ziemniak - 9653 przepisów (strona:375/644)

Roladki ze śliwką 165

minut . Od czasu do czasu uzupełniać wodę . Na koniec doprawić sos solą ,pierzem można papryką ( zależy co kto lubi) Ponieważ jest sos można podawać nie tylko z ziemniakami ale i z ryżem ,kaszą również . Tu są podane ze smażoną białą kapustą

Eli Gotowanie
Roladki drobiowe 152

często .   Zmieniam    tylko   dodatki i   mam   następne    danie . Roladki faszerowane są idealnym dodatkiem  mięsnym do kasz , ziemniaków lub sałatek warzywnych tak jak na zdjęciu Składniki  8 szt 4  duże  filety drobiowe  30 dkg mięsa mielonego z indyka 2 duże cebule sól , pieprz

Eli Gotowanie
Sałatka z duszonych warzyw 157

wytrawnego białego lub woda. Wykonanie -  Umyć warzywa. - Cebule pokroić w piórka, ogórek w pół krążki , seler w poprzek , marchew w długie cienkie plasterki    ( najwygodniej obieraczką do ziemniaków) - Rozgrzać olej na patelni , wrzucić warzywa , smażyć mieszając przez dwie minuty , wlać wino zamieszać     gdy wino odparuje wsypać sezam , smażyć jeszcze ok minuty. - Na koniec skropić sokiem

Eli Gotowanie
Pietruszkowe pesto i kilka słów o żelazie 206

zaburza także nadmiar błonnika w diecie oraz kazeina zawarta w krowim mleku. Wspomaga zaś wchłanianie głównie witamina C, dlatego źródła żelaza warto łączyć z owocami cytrusowymi, jagodami, kiwi, papryką, ziemniakami itd. Ale także fruktoza z owoców i soków owocowych oraz białka mięsa i ryb. Podsumowując zatem bogatym źródłem żelaza jest czerwone mięso, zielone warzywa, nasiona, kasze oraz suszone owoce. Żeby

Przepysznik - BLW i nie tylko
Młoda kapusta 183

wrzucić pokrojony pęczek koperku. Gotować przez chwilę, po czym wyłączyć i odstawić, żeby się "przegryzła" i nabrała odpowiedniego smaku. Podawać jako dodatek do obiadu, najlepiej komponuje się z młodymi ziemniakami i pieczonym mięsem. Ja lubię też jeść ją po prostu samą. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sznycle z indyka w paście z suszonych pomidorów i śmietanie 160

której należy wcześniej wlać trochę gorącego płynu z patelni aby zahartować smietane aby  się nie zważyła. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.  Sznycelki możemy zajadać tradycyjnie z ziemniakami albo ryzem czy tez kaszą. Wybór zostawiam Wam. A jaką surówkę polecacie do tego mięsa

Radość kipiąca uśmiechem.
Żeberka wieprzowe pieczone z papryką i pieczarkami w marynacie sojowej. 159

około 1,5 godz. Po tym czasie należy sprawdzić czy mieso potrzebuje jeszcze trochę czasu czy już jest gotowe. Smakuje bardzo dobrze czy z pieczywem czy  tez z ziemniakami.     Smacznego!   A Wy jak najczęściej podajecie żeberka

Radość kipiąca uśmiechem.
Świeża kapustka - pomidorowa. 103

doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy przecier pomidorowy. Jeśli woda wyparowała to dolewamy odrobine i jeszcze chwile gotujemy. Wrzucamy kiełbase i cebulke a na samym końcu posiekany koperek. Podajemy z ziemniakami albo z pieczywem

Radość kipiąca uśmiechem.
Paprykowe klopsy. 151

Makaron należy ugotować al dente. Na talerze wykładamy porcje makaronu oraz sos z klopsami. Na wierzchu posypujemy natka i startym parmezanem.   Klopsy można również podac z ziemniakami.   Na rosole  po ugotowaniu klopsów robię zupe, "recykling" kuchenny - uwielbiam!   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Kotleciki brokułowo - kalafiorowe. 149

smażenia Kalafiora i brokuła gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i zostawiamy aby przestygło. Cebule kroimy w kostke i rumienimy na oleju. Kiedy warzywa przestygły bierzemy tłuczek do ziemniaków i tłuczemy. Jednak nie na papke, a staramy się aby małe rózyczki były wyczuwalne. Do warzyw dodajemy podsmazona cebule, starty ser, jajka i doprawiamy do smaku. Na samym końcu dodajemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Smażony kalafior. 179

panierujemy w jajku (trzymając za ogonek i jego nie panierujemy) a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy opanierowane różyczki. Smażymy az do zarumienienia. Podajemy z ziemniakami jako drugie danie lub zjadamy same np. na kolacje. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Fasolka szparagowa na maśle z bułką tartą. 124

Fasolkę zazwyczaj zajadam sama, ale równie dobrze pasuje jako dodatek do ziemniaków. Robi się ją bardzo szybko a jeszcze szybciej się zjada. Przepis to klasyk więc podaję go dla początkujących ;-) Składniki; ok. pół kg fasoli szparagowej 3 łyzki masła 3 łyzki bułki tartej sól pół łyżeczki suszonej bazylii Fasolkę umyć i odciąć końcówki. Zalać zimną wodą,(w trakcie gotowania należy

Radość kipiąca uśmiechem.
Pulpety w sosie pieczarkowym. 162

przyprawą uniwersalna. Pod koniec gotowania można zagęścić łyzką mąki wcześniej wymieszaną z wodą aby nie było żadnych grudek. Wlać do sosu i zagotować. Podawac z pieczywem lub ziemniakami czy kaszami.   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Sok z owocu czarnego bzu. 148

pół szkl. wody i gotować około 10 min. Do momentu aż owoce zaczną pękać. Ja aby jak najwięcej "wydusić" z nich soku podczas gotowania, ugniotłam je tłuczkiem do ziemniaków. Po tym czasie garnek odstawiamy i studziny. W tym czasie przygotowujemy słoiki czy butelki do których zamierzamy przelać sok. Potrzebować też bedziemy pieluchy tetrowej lub bardzo gęstej firanki. Ja używałam firanki

Radość kipiąca uśmiechem.