ziemniak - 9653 przepisów (strona:384/644)

Królik pieczony w winie 400

tuszki, a ok. 3 godziny dla 1,2 kg tuszki. Potem rozcinamy rękaw i wyjmujemy mięso na półmisek. Polewamy sosem z rękawa. Pieczony królik będzie świetnie komponował się z ziemniakami z piekarnika lub bagietką. Post Królik pieczony w winie pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Pierś kurczaka na ostro z kurkumą i płatkami papryki chili. 181

grillowej albo zwykłej. Zrobić sos: jogurt grecki wymieszać z miodem, sokiem z limonki i suszonym estragonem. Kurczaka podawać z sosem, surówką z miksem sałat i drobnym pieczywem albo pieczonymi ziemniakami. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Gulasz z papryką i pieczarkami - przepis 148

mięso będzie kruche. W połowie duszenia dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy. Na końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gulasz można podawać z ziemniakami lub z kaszą. Smacznego! Gulasz z papryką i pieczarkami

Pyza i Surówka
Schab w sosie barbecue z jabłkami 188

sosie barbecue z jabłkami i cebulką. Mięsko wyszło bardzo smaczne, a dodatek sosu barbecue fajnie podkreślił jego smak. Nadaje się świetnie jako obiad z ziemniakami i surówką jak również jako mięso na kanapki Post Schab w sosie barbecue z jabłkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 210

oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Polędwiczki wieprzowe podajemy pokrojone w plastry ułożone na sosie kurkowym. Można również polać sos na mięso. Najlepszymi dodatkami do dania są pieczone ziemniaki, ale śmiało możecie podać polędwiczki w towarzystwie ryżu czy kaszy. Jako dodatek warzywny świetnie sprawdza się sałata z winegretem, grillowane warzywa czy gotowana fasolka szparagowa. Smacznego

W kuchni Katie
SCHAB W CEBULI A'LA STEK 264

dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (długość duszenia zależy od jakości naszego schabu). Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywkę pozwalając, aby powstały sos trochę odparował.  Podajemy z ziemniakami lub kaszą ugotowaną na sypko

Walijskie Pichcenie
Gulasz z kalarepą i marchewką 192

Wieprzowy gulasz z warzywami. Podajemy z makaronem, ziemniakami, ryżem lub pieczywem. Składniki: 500 g karkówki 2 średnie marchewki pół średniej kalarepy cebula lubczyk pieprz ziołowy papryka ostra sól, pieprz łyżka mąki Przygotowanie Karkówkę kroimy w kostkę, cebulę w piórka i podsmażamy na oleju. Następnie składniki przekładamy do rondelka, zalewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem. Marchewki i kalarepę obieramy

e-PrzepisyKulinarne
Piątkowe Inspiracje - Fasolaczki 169

Pomyślałam, że mielone z fasoli będą świetną alternatywą dla zwykłych, tradycyjnych kotletów. I tak powstały nasze fasolaczki. Doskonałe na ciepło i zimno. Można je podać jako dodatek do np. ziemniaków i surówki lub jako samodzielne danie. Dzieci oczywiście pomagały przy przyrządzaniu a potem zjadły ze smakiem. 2 szklanki ugotowanej fasoli typu jaś pół cebuli ząbek czosnku 4 łyżki ugotowanych płatków

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Wołowina po burgundzku 244

masła. Sos zagotowujemy z wymieszaną mąką z masłem aby zgęstniał. Dodajemy do niego cebule, mięso, pieczarki i gotujemy 10 minut aby smaki się połączyły. Doprawiamy. Gotowe. Z czym podajemy? Ziemniaki, kasza gryczana. Smacznego

Snejkusiowe Przepisy
Kaczka po wietnamsku w soku pomarańczowym 270

żadnych dodatków. Kaczy smalec ma specyficzny aromat, a także – jak większość tłuszczów zwierzęcych – wysoki punkt dymienia. Dlatego dobrze nadaje się nie tylko do tak prostych rzeczy jak przysmażanie ziemniaków, ale też np. do takich potraw z różnych rodzajów drobiu, gdzie jedną z pierwszych czynności w ich przyrządzeniu jest obsmażenie mięsa. Kaczka po wietnamsku w soku pomarańczowym

Kulinarna Pokusa
Kotlety z cukinii z twardym serem 164

usypywanie serowych stożków na plastrach cukinii, z większą ochotą zjedzą danie przyrządzane własnymi rączkami. ----------- Podobne: Kotlety z cukinii z kalarepką Kotlety z boczników Placki z cukinii i ziemniaków

Weekendy w domu i ogrodzie
Chłodnik 219

pokrojony szczypiorek z koperkiem, czosnek oraz wystudzoną botwinkę. Dokładnie wszystko ze sobą mieszamy, przyprawić solą, cukrem, świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Podajemy z młodymi ziemniakami okraszonymi świeżo smażonymi kawałkami boczku. Smacznego

kgwjanczewo
Galaretka z czerwonych porzeczek 179

proporcji 1:1, czyli na 1 kg czerwonej porzeczki wykorzystujemy 1 kg białego cukru. Przygotowanie: Dojrzałe porzeczki płuczemy, obserwujemy z gron, wkładamy do garnka i lekko gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków. Zasypujemy 1/3 cukru i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż porzeczki będą prawie rozgotowane. Przygotowujemy drugi garnek i sito o gęstym splocie wielkości

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
pyszna do pieczywa karkówka z piekarnika... 201

Składniki: karkówka wieprzowa 1,3 kg, przyprawa do ziemniaków 1 opakowanie, czosnek granulowany 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kurkuma mielona 1 łyżeczka, rozmaryn 3 łyżeczki, olej rzepakowy Rapso 1/4 szklanki, woda 3/4 szklanki nietłusty kawałek karkówki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, do naczynia żaroodpornego wsypać wszystkie przyprawy, włożyć mięso i starannie natrzeć przyprawami z każdej strony, obwiązać nicią

W Mojej Kuchni Lubię
Kulki ryżowe - arancini di riso 233

przygotowane kulki obtoczyć w rozkłóconym jajku a potem bułce tartej i usmażyć na złoty kolor.   Kulki można też upiec w piekarniku.  Można je podawać ciepłe zamiast ziemniaków czy kaszy lub jako samodzielne danie np z  ulubionym sosem lub jako dodatek do sałatki. SMACZNEGO

zielonacukinka