie nią ugotowanego na twardo jajka. Do towarzystwa natomiast, na oddzielnym talerzyku serwuję świeżo ugotowane ziemniaki. Nie utłuczone, niczym niedoprawione, ot okraszone zasmażką z boczku lub podgardla z cebulką a do tego posypane świeżym koperkiem. Pychota! Zupa bardzo smakuje dzieciom, jednak czasem nie odpowiada im konsystencja
Pichceniomania Przepis na to danie pochodzi z książki "Kuchnia przepisy z serca domu" Nigelli Lawson i przygotowałam je w związku z trwającą Akcją Nigella
Smakowity Blog KulinarnyKolejny klasyczny przepis, który przerobiłem na potrzeby swojej diety to ten na kotlety mielone - niemalże klasyk w kuchni polskiej. Początkowo myślałem, że będzie ciężko. W praktyce
All My Fit LifeSandacz lub dowolna inna ryba - w ten sam sposób przygotowuję morszczuka, mirunę. Może być też panga, ale osobiście za nią nie przepadam. Każdy filet się nada
Kraina Tysiąca SmakówCześć Są takie dni, kiedy nie mam pomysłu na obiad. Niekiedy nie chce mi się także za bardzo kombinować. Dlatego lubię trzymać w kuchennej szafce gotowowe mieszanki przyprawowe typu "pomysł na..." (nie zawsze tylko te markowe) lub prznajmniej wykaz przypraw wykorzystanych w takiej mieszance. Ostatnio skorzystałam z pomysłu na "Aromatyczne żeberka". A że miałam trochę więcej żeberek(...)dokładnie zamknij i przełóż do naczynia żaroodpornego. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piecz przez 2-2,5 godziny. Gotowe żeberka podawaj z frytkami lub ziemniakami z wody i dowolną surówką lub mizerią
blog.moje-pasje.infoMówiłam Wam już o tym, jak bardzo lubię rosół? Zawsze jednak mam problem, co zrobić z tego rosołowego mięsa, bo nigdy nie możemy go przejeść.
Kuchnia w czekoladzienajczęściej przygotowuję pierś kurczaka panierowaną. Nacieram ją ziołami, panieruję w jajku i bułce tartej. Zajmuje mi to dosłownie kilka minut wraz z usmażeniem. To jest chyba najszybsza opcja na obiad jeśli chcemy zjeść mięso i chcemy je zjeść szybko. Kiedy jednak mam trochę więcej czasu lubię eksperymentowac w kuchni. Wtedy to na przykład robię piersi faszerowane. Jeśli chodzi(...)prostu zamrozić. Piekę dynię w piekarniku, całą albo czasami kroję w większe kawałki. Kiedy upieczona, studzę a następnie miksuję na jednolitą masę. Tak przygotowanego kurczaka podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą. Polecam też podać go z moim kalafiorem w stylu biriani, na który przepis znajdziecie tutaj: https://www.mecooks.com/pl/bez-laktozy/kalafior-w-stylu-biriani/ The post Pierś faszerowana wątróbką appeared first on MeCooks
mecooksBurgery można przygotować z rożnego rodzaju mięsa, ryb, a nawet znane są burgery wegetariańskie składające się na przykład ze zmielonych roślin strączkowych, takich jak ciecierzyca lub
mojewypiekiinietylkoDrobiowo, to wcale nie musi oznaczać, że nudno. Jest bardzo wiele sposobów na proste i apetyczne dania z kurczaka. Jednym z nich mogą być drobiowe eskalopki
mojewypiekiinietylkoWitamy Was wieczorową porą. Dzisiejszy dzień był zdecydowanie tym chłodniejszym. Nie ukrywamy, że bardzo chciałybyśmy, aby ciepłe dni powróciły, ale niestety trzeba się liczyć z
Symfonia Smaków