Sos koperkowy jest naszym ulubionym sosem. Pasuje zarówno do mięsa jak i do ryby oraz do dań jarskich. Ostatnio serwowałam rybę w sosie koperkowym, tym razem
Pyza i Surówkaktórej nie je się żadnego mięsa ani produktów odzwierzęcych (w tym mleka i jajek), o tyle w Wielkiej Brytanii podstawą świątecznego obiadu jest indyk bądź gęś. Do tego uroczystego obiadu zasiada się dopiero 25 grudnia. Współcześni Brytyjczycy sięgają jednak ostatnio chętnie po … wędzonego łososia. Przyznać trzeba, że ryba ta również coraz częściej gości na naszych stołach, choć do wyparcia karpia(...)jednak, że i w Polsce w świątecznej tradycji pojawia się herbata. Pijało się ją dawniej na Kaszubach wymiennie z miętą, po tradycyjnej owocowej zupie z kluskami oraz smażonymi z ziemniakami śledziami. Dziś do filiżanki gorącej herbaty zasiadamy zazwyczaj już po całym wigilijnym szaleństwie, kiedy wreszcie możemy odpocząć nad kawałkiem sernika. Tym, którzy nieco się przejedzą polecamy herbatę Eucalyptus & Mint
Poezja Smaków - blog kulinarnySłońce jeszcze świeci, ale da się odczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy
Cooking MonsterSłońce jeszcze świeci, ale da się odczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy
Cooking MonsterPierogi leniwe. Kluski leniwe. Nazywa się je potocznie leniwe. To kluski z twarogu, jaj i mąki, gotowane w lekko osolonej wodzie. Zawsze zastanawiałam się, czemu nazwano
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwezmę udział w mszy za ojczyznę, a dzisiaj byłam na uroczystej wieczornicy przygotowanej przez uczniów. To wyjątkowe święto chcę także zaakcentować w mojej kuchni i dlatego jutro przygotuję na obiad gęsinę. Zgodnie z kampanią społeczną, gęsina po raz pierwszy pojawiła się na naszym stole już kilka lat temu. Od tego czasu przynajmniej kilka razy piekłam gęś. Na jutro proponuję(...)piekarnika i odlać większość wytopionego tłuszczu. 14. Do brytfanny dodać pieczarki. Wstawić do piekarnika. Polewać podczas pieczenia. 15. Gęś jest gotowa, gdy mięso odchodzi od kości. 16. Podawać z ziemniakami, czerwoną kapustą i buraczkami. Smacznego
W mojej kuchnimój syn odkrył, że chrzan z imbirem wpisał się na stałe do jego ulubionych smaków. Nie będę ukrywać, praktycznie sam zjadł cały słoiczek Chrzanu z Imbirem Eterno. Częściowo podczas obiadu, bo wkładał sobie na talerz dodatkowe porcje chrzanu, a resztę na kanapkach :) Widok najbliższych zajadających się tym co ugotuję to dla mnie jeden z najfajniejszych widoków. No dobrze, przejdźmy zatem(...)zredukowałam płyny. Na koniec do sosu włożyłam plastry schabu, przykryłam patelnię i poddusiłam kilka minut w połowie czasu przekręciłam plastry na drugą stronę. Schab tak jak widać podałam z ziemniakami i marynowanymi kurkami. Dla mnie pysznie! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Tak wyglądał sos powstały podczas pieczenia mięsa, oczywiście po wyjęciu z lodówki:) /*post zawiera lokowanie produktu - Patelnia Ballarini linii Salento White
Blondynka GotujeGulasz wołowy z papryką, podawany z kaszą jęczmienną lub gryczaną często u mnie w domu rodzinnym gościł w niedziele. Bardzo lubiłam to danie, ale wcześniej rzadko
Kuchnia MagdaLenyW moim rodzinnym domu nie ma tradycji jedzenia kapusty z grochem, za to u mojego Męża już tak :) Trzeba się więc dostosować i dogodzić Małżonkowi, choć
Kuchnia w czekoladzieJako dziecko uwielbiałam wyjadać por z rosołu. Żałowałam wtedy, że mama tak mało go ugotowała ;) Kiedy poznałam smak porów zapiekanych w sosie beszamelowym, byłam zachwycona. Skusicie
Codzienna kuchnia niecodziennaktóre nie wymagają od nas dużo skomplikowanych działań w kuchni. Najwięcej czasu zabiera pokrojenie kapusty, ale warto. Smak klopsików wspaniale łączą się ze smakiem kapusty i wzajemnie się uzupełnia. Obiad jednogarnkowy na co najmniej dwa dni, a na następny dzień po podgrzaniu smakuje jeszcze lepiej. Kapusta jest bardzo zdrowym warzywem, korzystnie wpływającym na nasz przewód pokarmowy. Posiada mało kalorii(...)przykrywania, aby ewentualnie płyn nieco odparował. Ugotowane klopsiki z kapustą dobrze jest odstawić na około 10 minut przed ich podaniem, aby spokojnie doszły. Najlepiej smakują podane z gotowanymi ziemniakami
Kuchcik gotujeDzisiaj mamy 7 dzień lutego. Liczba siedem jest bardzo symboliczna i oznacza doskonałość. Powiela się niejednokrotnie w mitologiach i religiach świata. Wiele osób właśnie ten numer
kuchniabellissima.wordpress.comUdziec indyczy. Bardzo smaczne, zdrowe, soczyste, rozpływające się w ustach mięsko. Udziec przygotowałam w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, z użyciem minimalnej ilości tłuszczu, a i tak
Kuchnia z widokiem na ogródprzyrządzeniu, ale zapragnęłam ich drobiowego odpowiednika. Co prawda nie ma cebulki, za to jest kilka warzywno-owocowych dodatków, ale jest równie pysznie. Dodatkowo to pomysł na naprawdę szybki obiad - polecam! :) Marynata do kurczaka*: ok. 650 g piersi kurczaka pokrojonej w kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek sok wyciśnięty z połowy limonki (może być także cytryna) pół łyżeczki papryki słodkiej(...)produkty łatwo dostępne. :) Pieczenie: Temperatura - 200ºC z termoobiegiem Czas - ok. 20 minut Szaszłyki podałam z frytkami, sosem czosnkowym i ketchupem. Świetnie sprawdzą się także pieczone ziemniaki i świeże surówki. W sezonie grillowym śmiało można wykorzystać ten przepis do zrobienia w plenerze. Smacznego
Cooking MonsterZ policzkami wieprzowymi poznaliśmy się niedawno. Byłam bardzo ciekawa ich smaku i nie zawiodłam się. Samodzielne przygotowanie ich w domu wymaga cierpliwości i trochę pracy, gdyż
Codzienna kuchnia niecodzienna