ziemniak - 9653 przepisów (strona:381/644)

PIKANTNA ZUPA Z BATATÓW 215

miła odmiana. Pomarańczowa jak kremy marchewkowy czy dyniowy. Wiele je łączy – choćby umiłowanie do pikantnych, egzotycznych przypraw i gęstej, kremowej konsystencji. O batatach jeszcze będzie – słodki ziemniak… Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Gulasz z jelenia 175

umknęło mojej uwadze to pyszne mięsko z jelenia. Wtedy jeszcze nie wiedziałam że jest takie pyszne, delikatne i rozpływa się w ustach, teraz wiem i polecam gorąco. Pasuje do ziemniaków pieczonych czy tak jak ja je podałam z kopytkami pietruszkowymi, było wybornie. Gulasz z jelenia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Nostalgia to też składnik 114

mama, babcia czy ciocia, ale pamiętacie np. słodki zapach wanilii, mocno przypieczone placki ziemniaczane czy rozpuszczone masło. To, że w szarlotce poza cynamonem były tłuczone goździki. Że do ubitych ziemniaków poza masłem ktoś dodawał stary żółty ser. Nasze zmysły nie potrafią nas oszukiwać, a tęsknota za beztroską i dobrymi czasami każe nam – nie zawsze świadomie – wracać do tego, co było

Karo in the Kitchen
Zaopatrzenie. Jak robicie zakupy? 122

podobnego do haute cuisine.   Spróbujcie zaplanować swoje gotowanie na góra 3-4 dni, po pracy lub w wolnej chwili kupcie wszystko, co potrzebne. Nie kupujcie na zapas ziemniaków, sałaty, wiecznie różowych wędlin faszerowanych utrwalaczami. Kupcie tylko tyle ile potrzebujecie – jedzcie świeżo. Zawsze lepiej dokupić gdy zabraknie, niż później wyrzucić bo zostało. Jeśli po miesiącu nie zauważycie, że przez takie

Karo in the Kitchen
Danie główne. Kotlety schabowe w glazurze z cydru jabłkowego 148

całość jeszcze chwilę razem podgrzewamy, kilkakrotnie obracając mięso w glazurze. Zdejmujemy porcje na talerze, na wierzch kotletów kładziemy po łyżce glazury i kawałków cebulki. Podałam tym razem z samymi ziemniakami Hasselback , ale świetnie będzie do nich pasowała domowa żurawina, zielona sałata z lekkim winegretem czy duszona cykoria. SKŁADNIKI 4 kotlety schabowe o grubości ok. 1,5cm 2 małe cebule

Karo in the Kitchen
Greckie tzatziki z polską nutą – z ogórkiem małosolnym 191

której będziecie podawać tzatziki na stół i schłodźcie mocno w lodówce. Najlepsze jest zimne.   My pochłonęliśmy tą porcję w 4 osoby, do grillowanych kurzych skrzydełek i młodych ziemniaków pieczonych w całości. Jak się uprę, sama wciągam połowę tej porcji jako zdrowe, lekkie i wiosenne śniadanie. SKŁADNIKI 400g jogurtu greckiego (u mnie jak zwykle Bakoma) 1 ogórek wężowy 2 małe

Karo in the Kitchen
Ceviche z dorsza – bałtycka ryba i cytrusy 218

plażach. Restauracje ceviche (cevicherías) często już blisko godziny 14-15 są pozamykane – złowione rano ryby nie są już świeże. Pikantne i zdecydowane w smaku, ceviche podawane jest ze słodkimi ziemniakami, gotowaną kukurydzą, sałatą lub awokado.   Klasyczny peruwiański przepis to biała ryba zalana sokiem z limonek, cytryn i gorzkich pomarańczy. Marynowanie w kwasie owocowym odkaża mięso ryby, nie jest jednak

