lubianych dań kuchni polskiej. Choć są proste w wykonaniu to jednak odrobinę czasochłonne ;) Jednak warto pamiętać, że w zależności od wielkości użytej kapusty powstaje ich całkiem pokaźna liczba, więc obiad na kilka dni dla rodziny mamy z głowy :) Do tej pory powstało mnóstwo „gołąbkowych” wariacji, jednak ja chciałam pokazać tą chyba najpopularniejszą wersję. Mięsno-ryżowy farsz zawinięty w liście kapusty(...)potrzebną mi liczbę gołąbków, które dokładnie odcedzam z bulionu po wyjęciu i odgrzewam właśnie w sosie. Gołąbki wówczas dodatkowo przechodzą pysznym, pomidorowym smakiem. Gołąbki najlepiej smakują podane z tłuczonymi ziemniakami polanymi sosem z gołąbków. Smacznego
MyCookBook.pl Burgery to od kilku sezonów kulinarny hit Warszawy, a może nawet całej Polski. W stolicy co rusz pojawiają się serwujące je
Kulinarne Inspiracjerobiło się zimno, na rozgrzewkę zawsze był talerz gęstej zupy. I chyba takie było motto przewodnie wszystkich naszych babć: koniecznie musisz zjeść coś ciepłego. Bez gorącej zupy nie było obiadu ! Dziś więc zapraszam Was na talerz gorącej zupy, tym razem przygotowałam krem serowo-kalafiorowy; gęsty, aksamitny i kremowy. Obiecuję Wam - będzie pysznie ! Parę słów o kalafiorze Kalafior to roślina jednoroczna(...)kalafiora z chili Sałatka z groszkiem cukrowym i fioletowym kalafiorem Zupa krem serowo-kalafiorowa Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 opakowanie kalafiora Poltino 2 małe marchewki 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 serki topione kwadratowe 1000 ml wody lub bulionu 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki gałki muszaktołowej sól pieprz masło do smażenia świeży tymianek Wykonanie: Czosnek obieramy i kroimy
Kulinarne przygody GatityWołowina po marynarsku to jeden ze szwedzkich klasyków. Nazwa bierze się być może od tego, że łatwo tę potrawę przygotować w jednym kociołku na łodzi. A
zadanie-gotowaniepomysłów na obiad na miesiąc. Myślicie, że jak się jest blogerem kulinarnym to się wstaje rano i ma się pomysły? Propagandowo mówimy, że tak. Jesteśmy wręcz kopalnią pomysłów. Obiady z pięciu dań z kompotem? Dla nas jak splunąć. Jednak rzeczywistość skrzeczy i to bardzo. Albo nam się nie chce, albo nie wychodzi, albo znaleziony przepis jest tak skomplikowany, że prędzej(...)czegoś takiego jak spaghetti bolognese. Bolognese to sos wywodzący się z włoskiego miasta Bolonia. Sos podaje się tradycyjnie z szerokimi wstążkami tagliatelle lub używa do klusek, polenty lub ziemniaków. Sekretem dobrego sosu jest długie gotowanie, ale my pokażemy wam, że nie trzeba na pyszny sos czekać 5h. Potrzebujemy: makaron – my użyliśmy nieortodoksyjnych Gramigna 53, cudownych, poskręcanych rurek mieloną wołowinę
ladykitchenTen „stek” to protoplasta dzisiejszych hamburgerów. Danie powstało w końcówce XIX wieku, koło roku 1888. Było jednym z przepisów lekarza wojskowego J.H. Salisbury’ego i jego
Karo in the KitchenD ania jednogarnkowe powinny być kompozycją smaków, kolorów i faktur, które finalnie lądują na talerzu. W sklepach i na straganach znajdziecie bogatą ofertę świeżych i tanich
