Z zupami to przeważnie jest tak, że albo się kocha, albo nienawidzi. Ja należę do tej pierwszej grupy i talerz dobrej zupy potrafi mnie uszczęśliwić. Jak
Codzienna kuchnia niecodziennaNiekiedy nachodzi nas z żoną ochota na zjedzenie czegoś jeszcze ładniejszego od bigosu. W sukurs przychodzi wtedy kuchnia azjatycka, która udowadnia, że wodorosty, ryż i trochę
Proste-przepisy.plObiad był sycący: gotowana kukurydza zmieszana z jabłkami, przyprawiona wiosenną cebulką oraz pierwszymi tej wiosny mleczami. Po posiłku, koncercie i przedstawieniu John spotkał się z wielebnym Ablem, Kevinem Maladym oraz resztą członków ciała pedagogicznego, którym udało się przeżyć. Dyskutowali o tym, że dobrze by było uruchomić chociaż kilka kursów na uczelni... jednak nic z tego nie wynikło. Nadejście wiosny(...)wkładając cebule do ziemi. Tylko grubszą stroną! :) Książka mówi o warunkach amerykańskich, dlatego jest kukurydza, która odgrywa tam bardzo ważną rolę w kuchni kryzysowej :) W Polsce byłyby to pewnie ziemniaki, które nie potrzebują płodozmianów, a wyhodować można je nawet w worku. Składniki: - puszka kukurydzy - jabłka - liście mniszka lekarskiego tzw. mlecz - szczypiorek Wykonanie: Jabłka kroimy w kostkę i dusimy razem
Kryzysowa Książka KucharskaIndyk jest zdecydowanie zdrowszy od wieprzowiny, bo jest chudszy i bardziej bogaty w białko. Klopsiki z indyka w smaku nie ustępują tym wieprzowym ani tym zrobionym
Karo in the KitchenKażdy z nas ma takie swoje małe święta, które po cichu obchodzi. Rocznice, o których skrycie pamięta. Powody mogą być różne. Może to być skojarzenie z
bastalenaWitam. Ale fazka, jestem o krok bliżej w stronę spełniania marzeń, zadzwonili z master chef'a jadę na drugi etap castingów do Krakowa, kurde co ja
Kuba GotujePrzepis zainspirowany pysznym sosem śmietanowym na bazie rydzów mojej Cioci, który miałam okazję jeść w Krynicy - niebo w gębie! :) Będąc w Krynicy miałam okazję wymienić się
Cooking MonsterPodkręcone, lekkie gołąbki. Zdrowa kasza orkiszowa, delikatne mięso indyka. Smak podbija odrobina wędzonki i zmielone, suszone grzyby. Całość spaja sos – rozkosznie pomidorowy, mocno koperkowy, wyrazisty. Nie
Karo in the KitchenKurki znane również jako pieprznik jadalny to jedne z naszych ulubionych grzybów. Sezon na nie już się zaczął i grzechem byłoby tego nie wykorzystać. Na “pierwszy
W kuchni KatieNa wstępie chciałbym przeprosić za długi czas nieobecności na blogu. Niedawno urodziła nam się córka i muszę się ogarnąć z nowymi obowiązkami i całkowitą odmianą dotychczasowego
manslogblogJuż dawno nie robiłam kurczaka w sosie na bazie wina sera topionego i śmietany, a że w lodówce leżakowała jeszcze jedna marchewka i cukinia to wszystko
Piekielna Kuchnia Patimnichów buddyjskich w klasztorach mogłabym raczyć się codziennie. Daje ogromny ładunek energii, witamin i minerałów. Oczyszcza układ trawienny i wzmacnia siły witalne. Kasza pod względem wartości odżywczej przewyższa makaron, ziemniaki oraz ryż. Kasze są bogatym źródłem węglowodanów złożonych, niezbędnych do pracy wszystkich komórek organizmu. Ze względu na dużą zawartość skrobi kasze są dość kaloryczne, jednak nie tuczą, dlatego są zalecane(...)umieszczona na opakowaniu powinna zawierać napis "PRODUKT WOLNY OD GMO", co daje nam gwarancję, że kupujemy produkt wysokiej jakości. Proponowane przeze mnie zestawy kasz doskonałe są na śniadanie obiad czy wczesną kolację. Rewelacyjnie sprawdzają się w pudełku śniadaniowym czy lunch box'ie. Mieszanka kasz na śniadani e Składniki: Do jednej szklanki wsypujemy po trochu: kaszę gryczaną (ja lubię niepaloną
Naturalna KuchniaOstatni weekend to dla polskiego sportu bardzo ważna data w kalendarzu. Konkretnie 17 i 18 stycznia w Zakopanem rozegrany został, jak co roku, jeden z konkursów
Moja Mama GotujeMięso i zmiemniaki to nie tylko ulubione składniki obiadu Polaków, ale najprawdopodobniej 90% mieszkańców świata zachodniego. Różnica pomiedzy krajami zachodnimi a Polską jest taka, że większość konsumowanego w Polsce mięsa to wieprzowina. W Polsce nie ma tradycji chowu bydła. Na pewno nie takiego, które pozwoliłoby na masowe uzyskanie wołowiny wysokiej jakości. „Dobra” wołowina jest więc luksusem. Wiem jednak(...)małym ogniu do czasu kiedy sos będzie miał lepką konsystencję syropu (ok. 2 minuty) . Ułożyć „wypoczywającego” steka na talerzu obiadowym i polać glazurą. Podawać ulubionymi warzywami lub ziemniakami (na zdjęciach szparagi i maślane, złote ziemniaki Yukon; przepis na przystawkę do steka wkrótce). Smacznego i dajcie znać, czy rozpłynął się w ustach. Kliknij na zdjęcie poniżej
Jem więc JestemKarkówka w marynacie miodowo-musztardowej – nadaje się zarówno do pieczenia w piekarniku, a także na grilla :) Wystarczy ją wtedy zawinąć w folię aluminiową lub piec
Kulinarne Przeboje