Już dawno nie robiłam kurczaka w sosie na bazie wina sera topionego i śmietany, a że w lodówce leżakowała jeszcze jedna marchewka i cukinia to wszystko
Piekielna Kuchnia PatiOstatni weekend to dla polskiego sportu bardzo ważna data w kalendarzu. Konkretnie 17 i 18 stycznia w Zakopanem rozegrany został, jak co roku, jeden z konkursów
Moja Mama GotujeMięso i zmiemniaki to nie tylko ulubione składniki obiadu Polaków, ale najprawdopodobniej 90% mieszkańców świata zachodniego. Różnica pomiedzy krajami zachodnimi a Polską jest taka, że większość konsumowanego w Polsce mięsa to wieprzowina. W Polsce nie ma tradycji chowu bydła. Na pewno nie takiego, które pozwoliłoby na masowe uzyskanie wołowiny wysokiej jakości. „Dobra” wołowina jest więc luksusem. Wiem jednak(...)małym ogniu do czasu kiedy sos będzie miał lepką konsystencję syropu (ok. 2 minuty) . Ułożyć „wypoczywającego” steka na talerzu obiadowym i polać glazurą. Podawać ulubionymi warzywami lub ziemniakami (na zdjęciach szparagi i maślane, złote ziemniaki Yukon; przepis na przystawkę do steka wkrótce). Smacznego i dajcie znać, czy rozpłynął się w ustach. Kliknij na zdjęcie poniżej
Jem więc JestemKarkówka w marynacie miodowo-musztardowej – nadaje się zarówno do pieczenia w piekarniku, a także na grilla :) Wystarczy ją wtedy zawinąć w folię aluminiową lub piec
Kulinarne PrzebojePRZEPISY NA WIELKANOC - BARSZCZE I ŻURY Przedstawiam Wam moi drodzy przepisy na barszcze i żury jakie zebrałam na przestrzeni lat w mojej książce kucharskiej. Większość
Moja Książka KucharskaPewnie zastanawiasz się czy to nie lekka przesada, jeśli Blendman dodaje przepis na nuggetsy. Myślisz – co to ma do cholery wspólnego z blenderem?! Ma i
BlendmanZrobiła/eś pierogi z mięsem i kaszą gryczaną , ale zostało ci trochę farszu i nie wiesz, co z nim zrobić? Wykorzystaj go do nadziania pysznych
Anioszek w kuchnikalorycznego, napakowanego niezdrowym tłuszczem i cukrem jedzenia... mam dla Was kilka propozycji. 1. Ciasteczka owsiane, amarantusowe, jaglane, gryczane, jęczmienne, orkiszowe itd. Błonnik zapewni nam uczucie sytości aż do obiadu. Trzeba jednak uważać na skład, bardzo łatwo się naciąć na udające zdrowe, bogate w cukier, syrop glukozowo-fruktozowy lub tłuszcz palmowy, produkty. Szczególnie dotyczy to wielu wyrobów popularnych producentów - takich słodyczy(...)marchew 25%, cebula 12%, woda 12%, bazylia, czosnek, sól, cukier 38 kcal/100 ml Eat me, Zupa krem z marchewki z nutą imbiru, ok.9 zł/430 ml Składniki: marchew, ziemniaki, sok pomarańczowy, śmietana, cebula, czosnek, imbir świeży, papryczka chilli świeża, sól, cukier 59 kcal/100 ml 8. Jogurt/kefir/maślanka + suszone plasterki owoców dla urozmaicenia Powinien to być naturalny nabiał
Powiedz dietom nieWitamy serdecznie! Święta jak co roku minęły w mgnieniu oka i wielkimi krokami zbliżamy się do pożegnania roku 2013.. Zimy się nie czuje wcale
Symfonia SmakówI okazało się, że nie trzeba mieć pieniędzy jak lodu, ani szukać dzikich łososi gdzieś na końcu świata. W moim przypadku wystarczy przejść 500 metrów do
gutfutMój artykuł o tym jak przyrządzić perefkcyjny stek z polędwicy wołowej stał się prawdziwym hitem. Najwyraźniej spożycie jakościowej wołowiny w Polsce wzrosło. Co bardzo mnie cieszy
Jem więc JestemUfff... to był ciężki tydzień! Ale w końcu na bloga wjeżdża nowy cykl - #Smaki świata i już dziś podzielę się z Wami moimi kulinarnymi doznaniami z
Cooking MonsterW zeszłym tygodniu do księgarni trafiła książka Zuzy Zak „Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie”. Jest to książka o kuchni polskiej, która pierwotnie powstała
Cooking for EmilyMój artykuł o tym jak przyrządzić perefkcyjny stek z polędwicy wołowej stał się prawdziwym hitem. Najwyraźniej spożycie jakościowej wołowiny w Polsce wzrosło. Co bardzo mnie cieszy
Jem więc JestemDawno już na blogu nie było naleśników. Postanowiłam to nadrobić, bo naleśniki w mojej kuchni goszczą często. Dzisiaj zapraszam Was na naleśniki faszerowane marchewką i mięsem
Codzienna kuchnia niecodzienna