SzczyptaSmaQWitamy! :) Nareszcie przyszła wiosna.. Jest słonecznie, ciepło, zielono, na straganach mieni się od kolorów, w ogrodach dominują piękne kwiaty i summa summarum - chce się żyć
Symfonia SmakówNa upieczenia kurczaka, w całości, w dodatku na piwie dotychczas nigdy nie miałam ochoty. Zawsze wolałam obrabiać pojedyncze części drobiu takie jak filet, skrzydełka, itd. i
Taste Of My DayProdukty otrzymane od firmy Bule Dragon (sos średnio-ostre tajskie czerwone curry testowałam tu klik ) Weekend majowy uraczył nas wspaniałą pogodą, idealną na grillowanie w babcinym
Emcia Pichcikurczaka i upiekłam, bo przepis przemówił do mnie na tyle, że byłam bardzo ciekawa efektu końcowego. Jak zwykle nie do końca trzymałam się przepisu i wrzuciłam swoje trzy grosze. Obiad wyszedł na tyle pyszny, że przy okazji po 20 latach przekonałam się do palonej kaszy gryczanej, za którą nie przepadałam, a z sosem ta kasza była pyszna! Tu może(...)uszy trzęsą i nie marudzi, że seler naciowy czy marchewka :) Kurczaka jedliśmy i z paloną kaszą gryczaną i kaszą bulgur, ale będzie równie świetnie smakował z innymi kaszami bądź ziemniakami. SMACZNEGO życzy
Blondynka GotujeChilli con carne to idealna propozycja dania, w którym można wykorzystać mięso mielone . Chilli con carne Czasami na różnych forach kulinarnych pada pytanie – co zrobić
mecooksteż ogromne znaczenie :) I tak doszło do samych warsztatów, które odbyły się 14 kwietnia 2015 w podziemiach bardzo przyjemnej restauracji Dobra Karma w Katowicach. Założenie proste. Robimy pełny obiad wykorzystując głównie stary chleb. Przez pełny rozumiemy zupę, danie główne i deser. Deser był najmniej ambitnym przedsięwzięciem, zupa nieco bardziej, a danie główne miało już pewien stopień trudności. Uczestnicy zostali podzieleni(...)cukrem, na zimno, albo roztopione w garnku. Po każdej porcji miksujemy i patrzymy czy o taką konsystencję nam chodzi. Jeszcze tylko dodatki smakowe i lepimy kulki. Mogą być to ziemniaki młode i małe kulki, albo stare o pokaźnych rozmiarach. Kształt dowolny. Podczas swoich wojaży kulinarnych widziałem nawet w formie roladek. Dziękuję wszystkim uczestnikom i pewnie do zobaczenia następnym razem
Kryzysowa Książka Kucharskanastąpiła długa, długa przerwa. Nie jadłam wątróbki przez kilkanaście lat. I nie, żebym jej nie lubiła... Za chwilę napiszę dlaczego. Hania odkryła wątróbkę w przedszkolu. To był jej obiad numer jeden. Jak mówiła: mamo, zgadnij co było na obiadek w przedszkolu? coś mojego ulubionego... to już wiedziałam, że była to wątróbka. Na jej życzenie wątróbkę czasami przygotowywała babcia albo(...)była równo podsmażona. Cały proces powinien trwać kilka minut, bo zbyt długie smażenie sprawi, że wątróbka będzie sucha. Na koniec solimy do smaku i dodajemy pieprz. Podajemy z ziemniakami i surówką z koszonej kapusty. Albo z chlebem. Są tacy, którzy uwielbiają ten tłuszczyk z patelni wybierać pajdą świeżego chleba. Smacznego! P.S. Wątróbkę przed pokrojeniem można namoczyć
bistro mamaUwielbiam odkrywać nowe książki, tak jak nadzienia tajemniczych potraw. Dziś chciałabym przedstawić Wam kompilację jednego i drugiego. Kiedy trafiam na naprawdę dobrą historię, dzielę się nią
Moja Mama Gotuje