Karo in the Kitchen
Lekkie gołąbki z młodej kapusty, z mielonym indykiem i brązowym ryżem 159

całość do zgęstnienia. Gołąbki zalewamy sosem, posypujemy świeżym wiosennym koperkiem. Jak u Was je się gołąbki? Same? W końcu to pełnowartościowy posiłek i bez dodatków… A może z ziemniakami lub kromką dobrego chleba? Wszystko jedno jak je zjecie – są naprawdę rewelacyjne. I w tej wersji – całkiem fit! SKŁADNIKI 1 główka młodej kapusty ( u mnie stożkowa) 500g mielonego mięsa

Karo in the Kitchen
Podstawowy syrop imbirowy – panaceum w butelce 187

Wykonanie tego syropu jest banalnie proste. Potrzebujecie szklanki cukru, szklanki wody i dużego, dorodnego kawałka imbiru. I łyżki stołowej czarnego pieprzu, w ziarnach. Imbir oskrobujemy tak, jak młode ziemniaki – nie obierajcie go nożem czy obieraczką szczelinową do warzyw, szkoda pieniędzy (imbir tani nie jest), a wszystko co najlepsze skrywa – jak wszystkie owoce i warzywa – zaraz pod skórką. Oskrobany imbir pokrójcie

Karo in the Kitchen
Klasyczne bitki wołowe – w sosie chrzanowym 228

koniec jeszcze łyżka chrzanu, jeśli lubicie może być więcej. Ja dają chrzan i ze słoika, i świeży (mam zawsze zapas w zamrażalce). Bardzo klasyczny obiad to bitki z dodatkiem ziemniaków z wody. Ogórek kiszony czy surówka, wszystko jedno. Mogę Wam tylko zagwarantować, że będziecie często wracać do tego prostego, pysznego przepisu. SKŁADNIKI 1kg mięsa wołowego na bitki, np. z udźca

Karo in the Kitchen
Najlepsze klopsy na świecie 166

każdym będą smakować obłędnie.   U nas klopsy wykąpały się w sosie pieczeniowym ciemnym, którego bazą był sos spod pieczonej łopatki. Całość podana z zasmażanymi buraczkami i młodymi ziemniakami, z masłem i koperkiem. Bardzo pysznie, bardzo klasycznie. A jaki jest Wasz ulubiony sposób na klopsy? SKŁADNIKI 500g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 jajko M lub L 1 mała cebulka

Karo in the Kitchen
Moussaka – prawdziwa grecka zapiekanka 168

warstw, przygotowuje się ją z wymieszanych smażonych bakłażanów, pomidorów, cebuli, zielonej papryki, cukinii. Na Bałkanach (w Bośni, Algierii, Macedonii, Rumunii, Serbii, Chorwacji) zamiast bakłażanów do moussaki dodaje się ziemniaki. Wierzchnia warstwa to nie beszamel, ale jogurt z ubitymi surowymi jajkami, czasami z dodatkiem mąki. Naszykujcie tak duży rondel, by zmieściły się w nim razem wszystkie elementy nadzienia. Czosnek siekamy drobno

Karo in the Kitchen
Wołowina duszona po włosku jak osso bucco, podana z gnocchi i cytrynową gremolatą 155

trzymamy aż do czasu podania mięsa. A z czym zjeść ten delikatny, ale niezwykle wykwintny i wyrazisty gulasz? Na pewno nie z chlebem i raczej nie z ziemniakami. Włosi jedzą osso bucco na szafranowym risotto. Jeśli macie czas, spróbujcie tej wersji, jest obłędna.   A jeśli nie macie czasu albo jest za gorąco na stanie w kuchni

Karo in the Kitchen
Gulasz z drobiowych serduszek 141

marchewką. Wszystko zagotuj i duś jeszcze ok. 30 minut aż serduszka będą miękkie. Na koniec przypraw papryką i ewentualnie solą i pieprzem. Można podawać z kluskami, kaszą czy ugotowanymi ziemniakami. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Cevapcici 185

cylindrów o długości około 5 centymetrów, które swój charakterystyczny smak zawdzięczają mięsu baraniemu i odpowiednim przyprawom. Można je jeść bez dodatków jako ciepłą przekąskę, można dodać do nich pieczone ziemniaki i surówkę i jeść jako pełnowartościowy obiad. W każdym wydaniu smakują po prostu pysznie

Milion Smaków

Proponowane wyszukiwania